Etha: Barış turu başladı

Barış için Gençlik Dayanışması, “Gezi’den Lice’ye Gençlik Barışa Köprü Oluyor” sloganı ile barış yolculuğuna başladı. 1 Mayıs Mahallesi’nden yola çıkan gençler, “Halkların barışa ve demokrasiye olan umudunu yükseltmek için” yola çıktıklarını belirtti.

baristuru

Barış için Gençlik Dayanışması, “Gezi’den Lice’ye Gençlik Barışa Köprü Oluyor” şiarıyla beş ili kapsayan barış turuna Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesini ziyaret ederek başladı.

‘HEPİMİZ SENİN EVLATLARINIZ’

Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesinin 1 Mayıs Mahallesi’ndeki evlerinde ziyaret eden Barış için Gençlik Dayanışması üyelerini Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş karşıladı. Gençler adına konuşan Berivan Saydan, anne Ayvalıtaş’a, Mehmet Ayvalıtaş ve katledilen diğer 6 gencin sorumluları yargılanana kadar mücadele edeceklerini ifade etti. Barış turu hakkında da aileye bilgi veren Saydan, “Hepimiz artık sizin evladınızız” dedi.

Ziyaretleri için gençlere teşekkür eden anne Fadime Ayvalıtaş, “Sorumlular hala yargılanmadı, başvuru yaptığımızda da bize ‘oğlunuz, devlete karşı geldi’ denilerek geri çevrildik” dedi. Anne Ayvalıtaş, başka ölümlerin olmaması için her gün dua ettiğini söyledi.

Ziyaretin ardından Deniz Gezmiş Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Barış için Gençlik Dayanışması adına basına açıklama yapan Didem Aydın, 31 Mayıs’tan Eylül’e dek uzanan mücadele ve direniş dolu bir süreci geride bıraktıklarını hatırlattı, Gezi Parkı direnişinde kolektif bir yaşamın düşten ibaret olmadığını gördüklerini dile getirdi.

AKP’nin baskıcı ve otoriter uygulamalarına karşı direnen gençlere yönelik saldırıların sürdüğünü kaydeden Aydın, Gezi direnişi sırasında çok sayıda insanın yaralandığını, 7 insanın katledildiğini hatırlattı. Yitirilen tüm insanları hasretle andıklarını ifade eden Aydın, barış turuna onların anısıyla başlamayı tercih ettiklerini belirtti. Aydın, bu nedenle yolculuğa Mehmet Ayvalıtaş’ın ailesini ziyaret ederek başladıklarını ifade etti.

‘HALKIN MÜCADELESİNE OLAN İNANÇLA YOLA ÇIKTIK’

Haziran ayaklanması ile başlayan süreçte tüm halkların devlet şiddetine karşı birlikte direndiğini kaydeden Aydın, sokaklardan çıkan isyanın Taksim’den Lice’ye uzandığını söyledi. Katliamlar ve ötekileştirmelerle yüzleşmek için uygun zeminin oluştuğunun bilincinde olduklarını ifade eden Aydın, “1915′i unutmayacağımızı, Hrant’ın vurulduğu yerde söyledik. Homofobi ve Transfobi’ye karşı gökkuşağına boyadık her yeri, inanç özgürlüğünün eşitliğin ilk şartı olduğunu söyledik. Kadın bedenini hedef alan cinsiyetçi ifadelerle değil, inatla direnelim dedik” şeklinde konuştu. Kürt halkının 30 yıldır yükselttiği özgürlük ve eşitlik mücadelesiyle Gezi’den yükselen sesin birleşmesinin en gerçek seçenek olduğuna işaret eden Aydın, halkların barışa ve demokrasiye olan umudunu yükseltmek için, halkların mücadelesine olan inançla yola çıktıklarını ifade etti.

Ardından Mehmet Ayvalıtaş’ın kuzeni Volkan Ayvalıtaş söz aldı. Gençliğin barış turunun önemli olduğunu söyleyen Ayvalıtaş, “Türkiye’nin her yerinde katliamlar yapan polisle, Lice’de Medeni’yi katleden askerin tek farkı kıyafetleridir” dedi, mücadelelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Gezi direnişi dolayısıyla tutuklanan İmran Aydın’ın babası Hayri Aydın konuştu. Aydın, “Oğlum, Gezi olaylarında hakkını savunmak için oradaydı. Elinde satır, pala olsaydı şu an tutuklu olmazdı. Oğlumla gurur duyuyorum” dedi.

HDK Gençlik Meclisi üyeleri konuşmaların ardından barış yolculuklarına başladı. Gençlerin ilk durağı tutuklu Kürt çocuklarına tecavüzle gündeme gelen Adana Pozantı Cezaevi önü olacak.

17 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; etha.com.tr