Akademik kadro, vesikalıklarından Sakıp Sabancı portresi hazırlayan Kutluğ Ataman’a kampanya açtı. Sebep: Gezi’de ölen ve yaralananları suçlaması
Dilerseniz ünlü sanatçıya karşı başlatılan imza kampanyasının metnini yayınlayarak, hemen aradan çekilelim:
“Sabancı Üniversitesi; öğrenci, mezun, çalışan ve akademik kadrosunu Sakıp Sabancı’nın vefatının 10. yılı anısına Kutluğ Ataman tarafından hazırlanacak olan bir ‘esere’ katkıda bulunmaları için davet ediyor. Davette verilen tanıma göre ‘tasarlanan eser, binlerce ufak boyutlu ekrandan oluşacak ve dijital bir portre/heykel özelliği taşıyacaktır.’
Bizler, bir grup Sabancı Üniversitesi öğrencisi, mezunu, çalışanı ve akademik personeli olarak, Kutluğ Ataman’la herhangi bir işbirliğine girmek istemiyoruz. Kendisinin Gezi Parkı protestoları ile güçlenen toplumsal hareketleri sığ bir bakış açısıyla değerlendirerek, yaralanma ve ölümlerden protestocuları sorumlu tutmasının; vicdanı özgür ve siyaseten eşitlikçi sanatçı profili ve vizyonu ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Bu sebeple, üreteceği hiçbir çalışmada yer almayacağımızı bildiriyoruz.
Türkiye’de var olan derin devlet yapılanmalarına, darbelere, şiddete, faili meçhullere, Türkiye halkları arasındaki ayrımcılığa, devlet terörüne, cinsiyetçiliğe, homofobiye, ırkçılığa karşı mücadele veren bireyler olarak, halkının en temel demokratik haklarını görmezden gelerek protestoları şiddetle bastıran ve uyguladığı polis şiddeti ile ağır yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet veren bir hükümetin yapacağı demokratik bir açılımdan söz etmenin mümkün olmadığına inanıyoruz. Eğitim tarihimizde önemli bir yer tutan Sabancı Üniversitesi’nin, Kutluğ Ataman’la -tüm bunlara rağmen- beraber çalışmayı tercih etmiş olması bizler için oldukça düşündürücü ve üzücüdür. Katılmayı reddettiğimiz, içeriğini sorguladığımız ve malzeme araştırması kanalını ise profesyonel bulmadığımız bu projenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira, üniversitenin kurucusu Sakıp Sabancı’nın eğitim destekçisi olarak portresinin anıtsallaştırılması, bürokrasi üzerinden bir araya getirilen üniversiteli ya da mezunların vesikalık fotoğraflarından değil, beraber ürettikleri ve ortaya koydukları tavırdan yola çıkmalıdır.”
63 kişilik liste
Adil Doğanay Duru, Ahmet Güzererler, Ali Eren Beyazyıldırım, Ali Halit Diker, Aslı Çetinkaya, Aslı Çağlar, Aslı Narin, Aylin Sunam, Ayşe Pehlivaner, Başak Engin, Başak Aras, Belkıs Işık, Begüm Yamanlar, Bike Kefeli, Burak Tarhan, Can Timor, Can Türkdoğan, Caner Önal, Ceren Erdem, Cemre Yeşil, Didem Erk, Ege Kanar, Egemen Demirci, E. Ekin Çapar, Ekmen Ertan, Elif Özsüt, Emrah Kavlak, Emre Birişmen, Emre Parlak, Erdem Ayvazoğlu, Erdem Taşdelen, Esin Ertek, Esin Çalışkan, Gizem Boyacıoğlu, Gizem Günalp, Irmak Sirer, İbrahim Cansızoğlu, Işın Önol, Mehmet Yalıman, Meric Algün Ringborg, Merve Arkunlar, Merve Ertufan, Merve Kılıçer, Misal Adnan Yıldız, Murat Durusoy, Murat Germen, Naz Akyar, Nazlı Kaptan, Neşe Coşkun, Nilay Aydoğdu, Onur Gerçek, Övül Durmuşoğlu, Özgür Cakmak, Rüya Ögü, Selin Dönmez, Sevim Sancaktar, Sevinç Coşkun, Tuba Yalçınkaya, Tuğce Ayerdoğan, Tuna Çakar, Yaprak Ünver, Zafer Saltoğlu, Zeynep Berik Yazıcı.
Yeşim Çobankent
9 Ekim 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; http://www.taraf.com.tr