TİB’in, Türkiye’den sosyal paylaşım sitesi Twitter’a girişleri, dün geceden itibaren engellenmesine gerekçe olarak gösterilen mahkeme kararlarının ayrıntıları da belli olmaya başladı.
İSTANBUL – Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) Twitter’a Türkiye ’den erişimin engellenmesine gerekçe gösterdiği mahkeme kararlarının ikisinin içeriğine Radikal ulaştı.
Bunlardan biri, Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 3 Şubat 2014’te verdiği bir karar. Ancak bu Twitter’a erişimin tamamıyla engellenmesine ilişkin bir karar değil. Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi, İsmet Özel adlı kişinin kendi adına açılmış sahte hesabın kapatılması için yaptığı başvuruyu kabul ediyor ve söz konusu “sahte hesapların kapatılması” için gereğinin yapılmasına karar veriyor.
Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Ümit Erdem’in verdiği bilgiye göre, engellemeye gerekçe gösterilen bir diğer karar ise İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin… Bu karar ise AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım hakkındaki yolsuzluk iddialarının dile getirildiği “Hırsıza Oy Yok” isimli Twitter hesabının kapatılmasına yönelik.
KALDIRILMIŞ SAVCILIĞIN BAŞVURUSUYLA YASAKLANDI
Bu arada, TİB’in yasağına dayanak olarak gösteren dört karardan üçüncüsü de, TMK’nın 10. Maddesiyle yetkilendirilmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart tarihli başvurusuna dayanıyor. Oysa bu kararın verildiği tarihten iki hafta önce, 5 Mart’ta çıkarılan 6526 sayılı yasayla TMK ile yetkili tüm savcılıklar ve mahkemeler kaldırılmıştı. Ayrıca başsavcılığın başvurusunda bir karar numarası da verilmiyor. Kaldı ki başsavcılığın başvurusuyla kaldırılmamış olsa dahi, koruma tedbiri bir savcılık değil, ancak mahkeme tarafından verilebiliyor.
ÖZEL’İN AVUKATI: DAVA AÇTIK AMA
TİB’in kapatma yazısına dayanak olarak gösterilen şair İsmet Özel’in avukatı Mustafa Tosun twitter’da Özel adına açılan sahte hesapların kapatılması için 2011 yılında dava açtıklarını, bu davanın 3 Şubat 2014’te bittiğini ve lehlerinde sonuçlandığını söyledi. Kararı İngilizce’ye çevirterek twitter’a başvurduklarını fakat kendilerine bir cevap verilmediğini kaydeden Tosun, TİB’e kendilerinin değil, mahkemenin başvurmuş olabileceğini kaydetti. Tosun, şunları söyledi:
“Bizim bu bir olayla hiç alakamız yok. Biz kendi işimize bakıyoruz. Şöyle oldu: biz öncelikle twitter’a İsmet özel adına açılan hesapları vardı. Bunların kullanımı için dava açtık. Yargılama uzun sürdü. Mahkemenin yazdığı yazıyı çevirip twitter’a gönderdik. Tedbir mahiyetinde hesabın durdurulmasını istedim. Bir dilekçemizde, cevap bile vermiyorsa yayını durdurun dedik. Bu karar şimdi devreye sokuldu. Birden bire bu olay patladı.”
Avukat Tosun, mahkemeye sunduğu dilekçede, twitter’a erişimin tümden engellenmesi yönünde kimi ifadelerin bulunduğunu fakat bugün kapatılmasına ilişkin bir yorum yapmak istemediklerini vurgulayarak, “Aslında bizim amacımız, o hesapların kaldırılmasıydı. Ama twitter da bizlere cevap vermeyerek Türk yargısıyla karşı karşıya kaldı” diyor.
İsmail Saymaz
21 Mart 2014
Haberin Kaynağı İçin Tıklayınız; Radikal