Sendika.org: Haziran direnişinin güncesi ‘İl il neler oldu?’

Taksim Gezi Parkı direnişi İstanbulla sınırlı kalmadı. Türkiye’nin tüm şehirleri sokaklara döküldü. 31 Mayıs’ta itibaren her gün kent meydanlarında binlerce insan Gezi Parkı direnişine selam yolladı. Polis şiddeti ve baskısına karşı birçok kent direndi. Günler süren çatışmalar ve tüm kentin sokaklara akın etmesi birçok kentte yasaklı meydanları özgürleştirdi.

AntakyaEskişehirKocaeliSamsunBursaÇanakkaleMersinArtvinAdanaAntalya - İzmirTrabzonGiresunMuğlaAntepBalıkesirFethiyeErzurumKütahyaDidimDenizli EdirneÇorluKırıkkaleSakaryaÇorumKırşehirOrduUrfaDersimBatmanZonguldakKonyaRizeNiğdeIspartaSinopAfyonKayseriSivasSiirtBoluManisaDiyarbakır - ElazığMalatyaTarsusAğrıUşak

ANTAKYA

31 Mayıs

Antakya’da Halkevleri, TKP, ESP ve Aka-Der’in çağrısıyla Taksim’deki Gezi Parkı direnişine destek vermek için Saray Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişi, Ulus Meydanı’na yürüdü. Ulus Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını grup adına Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu okudu. Mansuroğlu, AKP’nin haklara ve yaşam alanlarına saldırısı arttıkça Türkiye halklarının direnme eğilimlerinin de arttığını söyledi. Reyhanlı’da yaşanan katliamda, Taksim’de direnenlerin desteklerini hatırlatan Mansuroğlu, “Bu kez de biz sizin yanınızdayız” diye konuştu.

01-antakya

31 Mayıs, Antakya

1 Haziran

Antakya’da 1 Haziran saat 13.00′da bir araya gelen bin kişilik kitle, yolu trafiğe kapattı. Eylemciler, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile yürüdü. Yürüyüş sırasında kitlenin sayısı binlerce kişiye ulaştı. İnsanlar evlerinden çıkıp eyleme katıldı. Kitle Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Eyleme destek veren esnaf kepenk kapattı. Eylemcilerin fotoğrafını çeken sivil polise halk tepki gösterdi. Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan kitleye polis saldırdı, çatışma çıktı. Polis geri çekilmek zorunda kaldı. Kitle dağılmadı, sayısı giderek arttı. “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Polis saldırısı devam ederken direnen kişi sayısı giderek arttı. Halk ara sokaklara barikat kurdu. Polis saldırılarını halk geri püskürttü ve polise dağılması için 5 dakika mühlet verdi. Halk, “Ya siz gidin ya biz dağıtacağız” dedi. Polisin verilen süreyi aşması üzerine Antakya halkı polisi kovaladı. Ancak sürekli takviye alan polis  tekrar saldırdı, eylemcileri gözaltına almaya çalıştı. Polis evlerin içine dahi gaz bombası attı. Saldırıda birçok eylemci yaralandı. Polis hedef gözeterek plastik mermi sıktı. 5 bin kişilik kitle polis barikatına yüklendi. Polis gazlı su sıktı, arka sokaklardan kitleyi kuşatmaya çalıştı. Halk evlerinden süt, limon attı. Araçlar korna çalarak destek verdi. İtfaiye, suyu biten TOMA’ya takviye için geldi ancak halk itfaiyenin önün kesti. Halkla tek başına baş edemeyen polis yanına jandarmayı da alarak birlikte saldırdı. Çok sayıda eylemci yaralandı. Kitle Armutlu Mahallesi’ne çekildi, barikat kuruldu. Polis, Sendika.org muhabiri Özge Sapmaz’ı gözaltına almaya çalıştı. Ancak halkın müdahalesiyle polis Sapmaz’ı gözaltına alamadı. Polis halkın kurduğu barikata saldırdı. Mahalle içlerine giren ve gaz bombası atan polisin üzerine mahalleliler, patates çuvallarını, saksılarını attı. Armutlu Mahallesi’nde toplanan kitlenin sayısı 15 bine ulaştı. Kalabalığın direnişi gözaltına alınanlar bırakılana kadar süreceği söylendi. Çatışma geç saatlere kadar sürdü.

02-antakya

Antakya’da binlerce kişi saatlerce çatıştı

2 Haziran

Antakya’da 2 Haziran’da gözaltına alınanların bir kısmı serbest bırakıldı. Kalanlar için adliyeye gidildi. “Antakya çocuklarına sahip çıkıyor” sloganıyla bütün Antakya halkına yapılan çağrı sonrası bekleyiş sürdü. Saat 16.00 civarı gözaltına alınan 27 kişi serbest bırakıldı. Saat 17.00′da çağrısı yapılan eylem başladı. Armutlu Mahallesi’nden binlerce kişi köprüye geldi. Saray Caddesi’ne yönelen kitle caddeyi tıka basa doldurdu. Halk, “Alanları kazandık” sloganları attı. Çatışmanın çıktığı Uğur Mumcu’da 25 bin kişi oturma eylemi yaptı. Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu yaptığı konuşmada “Asla yılmayacağız” dedi. Köprü’den tekrar Uğur Mumcu Meydanı’na yüründü. Meydanda polisin kurduğu barikatın arkasında sivil polisler de vardı. Barikatın arkasında görgü tanıklarına göre AKP’liler de vardı. Bin AKP’li eylemcilere saldırdı. Kitle AKP’lileri püskürttü. Bunun üzerine polis kitleye biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Devam eden çatışmada eylemcilerin ifadesine göre polis, gerçek mermi kullanmaya başladı. Gündüz Caddesi’ne ve Armutlu Mahallesi’ne çekilen kitle barikatlarını kurdu. Barikatların arkasında binlerce kişi çatıştı. Armutlu’da mahalleliler eylemcilere limon dağıttı. Polis ara sokaklarda gözaltı yapmaya çalıştı. Polis defalarca saldırdı ancak Armutlu’ya giremedi. Eylemcilere yardım eden evlere polis hedef gözeterek gaz bombası attı. Çatışma 3 Haziran sabahına kadar sürdü.

Antakya Armutlu halkı barikatlarda saatlerce direndi

Antakya Armutlu halkı barikatlarda saatlerce direndi

3 Haziran

Antakya’da çoğu siyah kıyafetli 500 kadar liseli saat 14.00′da “AKP faşizmine karşı direnen liseliler de var” pankartı açarak yürüyüşe geçti, Saray Caddesi’ne geldi. Sabahın erken saatlerine kadar süren çatışmada gözaltına alınanların sayısının 17 olduğu öğrenildi. Antakya halkı akşam yapılacak eylem için hazırlıklara başladı. AKP binasının olduğu bölgeye polis yığınağı yapıldı. Sabahı erken saatlerinde ise Samandağ’da çıkan çatışmada binlerce kişi caddeyi kapattı. Kaymakamlık ve polis karakolu ışıklarını kapatıp araçları ve TOMAları binanın alanına aldı. Sokakta bir tek polis kalmazken halk sokakları doldurdu. Saat 19.30′u gösterdiğinde Antakya halkı, Armutlu Mahallesi’nde eyleme başladı. Işık kapatma eylemine tüm mahalleliler katıldı. 21.30′da gözaltına alınan 17 eylemci serbest bırakıldı. Armut Mahallesi’nde eylem şarkılarla, konuşmalarla devam etti. Sonrasında kitle, Armutlu’dan Saray Caddesi’ne yürüyüşe geçti. Yürüyüş başlar başlamaz polis saldırdı. Halk Armutlu Mahallesi’ne barikatlar kurdu. Polis mahalleye giremedi. Antakya Samandağ’dan destek için bir grup geldi. AKP’lilerin kapalı spor salonu çevresinde toplandığı belirtildi.

4 Haziran saat 00.45′te devam eden çatışmada bir kişinin polis saldırısı sonucu öldüğü iddiası üzerine halkın öfkesi kabardı. Antakya halkı barikatları zorladı. İskenderun’da da çatışmalar şiddetlendi. Saat 01.00′ı gösterdiğinde, Abdullah Cömert adlı 22 yaşındaki genç işçinin, polis tarafından gerçek mermi kullanılarak ve hedef gözetilerek gerçekleşen saldırı sonucu yaşamını yitirdiği yerel kaynaklarca doğrulandı. 01.40′ta Armutlu’da polis tamamen geri çekildi. Halk barikatların başında nöbet tutmaya devam etti. Abdullah Cömert’in cenazesi için sabah 10.00′da Uğur Mumcu Bulvarı’nda buluşulacağını açıkladı.

04-antakya

4 Haziran

4 Haziran sabahı Antakya’da gerçekleşen eyleme dönük polisin sert saldırısında hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in evinde halk toplanmaya başladı. Antakya halkı saat 11.30′da Abdullah Cömert’in katledildiği yerden “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla yürümeye başladı. Polisin Antakya Pınarlar Mahallesi’nde esnafı gezerek “2 gün boyunca büyük eylemler olacak dükkanlarınızı kapatacaksınız” dediği öğrenildi. Abdullah Cömert’in cenazesi 16.00′da mezarlığa götürüldü. Ancak kalabalık nedeniyle araç ilerlemekte zorlandı. Tüm Samandağ ve Harbiye esnafı kepenk kapattı. Cömert’in cenazesi defnedildi. Cömert’in vurulduğu yerde toplanan kitleye polis saldırdı. Kitle Armutlu Mahallesi’ne çekildi. Polis Armutlu Mahallesi’ne saldırdı. Ancak halk polisi geri püskürttü, sokaklara barikat kurdu. Sümerler Mahallesi de tencereler ve tavalarla pencerelere çıktı. Armutlu’da polis halka kontrolünü kaybetmiş biçimde saldırmaya devam etti. Ancak polis, barikatı aşamadı, halk polisin attığı biber gazlarını ona geri iade etti. Barikatları ateşe veren kitle tüm ara sokaklarında çatışmaya devam etti. Harbiye, Samandağ, Doğuş Okulları ve Aalen Parkı önünde barikatlar kuruldu. Polis plastik mermi, biber gazı ve TOMAlarla saldırmaya devam etti. Armutlu halkı barikatın güçlendirilmesi için destek oldu. Mahalleliler evlerinden koltukları, sandalyeleri, masaları barikatı güçlendirecek ne varsa attı. Bir eylemci polisin hedef gözeterek sıktığı biber gazından yaralandı. Eylemciye yakın mesafeden atılan biber gazı, sol gözüne isabet etti. Eylemci hastaneye götürüldü. Çatışma 5 Haziran sabahı saat 03.00′a kadar sürdü.

Cenaze aracı kalabalık içinde hareket edemedi ve halk Cömert’in tabutunu omuzlarda taşıdı

Cenaze aracı kalabalık içinde hareket edemedi ve halk Cömert’in tabutunu omuzlarda taşıdı

5 Haziran

Antakya’da Doğuş Okulları önünde buluşan KESK üyeleri saat 14.00′da Aalen Alanı’na doğru yürüyüşe geçti. Bini aşkın KESK üyesinin yürüyüşüne balkonlarından tencere ve tavalarına vurarak destek verenler oldu. Araçlar kornalarıyla destekledi. “Abdullah Cömert ölümsüzdür” sloganı hep bir ağızdan atıldı. Polis tarafından katledilen Abdullah Cömert için saat 21.00′da milletvekilleri, belediye başkanları ve muhtarların da katılacağı mum yakma eylemleri yapıldı. On binlerce kişi Uğur Mumcu’da buluştu. AKP seçmenin yoğunlukta olduğu Atatürk ve Ürgen Paşa mahalleleri de dahil olmak üzere neredeyse tüm mahalleler sokaklarda ses çıkarma eylemi yaptı. Sümerler’de trafik durdu.

06-antakya

6 Haziran

Antakya’da Abdullah Cömert’in öldüğü yerde saat 20.00′da buluşan halk “Antakya Dayanışma” adında bir halk komitesi kurdu. Komite muhtarlar, esnaf, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinden oluşuyor. Saat 22.00′ı gösterdiğinde on binler Armutlu’dan Saray Caddesi’ne doğru yürüdü. Saray Caddesi’nin ardından Uğur Mumcu Meydanı’na yüründü. Kürsü kuruldu, Arapça ağıtlar okundu. Eyleme yüzlerce Hıristiyan desteğe geldi. On binler “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı. Halk, 7 Haziran saat 21.00′da yeniden buluşmak üzere eylemi bitirdi.

07-antakya

Antakya Aalen Alanı

7 Haziran

Antakya’da Harbiye, Aşağıokçular, Çekmece, Dursu mahallelerinde halk Uğur Mumcu meydanında saat 21.00′da buluştu. Mahalleliler yürüyüşünü ertesi gün tekrar buluşmak üzere bitirdi.

8 Haziran

Antakyalılar 8 Haziran saat 21.00′da Harbiye Mansuroğlu BP önünde buluşup Uğur Mumcu’ya yürüdü. Antakyalıların yürüyüşte dile getirdikleri talepler şunlar:

-Abdullah Cömert’i öldürenler derhal bulunsun.

-Polisin şiddeti son bulsun.

-Türkiye’nin dört bir tarafında halka saldırı emri verenler derhal istifa etsin.

-İfade özgürlüğü önünde bulunan engeller kaldırılsın. kent merkezlerini halkın demokratik eylemlerine yasaklama girişimlerine son verilsin.

-Eylemciler hakkında yürütülen gözaltı ve soruşturma işlemleri durdurulsun.

Yürüyüşün ardından Sevgi Parkı “Direniş Parkı’na” dönüştürüldü. Direniş Parkı’nda Abdullah Cömert sergisi açıldı. Antakya halkı sergiye yoğun ilgi gösterdi. Parka erzak ve ilkyardım malzemesi taşındı.  Ayrıca pek çok mahalleden Uğur Mumcu Meydanı’na yüründü. Binlerce kişi Uğur Mumcu’dan Sümerler’e Direniş Parkı’nı ziyaret etmek üzere yürüdü.

