Bianet: “Yapılmayan eyleme” üç yıl hapis istemiyle dava açıldı

İzmir’de polisin “şüphelenerek” durdurduğu ve eylem yapma ihtimali gerekçe gösterilerek gözaltına alınan altı kişiye, polise direnmek suçlamasıyla üç yıla varan hapis istemiyle dava açıldı.

izmir

İzmir Enternasyonel Fuarı’nın 82. açılış töreni öncesinde, 29 Ağustos’ta “törende Gezi direnişi eylemi yapacakları” iddiasıyla gözaltına alınan ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen altı kişiye dava açıldı. Haklarında üçer yıla varan hapis cezası isteniyor.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve İzmir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, “polise görevini yaptırmamak amacıyla direndikleri” ileri sürülerek, Türk Ceza Kanunu’nun 265. maddesi uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.

İddianameye göre, sanıklar fuarın 9 Eylül Kapısı girişinde protesto gösterisi yaptılar.

Ancak Basmane Karakolu’nda tutulan olay tutanağında, bir eylem ya da protesto gösterisi yapılmadığı, sadece kimlik göstermekte direndikleri için karakola götürüldükleri ifade ediliyordu.
Polis, tutanağa da “fuara gelecek siyasi parti liderlerinin ve milletvekillerinin sloganlarla protesto edilmesini önlemek üzere görevlendirildiklerini” yazdı.

“Kendilerini sağa sola vurup zarar verdiler”

Karakolda saat 21:10’da düzenlenen yakalama tutanağında “Gezi protestosu ihtimalinden” bahsedilmezken, polis fuarın kimlik kontrolü yaptığını, “şüphelendiği” Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi Sadettin Murat, Fevzi Çetin, Savaş Murat, Onur Kılıç, Arman Hekimoğlu ve Mert Destan Pala’nın kimliğini göstermeyi reddettiğini, slogan attıklarını ileri sürdü.

10 polis ile üç komiser yardımcısının imzasının bulunduğu tutanakta, gözaltına alınanların “kendilerini sağa sola vurup zarar verdikleri” de ileri sürülmüştü.

İfadelerinin ardından serbest bırakılan altı kişiden Onur Kılıç, bianet’e yaptığı açıklamada, olayı şöyle anlatmıştı:

“Saat 19:00 civarında, fuar açılışına gitmek isterken kapı önünde polis tarafından durdurulduk. Polis, ‘hakkımızda Gezi eylemleriyle ilgili protesto yapacağımız yönünde ihbar aldıklarını’ söyleyerek bizi gözaltına almak istedi.”

“Daha sonra da hakkımızda arama kararı olduğunu söylediler, çelişkili açıklamalar yaptılar. Biz de yaptıklarının hukuksuz olduğunu, karakola gitmeyeceğimizi söyledik. Polis bunun üzerine bizi zorla araçların içine bindirdi.”

Sadece polisin dilekçesi dikkate alındı

Olayın ardından darp ve keyfi gözaltı nedeniyle şikayette bulundular.

Polis de olayın ardından, “kendilerine direnildiği” iddiasıyla suç duyurusu yaptı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı polisin suç duyurusunu işleme koyarken, gözaltına alınan ve darp edilen altı kişinin suç duyurusuyla ilgili işlem yapmadı.

Polisler “mağdur” sıfatıyla katılacak

Dün kabul edilen iddianamede ise tutanağın aksine, altı kişinin “sloganlar atarak fuara giriş yaptıkları, görevli polislerin eylemin sonlandırılması uyarısını dikkate almadıkları ve polislere direndikleri” ileri sürüldü.

Davada şikayetçi olarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri yer alıyor.
İlk duruşma 7 Kasım’da İzmir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek

Ayça Söylemez
24 Ekim 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org