Yurt Gazetesi: İyi gidiyor; #direnTakvim

Merkez Bankası’nda “casusluk” iddialarına ilişkin Takvim gazetesi cepheden saldırıya geçti. Gazete, iddialar için “Gezi operasyonu ” dedi ve ekledi: “Cihangir’de ikinci bir Gezi çıkarmaya çalışanların hesabı bozuldu. Milli Merkez sağlam durdu, kriz çıkmadı.” Financial Times ise bugün bir haberinde “Türk lirasını, Merkez Bankası’nın eylemsizliği vuruyor” diyor.

takvim

İSTANBUL- Gezi Parkı eylemleri sürecinde “ağaç” ve “Cnn International’ın ünlü ismi Christiana Amanpour”la hayali röportajlara imza atan Takvim gazetesinin son bombası Merkez Bankası’nda “casusluk” iddiaları oldu.

Vatan Gazetesi’nden Gülümhan Gülten’in gündeme getirdiği haberde “haksız yere görevden alındıklarını iddia eden 11 bürokrat, Merkez’i davaya hazırlandıkları belirtilirken, Başkan Erdem Başçı, geçtiğimiz günlerde 11 üst düzey bürokratı ‘casus’ oldukları gerekçesiyle görevden aldığı iddia edilmişti.

Haberde “Geçtiğimiz aylarda İstanbul ve İzmir’de başlayan askeri casusluk davaları kapsamında Merkez Bankası bürokratlarıyla da ilgili ihbar olduğu, bunun üzerine Başkan Başçı’nın, 3’ü üst düzey olmak üzere toplam 11 banka bürokratını görevden alma yolunu seçtiği öğrenildi.Bu bankacıların devletin gizli bilgi ve belgelerini casusluk yaptığı iddia edilen bir çeteye verdiği iddia ediliyor. Ancak halen süren casusluk davasında söz konusu Merkez Bankası bürokratlarının isimleri ne sanık, ne de tanık olarak geçiyor. Dava kapsamında bu isimlere dönük bir suçlama da bulunmuyor” deniliyor.

TAKVİM’DEN HOLLYWOOD SENARYOLARI

Takvim Gazetesi ise bugünkü manşetinde “11 bürokratın görevden alınmasının altından 20 milyon dolarlık Gezi operasyonu çıktı” başlıklı habere imza attı. Gazete “eski bir bürokrat”la yapıldığı iddia edilen röportaja da yer verdi.

Haber, Hollywood senaryolarına taş çıkartırken, kapitalizmin bütün yasaları da ayaklar altına alındı.

Haberin sadece spotu şöyle: “Türkiye’yi hedef alan küresel komplonun içerideki uzantıları Gezi’nin ikinci bölümünü Eylül’de sahneye koymaya başladı. Buna paralele olarak ekonomik kriz çıkarmak istedi.

Baronlar Merkez Bankası’nda görev yapan bazı isimleri 20 milyon dolara satın aldı. Gizli rezervlerin miktarı ile dışarıdan gelen milyar dolarların kaynağını bulmak için kolları sıvadı.

Ancak Gezi lobisi bu kez çuvalladı. Attıkları her adımı izleyen Ankara hızlı davrandı. Hiçbirşey öğrenemeyen köstebeklerin de bulunduğu 11 üzt düzey bürokrat açığa alındı.

Böylece Cihangir’den ikinci bir Gezi çıkarmaya kalkanların hesabı bozuldu. Milli Merkez sağlam durdu. Kriz çıkmadı. Fırçaya sarılan gençler ise merdivenleri voyayıp evlerine döndü.”

FT: “MERKEZ BANKASI’NIN EYLEMSİZLİĞİ VURUYOR”

Takvim Gazetesi, haberiyle bir çığır daha açarken Financial Times Merkez Bankası’nın koruma önlemlerini açıklamaması üzerine Türk lirasının Salı günü yeniden baskı altına girdiğini belirterek liranın yükselen piyasalardaki “son türbülanslara en açık” para birimlerinin biri olduğunu savundu.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerin para birimlerinin gerilemesini durdurmak için müdahalelerde bulunduklarını ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal teşvikleri azaltma planı yatırımcıları daha riskli varlıklardan uzaklaştırırken birçok yükselen piyasanın baskı altında olmaya devam ettiğini kaydetti.

“TÜRKİYE EN KIRILGAN YÜKSELEN PİYASALARDAN BİRİ”

“Türkiye, büyük cari işlemler açığı, göreli olarak düşük döviz reservleri ve Suriye’de olası bir askeri eylem nedeniyle en kırılganlardan biri” diyen gazete, liranın Salı günü dolara karşı yüzde 2 düştüğüne, böylece FED’nin yeni politikasının işaretini vermeye başladığı Mayıs sonundan beri toplam değer kaybının yüzde 11’i bulduğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, lirayı destek amacıyla faiz artırımlarını dışlamakla birlikte yeni önlemlerin açıklanacağını söylese de liranın son düşüşünün önlemlerin gelmemesinin, yatırımcıların arasında yarattığı şaşkınlığı yansıttığını öne sürdü.
Bu çerçevede yabancı analistlerin görüşlerini yansıtan gazeteye göre, Citi’nin stratejisti Luis Costa “Piyasa, bu hafta başında daha agresif bir şey bekliyordu” derken Credit Suisse’den döviz stratejisti Bernd Berg ise, “Başçı’nın para birimindeki keskin gerilemeye karşı koymak üzere en etkin parasal araçlardan birini kullanmayı neden dışladığı hala açık değil” şeklinde konuştu.

“DAHA FAZLA TÜRBÜLANS BEKLENTİSİ”

Haberde ayrıca geçen ay birçok yükselen piyasada görülen sert düşüşler azalmış olsa da Luis Costa’nın, birçok yükselen piyasa yatırımcının müşterilerinden fonları geri çekme taleplerini aldığı için daha fazla türbülans beklediğini söylediğine de dikkat çekildi.

4 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız: yurtgazetesi.com.tr