Bianet: Gezi’de yaşanan şiddete karşı birlikte mücadele çağrısı

Gezi Direnişi’ndeki polis şiddeti sonucu yaralanan Beycan Taşkıran ve Uğur Yıldırım yaralanan diğer insanlara birlikte mücadele etmek için kurdukları Gezi Şehit ve Gazileri Platformu’na katılma çağrısı yaptı.

* Fotoğraf: 11 Haziran 2013 / Gezi Parkı / Beyza Kural

* Fotoğraf: 11 Haziran 2013 / Gezi Parkı / Beyza Kural

Gezi Şehit ve Gazileri Platformu üyeleri hukuki süreçte, ölüme ve yaralanmalara yol açan kanun ve uygulamalara karşı birlikte mücadele etmek için Gezi’de yaralananların kendilerine başvurması çağrısı yapıyor.

Gezi’deki polis şiddeti sonucu yaralanan Beycan Taşkıran bianet’e yaptığı açıklamada “Farklı yerlerde örgütlü de olsak bu Platform’da da bir araya gelelim” derken bir gözünü kaybeden Uğur Yıldırım “Birlikte mücadele edersek daha etkin sonuçlar alabiliriz” diye konuştu.

“Biber gazı bize neler yaptı bilmiyoruz”

Gezi Şehit ve Gazileri Platformu 21 Ocak’ta İstanbul Barosu’nda yapılan ve sivil toplum örgütleri, milletvekilleri, insan hakları savunucuları, Gezi’de yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin ailelerinin katılımıyla duyuruldu.

Platform’dan Beycan Taşkıran 16 Haziran günü TOMA’dan sıkılan suyun etkisiyle yere düştü. 18 Haziran’da gözaltına alındı, dört gün gözaltında kaldıktan sonra tüberküloz teşhisi konulduğuna dair rapor mahkemeye sunuldu, serbest bırakıldı.

Taşkıran, yaralandıktan sonra gözaltına alınmasının durumunun kötüleşmesi ve tedavinin uzamasına yol açtığını söylerken biber gazının etkilerini de yaşadığını “Neler olacağını bilemiyoruz” diyerek anlattı. Bu konuda meslek örgütleri ile birlikte çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Platform aracılığıyla yaralananlarla bir araya gelmek, yaralanan ve öldürülenler hakkındaki hukuk sürecini görünür hale getirmek istediklerini söyleyen Taşkıran “Yaralılar bize ulaşsın, birlikte mücadele edelim” dedi.

“Asıl mücadele bundan sonra başlıyor”

Taşkıran’la aynı gün yüzüne atılan biber kapsülüyle yaralanan Uğur Yıldırım dört ameliyat geçirdi, burnunda kırıklar ve sağ gözünde yüzde 95 görme kaybı var. Yaralanmasıyla ilgili suç duyurusuna dair karşılık almadı.

Platform’u “Geziyi yansıtıyor” diye tanımlayan Yıldırım “Yekpare değil, farklı siyasi görüşten, çok çeşitli insanın olduğu zengin bir alan” diye açıkadı. Kendisi gibi yaralananlara ise şöyle seslendi::

“Tek başına mücadele etmek, ‘bedel ödedim kenara çekileyim’ dememek gerekiyor. Birlikte mücadele edersek daha iyi yol alabiliriz. Asıl mücadele bundan sonra başlıyor.”

Platformun amaçları

* Gezi şehidi ailelerinin, gezi gazilerinin ve polis şiddeti sonucu yaralanan herkesin başlattıkları hukuki süreçte birlikte hareket etmek

* Gaz bombası ve plastik mermi kullanımının yasaklanması için mücadele etmek

* Polislere insanları öldürme yetkisi tanıyan Polis Vazife Sılahiyetleri Kanunu’nun (PVSK) kaldırılması için mücadele etmek.

* Gezi süreci ve sonrasında da görüldüğü üzere keyfi şekilde, gizlilik kararlarıyla yapılan tutuklamaların kaynağı olan ve ağır hapis cezaları verme konusunda sınırsız yetkisi olan Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM’ler) ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK’nın) kaldırılması için mücadele etmek.

* Yeniden gelişecek toplumsal bir ayağa kalkışta yaralıların tıbbi ve hukuki sürecinde destek olmayı sağlayacak bir dayanışma ağının oluşturulması.

Beyza Kural
30 Ocak 2014
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org