Ayvalıtaş davasının ikinci duruşmasına iki sanık gelmedi. Hakim, avukatları dinlemeden ara karar verip polis eşliğinde duruşmayı terk etti. Duruşma 21 Mayıs’a ertelendi
Gezi direnişi eylemlerinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili davanın ikinci duruşması bugün Kartal’daki Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, saat 13:50’de başladı. Mahkeme sanık ve tanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
Deliller kayıp mı?
Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, dosyaya konmayan evrakları tesadüfen UYAP sisteminde bulduklarını söyledi.
Öztabak, “Ekspertiz raporu, dört sayfalık CD incelemesi, tanık ifadesi polis amirliğindeki biyolojik ve kimyasal inceleme raporunun dosyaya konmamış olduğunu gördük. bu evrakların sicil numarası yazılı memura teslim edildiği ve dava dosyasına konduğu ifade ediliyor ancak deliller dosyada yok. Bu deliller nerede? Mahkeme evrakların akıbetini araştırsın” dedi.
Saat 15:00′te dışarıda müdahale olduğu haberi alınması üzerine avukat Can Atalay, polis saldırısının durdurulması için mahkemenin ara karar vermesini istedi. Mahkeme heyeti beş dakikalık bir toplantının ardından hem müdahaleye müdahale edemeyeceklerini açıkladı hem de davayla ilgili kararı açıkladı.
Mahkemenin, avukatların taleplerini dinlemeden, konuşmalarını bile dinlemeden karar vermesi üzerine salonda arbede çıktı. Hakime pet şişe atıldı, sloganlar ve alkışlar başladı.
Mahkeme heyeti polisler eşliğinde salondan çıkarıldı.
Adliye önünde dayanışma
Adliye girişinde TOMA bekletilirken bina içinde de çevik kuvvet polisleri ve barikatlar var.
Adliye önünde dayanışma için toplanan bine yakın kişi “Katil polis hesap verecek”, “Polis simit sat onurlu yaşa” sloganları attı.
Gezi’de çocuklarını kaybeden Sarısülük, Korkmaz ve Cömert aileleri ile Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da duruşmayı izlemeye geldi.
Ayrıca, CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Musa Çam, Melda Onur, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, oyuncular Şebnem Sönmez ile Barış Atay, yazar Emrah Serbes, sanatçılar Pınar Aydınlar ile Hilmi Yarayıcı ve Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe de adliyedeydi.
Ayvalıtaş’ın anneannesi: Bunun hesabını kim verecek!
Adliye’ye Mehmet Ayvalıtaş’ın anneannesi Neslihan Karagöz elinde torununun fotoğrafı ile girip “Bunun hesabını kim verecek” diye bağırdı. Özel güvenlik görevlileri, Adliye koridorlarında yasak olmamasına rağmen, basın mensuplarının bu sırada fotoğraf çekmesini engellemeye çalıştı.
İzleyiciler duruşma salonu dışında kaldı
Duruşma salonuna girişte izdiham yaşandı, Ayvalıtaş’ın anneannesi baygınlık geçirdi.Çok sayıda izleyici dışarı kalırken yaklaşık 50 avukat duruşma salonuna girdi. Küçük ve kliması çalışmayan salonda sıkışık bir şekilde duruşma başladı. Hakim avukatları susturuyor.
Tanık da yok sanık da
Sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş duruşmaya gelmezken, tanık Mahmut Aktaş da tebligat yapılmadığı için duruşmaya gelmedi.
Mahkeme heyeti Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin müdahil olma talebini reddetti.
“Adaletsizlik öldürüyormuş”
Duruşmanın başında söz alan avukat Öztabak şunları söyledi:
“Müvekkilimiz Fadime Ana’yı kaybettik. Gördük ki adaletsizlik insanı öldürebiliyormuş. Geçen celse burada Fadime Ana’ya gaz sıkıldı. Adalet aramaya gelmiş bir anneye. Geçen celse talepler dikkate alınmadı. Olayda devletin sorumluluğu görmezden gelindi. Bu olay tarihe trafik kazası olarak geçmeyecek.”
Avukat Öztabak, olayda yaralanan Ayvalıtaş’ın kuzeni SK’nın yaşı 18′den küçük olduğu için psikolog eşliğinde ifadesinin alınması gerektiği ancak bunun yapılmadığını söyledi. İfadenin tekrar psikolog eşliğinde alınması için talepte bulundu.
Hakimden “acil karar”
Mahkeme dosyaya girmeyen evraklar hakkında araştırma yapılarak ve bu hususta gereğinin bilahare ikmaline, salon dışındaki olayların mahkemenin görev alanında olmadığına, sanık ve tanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan’ın hazırladığı iddianameye göre davada iki sanık var. Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Ayvalıtaş, İstanbul Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde 2 Haziran 2013 gecesi saat 22:00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu 19 yaşında hayatını kaybetti
Ayça Söylemez
5 Şubat 2014
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org