Radikal: Dünya Gezi’yi sosyal medyada tartıştı

Protestoların yoğunlaştığı saatlerde dünya çapında yüzbinlerce tweet atılırken, Gezi Parkı ile ilgili hashtag’ler de dünyadaki trend konu başlıklarının zirvesine yerleşti.

twitter

Dünya , ünlü sosyal ağ Twitter’ın gücü ve yayılma etkisine son eylemlerde bir kez daha şahit oldu. Protestoların yoğunlaştığı saatlerde dünya çapında yüzbinlerce tweet atılırken, Gezi Parkı ile ilgili hashtag’ler de dünyadaki trend konu başlıklarının zirvesine yerleşti.

Taksim’deki Gezi Parkı protestoları 5. gününe girerken, halk Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden haberleşme yoluna gitti. Polis müdahalesinin en sert olduğu 31 Mayıs gününde, Twitter’da 500 binin üzerinde kişi olaylarla ilgili paylaşımda bulundu. Dünya trendlerinde ise ilk 10 başlıktan 9′u Gezi Parkı ile ilgili!

Sosyal medyanın gücünün en çok hissedildiği şu günlerde, Taksim’deki protestolara destek vermek isteyen birçok kişi Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarından örgütlenip, taleplerini ve tepkilerini bu sosyal ağlar aracılığı ile dile getirme yoluna gidiyor. Bu doğrultuda başlatılan hashtag’ler ve kampanyalar sadece Türkiye ‘nin değil, dünyanın da gündemine yerleşmiş durumda.

Twitter’ın kurucusu da destek oldu

Sosyal ağlar sayesinde Gezi Parkı’nda yaşananlardan anlık olarak haberdar olan diğer ülkelerdeki internet kullanıcıları da tepkilerini bu mecralar aracılığı ile paylaşmayı tercih etti. Bu kişilerden birisi de Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’di. Kurucusu olduğu platformdan takipçilerine seslenen Dorsey, Twitter’ın uluslararası strateji departmanı başkanı Katie Jacobs Stanson’ın “Korkutucu hikayeler/ #Türkiye’den gelen tweetler. Olaylar için #direngeziparkı hastag’i kullanılıyor” notunu retweet’leyerek verdiği desteği gösterdi.

Hashtag’ler direnişin yayılmasını hızlandırdı

Çoğunlukla, #direngaziparki ve #geziparkı hashtag’lerinin etrafında dönen Twitter tartışmaları, olayların hızlıca ülke çapında yayılmasını sağladı. Hatta bir sosyal medya takip firmasının açıkladığı bilgilere göre, eylemlerin zirve yaptığı 31 Mayıs gününde Twitter üzerinden 558.535 kişi, #geziparkı veya ‘Taksim’ veya ‘Gezi Parkı’ kelimelerini kullanarak toplam 3.773.730 tweet attı.

Sosyal medyada bilgi kirliliği

Sanat ve siyaset dünyasından ünlü simaların da eylemler ile ilgili paylaşımlarda bulunmasının bu yayılmada katkısı büyük elbette. Ancak, TV kanallarında eylem ile ilgili yeterince detaylı haberler bulunamadığından yakınan halk ise, en kapsamlı bilgiyi almak amacıyla sosyal medya sitelerine göz atmayı tercih ediyor. Elbette ki, bu mecralarda ciddi bir bilgi kirliliği yaratıldığını da göz ardı etmemek lazım. Bu sebeple sosyal medyada karşılaşılan her paylaşımın, bir sağduyu süzgecinden geçirilmesi de oldukça doğru bir hamle olacaktır.

Cemal İve
1 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; radikal.com.tr