Antakya Halkevi 9 Haziran Pazar günü saat 15.00′da Harbiye Yeşilpınar yol çatında arabalarla, motosikletlerle, bisikletlerle Harbiye Yeşilpınar yol çatında buluşulacağını duyurdu. Güzergah : Harbiye Yeşilpınar Yol çatı buluşma– Çevreyolu Samandağ Yolu– Baltacık– Uğur Mumcu– Armutlu– Gündüz Caddesi– Köprü başı– İnönü Cad– Maksim– Sümerler– Harbiye Yeşilpınar Yol Çatı

9 Haziran

Antakya’da Sevgi Parkı direnişçileri 20.00′da parkta yapılacak Abdullah Cömert anmasına hazırlandı. Halkevleri’nin oluşturduğu araç konvoyu Samandağ’a ulaştı. 10 km’lik bir konvoy oluşturuldu. Akşam 21.00′da Erzurum, Öğretmenler, Esentepe’den park alanına yürüyen 400 kişi orada bekleyen 500′den fazla kişiyle buluştu ve yürüdü.

10 Haziran

Antakya’da kurulan Direniş Parkı çevresinde 10 Haziran’da polis araçları dolaşarak taciz etti. Sevgi ve Direniş Parkı’nda saat 18.00′da alternatif ve kolektif yaşamı hep birlikte kurmak için toplantı yapıldı. Sevgi Direniş Parkı’nda direnenlerin sayısı saatler ilerledikçe arttı. Direnen işçiler parkta müzik yaptı. Sevgi Parkı direnişçileri saat 21.15′te Uğur Mumcu’ya doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında “Hükümet istifa” sık sık sloganları atıldı. Reyhanlı, Güzelburç, Küçükdalyan, Masuklu’dan gelen kitle Antakya’daki direniş alanına polisin yolu kesmesi üzerine giremedi. Direniş alanına Haluk Levent geldi. Haluk Levent şarkılarıyla Antakya halkına destek oldu.

11 Haziran

Antakya Halkevi’nin tüm çapulculara Taksim’e yapılan saldırıyı protesto etmek ve Abdullah Cömert’in katillerinden hesap sormak için saat 19:00′da Saray Caddesi’nde buluşma çağrısı üzerine Antakya halkı bir araya geldi. Sevgi Parkı’nda direniş devam ediyor. Sevgi Parkı’nda 19.00’da basın açıklaması yapıldı. Saray Caddesi’nden Direniş Parkı’na saat 19.15′te yürüyüş başladı. KESK’e bağlı sendikalar Sevgi ve Direniş Parkı’na geldi. Antakya’da on binlerce kişinin katıldığı yürüyüş 23.45′te sona erdi. Halk, Direniş Parkı’nda yeniden bir araya geldi ve nöbete başladı. Antakya’nın mahallelerinde de on binlerce kişi eylemlerini sürdürdü. Antakya sokaklarında “Taksim’de düşene, dövüşene bin selam” sloganı atıldı.

12 Haziran

Ali İsmail Korkmaz için Antakya Ekinci’den Uğur Mumcu Parkı’na binlerce kişi yürüdü. 200 araçlık konvoy oluşturuldu.

13 Haziran

Antakya’da polis saldırısıyla öldürülen Abdullah Cömert, hayatını kaybedişinin 10′uncu gününde anıldı. Antakyalılar saat 21.00′da ellerinde karanfillerle Uğur Mumcu Meydanı’nda buluştu.

08-antakya

14 Haziran

Gezi Parkı Ankara direnişi sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük Antakya Sevgi Direniş Parkı’nda direnişçiler tarafından anıldı.

09-antakya

15 Haziran

Antakya Sevgi Direniş Parkı’nın 15 Haziran programına göre, tiyatro atölyesi ve Hatay Tabip Odası söyleşisi yapıldı. Saat 21.00′da yapılacak olan “Taksim’den Antakya’ya Direniş” söyleşisi ise Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırının öğrenilmesi üzerine ertelendi. Antakya halkı sokaklara döküldü. Toygarlı ve Ballıöz’den yaklaşık bin kişi Çekmece’ye doğru yürüdü. Çekmece halkıyla buluşan binlerce kişi “Her yer Taksim her yer direniş” diye sloganları ile yürüdü. Yürüyüş Sevgi Direniş Parkı’nda son buldu. Halk oturma eylemine geçti.

16 Haziran

Antakya’da AKP faşizmine karşı Samandağ’dan Antakya’ya uzanan 25 kilometrelik insan zinciri kuruldu. Zincir, Abdullah Cömert için elden ele karanfil taşıdı. Harbiye’de mahalleliler “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla yolu trafiğe kapattı. Aynı zamanda Çekmece halkı Çekmece yol kavşağında buluştu. “Hükümet istifa” sloganları atan eylemciler saat 20.00′a yaklaşırken Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yola çıktı. Mahallerden yapılan yürüyüşler Uğur Mumcu alanında birleşti. Uğur Mumcu alanında 10 binin üzerinde insan bir araya geldi. Harbiye halkı yanında zeytin ağacı getirdi. Beşiktaş Çarşı Abdullah Cömert’in katledildiği sokağa yürüdü. Abdullah Cömert için yaklaşık 30 bin insan bir çiçeği elden ele taşıdı. Samandağ’dan Antakya’ya insan zinciriyle taşınan çiçek Abdullah Cömert’in öldürüldüğü yere bırakıldı.

17 Haziran

Antakya’da Sevgi Direniş Parkı’nda devam eden direnişin programını belirlemek ve nasıl devam edeceğine karar vermek üzere saat 19.00′da halk toplantısı yapıldı. Mücadelenin nasıl devam etmesi gerektiğinin tartışıldığı Sevgi Direniş Parkı 1. Halk Toplantısı Sonuçları:

“-Abdullah Cömert’in katili bulununcaya ve yargı önüne çıkarılıncaya kadar Sevgi Parkı’nda direnmeye devam ediyoruz.

-Tüm Antakya’da yürüttüğümüz bu direnişte bulunan tüm kurum ve kişilerle ortak mücadeleye devam ediyoruz.

-Her gün Uğur Mumcu’da buluşacağız ve farklı güzergahlardan yürüyüşler yayıp Abdullah Cömert’in öldürüldüğü yere karanfil bırakacağız. ‘Unutmayacak unutturmayacağız’

-Tüm Türkiye direnişçilerinin ortak talepleri olan özgürlük ve haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz.”

DİSK, KESK, TMMOB ve TDB’nin iş bırakma eylemi çağrısı üzerine Eğitim-Sen Hatay Şubesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişi Ulus Meydanı’na yürüdü. Eylemciler meydanda basın açıklaması yaptı.

18 Haziran

Antakya’da, Hatayspor, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer takımlara gönül veren tüm taraftarlar bir araya geldi. Sevgi Direniş Parkı’nda saat 19.00′da gerçekleşen buluşmaya taraftar grupları takımlarının formaları, atkıları, bayrakları ile katıldı, Antakya direnişi değerlendirildi. Akşam saatlerinde de parktan yapılan yürüyüşte yüzlerce Antakyalı yürüdü. Duran adam da oradaydı.

ESKİŞEHİR

31 Mayıs

Eskişehir’de 31 Mayıs günü Espark önünde bir araya gelen binlerce kişi AKP İl Binası’na doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 5 bin kişiye tazyikli su ve biber gazıyla saldıran polis ekipleri, kitleyi dağıtmayı başaramadı. Binlerce kişi “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Polisin saldırısı sonucu 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar serbest bırakılana kadar alanı terk etmeyeceklerini söyleyen binlerce kişi, Cengiz Topel Caddesi’ni trafiğe kapattı. Gece yarısından sonra da devam eden eylem kente yayıldı. 2 bin kişi Anadolu Üniversitesi çevresinde eylem yaptı. Polisin saldırdığı eylemde kitle polisi kovaladı.

Eskişehir Espark’ta toplanan 500 kişi polis barikatına yüklendi. Polis eylemcileri hedef alarak gaz bombası attı. Çevre halkı evlerini eylemcilere açtı. Çatışma 1 Haziran sabahı 05.00′a kadar sürdü. Gözaltı sayısı 162′ye yükseldi.

Eskişehir polisin üzerine yürürken.

Eskişehir polisin üzerine yürürken.

1 Haziran

Espark’ta 18.00′da tekrar bir araya gelen 15 bin kişi AKP İl binasına yürüme kararı aldı. Polis Espark’ın çatısından kitlenin üzerine gaz bombası attı. AKP binasına yürümek isteyen kitleye polis portakal gazı olduğu düşünülen gazla saldırdı. Gazdan çok sayıda insan aşırı etkilendi. Devam eden eyleme Cem Adrian katıldı. Kitle, AKP il binasına yürüyüşüne devam etti. Çatışma sırasında tüm apartmanların kapıları açıktı. Eskişehirliler birbiriyle dayanışma içinde. Araçlar, eylemcilerin rahat yürüyebilmesi için kendiliğinden durdu. AKP binasına yaklaşıldığında polis havaya ateş açtı. Yağmur başlamasına rağmen kitle dağılmadı.

TOMA kitlenin üzerine sürüldü. Polis sürekli sıktığı turuncu gaz ile kitleyi dağıtmaya çalıştı. Binlerce kişi ise cadde başında direnmeye devam etti. Saat 21.45′te Eskişehir’in bütün mahallelerinden tencere, tava, ıslık, korna sesleri yükseldi.

Sadece mahalleler değil tüm halk sokağa çıktı. Konvoylar oluşturuldu. Çatışma sonucu kitle, Espark önüne çekildi. Burada da tencere tava eylemi yapıldı. Espark önündeki kitleye polis AKP binasına yürümedikleri sürece saldırmayacaklarını söyledi. Ancak halk polis dinlemedi ve tekrar AKP il binasına yürümeye başladı. Polis yine saldırdı, çatışma çıktı. 2 Haziran sabahının erken saatlerine kadar süren çatışma bir süre sonra bitti.

2 Haziran

Espark önünde toplanan binlerce Eskişehirli AKP il binasına yürüdü. Polis caddde üzerinde TOMAyla bekledi. Polis biber gazı atarak caddeyi boşalttı. Kitle Bağlar’a çekildi. Yunus Emre Caddesi’nde polis biraz geri çekildi. Cadde üzerinde büyük bir ateş yakıldı. Polis AKP binasının ara sokaklarında faşistlerle birlikte pusu atıp saldırdı. Kolektif üyesi bir kadın atılan gaz bombalarından fenalık geçirdi, hastaneye kaldırıldı. Eskişehir’de çok ağır gaz saldırısı oldu. Eylemcilerin ifadesine göre bu gaz saldırısı ilk defa oldu. Çok sayıda eylemci bayıldı. Polis gerçek mermi ile saldırdı. 37′nin üzerinde gözaltı ve çok sayıda yaralı var. Kendi imkanlarıyla hastaneye giden yaralıları polis gözaltına almaya çalıştı. Eskişehir’de görgü tanıklarına göre bir Kolektifçi dövülüp, otopark alanına atıldı.

3 Haziran

Eskişehir’de Caner Ertay ismindeki Kolektif Yürütme Kurulu üyesi, Yunusemre Caddesi’ndeki eylemde onlarca çevik polis tarafından darp edilip caddedeki Otopark’a atıldı. Yine onlarca polis, ayağa kalkamayan Caner Ertay’a bulunduğu yerde bir kez daha saldırdı. Gözaltına alındıktan sonra Devlet Hastanesi’nden 4 polis tarafından kaçırılıp ‘kafana sıkacağız’ diyerek tehdit edildi. Götürüldüğü Yunusemre Hastanesi’nde de bir işlem yapılmadı. Burnunda ve sağ kolunda kırıklar olan Caner Ertay sabah saatlerinde gözaltından çıktı. Eskişehir Barosu’nun yaptığı basın açıklamasında kendisine yapılan işkenceyi anlattı. Ertay’ı kaçıran polisler, Yunus Emre Hastanesi’ne Toros bir otomobilin bagajında götürdü.

4 Haziran

Eskişehir Espark önü direniş alanına döndü. Konuşmalar yapıldı, masalar, çadırlar, ses sistemi kuruldu. Çaylar dağıtıldı. Espark önünde toplanan kitle tüm yolları kapattı. Polis AKP il binası önünden ayrılamadı. Akşam saatlerinde kurulan Halk Kürsüsü’ne yoğun katılım gerçekleşti. Konuşmacılar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de vardı. Direniş Meydanı yazılamalar, stenciller, pankartlar, dövizler ile zenginleştirildi.

5 Haziran

18:00’de KESK, genel grev sırasında basın açıklamasında açıkladığı gibi direniş alanına sendikadan bir yürüyüş gerçekleştirdi. Direniş meydanı haline getirilen Espark önüne ‘DİRENİŞ MEYDANI’ pankartı asıldı. Direniş meydanında oluşturulan komite, alanın güvenliğini ve ihtiyaçlarını belirleme çalışmalarını sürdürüyor. 22:00 sonrasına film gösterimi konuldu.

6 Haziran

Eskişehir halkı AKP il binasına dönük eylemlerde bina yakınlarında sivil polisler tarafından darp edilen Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ı ziyaret etti. Eskişehir halkının Espark’ta nöbette.

7 Haziran

Eskişehir’de akademisyenler, 18.00′da Haller Gençlik Merkezi önünden Direniş Meydanı Espark’a yürüdü. Saat 19.30′da Espark’tan Hasan Polat Caddesi’ne yüründü. Gültepe halkı da 19.30′da Hasan Polat Caddesi’ne yürüdü.

Eskişehir’de direnişin komiteleri kuruldu. Direniş Meydanı’nda meydanın tüm düzenlemesi artık komitelerle belirlenmeye başladı. Meydanda düzenlenen genel toplantıyla Direniş  Meydanı komiteleri kuruldu. Komiteler kararlarını her gün 20.00’deki genel toplantılara iletecek. Kurulan komiteler ve işlevleri şöyle:

Eylem komitesi: Eylemleri içerik ve güzergah olarak planlamak, slogan bulmak.

Üniversite ve eğitim komitesi: Alan içi eğitimlerin, bilgilendirmelerin ve tartışmaların düzenlenmesi.

Öneri ve fikir komitesi: Alanla ilgili her konuda yaratıcı fikirler üretmek.

