Taraf: AİHM, Korkmaz davası için Ankara’yı uyardı

Eskişehir’de polis tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’la ilgili başvuruyu AİHM, “İç hukuk yolu tüketilmediği için” reddetti. Ancak yargıya etkili soruşturma ve yargılama yapılması konusunda ciddi uyarılarda bulundu.
aihm-korkmaz-davasi-icin-ankarayi-uyardi-13550-669x321

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Eskişehir’de polisler tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin yaptığı başvuruyu henüz iç hukuk yollarının tüketilmediği için “şimdilik kaydıyla” geri çevirdi. Ancak aynı kararında hükümeti ve yargıyı etkili soruşturma-yargılama yapılması konusunda uyarmayı ihmal etmedi. Öldürmelere giden koşulların polislerin eğitim/denetimleri dahil tüm yönleriyle etkili soruşturularak sorumluluk zincirinin buna göre eksiksiz belirlenmesini isteyen AİHM, Korkmaz ailesine de, bu karşılıkları bulamadığında yeniden kendilerine başvurabileceğini iletti. Bu durum, dava görülürse ceza çıkabileceği şeklinde yorumlandı.

10 temmuz 2013 tarihinde yaşamını yitiren üniversiteli Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinden Şehap ve Gürkan Korkmaz ile Emel Korkmaz avukatları aracılığıyla, içerideki davanın sonucunu beklemeden ve AYM’ye de bireysel başvuru yapmadan doğrudan AİHM’e başvurmuştu.

Başvuruda, temel şikayet devletin ‘baskı ve zorbalığa karşı direnme hakkına’ uzunca bir süre güç kullanarak ve haksız müdahale etmesi olarak açıklanmıştı. Başvuruda Türkiye’deki yargılamaların sonucunu beklemenin “etkin olmayacağına” dikkat çekilmişti.

AİHM’DEN ERKEN UYARI

AİHM’nin, ‘erken gezi uyarıları’ olarak görülebilecek uyarıları gerekçede şöyle yer aldı: “Mahkeme bu vesileyle, mevcut davanın bu konuyla direk olarak ilgili olmamasına rağmen, kitle hareketleri sırasında yapılan polis operasyonlarına ilişkin içtihadını hatırlatmak ister. Bu yüzden Mahkeme’nin, sadece, etkin olarak güce başvuran Devlet görevlilerinin eylemlerini değil, aynı zamanda görevlileri çevreleyen koşulların tümünü, özellikle bu konudaki hazırlıklarını ve eylemleri üzerinde sağladıkları denetimi dikkate alması gerekmektedir…

GÖZÜMÜZ ÜSTÜNÜZDE

Mahkeme, bir şahsın ölümüyle sonuçlanan polis operasyonunun hazırlık ve denetim aşamalarını incelemenin, somut olayın kendine özgü koşullarında, makamların planlamayla, uygun emirlerin verilmesiyle ve denetim yapılmasıyla hayati tehlikeyi en aza indirgemek için istenilen dikkati gösterip göstermediklerini, önlem, araç ve yöntemlerin seçiminde ihmalkâr davranıp davranmadıklarını değerlendirmek amacıyla önemli olduğunu hatırlatmaktadır.”

Adnan Keskin
1 Haziran 2014
Haberin kaynağı için tıklayınız; taraf.com.tr