Temizlik ve çevre komitesi: Alan içi temizliği, Çevre düzenini sokak hayvanlarının korunması.

Basın komitesi: Basın takibi yapmak, fotoğraf çekmek.

Koordinasyon ve iletişim komitesi: Komiteler arası iletişim sağlamak.

Güvenlik komitesi: Alanın genel güvenliğini denetlemek, acil durum planları yapmak.

İlkyardım komitesi

9 Haziran

Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yan tarafında bulunan Tayyip Erdoğan pankartları sökülüp yakıldı. Eskişehir’de oluşturulan Koordinasyon Çadırı’nda “Haklarımız” başlığı ile akademisyenler saat 14.00′da bilgi verdi. Alanda 300′den fazla çadır kuruldu. Alana asılan dövizlerden biri: “Kim- yasal?” Eskişehir’in duvarları yazılamalarla dolu. 4 farklı yerde sürekli destek için getirilen yemeklerin bulunduğu mutfaklar var. Nöbetçi doktorların bulunduğu büyük bir ilkyardım çadırı bulunuyor. Yazılamalardan bazıları: “Buralar eskiden hep Tayyip’ti” “Fazla aşırı ucu olan var mı?” “Merak etme anne, önden gitmiyorum, hep beraber yürüyoruz”, “Gazlı ve öfkeli”

Eskişehir Sokak Üniversitesi programı:

9 Haziran:

14.30: Yakalanma, gözaltına alınma ve ifade alma sürecindeki haklarımız

10 Haziran:

14.30: İlkyardım

18.00: Direniş tarihi

11 Haziran:

16.00: “Ekolojik mücadele”

Doktorlar caddesinde Kılıçoğlu Sineması önünde oturma eylemi yapıldı. Kılıçoğlu Sineması’nda rant elde edilemeyeceğinin söylendiği açıklamanın ardından yürüyüş yapıldı.

Yürüyüş Yediler Parkı’na kadar devam etti. Burada yapılan basın açıklamasında Taksim Dayanışması’nın talepleri konvoy tekrar edilerek, Eskişehir’de de yaralıların faillerinin bulunması gerektiği ve buradaki rant projelerinin durdurulması gerektiği söylendi. Yürüyüş çarşıdan devam etti. Eskişehir’de alandaki ilk konuşmayı polis işkencesi gören Öğrenci Kolektifleri Yürütme Kurulu üyesi Caner Ertay yaptı. Ertay şunları söyledi:

Aslında bu işkence 13 gündür devam eden bir durum değil. AKP iktidarının 11 yılını kapsayan bir şeydir. Tayyip Erdoğan istifa etmekle kalmamalı, bu ülkeden def olmalıdır. Bize taş attığımız, kendimizi koruduğumuz için çapulcu, marjinal, vandal diyorlar. Polis bize gaz atarken elimiz kolumuz bağlı mı duracaktık? Bu ülkenin tarihi isyanların tarihidir. Bu direniş meydanını dağıttırmıyacağız.”

10 Haziran

Eskişehir Direniş Meydanı’nda yeni bir gün başlarken, akşamdan kalan ve yanmaya devam eden ateşler dikkat çekiyor. Geceden beri müzik yapanlar, hala müzik sesleriyle alanı renklendiriyor. Direniş Meydanı’nda saat 8′de herkes uyanmış oluyor. Meydan, dünyanın en büyük öğrenci evi izlenimi yaratıyor. 300 çadırın yanında birçok kanepe, yatak, koltuk mevcut. Battaniyeler inşaat bariyerlerinde güneşlendiriliyor.

Saat 14.00′da Bağlar ve Vişnelik mahallerindeki pazarlarda ve Anadolu kütüphanesinde direniş bildirileri dağıtıldı. Eskişehir’de polis saldırısı nedeniyle yoğun bakımda olan Ali İsmail Korkmaz için her gün toplu ziyaretler gerçekleştiriliyor. Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Bilgilendirme Masası alanda bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Direniş Meydanı’ndaki komün hayatta kimse para harcamıyor. Esnaf ve halkın desteği ilk günden beri aynı şekilde sürüyor.

11 Haziran

Eskişehir 10 Haziran günü direniş alanındaydı. Eskişehir halkı saat 19.00′da Espark’tan Adalar Migros’a yürüdü. Avukatlar yürüyüşe “Çapulcu avukatlar” yazılı pankart açarak katıldı ve bir basın açıklaması yaptı. Halk, Direniş Parklı’nda da açıklama yaptı.

12 Haziran

Eskişehir’de halk Ali İsmail Korkmaz için 18:00′da Espark’tan Adalar Migros önüne yürüdü. Eskişehir’de Taksim Gezi Parkı eylemine destek için 2 Haziran tarihinde düzenlenen yürüyüş sonrası sivil giyimli 5-6 kişinin saldırısı nedeniyle 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz beyin kanaması geçirmişti. Yaklaşık bin kişi doktorlar caddesi üzerinden Adalar’a yürüdü. Eskişehir halkı, kaldırımlardan, tramvay duraklarından, evlerinin pencerelerinden alkışlarla yoğun destek verdi.

15 Haziran

Eskişehir’de Taksim’deki saldırının ardından Espark önündeki Direniş Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Üniversite Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Taksim’e destek için Eskişehir’in tüm sokaklarında sokağa çıkma çağrısı yapıldı. Evlerin balkonlarından mahalleliler destek verirken öğrenci apartları boşaldı. Kitlenin sayısı giderek artarken Doktorlar Caddesi’nde yaklaşık 10 bin kişi Gündoğdu Marşı söyledi. Kentin trafiği işlemez duruma geldi. Mahalleliler sokaklara döküldü. Saatler ilerledikçe artan sayı caddeleri doldurdu. Direniş Meydanı’na gelen on binlerce kişi, yürüyüş güzergahını bugün (16 Haziran) saat 19.00′da büyük halk mitinginde buluşmak üzere söz vererek bitirdi.

16 Haziran

Eskişehir’de büyük halk mitinginin yapılacağı alana yürüyüşler 18.15′te itibaren başladı. İl Sağlık Müdürlüğü önünden başlayan binlerce kişilik ana yürüyüş kolu Direniş Meydanı’na sağanak yağmura rağmen yürüdü. Miting Direniş Meydanı’nda 19.30′a doğru başladı. 15-16 Haziran Direnişi’nde ve 31 Mayıs’ta hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Üniversite gençliği, DİSK temsilcisinin konuşmaları ve diğer konuşmacıların ardından miting sonlandı. Mitingin ardından binlerce kişi Üniversite Caddesi’nde bir yürüyüş başlattı. Binlerce Eskişehirli iki saati aşan yürüyüşünün ardından eylemi Direniş Meydanı’nda sonlandırdı.

17 Haziran

Eskişehir Direniş Meydanı’nda saat 06.00′da polis şafak baskını yaptı. Polis üç TOMA ile yaklaşık 500 kişiyi iki taraftan sıkıştırdı. Direnişçilerin kurduğu barikatın önündeki eylemcilere polis saldırdı. Barikata ara sokaklardan ulaşmaya çalışan eylemcilerden 9 kişiyi polis gözaltına aldı. İş makineleri direniş meydanına girdi, çadırları söktü. Espark’ın çevresindeki mobese kameraları kullanılmaz hale geldi. Direniş Meydanı’nın önüne barikat kuran polis direnişçilerin alana girmesini engelledi. Çatışma Aytaç Caddesi’nde bir süre devam etti. Saat 10.30 sıralarında direnişçiler tekrar Espark önünde toplanmaya başladı. Polisin geri çekilmesi üzerine halk, Direniş Meydanı’nda tekrar bir araya geldi. Halk, polise yardım eden İnci Börek’i boşalttı ve boykot çağrısı yaptı. Eskişehir Direniş Meydanı’nda sabahki polis saldırısına tepki olarak 19.00′da toplanan insanlar yürüyüşe geçti. Binlerce kişi Doktorlar Caddesi’nde yürüdü. Direnişe başından itibaren destek veren ve sabah gözaltına alınan Fransız Florian Pezeu sınır dışı edildi.

18 Haziran

Eskişehir’de bu sabah Direniş Meydanı’nda (Espark) bulunanlara polis saldırdı. Üniversite Caddesi’nden gelen ve uyarı yapmadan halka saldıran polis onlarca kişiyi gözaltına aldı. Polisin bazı kişileri ara sokaklarda darp ederek gözaltına aldığı öğrenildi. Polis gün boyu Espark’ta bekledi. Espark’ta 18.00′da kitap okuma eylemi başladı. İki saat süren kitap okuma eyleminin ardından parkta bulunan kitle Üniversite Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. On bin kişiyi bulan yürüyüş sonunda Espark önüne gelindi. Burada toplanan kitlenin parktan taştı ve trafiği kapattı. Polis de kitlenin yolu kapatmasını bahane ederek kitleyi saldırmakla tehdit etti. Eli sopalı sivil polislerle çevik kuvvet polisleri 01.00′da kitleye saldırdı. Çatışma Aytaç Caddesi’ne kadar devam etti. Aytaç Caddesi’nde barikatlar kuruldu. Polis gaz bombası ve tazyikli su kullanarak saldıran polis bir süre sonra gün başında bulunduğu nokta olan Espark’a kadar geri çekildi.

19-20 Haziran

Eskişehir’de ilki 19 Haziran’da Eti Park’ta yapılan forumda “Diren Ali” eylemi kararlaştırıldı.

2 Haziran’da sopalı saldırıya uğrayan ve şu an yoğun bakımda olan Ali için 21 Haziran Cuma Günü 17.00′da OGÜ Tıp Fakültesi’ne bir yürüyüş yapma kararı alındı.

20 Haziran’da Eti Park’ta yapılan forumda ise, genel değerlendirmeler ve öneriler konuşuldu. Öneriler şöyle:

“Direnişte polis saldırısı nedeniyle hayatını kaybedenler için Cumartesi anma programı. Yaz aylarında köylere gitme. Hareketsiz kalma eylemleri. Farklı tartışma konuları belirleyerek, daha fazla sayıda forum yapmak ve temsilcilerin bu forumlarda tartışılanları paylaşması, ses sistemi alımı, atölyeler ve sokak üniversitesi.”

KOCAELİ

31 Mayıs

Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye geneline yayılması ile birlikte 31 Mayıs tarihinde Kocaeli halkı AKP iktidarının 10 yıllık baskıcı iktidarına, yalanına, talanına karşı ayağa kalktı. Yıllardır emekçilere kapalı, eylemlere yasaklı alan olan Cumhuriyet Parkı’nda saat 19.00’da toplanan sayısı yaklaşık 5 bini bulan Kocaeliler “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “İsyan devrim özgürlük”, “Taksim’in ateşi AKP’yi yakacak” sloganları ile toplandı. Mimarlar Odası’nın basın açıklaması ile devam eden eylemde gece 03.00 sularında AKP İl binasına yürüyüşe geçildi. 3 bin kişi ile yapılan yürüyüşe AKP il binasına gelinmeden polis saldırdı. Tazyikli su, biber gazı, gaz bombası ile saldıran polis yaklaşık 80 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar 1 Haziran günü akşamında bırakıldı.

011-kocaeli

Kocaeli

1 Haziran

Kocaeli’de önceki gün yaşanan polis saldırısının ve eylemlerin tüm Türkiye’de şiddetle bastırılmaya çalışılması ile 1 Haziran akşamı saat 19.00′da yaklaşık 20 bini Kocaeli halkı Cumhuriyet Parkı’nda yeniden toplandı. “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “İsyan devrim özgürlük”, “Taksim’in ateşi AKP’yi yakacak” sloganlarının atıldığı eylemde Kocaelispor taraftar grubu Hodri Meydan’ın da renk katmasıyla yeniden AKP binasına yürüyüşe geçildi.

Yol boyunca halk evlerinin penceresinden, balkonlardan, oturduğu kafeden eyleme destek verdi. Kocaeli halkı Perşembe Pazarı civarında bulunan AKP il binasına ulaştı. Polisin barikat kurduğu bina önü “Hükümet istifa” sloganı ile yankılandı. Polisin engelleyemediği eylem saat 23.00’e kadar sürdü. Daha sonra eylemle simgeleşen Cumhuriyet Parkı’na geri dönüldü. Burada sabaha kadar eylem devam etti.

2 Haziran

Cumhuriyet Parkı’nda 10 bini aşkın katılımla başlayan eylem 21.00′da yürüyüşle devam etti. Yine yol boyunca İzmit sokakları ‘Hükümet İstifa’ sloganlarıyla inledi. AKP İl binasına varıldığında bu kez Kocaeli halkı polisin kurduğu barikatı söküp aldı. Polisin gaz bombası ile saldırdığı eylemde halk ara sokaklara çekildi. Burada kurulan barikatlarla direniş devam etti. Bulvar tarafından Cumhuriyet Parkı’na ulaşan Kocaeli halkına polis yeniden saldırdı. Cumhuriyet Parkı arkasında ara sokaklara dağılan eylem buralarda barikatların kurulması ile devam etti. Yaklaşık 2 saat süren çatışmanın ardından bir polis arabası parçalandı, 100 kişi gözaltına alındı. Polis gerçek kurşun sıkarak terör yarattı. Gözaltına alınanlar Baro’nun tahsis ettiği avukatların desteği ile 3 Haziran sabahı bırakıldı.

İzmit merkezin yanı sıra Yahya Kaptan Mahallesi’nde toplanan binlerce kişi AKP binasına yürümek istedi, polis gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin saldırısı, pencerelerinden alkışlayan halkın evine gaz bombası ve su sıkmaya kadar vardı.

3 Haziran

Cumhuriyet Parkı’nda 19.00’da toplanan binlerce Kocaelili Taksim’de, Türkiye’nin birçok yerinde ve Kocaeli’de polis şiddetine, baskı ve zorbalığa karşı ayaktaydı. 21.00’de başlayan yürüyüşte bu kez İzmit sokakları dolaşıldı. Tekrar Cumhuriyet Parkı’na dönen Kocaeli halkı burada 02.00’ye kadar nöbet tuttu. Cumhuriyet Parkı dışına taşan eylemler mahallelerde devam etti. Körfez ilçe Esentepe Mahallesi’nde de halk sokaklara döküldü.

 4 Haziran

Cumhuriyet Parkı’nda 19.00’da toplanan binlerce kişi yeniden buluştu. Bu kez eylemler Kocaeli’nin birçok mahallesine yayıldı. Bekirpaşa Yuvam Akarca Mahallesi, Derince Yenikent Mahallesi, Körfez’de Esentepe, Yavuz Selim, Çamlıtepe ve Yarımca mahallelerinde eylemler yapıldı. Binlerce mahalleli sokaklara döküldü. Körfez İlçe mahalleleri AKP ilçe binasına yürüdü.

012-kocaeli

5 Haziran

Kocaeli’nde binlerce emekçi Merkez Bankası önüne bir araya gelerek Yürüyüş Yolu üzerinden İnsan Hakları Anıtı’na yürüdü. İnsan Hakları Anıtı’nda kamu emekçilerinin grevi yapılan açıklamalarının ardından son buldu.

013-kocaeli

7 Haziran, Kocaeli

7 Haziran

Kocaeli’de 7 Haziran’da Cumhuriyet Parkı’na çadırlar kuruldu. Çadırlı direniş devam ediyor. 7 Haziran’da tulumlar, belgeseller eşliğinde sabahlandı, Taksim’e gönderilmek üzere kitap toplandı.

014-kocaeli

8 Haziran

Kocaeli saat 19.00′da Cumhuriyet Parkı’nda buluştu. Cumhuriyet Parkı’nda alternatif açılış yapıldı. Parkta serbest kürsü kuruldu, konuşmalar yapıldı. Dilek ağacına dilekler asıldı.

9 Haziran

Kocaeli’de Yenikent’teki parkın açılışı yapıldı. Kitle Yenikent mahallesinde yürüdü.

10 Haziran

Kocaeli saat 19.00′da Cumhuriyet Parkı’nda toplandı. Direniş çadırlarında etkinlikler gün boyu devam etti.

11 Haziran

Kocaeli’nde 19.00′da Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Yürüyüş sırasında “Tayyip istifa”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Çevredeki halkın yürüyüşe alkış ve ıslıklarla destek verdi.

15 Haziran

Kocaeli’de hayatını kaybeden direnişçiler için 15 Haziran’da Cumhuriyet Parkı’nda anma yapıldı. Anma sırasında Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırının öğrenilmesi üzerine halk sokaklara çıktı. Derince’de E5 yolu trafiğe kapatıldı. Yuvam Akarca Mahallesi’nde halk eylem yaptı. Cumhuriyet Parkı’nda devam eden eylem sabaha kadar süren oturma eylemine dönüştürüldü.

16 Haziran

Kocaeli’de saat 16.00′daki buluşmaya gelenler Cumhuriyet Parkı’nda toplandı. Parkta yapılan eylemin ardından halk, saat 20.00 civarında AKP il binası önüne yürüyüşe geçti. Kocaeli’de mahalleler de ayağa kalktı. Derince’ye yürüyen Erzurum ve Esentepe mahalleleri saat 22.00′da birleşti. AKP önündeki eylemin ardından direnişçiler Cumhuriyet Parkı’na dönerek eylemlerine bir süre daha devam etti.

17 Haziran

Kocaeli’de saat 18.00′da Anıtpark Kampüsü’nde toplanan akademisyenler, üniversite çalışanları ve öğrenciler Cumhuriyet Direniş Parkı’na yürüdü. Alemdar Caddesi’ni trafiğe kapatarak alana giriş yapıldı. Coşkulu yürüyüşte Cumhuriyet Parkı’nda bekleyenlerle buluşuldu. Parkta devam eden eylemin sonunda KOÜlü akademisyenler basın açıklaması yaptı.

SAMSUN

31 Mayıs

31 mayıs günü saat 18.00 da KESK’in çağrıcılığında bir araya gelen emek ve demokrasi güçlerinden yaklaşık 200 kişi Süleymaniye Geçidi’nde bir araya gelerek Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etmek için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 19.30′da Halkevleri’nin çağrıcılığında Süleymaniye Geçidi’nde Metin Lokumcu’nun katledilmesi ve Hopa olayları ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 19.30′da sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 200 kişi Samsun Batıpark’ta bir araya geldi. Bir araya gelen çoğunluğu üniversite öğrencisi burada bir basın açıklması gerçekleştirdi. Basın açıklamasından sonra 1 Haziran günü Atakum Amfi Tiyatro’da başlayacak olan eyleme çağrı yapıldı.

015-samsun

1 Haziran, Samsun

1 Haziran

Gece saat 02.00 itibariyle sosyal medya ve telefon aracılığıyla bir araya gelen yaklaşık 150 kişi Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Yaklaşık iki saat oturma eylemi yapan grup saat 04.00 itibariyle Çiftlik Caddesi ve Gazi Caddesi üzerinden yürüyüş yaparak AKP il binası önüne geldi. AKP il binası önünde grup adına yapılan konuşmadan sonra AKP il binası önünde bulunan saksıya fidan dikilerek eylem sonlandırıldı. Saat 16.30 itibariyle Samsun Öğretmenevi önünde KESK öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi Çiftlik Caddesi üzerinden yürüyüş yaparak Akbank önüne geldi ve burada bir basın açıklması yaptı.

Saat 18.00′da emek ve demokrasi güçleri öncülüğünde Atakum Amfi Tiyatro’da toplanan binlerce kişi saat 18.30 itibariyle Atakum AKP önüne doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca yapılan çağrılar ve anonslarla Samsun halkı eyleme davet edildi. Yürüyüşe başladıktan yarım saat sonra kitlenin sayısı 20 bine yaklaştı. Samsun-Sinop Karayolunu trafiğe kapatan binlerce AKP önüne geldiğinde polis barikatıyla karşılaştı. Polis AKP binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen eylemcilere tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Samsun-Sinop yolunu çift taraflı trafiğe kapatan eylemciler 23.00′a kadar ara sokaklarda ve Samsun-Sinop yolu üzerinde barikatlar kurarak çatıştı. 1 Haziran günü Samsun’da 30 çocuk olmak üzere 190 kişi gözaltına alındı. Eylemde onlarca kişi gaz bombaları yüzünden yaralandı Medical Park Hastanesi yaralı olarak giden eylemcileri polise teslim etti. Eylemde iki Halkevi üyesiden biri bacağından diğeri kafasına isabet eden gaz kapsülleri yüzünden yaralandı. Eylem devam ederken Türk-İş tarafına çekilen eylemcilere bir grup faşist ellerindeki sopalar ve pitbull köpekleriyle saldırdı.

2 Haziran

Emek ve demokrasi güçleri öncülüğünde Öğretmenevi önünde bir araya gelen yaklaşık 300 kişi Çiftlik Caddesi’ni trafiğe kapatarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşlerine başladı. Yürüyüşe başladıktan 10 dakika sonra sayısı bin kişiye ulaşan eylemciler Çiftlik Caddesi üzerinden yürüyüşlerine devam ettiler. Gazi Caddesi’ne gelindiğinde binlerce kişi caddeyi trafiğe kapatarak, “Hükümet İstifa” sloganlarıyla Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Buradan Anıtpark’a geçen eylemciler yaklaşık iki saat süren bir oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi boyunca yapılan konuşmalar, çekilen halay ve horonlarla Taksim direnişine selam gönderildi. Eylemde İstanbul’da açıklanan dört talep dile getirildi ve eylem sonlandırıldı.

Saat 21.00 itibariyle Atakum Türk-İş’te ve Pelitköy Toplu Konutları’nda başlayan tencere tava eylemleriyle birlikte halk sokağa,inmeye başladı. Pelitköy Toplu Konutları’nda bir araya gelen yaklaşık 500 kişi sokakları dolaşarak toplu konutların merkezine geldi. Burada, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla eylem bir süre devam etti. Türk-İş’te toplanan binlerce kişi ise ilk önce Amfi Tiyatro’ya gitti. Daha sonra binlerce kişi Atakum AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. AKP binası önünde yapılan konuşmalarla hükümet istifaya çağrıldı. Halk daha sonra 3 Haziran günü Atakum Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilecek olan etkinliğe davet edildi.

1 Haziran, Samsun

1 Haziran, Samsun

3 Haziran

Saat 16.00′da Taksim-Samsun Dayanışma İnisiyatifi’nin çağrıcılığıyla Atakum amfi tiyatro’da yaklaşık 2 bin kişi etkinliklerine başladı. Ses sistemi kurulan amfide Türkiye’de yaşanan gelişmeler aktarıldı. Taksim-Samsun Dayanışma İnsiyatifi’nin İstanbul’da Gezi Parkı için belirlenen taleplerle birlikte AKP’ye karşı eylemlerin devam ettirileceği söylendi. Etkinlikte 50 yıl önce yaşamını yitiren Nazım Hikmet için şiirler okundu ve yerel sanatçı Ercan Aydın kısa bir konser verdi. Samsun’da etkinliğe gerici faşist gruplar saldırdı. Halk faşist grubu püskürttü. Etkinlik 4 Haziran günü Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak olan eyleme davet edilerek sonlandırıldı.

 4 Haziran

Taksim Samsun Dayanışma İnisiyatifi’nin çağrısıyla saat 17.30 itibariyle Cumhuriyet Meydanı’nda eylemciler toplanmaya başladı. 18.00′da binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı’ndan yürüyüşe başladı. Çiftlik Caddesi’ni trafiğe kapatan binlerce kişiye evlerinden çıkan mahalleliler de katılmaya başladı. Lise Caddesi’ne gelindiğinde eylemcilerin sayısı 15 bini aştı. Samsun-Sinop yoluna çıkarak AKP önüne gitmek isteyen eylemcilerin önüne polis barikat kurdu. AKP önüne gitmekte kararlı olduğunu söyleyen eylemciler barikat kaldırılana kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi.Yaklaşık 45 dakika oturma eylemi yapan grup daha sonra Cumhuriyet Caddesi’ni kapatarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde AKP’ye karşı eylemlerinin devam edeceğini söyleyen eylemciler 5 Haziranda KESK grevine destek için saat 10.30′a çağrı yaptı.

5 Haziran

Samsun’da DSİ önünde buluşan yüzlerce kamu emekçisi ve Gazi Caddesi’nde buluşan Tüm Bel-Sen üyeleri Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’ndaki miting, yapılan konuşmaların ardından son buldu.

7 Haziran

Samsunlular, saat 18.00′da Atakum’da buluştu. Atakum’da çadırlar kuruldu. Çadırlara “Hükümet istifa” sloganı yazan pankartların yanı sıra halkın taleplerini iliştirdiği panolar da asıldı. 200′den fazla kişinin bulunduğu Atakum’da sayı giderek arttı. Polis, çadırların kaldırılması yönünde uyarı yaparak “Tüm Türkiye’de çadırların kaldırılması yönünde talimat var” dedi. Samsun’da kurulan çadırlar kaldırıldı. Ancak Samsunlular parkı terk etmedi, sabaha kadar oturma eylemi yapıldı.

8 Haziran

Samsun’da Atakum Meydanı’nda halk kürsüsü kuruldu. Nöbete gün boyunca devam edildi.

9 Haziran

Samsun Atakum Parkı’nda nöbet 9 Haziran’da da sürdü. Çadırlar yeniden kuruldu. Atakum önünden yaklaşık 300 kişi yürüyüşe geçerek çadırların kurulduğu alana geldi.

10 Haziran

Samsun’da saat 20.00′da Türk-İş kavşağından yürüyüşe başlayan halk, direniş alanına geldi. Halk kürsüsünden konuşmalar yapıldı. Kürsüden 4+4+4′ten şikayetçi olduklarını ve bu eğitim sisteminin kaldırılması gerektiği söylendi. Direnişin 4′üncü gün programı şöyle devam etti. 21:00-22:00 arası Direniş Alanı Halk Kürsüsü konuşmaları yapıldı. 22:00-23:00 arası Türkiye direnişlerinden video gösterimleri yapıldı. 23:00-24:00 arasında müzik dinletisi vardı. 01:00-03:00 arası Charlie Chaplin Büyük Diktatör filmi gösterildi.

11 Haziran

Samsun halkı AKP faşizmine karşı alanlarda olmaya devam etti. Samsun halkı saat 20.00′a yaklaşırken Direniş Parkı’ndan yürüyüşe geçti.

12 Haziran

Samsunlular saat 19.00′da Öğretmenevi önünde toplandı. Binlerce kişi Çiftlik Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Binlerce kişilik yürüyüş Çiftlik Caddesi Akbank önüne kadar sürdü.

15 Haziran

Samsun’da Taksim Gezi Parkı’na 15 Haziran akşamı yapılan saldırı öncesinde alınan karar doğrultusunda saat 18.00′da Öğretmenevi önünde buluşuldu. Öğretmenevi’nden Uğur Mumcu Meydanı’na yapılan yürüyüş sırasında toplanan yüzlerce kişi Çiftlik Caddesi’ni trafiğe kapattı. Kitlenin yürüyüşü sırasında Taksim Gezi Parkı’na polisler saldırdı. Bunun üzerine tenceresini tavasını alan Samsunlular Atakum Türk-İş kavşağına döküldü. Saat 23.00′a yaklaşırken eylemciler mahalle aralarına girdi. Mahalleliler tencere ve tava çalarak destek verdi. Samsunlular, 18.00′da başlattığı eylemi gece yarısı bitirdi. 16 Haziran saat 18.00′da Atakum Eğlence Merkezi önünde tekrar toplanılacak.

16 Haziran

Samsun’da yaklaşık 5 bin kişi Atakum Amfi Tiyatro önüne yürüdü. Taksim’deki saldırılar protesto edildi.

17 Haziran

Samsun’da DİS önünde bir araya gelen Tüm Bel-Sen üyeleri İstiklal Caddesi’ne yürüdü. İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce emekçi, Lise Caddesi ve Gazi Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. KESK Dönem Sözcüsü Müşfik Veysel Erdoğan, baskı ve şiddete karşı direnenlerle birlikte olacaklarını söyledi.

18 Haziran

Çiftlik Caddesi’nden Konak Sineması’na doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi.

5 Haziran, Bafra

Eğitim Sen Bafra Temsilciliği önünden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklaması ile son buldu.

BURSA

31 Mayıs

Bursa’da 31 Mayıs Metin Lokumcu’nun ölümünün ikinci yılı nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Lokumcu için yapılan basın açıklaması yüzlerce kişinin katılımıyla Setbaşı Kütüphanesi önünden başlayarak Orhangazi Parkı’na kadar gerçekleşen bir yürüyüş ile sona erdi. Akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı direnişi nedeniyle sosyal medyada örgütlenen halk Kültürpark’ta buluşup Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapattı. Kitle Heykel önünde yapılan oturma eyleminin ardından dağıldı.

31 Mayıs, Bursa

31 Mayıs, Bursa

1 Haziran

İstanbul’da yaşanan polis şiddetinin artmasıyla halk gece yarısı Heykel, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ve Görükle’de bir araya gelip sabah saatlerine kadar “Her yer Taksim, her yer direniş” diyerek alanları doldurdu. Görükle’deki üniversite öğrencileri İzmir Yolu’nu trafiğe kapatarak FSM Bulvarı’ndaki kitle ile buluşup Heykel’deki direnişçilerin yanına geldi. Sabahın erken saatlerine kadar her yeri eylem alanı ilan edenler daha sonraki eylemleri örgütlemek üzere dağıldı. Akşam saat 17.00’da Kültürpark’ta sayısı 50 bini aşkın insan bir araya geldi. Buradan Altıparmak Caddesi ve Atatürk Caddesi’ni dolduran kitle Heykel’de “Tayyip istifa, AKP defol bu memleket bizim” sloganlarıyla gecenin ilerleyen saatlerine kadar bekledi. Valilik çevresinde bulunan polis hiçbir saldırıda bulunmazken, alana giren Texas taraftarını provoke ederek kitleye saldırmasına neden oldu. Ufak çaplı gerilimin ardından grup alandakiler tarafından dağıtıldı. Ve gece boyunca polis Heykel çevresinde bulunanları gözaltına aldı. İki gün süren gözaltı sonrası herkes serbest bırakıldı.

2 Haziran

Bir gece önce yaşanan provokasyon sonrası toplumsal muhalefetin tüm bileşenleri bir araya gelerek Setbaşı Kütüphane önünde akşam saat 18.00’da tüm Bursa halkını meydanlara çağırdı. Kent Müzesi Bahçesi’ne gerçekleşen yürüyüş bir saatin sonunda sona erdi. Eylemde özellikle dikkat çeken slogan yıllardır Bursa’da onlarca kişiye dava açılan “Ampul Tayyip” oldu.  Binlerce kişinin eşliğinde “Ampul Tayyip” diyenler AKP’ye ve onun yıllardır uyguladığı baskıya karşı bir aradaydılar. Akşam saatlerinde Teleferik Mahalle Meydanı’nda tencere tavasıyla sokağa çıkan halk “Hükümet istifa” sloganlarıyla tüm mahalleyi gece boyunca dolaştı. Aynı sırada Heykel, FSM Bulvarı’nda ve Görükle’de devam eden eylemliliklerle Bursa’da meydanlar AKP faşizmine karşı direnenlerle doluydu.

018-bursa

3 Haziran

Bursa’da mahallelerde tava tencerelerle yürütülen eylemlere 3 farklı mahalleden gelen halkta katıldı. Teleferik, Ortabağlar ve Siteler Mahalle meydanlarında bir araya gelenler buradan başlattıkları yürüyüşlerle Mesken meydanında bir araya geldi. İki bini aşkın insanın katılımıyla gerçekleşen eylem sonrası faşist provokasyon yaşandı. Yıldırım Halkevi önüne gelen faşistler, Halkevi’ne attıkları taşlarla tüm camların kırılmasına neden oldular, ardından faşistler halkın desteği ile geri püskürtüldü. Olası bir saldırıya karşı Halkevi’ne desteğe birçok kişi geldi. Bursa Baro’sunun oluşturduğu Kriz Masası’ndan avukatlar yaşananlar hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Halkevi’ne geldiler ve bu durumla ilgili bir suç duyurusunda bulunuldu. FSM Bulvarı’nda bir araya gelenler buradan Atatürk Caddesi’ne geldiler ve sayıları 30 bini bulmuştu. Uzun bir yürüyüşün ardından gecenin geç saatlerine kadarda Heykel’i bırakmadılar.

4 Haziran

Ortabağlar Mahallesi’nde 20.30’da bir araya gelenler buradan Mesken meydanına bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş meydana vardıktan sonra devam eden sloganların ardından sona erdi.

Bursa’da 4 Haziran günü Üç Fidan Anıtı’nda başlayan çadır direnişi sürdü. Halk 3 gündür gece gündüz parkta yaşamlarını devam ettiriyor. Nilüfer Kent Konseyi’nin öncülüğünde başlayan eylemlere Halkevleri herkesi parka çadır kurmayaçağırdı. Ortak sofraların kurulup, basın merkezinin oluştuğu alanda ses sistemi ile halk halaylar çekip, Taksim Direnişini selamlandı. Alandakiler bazen kitap okuyup, bazen direnişin şarkılarına ortak oluyor. Geceleri çadırlarında uyuyanlar, gündüzleri alanda ortak atölyelerde buluşuyor. Parktaki halk alanın temizliğini kendileri oluşturdukları ekiplerle sağlıyor. Parktakilerin yiyecek ihtiyaçları kurulan ortak sofralarla karşılanıyor. Günler boyunca devam edecek olan eylemin twitter adresi de oluşturuldu. Sosyal medya aracılığıyla duyurusu yapılan ve dakika dakika güüncellenen parkın direnişini “#3Fidandangeziye” adresinden takip edebilirsiniz.

5 Haziran

Bursa’da kamu emekçileri Setbaşı’nda buluşup Şehreküstü’ye yürüdü.

6 Haziran

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda halk panayır havasındaydı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun greve katılan işçilere soruşturma başlattığı öğrenildi. Gece saatlerinde Twitter gözaltıları serbest bırakıldı.

bursagezi

7 Haziran

Bursa’da 4 Haziran günü Üç Fidan Anıtı’nda başlayan çadır direnişi devam etti. Halk 3 gündür gece gündüz parkta yaşamlarını devam ettirdi. Nilüfer Kent Konseyi’nin öncülüğünde başlayan eylemlere Halkevleri herkesi parka çadır kurma çağrısı yaptı. Ortak sofraların kurulup, basın merkezinin oluştuğu alanda ses sistemi ile halk halaylar çekip, Taksim Direnişini selamlandı. Alandakiler bazen kitap okuyup, bazen direnişin şarkılarına ortak oldu. Geceleri çadırlarında uyuyanlar, gündüzleri alanda ortak atölyelerde buluşuyor. Parktaki halk alanın temizliğini kendileri oluşturdukları ekiplerle sağlıyorlar. Parktakilerin yiyecek ihtiyaçları kurulan ortak sofralarla karşılanıyor. Günler boyunca devam edecek olan eylemin twitter adresi de oluşturuldu. Sosyal medya aracılığıyla duyurusu yapılan ve dakika dakika güüncellenen parkın direnişini “#3Fidandangeziye” adresinden takip edilebilinir.

020-bursa

8 Haziran

Bursa Üç Fidan Parkı’na kurulan direniş alanında “Drama atölyesi” yapıldı. Bursalılar Teleferik Meydanı’nda saat 18.00′da buluşup Heykel’e yürüdü. Nilüfer’de kurulan çadır alanında katılım giderek arttı.

9 Haziran

Bursa Üç Fidan Anıtı’nda günlerdir halk çadırlarında Gezi Parkı’nın taleplerinin kabul edilmesi için bekleyişini sürdürüyor. Alanda bekleyenler, ortak sofralarda ve atölyelerde buluşuyor. 9 Haziran akşamı Bursa Senfoni Orkestra’sından katılımcıların hazırladığı şarkılarla alan renklenmişti. Akşam saatlerinde Nilüfer Kent Konseyi’nin düzenlediği etkinlikle halkın parkları halkın yaşam alanlarını yaratmak üzere katılımcılar çizimler yaparak hayal ettikleri şekilde şehir planlamalarında bulundular.

10 Haziran

Bursa’da 10 Haziran günü alanda açık kürsü kurularak bir forum ortamı oluşturuldu. Halk direnişe dair yaşananları değerlendirdi. İlerleyen günlerde devam edecek olan 3 Fidan’dan Gezi’ye eyleminin rotası, açık kürsüde tartışıldı. Bursa’da her akşam etkinliklerle devam edecek olan direnişte 11 Haziran (yarın) akşamı ekoloji ile ilgili bir sunum gerçekleştirilecek. 12 Haziran günü toplumsal cinsiyet tartışması gerçekleştirilecek. Atölye Uludağ Üniversitesi öğretim görevlilerinden Figen Akça’nın katılımı eşliğinde yapılacak.

11 Haziran

Bursa’da mahallelerden Setbaşı ve Şehreküstü’ye gelen yüzlerce kişi Heykel’e doğru yürüdü. Heykel’de toplanan halk, Şehreküstü’ye “Hükümet istifa” sloganları atarak ilerledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi kentteki caddelerin elektriğini kesti. Halk, çakmak ve telefon ışıklarıyla Şehreküstü Meydanı’nı trafiğe kapatarak yürüdü.

12 Haziran

11 Haziran’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde avukatlara yönelik polis saldırısına karşı Bursa Barosu bugün Bursa Adliyesi önünde bir araya geldi. Yüzlerce avukat akşam saat 18.00’da adliye önünde buluşarak Uluyol Caddesi’ni trafiğe kapattı. Avukatların eylemine halk da destek verdi. “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları eşliğinde Kent Meydanı’na yüründü. Yapılan eylem burada sonlandırıldı. Bursa Üç Fidan Parkı’nda 12 Haziran’da Toplumsal Cinsiyet üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Figen Akça’nın katılımı ile gerçekleşen forumdan sonra Taksim’den, Kızılay’dan görüntüler sinevizyon gösterisiyle sunuldu. Parkta günler geçmesine rağmen halk dayanışma içinde çadırlarıyla alanda bekliyor.

15 Haziran

Bursa’da Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırı öncesinde alınan karara göre birçok mahalleden 15 Haziran saat 20.00′da Heykel Meydanı’na yüründü. Teleferik, Altıparmak ve Şehreüstü’nden gelenlerin Heykel Meydanı’nda buluşmasıyla alanda binlerce insan “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı. Meydandaki eylem sırasında Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırı öğrenildi. Alanda konuşma yapan DİSK Güney Marmara Temsilcisi Ayhan Ekinci, “Biz 15-16 Haziran direnişlerinin çocuklarıyız. Onların ağzından çıkan sözler vermedi Taksim’i bize. Biz ellerimizle aldık. Yine alacağız ve AKP’yi kendi çukuruna göndereceğiz” dedi. Ekinci’nin ardından Bursa Baro Başkanı yaptığı konuşmada, “Bir avukat adliye içinde güvende değilse, polis tarafından gözaltına alınabiliyorsa bu ülkede artık güven diye bir şey yoktur” dedi. Saat 22.30′a yaklaştığında FSM Bulvarı’ndan yaklaşık 20 bin insan Heykel’e doğru yürüyüşe geçti. 16 Haziran sabahı saat 02.00 sıralarında alanı terk etmeyen Bursalılar, Heykel Meydanı’nda çadır kurdu. Bursalılar sabaha kadar Heykel Meydanı’nda bekleme kararı aldı. Alanda Taksim ve Türkiye’den dakika dakika bilgiler verildi.

16 Haziran

Bursa Heykel’de buluşanlar Şehreüstü Meydanı’na 20.00′da yürüyüşe geçti. Halk, Fevzi Çakmak Caddesi’nde ışıklarını kapayıp açarak kornalarla destek oldu. Santral Garaj Meydanı trafiğe kapatıldı. Binlerce kişilik yürüyüşte Taksim Gezi Parkı’ndaki polis saldırısı protesto edildi.

18 Haziran

As TVnin Heykel’den canlı yayımlayacağı Gecenin Rengi programını durdurması için halk eylem yaptı. Bursalıların “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla sona erdirdiği programın konuklarından (!) biri de duran adamdı.

19 Haziran

Bursa’da direniş devam etti. Şehrin meydanlarını, parklarını ele geçiren halk forumlarla, sergilerle her akşam 19.00′da buluştu. Heykel’de ve Üç Fidan Parkı’nda devam eden direnişlerde herkes durma eylemi yaptı. Gelenlerden kimileri  kitap, dergi okurken kimileri de gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemleri fotoğraf sergisini inceledi. Gerçekleştirilen müzik dinletisi ile saatlerce şarkılar söylenip meydanları boş bırakmayan halk 23 Haziran’da gerçekleştirilecek mitinge de çağrı da bulundu. HDK bileşenleri İstanbul ve Ankara’da yaşanan gözaltılar ve ESP’ye yönelik operasyonlar nedeniyle bir basın açılaması gerçekleştirdi. Heykel Meyda’nındaki basın açıklamasında yapılanların hukuksuzluğu özellikle dile getirildi. Yapılan operasyonların devrimci, sosyalist ve demokrat yapıları bu halk mücadelesinin, halkın ayağa kalkışının suçlusu ilan ettiği vurgulandı. AKP’nin yarattığı yıkımın getirdiği direnişleri baskılarla, gözaltılarla engelleyemeyeceği belirtildi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

ÇANAKKALE

31 Mayıs

Taksimde Gezi Parkı’ndaki polis saldırılarına karşı direnen halka selam göndermek yanlarında olduğunu duyurmak için Çanakkale halkı sokaklardaydı. Saat 17.00’de İskele Meydanı’nda basın açıklaması ve ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Eğitim-Sen’in çağrısı ile yapılan eyleme, Halkevi, Öğrenci Kolektifleri, liseli Genç Umut, Çanakkale Halkevi’nde toplanarak kordon boyu slogan atarak, AKP il binası önünden İskele Meydanı’na geçtiler. Eyleme Eğitim-Sen, Halkevleri, Öğrenci kolektifleri, Liseli Genç Umut, EMEP, TKP, BDP, Çanakkale Çevre Platformu ve İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz katıldı. Çevrede toplanan vatandaşlarda eyleme destek verdi. “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Gezi Parkı sahipsiz değil”, “Taksim’de düşene dövüşene bin selam” şeklinde  sloganların yanı sıra, Metin Lokumcu da ölüm yıl dönümünde unutulmadı. “Metin Lokumcu onurumuzdur “, “Her yer Hopa her yer direniş” diye sloganlar atıldı. Basın açıklamasından sonra 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

021-canakkale

1 Haziran

Truva Atı önünde saat 14.00′da toplanan yaklaşık 500 kişilik grup AKP il binasına doğru yürüyüşe geçti. “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karsı omuz omuza, Taksim bizimdir bizim kalacak” sloganlarıyla AKP il binası önüne gelen grup binaya yumurta attı. AKP’nin Gezi Parkı ve diğer illerdeki faşizmine karşı tek yürek olan Çanakkale halkı 17.00′da Kordon ve Çanakkale merkezinde yürüyerek tekrar iskele meydanına geldi. Halkbahçesi’nde eylem devam etti.

2 Haziran

Halkevi ve Liseli Genç Umut’un çağrısı ile Çanakkale’de toplanan yüzlerce kişi AKP binasına yürüdü. Truva Atı önünde toplanmaya başlayan halk 14.30′da Kordon boyunca sloganlar atarak AKP binasına yürüdü. “Hükümet İstifa” pankartı açan kitle Taksim’de direnen halka selam gönderdi. Grubun AKP binasına yürüyüşe geçmesinin ardından İskele Meydanı’ndaki TOMA ve polis geri çekildi. AKP binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, AKP faşizmi ve polis şiddeti uygulanmaya devam edilirse daha büyük eylemler yapılacağı söylendi. Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı.

4 Haziran

Çanakkale’de binlerce kişi Halk Bahçesi’nde toplandı. Polisler sokakları terk etti. Eylemciler önce çarşıda sonra Esenler Mahallesi’nde sokak sokak yürüyüş yaptı. Çanakkale’nin programı: Her gece bir mahalle, her gün direniş. Emek ve demokrasi  güçlerinin çağrısı ile binlerce kişi saat 19.00′da Halk Bahçesi’nde toplandı. Halk Bahçesi’nde sloganlar atıp hükümeti istifaya çağıran eylemciler yürüyüşe geçti. Kordon boyu yürüyüş yapan kitleye, kafelerde, sokaklarda, kordonda bulunan binlerce kişi katıldı. Çevrede bulunan az sayıda polis de sokakları terk etti. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü’nden geçen kitle İstanbul’da Ankara’da ve birçok ilde halka saldıran polisi kınayarak, “polis gelsene biber gazı sıksana” sloganları attı. Eylemciler merkezdeki yürüyüş sonrası Esenler Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Esenler Mahallesi’ni sokak sokak gezen binlerce kişiye, tüm mahalleliler balkonlarda tencerelere vurarak destek verdi. “Çanakkale uyuma, ışıkları aç kapa” sloganına mahalleliler ışıkları açıp kapatarak destek verdi.

5 Haziran

Çanakkale’deki direniş önceki gün Esenler Mahallesi’nde 5 Haziran’da da Barbaros Mahallesi’ndeki yürüyüşle devam etti. Türkiye genelindeki direniş eylemlerine polis saldırısı olurken Çanakkale’deki eylemlere herhangi bir polis saldırısı olmadı. Taksim direnişiyle Çanakkale’de başlayan destek eylemleri, emek ve demokrasi güçlerinin çağrısı ile her akşam saat 19.00′da Halk Bahçesi’nde buluşup her gece bir mahallede yürüyüş gerçekleştirip halkı direnişe destek vermeye çağırma şeklinde devam etti. Binlerce kişi Halk Bahçesi’nden Kordon boyunca yürüyüşe başladı. Barbaros Mahallesi’ne gelindiğinde eylemcilerin sayısı binleri aştı. “Hükümet istifa” pankartı arkasında yürüyen kitlenin hedefinde Başbakan Erdoğan ve polis şiddeti vardı. Direnişlerde polis tarafından katledilen eylemcilerin isimleri teker teker okunurken kitle tek ağızdan “yaşıyor” diye bağırdı.

022-canakkale

5 Haziran, Grev

Çanakkale’de Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve DİSK’in çağrısıyla On Sekiz Mart İlkokulu önünde binlerce kişi toplandı. Eğitim-İş, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, TKP, EMEP ve diğer gençlik örgütleri de alandaydı. Kitle, yolları trafiğe kapatarak yürüdü. Kitle, Emniyet Müdürlüğü önünden geçerken “ Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz” sloganını attı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’na gelen kitle burada yaptığı açıklamayla AKP’nin politikalarını ve polis şiddetini protesto etti. Emekçiler, ülkenin dört bir yanında direnenlere selam gönderdi.

6 Haziran

Çanakkaleliler 19.00’da Halk Bahçesi’nde eylem yaptı. Halk Bahçesinde, ülkede yaşanan olayları gösteren videolar izlendi, alana getirilen boş bezlere ve kartonlara AKP hükümetine karşı sözlerini, sloganlarını ve tepkilerini yansıttı. Saat 21.00’da Çanakkale Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Truva Atı Anıtı önünde nöbet başladı.

8 Haziran

Çanakkale’de binlerce kişi İskele Meydanı’nda buluştu. Halk, meydandaki açık kürsüde AKP’ye karşı tepkilerini dile getirdi. Halk, yarın yine saat 18.00′da meydanda buluşma sözü verdi. 9 Haziran günü bu meydana gelenler tencere ve tavalarını bu sefer dolu getirecek ve kolektif sofralar kurulacak.

9 Haziran

Çanakkale’de 9 Haziran’da saat 19.00′da İskele Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, atılan sloganlarla yürüyüşe geçti. Kordon boyu yürüyüş yapan kitle Eğitim Fakültesi’ne kadar yürüdükten sonra geri dönüp AKP binasına yürüdü. AKP binası önüne gelen yüzlerce kişi sloganlar atarak hükümeti istifaya çağırdı. Taksim Dayanışması’nın hazırladığı açıklamayı okuyan Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, Çanakkale’de her gün saat 19.00′da İskele Meydanı’nda toplanacaklarını duyurdu.

10 Haziran

Çanakkale’de saat 19.00′da İskele Meydanı’nda toplanan halk Truva Atı’na Valiliğin önünden trafiği keserek yürüdü. AKP il binası önüne gelen kitle “Hükümet istifa” sloganları attı. Eylemin ardından 11 Haziran’da Karabiga’da termik santral için yapılacak olan ÇED toplantısına katılım çağrısı yapıldı.

12 Haziran

Çanakkale’de halk, 20.45′te Kordon’u trafiğe kapatarak yürüyüşe başladı. Kitle, Türkçe Olimpiyatlarının yapıldığı 18 Mart Stadyumu önünde “Tayyip Amerika’ya Fethullah’ın yanına” ve “Tayyip istifa” sloganları attı. Polis,bini aşkın kitle ile stadyum arasında barikat kurdu. Çanakkale halkı stadyumda sloganlarını, Türkçe Olimpiyatlarını dinleyenlere duyurduktan sonra Demircioğlu Caddesi’ni trafiği kapatarak AKP il binasına yürüdü. AKP il binası önünde Taksim Dayanışması’nın basın açıklaması okundu.

13 Haziran

Çanakkale’de Saat 19.00′da İskele Meydanı’nda halk toplanmaya başladı. Kitle toplanırken Gezi Parkı için bestelenen şarkılar halk tarafından söylendi. Önceki gün yapılan çağrı üzerine, halk beraberinde Gezi Parkı direnişçilerinin ihtiyaç duyduğu malzemeleri de getirdi. Saat 20.00′ye doğru toplanan 300 kişilik grup, Beşiktaş Çarşı Grubu’nun yaptığı açıklamanın okunmasından sonra Kordon Boyu’nda yürüyüşe geçti. Kordon sonuna gelen kitle, yolu trafiğe kaparak Kordon’un üst tarafındaki yoldan AKP binasına doğru yürüyüşe geçti. AKP binasına yaklaştıkça sloganlar daha yüksek sesle atılmaya başlandı. Saat 21.10′da kitle AKP binası önüne geldi. Yapılan açıklamaların ardından başbakan ve hükümet istifaya çağrıldı. Kitle ertesi gün saat 19.00′da İskele Meydanı’nda tekrar buluşmak üzere sözleşti.

15 Haziran

Çanakkale’de Taksim Dayanışması’nın 15 Haziran sabahı yaptığı basın açıklamasının ardından “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” denilerek saat 19.00′da İskele Meydanı’nda toplanma çağrısı yapıldı. Saat 20.00 civarında yaklaşık üç yüz kişilik kitle Kordon Boyu’nda yürüyüşe geçti. Kordon sonundan yolu trafiğe kapatan eylemciler İskele Meydanı’na yürüdü. Meydanda toplanan eylemciler Taksim’den canlı yayın görüntülerini izledi. Çanakkale’de her gün 19.00′da İskele Meydanı’nda toplanıp yürüyüş yapan kitle Truva Atı önünde oturma eylemi yapan grupla beraber artık Kordon’da sürekli oturma eylemi yapma kararı aldı. Gece yarısını geçtikten sonra Çanakkaleliler tekrar yürüyüşe geçti. Yolları trafiğe kapatan kitle, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atarak yürüdü. Kordon yolundaki kavşakta oturma eylemi yapıldı. Kavşakta oturan kitle dört koldan yolu trafiğe kapattı. Çevik kuvvetin ve TOMAların saldırı hazırlığına karşı halk yol ortasında kol kola girerek set ördü. Bunun üzerine Çanakkale Valisi eylemcilerin yanına geldi. Vali ile görüşme sonucunda tüm polisler çekildi. Kitle Truva Atı’na doğru yürüyüşe geçti. Oturma eylemine Truva Atı önünde devam edildi. Halkevciler Truva Atı önündeki oturma eylemine destek için geceyi çadırda geçirdi.

16 Haziran

Çanakkale Esenler Özgürlük Parkı’nda saat 16.00′da toplanan eylemciler İskele Meydanı’ndaki eylemcilerle buluşmak üzere yürüyüşe geçti. Eylemciler caddelerden, sitelerden geçerek, “Hükümet istifa” sloganları ile birlikte yürüdü. Kordon boyunca yolu kapatan eylemciler İskele Meydanı’ndakilerle beraber kavşağı da dört taraftan trafiğe kapattı. Yolun ortasında oturma eylemi yapıldı. CHP Milletvekili Selim Soydan ile CHP Çanakkale İl Başkanı’da eyleme katıldı. Bir grup da Gestaş İskelesi’nin önünde oturdu. Feribot seferleri yapılamadı. İskele Kavşağı’na eylemciler halılar serdi. Polis şiddeti bitinceye kadar eyleme bu biçimde devam edeceklerini söyleyen halk, tüm Çanakkalelilere de eşleri çocukları ile alana gelmeleri çağrısında bulundu. İskele Kavşağı’nda oturan kitle alanı şenlik alanına çevirdi. Ses sistemi kuruldu. Ses sisteminden sloganlar atılıp, müzikler çalındı. Halk alanda mumlar yakıp oturdu. Avrupa ile tüm yollar kapandı. İskele Meydanı’nın kapatılmasının ardından Kepez İskelesi de halk tarafından kapatıldı ve Çanakkale’deki feribot seferleri Lapseki’ye yönlendirildi. Eylem 17 Haziran sabah 00.30′da ertesi gün tekrar İskele Meydanı’nda buluşmak üzere sonlandırdı.

17 Haziran

Çanakkale’de 20.00′da toplanmaya başlayan kitle Kordon Boyu’nda yürüyüşe geçti. Eylemciler yolu kapatarak, yürüyüşe devam etti. Yürüyüş sırasında Çanakkale Emniyet Müdürlüğü önünden geçen eylemciler, “Katil polis hesap verecek” sloganı attı. Yüzlerce kişi “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları ile AKP binası önüne yürümeye devam etti. AKP önüne gelen eylemciler direnişte hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Saygı duruşunun ardından eyleme son verildi.

18 Haziran

Çanakkale’de SGD üyesi Uğur Polat ismindeki üniversite öğrencisi saat 12.00 civarında yoldan geçerken gözaltına alındı. Çanakkaleliler direnişin başından itibaren her gün olduğu gibi 19.00′da İskele Meydanı’ndaki direniş çadırı etrafında toplanmaya başladı. Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant’ın yaptığı basın açıklamasından sonra polisin katlettiği direnişçiler için saygı duruşu yapıldı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Telat Koç da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından yüzlerce kişi Kordon Boyu’nda yürüyüşe geçti. İskele Meydanı’na gelen eylemciler çadırların etrafında oturup direniş değerlendirmesi yaptı. Değerlendirmenin ardından bütünlemeleri için Çanakkale’ye gelen üniversiteliler İskele Meydanı’nda ders çalıştı.

19-20 Haziran

Çanakkale İskele Meydanı’nda 19 ve 20 Haziran günü forumlar yapıldı. Foruma yaklaşık 200 kişi katıldı. Halk direniş ile ilgili düşüncelerini aktardı. Forumdan sonra film gösterimi ve müzik dinletisi yapıldı.

MERSİN

31 Mayıs

Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla saat 17.00′da bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve sendikalar yaklaşık 200 kişiyle Taş Bina önünden Özgür Çocuk Parkı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında “Katil polis hesap verecek”, “Her yer taksim her yer direniş”, “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Özgür Çocuk Parkı’na gelindiğinde okunan basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Oturma eylemi sırasında Praksis adlı grubun şarkıları söylendi. Ardından saat 18.00′da Barış Meydanı’na yaklaşık 2 bin kişiyle geçildi. Birlikte kurulan platformdan konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda sık sık Taksim direnişine Mersin’den de destek verildiği ve AKP’nin istifa etmesi gerektiği söylendi.

Mersin’de halk gece boyunca sokaktaydı

Mersin’de halk gece boyunca sokaktaydı

1 Haziran

Mersin’de halk saat 12.00′da Özgür Çocuk Parkı’nı işgal etti. Parkta sık sık “Hükümet istifa” ve “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Saat 12.45′te Türkçe Olimpiyatları için gelen otobüs Halkevleri ve Öğrenci Kolektifi üyesi 2 kişi tarafından yumurtalandı. Saat 16.30′da yaklaşık bin kişi Mersin’de ilk defa Cumhuriyet Alanı’ndan Forum AVM önüne kadar trafiği kapatarak yürüyüş gerçekleştirdi. Forum AVM’de bekleyen insanlarla buluşup basın açıklaması okundu. Daha sonra binler, Forum AVM’den Barış Meydanı’da yürüdü. Saat 23.00′da beş bin kişi 1. Çevreyolu’nu trafiğe kapattı polis insanlara saldırdı. Gaz bombası ve plastik mermi kullanan polis onlarca kişi yaralayıp 5′i çocuk 31 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına altına alınanlar sabah serbest bırakıldı.

2 Haziran

Mersin halkı saat 18.00′da tekrar Barış Meydanı’nda toplandı. Meydanın etrafındaki bütün yollar trafiğe kapatıldı. ”AKP mezara halk iktidara”, “AKP defol bu memleket bizim”, “Hükümet İstifa” sloganlarıyla AKP ilçe binasına yüründü. İlçe binası önünde toplanan Mersinliler, binayı işgal etmek istedi. Ardından TOMA ve polisler insanlara saldırdı. Polisler ses bombası ve plastik mermiyle saldırdı. Panzer ve çevik kuvvet ara sokaklara giren eylemcilere saldırarak gözaltına aldı. Eylem sırasında çok sayıda eylemci atılan gaz bombası ve plastik mermiler yüzünden yaralandı. Üç Kolektif, bir Liseli Genç Umut üyesi ve bir Halkevi üyesi ile birlikte 28 kişi gözaltına alındı.Gece saat 01.00 civarında çatışma sona erdi.

3 Haziran

2 Haziran’da gözaltına alınanlar Mersin Devlet Hastanesi’nden saat 17.30′da serbest bırakıldı.

Mersinliler saat 18.00′dan itibaren Barış Meydanı’nda süresiz oturma eylemi yaptı. Saat 22.20′de Mersinliler GMK Bulvarı’nı ve sahil yolunu trafiğe kapattı. Mersinliler AKP Yenişehir İlçe Binası’na yürüyüş yapmak istedi, polis saldırdı. Polisin saldırısının ardından 26 kişi gözaltına alındı. 4 Haziran’da serbest bırakıldılar.

024-mersin

4 Haziran

Mersinliler saat 18.00′da Barış Meydanı’nda toplandı. Sivil polisler meydana girmeden önce üst araması yaptı ve üstünde bir şey çıkmadığı halde 7 kişiyi gözaltına aldı. Mersin’in diğer mahalleleri de Taksim’deki direnişe ışıklarını yakıp söndürerek, ses çıkartarak destek oldu.

5 Haziran

Mersin’de binlerce kamu emekçisi Defterdarlık binası önünde toplanıp Hastane Caddesi üzerinden, İstiklal Caddesi’ne ve oradan da Taş Bina önüne yürüdü. Taş Bina önünde gerçekleştirilen oturma eylemi sona erdi.

9 Haziran

Akdeniz Olimpiyatları Tesisleri’nin açılış için Tayyip Erdoğan Mersin’e gitti. Şehrin polisle kuşatıldığı şehirde binden fazla kişi Forum AVM önünde eylem yaptı. Yaklaşık 2 bin kişi yıkılması planlanan Tevfik Sırrı Gür Lisesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Tayyip Erdoğan şehrin içine gidemedi. Mersin’de her saniye kalabalık arttı. Polis kitleye silah çekti. Direnişçiler, polisin elinden silahı bırakmasını sağladı. Yürüyüş devam etti. Mersin’de yapılan yürüyüşün arkasındaki korna çalan konvoyun içinde 33 TN 967 plakalı Doblo marka bir sivil polis aracı da vardı. Mersin Barış Meydanı’nda eylem devam etti.  Eyleme halk, evlerinden tencere tava sesleriyle ve ışık kapatıp açarak destek verdi.

10 Haziran

Mersin Barış Meydanı’nda çadırlar kuruldu. Atölye çalışmaları 11 Haziran’da başlayacak. 11 Haziran’ın ilk atölyesi saat 18.00′da Müzik Atölyesi olacak.

11 Haziran

Mersin’de saat 18.00′da Taş Bina önünde emek ve demokrasi platformunun çağrısıyla toplanılarak, Taksim’deki saldırılar protesto edildi. Halk, Sahil Yolu’nu trafiğe kapattı, “Hükümet istifa” sloganı attı. Taksim direnişine Mersinliler çadır kurarak ve atölyeler yaparak destek verdi. Mersin’deki Barış Meydanı’nda Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi direniş çadırları kuruldu.

12 Haziran

Mersin‘de 12 Haziran’dan itibaren her gün Barış Meydanı’nda atölye faaliyetleri yapılacak. Direniş çadırlarında halk toplanmaya devam ediyor.

15 Haziran:

Mersin’de Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırı haberi gelir gelmez halk Barış Meydanı’na yürüyüşe geçti. Yaklaşık 3 bin kişi GMK Bulvarı’nı trafiğe kapatarak yürüdü. Ardından Sahil Yolu’na inip orayı da trafiğe kapatan Mersinliler tekrar Barış Meydanı’nda toplandı.

16 Haziran

Mersin’de yaklaşık 2 bin kişi saat 17.30 civarında Barış Meydanı’ndan yürüyüşe başladı. Mersinliler, 1. Çevreyolu’ndan 2. Çevreyolu’na yaklaşık 4 bin kişiyle yolları kapatarak ilerledi. Eylemciler “Hükümet istifa” sloganlarıyla Forum AVM önünü trafiğe kapattı. Eylemcilerin sayısı giderek arttı. Forum AVM’yi yuhalayan eylemciler Gündoğdu Marşı’nı söyledi. Yürüyüşü Barış Meydanı’nda bitiren eylemciler meydanda etkinlikler yaptı.

17 Haziran

Mersin’de sabahın erken saatlerinden itibaren halk Barış Meydanı’nda toplanmaya başladı. Meydanda halk kürsüsü kuruldu. İsteyen herkes çıkıp özgürce konuştu. Mersin TMMOB Başkanı direnişçilere destek olduğunu ve olacağını söyledi.

18 Haziran

Mersinliler 21.00′da Forum AVM önünde yürüyüşe geçti. Trafiğin en yoğun olduğu 1. Çevreyolu’na gelindiğinde oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından AKP il binasına yüründü. AKP binası önünde sloganlarla bir süre duran eylemciler tekrar Forum AVM önüne yürüdü. Forum AVM önünde de eylem bir süre devam etti.

ARTVİN

31 Mayıs, Hopa

Gezi Parkı’na polisin saldırısı sonucunda tüm Türkiye’de başlayan direniş eylemlerine Hopa’dan da destek geldi.

1 Haziran, Hopa

Hopa Parkı nöbeti, 12:00′da başladı. Saat 17.00′da sayısı binlere yaklaşan Hopalılar AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca sayı giderek arttı. Hopalılar AKP ilçe binası önünde yolu trafiğe kapatıp, basın açıklaması yaptı. Ardından tekrar parka dönülüp nöbete devam edildi. Hopa’da eylemler boyunca, polis hiçbir şekilde ortaya çıkmadı. Eylemlerde kendine, Geleceğin Genç Umutları diyen ortaokul çocukları, kendi dövizlerini hazırlayıp yürüyüşlere katıldı. Taksim direnişine sembolik destek vermek isteyen kimi orta okul öğrencileri, yüzlerini siyah bezlerle kapadı.

025-artvin

2 Haziran, Hopa

Hopa Parkı’nda saat 12:00′da nöbete başlayan liseliler 17:00′da yürüyüşe geçti. Direnişlere sahip çıkan sloganlarla Hopa sokaklarında eylem yapan liseliler yoğun ilgi gördü. Etrafta tek bir polis yoktu. 20.00′da Hopa Sundura Mahallesi’nde mahalleliler ışıklarını yakıp söndürmeye ve tencere çalmaya başladı. Mahalleliler “Tayyip istifa” sloganları eşliğinde mahallede bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sayıları 300′ü bulan mahallelilerin talepleri, dereler, çay ve Tayyip Erdoğan’ın istifa etmesiydi.

3 Haziran, Hopa

Orta Hopa Mahallesi’nde, hastane önünden meşalelerle Hopa merkeze doğru yürüyüşe geçen mahalleliler, Sundura Mahallesi’nden merkeze doğru yüründüğü haberini alınca coşku arttı. Eyleme balkonlardan sloganlarla eşlik edildi. Hopa Meydanı’nda buluşan Orta Hopa Mahallesi ve Sundura Mahallesi halkı horonlarla ve halaylarla direnişleri selamladı. Tüm bu eylemler boyunca Hopa sokaklarında bir tek polis görünmedi. Orta Hopa tarafından gelen kitle, polis karakolu önünden geçerken “Polis defol sokaklar bizimdir” sloganı attı. Karakol önünde bekleyen polisler slogan sonrası karakol içine çekildi. Saat 24:00′a kadar Hopa Parkı’nda tutulan nöbetten sonra ertesi gün yine eylem yapılacağı çağrısıyla halk eylemi sonlandırdı.

4 Haziran, Hopa

KESK ve  DİSK’in grev kararıyla birlikte Hopa’da eğitim emekçileri ve Hopalılar saat 12.30′da AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Sloganlara Hopa esnafının yoğun destek verdiği eylem, Hopa meydanında son buldu. 22:00′de çadırlar kurulup nöbete devam edildi.

4 Haziran, Borçka

Artvin Borçka Mavi Çarşı önünde 4 Haziran günü saat 16:00′da, CHP Gençlik Kolları, Liseli Genç Umut ve Halkevleri toplandı. Buradan Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Yürüyüş sırasında çevre halkı pencere ve balkonlardan alkışlarla destek verdi. Yürüyüşün ardından AKP önünde toplanan kalabalık basın açıklaması yaptı.

5 Haziran, Hopa

Hopa Halkevi saat 20:00′da Hopa Meydanı’nda buluştu. Kemalpaşa’da uluslararası karayolunu halk trafiğe kapatarak, “Rize Madımak olmayacak” dedi. Hopalılar, Rize’de Abdullah Cömert için eylem yapanlara bir grubun saldırısını protesto etti. AKP’liler linçten geri çekilene kadar yolun açılmayacağı söylendi. Rize için yapılan yol kapatma eylemi sona erdirildi.

6 Haziran Hopa

Hopa Meydanı’nda toplanan halk, meşalelerle Orta Hopa Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Halk, polis karakolunun önünden geçerken karakol ışıklarını söndürdü. Karakol önünde toplanan 3 bin kişi “Katil polis Hopa’dan defol” sloganı attı. Halk, karakol önündeki çevik kuvvet otobüslerini tahrip etti. Hopalılar karakolun ardından uluslararası karayolunu trafiğe kapatarak Hopa Meydanı’na yürüdü. Meydanda kurulan kürsüden hükümet istifaya çağrılırken Hopa’daki AKP yöneticilerinin de istifasını istedi.

12 Haziran, Hopa

Hopa’da halk yolu trafiğe kapatarak Hopa merkeze yürüdü. “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldı. Yüzlerce Hopalı AKP faşizmine karşı sokağa döküldü.

15 Haziran, Hopa

Hopa ve Fındıklı’da meydanda toplanıldı. Mahallelerden gelenler beklendi. “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile tencere tavalar çalındı. Uluslararası yol trafiğe kapatıldı.

17 Haziran, Hopa

Artvin Hopa’da halk, DİSK, KESK, TTB ve TDB’nin çağrısıyla yapılan iş bırakma eylemi için saat 12.00′da Hopa Meydanı’nda bir araya geldi.

13 Haziran, Borçka

Borçka Halkevi’nin çağrısı üzerine Mavi Çarşı’da saat 18.00′da Taksim’e destek eylemi gerçekleştirildi. Eylem Mavi Çarşı önünde yürüyüşle başladı. Çarşı Meydanı AKP ilçe binası önünde basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında polis terörüne bir an önce son verilmesi gerektiği ve derhal Taksim direnişinin muhatabı olan Taksim Dayanışması Platformu’nun taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı. “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla son bulan eyleme Liseli Genç Umut, Aralık Köyü Devrimci Gençler ve Borçka halkı pankartlarıyla destek verdi.

13 Haziran, Borçka

13 Haziran, Borçka

ADANA

31 Mayıs

İstanbul Taksim’de başlayan direnişle birlikte Türkiye’nin dört bir yanında halk sokaklara dökülürken Adana’da şiddetli çatışmalar yaşandı. Atatürk Parkı’nda Taksim’deki Gezi Parkı direnişine sahip çıktıklarını göstermek için 18.00’da yüzlerce kişi bir araya geldi. Eylemin sürdüğü sırada AKP Adana İl binasına yürüyen Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi üyelerine polis saldırdı. Saldırı sonucu 13 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 4′ü emniyete götürülürken, 9 kişinin hastanede sağlık kontrolleri yapıldı. Gözaltına alınanlar arasında Sendika.Org muhabiri Beytem Orkun Çağatay’da bulunuyordu. Gözaltılar 23.30 sıralarında serbest bırakıldı.

027-adana

1 Haziran

Sosyal medyada büyük yankı bulan Taksim direnişi Adanalılar tarafından örgütlenerek tüm halka Atatürk Parkı’nda toplanma çağrısı yapıldı. AKP’nin yıllardır süregelen faşist, baskıcı ve gerici söylemlerinden ve Taksim’de yaşanan olaylardan sonra tüm siyasi partiler, odalar, demokratik kitle örgütleri, STK’lar 16.00’da Atatürk Parkı’nda toplanmaya başladı. Giderek artan kitle sayısı binleri aştı. Atatürk Parkı’na sığmayan, sokaklara taşan kitle “Hükümet İstifa”, “AKP mezara halk iktidara”, “AKP’den hesabı halk soracak” sloganları atarak AKP il binasına doğru kitlenin yarısıyla yürüyüşe başladı. Yürüyüşte olan kitleye sokaklardan katılanlar oldu. Mahalleliler evlerinden alkışlarıyla destek verdi. Sular Meydanı’na gelen eylemcilere polis tazyikli suyla saldırdı. TOMA’lar halkın üzerine sürüldü, 50’ye yakın yaralının olduğu ve 37 kişinin gözaltına alındığı eylem sabah 04.00’e kadar devam etti. Çatışma Sular Meydanı’nda devam ederken şehir merkezine çıkan sokaklarda halk trafik kontrolü ve güvenli geçişleri sağladı.

2 Haziran

Atatürk Parkı’nda 16.00′da bir araya gelen Adana halkı oturma eylemine başladı. Oturma eyleminin ardından 18.00′da doğru AKP il binasına doğru yürüyüşe geçen kitleye polis Sular Meydanı’nda saldırdı. Tüm ara sokaklarda devam eden çatışmada plastik mermi ve yoğun gaz bombası kullanan polis zaman zaman Sular Meydanı’nda sıkıştırıldı. Çatışmalar kentin dört bir yanına sıçradı. Turgut Özal Bulvarı, Hayal Park, İller Bankası Kavşağı, Baraj Yolu, Süleyman Demirel Bulvarı ve daha birçok yerde sıcak çatışmalar yaşandı. Gaz bombalarının etkisi kenti sardı. Yine de Adana halkı sokakları terk etmedi. Polis zaman zaman hareket edemez hale getirildi.

Çatışma alanına Öğrenci Kolektifleri revir kurdu ve yaralılara ilk müdahale orada yapıldı. Kolektif üyelerinin verdiği bilgiye göre revir kapısının camları kırıldı ve içeri uzun namlulu silahlarla özel harekatla birlikte sivil polisler girdi. Bina girişinde 2 gözaltı yapıldı. 100’ün üzerinde yaralının geldiği ve gaz bombalarının insanların yüzüne ve vücutlarına isabet ettiği söylendi. Polis müdahalesine halkın tepkisi de büyüktü. Savaş alanına dönen kentin her sokağında barikatlar kurulu ve ateşler yakılıydı. Halkevleri üyesi Osman Ağca’nın yaralı  olarak hastaneye kaldırıldı. Bir Halkevi üyesi bir de Kolektif üyesine sivil polis tarafından gerçek silah doğrultularak dur ihtarında bulunuldu. Sabah 04.00’e kadar devam eden çatışma aynı zamanda araçlarla tüm trafiği altüst eden halkla doluydu. Eyleme katılan halkın çoğunun tarihinde böyle bir durumla karşı karşıya kalmamış olması halkın tepkisinin ne kadar da büyük olduğunu gösteriyordu. Eylem bitiminde polis saldırarak gözaltılara başladı. Toplam gözaltı sayısı 409 ve yaralı sayısı 300’ün üzerine çıktı. Daha sonra tüm gözaltılar serbest bırakıldı.

3 Haziran

Adana’da eylemler başlamak üzereyken Halkevi binasının çevresi sivil polis ve çevik kuvvet ekipleri tarafından çevrildi. Atatürk Parkı’nda toplanan yaklaşık üç bin kişilik kitle AKP binasına doğru harekete geçti. Halkın da katılımıyla yürüyüşe geçen kitle AKP il binası önünde beş bine ulaştı. Turgut Özal Bulvarı İller Bankası Kavşağı’na kadar yürüyüp tekrar Atatürk Parkı’na yürüyen kitle dönüşte AKP il binasına geldiğinde binlerce kişilik bir insan seline dönüştü. Bir o kadar insan da Atatürk Parkı’nda beklemekteydi. Adana’nın her mahallesinden biner kişilik gruplar halinde Atatürk Parkı Meydanı’nda toplanıldı. Binlerce kişilik bir grup AKP il binasını basarak AKP’nin tüm bayrak ve flamalarını yaktı, binayı taşladı. TOMAlar ve akrepler saldırıya geçerek tekrar gözaltılara başladı.

4 Haziran

Adana’da 4 Haziran gecesi binlerce kişi AKP il binası önüne “Katil Erdoğan” sloganları ile geldi. Şehir merkezlerinden de binlerce kişi AKP il binası önüne doğru yürüyüşe geçti. Ayrıca Atatürk Parkı’nda da toplanmalar başladı. Atatürk Parkı ve AKP il binası çevresinde polis halka saldırdı, çatışma başladı. Polis tazyikli su, biber gazı ile kitleyi dağıtmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Adana AKP il binası önünde yaklaşık bin, Atatürk Parkı’nda bin 500 kişi toplanmaya ve çatışmaya devam etti. Saydam Caddesi Hürriyet Polis Merkezi’ne eylemciler hücum etti. Polis saldırısı ve çatışma 5 Haziran sabah saatlerinde bitti.

5 Haziran

Adana’da Atatürk Meydanı’nda buluşan yüzlerce kamu emekçisi Uğur Mumcu Parkı’na yürüdü. Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirilen mitingde tüm ülkede AKP faşizmine karşı direnenlere selam yollandı.

6 Haziran

Adana’da halk mahallelerden Atatürk Parkı’na yürüdü. Adana’da Atatürk Parkı’na yürüyen halka polis saldırdı. Sular Meydanı’nda çatışma çıktı. Çatışmalar gece yarısında duruldu.

7 Haziran

Adana halkı 7 Haziran saat 19.00′da Atatürk Meydanı’nda buluştu. AKP il binasına yürüyen yaklaşık bin kişiye polis saldırdı. Kitle Atatürk Parkı’nda yeniden toplandı. Polis saldırısı uzun süre devam etti. Halk polisle çatıştı.

8 Haziran

Adana sabah operasyonuyla 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlarla ilgili saat 19.00′da Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Adana halkı, Atatürk Parkı’nda polis operasyonları ve keyfi gözaltıları protesto etti. Adana halkı, gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Akkapı halkı Atatürk Meydanı’na yürürken 25-30 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Kitle, Hürriyet Polis Karakolu’nu geçtikten 50 metre sonra “AKP’nin askerleriyiz” sloganı atan bir grup yola molotof kokteyli attı, ardından kitleye taş atmaya başladı. Kitle yürüyüşünü sürdürüp Atatürk Parkı’na vardı. Atatürk Parkı’nda eylemlerini sonlandıran Akkapı halkı mahallesine doğru yürüyüşe geçtikten sonra Hürriyet Karakolu yakınlarında polis saldırısına maruz kaldı. Polis barikatını aşan kitleye bu sefer “AKP’nin askerleriyiz” sloganı atan grup taşlarla saldırdı. Taşlı saldırı sırasında polis mahallelilerin üzerine gaz bombası attı. Çok sayıda yaralı olduğu öğrenildi. Adana’daki saldırıların ardından mahalleliler BİM marketi taşladı. BİM market kullanılmaz hale geldi.  Mahalleliler eylemlerini sonlandırdı. Sendika.Org’a konuşan bir mahalleli, yoldan geçerken polise, kendilerine saldıran ve molotof kokteyli atan ve “AKP’nin askerleriyiz” sloganı atan gruptan gözaltına alınan olup olmadığını sorduklarını ancak gözaltına alınan kimsenin olmadığı yanıtı aldıklarını söyledi.

9 Haziran

Adana Akkapı mahallesinde “Hepimiz Tayyip’in askerleriyiz” sloganıyla saat 14.00 civarında AKP’liler tekrar saldırıya geçti. Adana’nın farklı mahallelerinden halk, saldırıya uğrayanlara destek için Akkapı’ya gitti. AKP’lilerin saldırdığı Akkapı mahallesinde 500′den fazla kişi toplandı. Karşıyaka mahallesi, Mıdık, Havuzlubahçe halkları Akkapı’ya gelerek, saldırıya uğrayanlara destek oldu. Binlerce Adanalı, saat 19.00′da Sular Meydanı’ndan AKP’ye doğru yürüyüşe geçti. Adana’da halk Kasım Gülek Köprüsü’ndeki polis barikatına karşı “Polis defol, sokaklar bizimdir” sloganı atarak yürüdü. Polis geri çekilmek zorunda kaldı. Kitle yürüyüşe devam etti. Polis tekrar saldırdı. Bu kez Atatürk Parkı’ndakiler Akkapı’ya destek olmak için yürüyüşe geçti. Akkapı’dan Atatürk Parkı’na yürümek isteyenlere de polis saldırdı. Adana’da direnişçilerin buluşmasını engellemek için polis Hürriyet ve Akkapı’nın girişinde TOMA’lar ve akreplerle barikat kurdu. Adana’daki saldırılar saat 00.30 civarında duruldu.

10 Haziran

Adana’daki 13 gözaltı adliyeye sevk edildi. Atatürk Parkı’na saat 12.00 civarı çadırlar kuruldu. Bir grup da gözaltına alınanların ifadelerinin alındığı Adliye’ye gitti. Saat 13.45′te gözaltına alınanların tamamı serbest bırakıldı.

11 Haziran

Adana’da saat 20.00′a yaklaşırken halk Atatürk Parkı’ndan yürüyüşe başladı. Kitle 5 Ocak Meydanı’na doğru yürüdü. Atatürk Parkı’ndan yürüyüşe geçen halka polis saldırdı, çatışmalar gece yarısına kadar sürdü.

12 Haziran

Adana’da yüzlerce kişi 19.00′da Direniş Parkı’nda (Atatürk Parkı) bir araya geldi, ortak sofraların kurulduğu parkta birçok etkinlik yapıldı.

15 Haziran

Adana’da 15 Haziran saat 16.30′da ertesi gün Taksim Gezi Parkı direnişi ile ilgili yapılacak olan eylemin bildirilerini dağıtanlara polis saldırdı. Polisin saldırısı çevre halkının da desteğiyle püskürtüldü. Taksim Gezi Parkı’ndaki saldırıların öğrenilmesi üzerine Atatürk Parkı’nda kurulan çadır alanına saat 22.00′da toplanma çağrıları yapıldı. Atatürk Parkı’ndaki toplanmanın ardından binlerce kişi Atatürk Parkı’ndan AKP il binasına yürüyüşe geçti.

Binlerce kişinin yürüyüş yolu Kasım Gülek Caddesi’nde kurulan polis barikatıyla kesildi. Karşılıklı beklemenin ardından polis 23.00 sıralarında AKP il binasına yürümek isteyen kitleye saldırdı. Çıkan çatışmanın ardından eylemciler Atatürk Parkı’na çekildi. Baraj Yolu Mevkii’nden Atatürk Parkı’na gelen binlerce kişinin önü polis tarafından kesildi. Çatışmalar ara sokaklarda devam etti. Atatürk Caddesi’ne eylemciler barikat kurdu. Atatürk Caddesi’ne kurulan barikatlarda ateşler yakıldı. Cadde eylemciler tarafından tamamen kapatıldı. Görgü tanıklarına göre gaz bombası ve plastik mermiden yaralananların sayısı 8 oldu. 16 Haziran sabahına kadar süren çatışma sırasında polis Atatürk Parkı’na da saldırdı. Atatürk Parkı’nda kurulan çadırları topladı. Parkın içine giren polis eylemcileri TOMA, akrep ve gaz bombasıyla dağıttı. 03.00 civarında çadırları dağıtan polis saldırısının ardından çatışmalar bitti. Adana’dan aktarılan bilgiye göre 8 gözaltı var. Görgü tanıklarına göre ise 7 yaralı var. Yaralıların ikisinin durumu ağır.

16 Haziran

Adana Atatürk Parkı’na mahallelerden insanlar saat 17.00′da toplanmaya başladı. Atatürk Parkı’na saat 18.30′da Akkapı’dan binlerce kişi geldi. Toplanma 19.00′a kadar devam ederken Baraj Yolu, Süleyman Demirel ve Turgut Özal Bulvarı’ndan binlerce kişi Atatürk Parkı’na geldi. Saat 19.00′da binlerce kişi Sular Meydanı’na yürüyüşe geçti. Sular Meydanı’na kadar sayı iki katına çıktı. Meydanda basın açıklaması yapıldı. Turgut Özal Bulvarı ve Baraj Yolu’nda binlerce kişi toplandı. AKP binasına yürüyüşe geçen eylemcilerin Kasım Gülek Caddesi’nde polis polis önünü kesti. Yaklaşık yarım saatlik karşılıklı beklemenin ardından polis eylemcilere saldırdı. Çatışma çıktı. Sular Meydanı’na çekilen eylemcilerle polis arasındaki çatışma sürerken Atatürk Caddesi’nde halk TOMAları püskürttü. Polisle direnişçiler arasındaki çatışma farklı noktalarda saatlerce sürdü. Turgut Özal Bulvarı’ndan ve Baraj Yolu’ndan binlerce kişi Atatürk Parkı’na yürümek için harekete geçti. Bu sırada Sular Meydanı’nda üç bin kişi çatışmaya devam etti. Onlarca barikat ateşe verildi. Çok sayıda eylemci yaralandı. Saat 03.30′a kadar süren çatışmalarda 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 11 kişi 17 Haziran sabah saatlerinde serbest bırakıldı.

18 Haziran

Adana Abidin Dino Parkı’nda saat 13.00′da yapılan gözaltılara dair basın açıklaması düzenlendi. Basın metnini Serpil Aslan okudu. Aslan “AKP intikam saldırılarına başladı. Taksim Gezi Parkı ile başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan halk ayaklanmasının ardından Başbakan’ın talimatıyla insan avı yapılıyor. Bu sabah İstanbul, Ankara, Eskişehir’de daha önce belirlenen 100 adrese eşzamanlı baskınlar yapıldı. Baskınlar sonucu İstanbul’da toplam 62 kişi gözaltına alındı” dedi. 17 ve 16 Haziran akşamı Adana’da yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Aslan konuşmasına şöyle devam etti:

“Halka yönelik saldırılar bir an önce son bulmalıdır! Kolluk güçleri meydanlardan geri çekilmeli, saldırıların sorumluları yargılanmak üzere derhal görevden el çektirilmelidir. Olayların siyasi sorumlusu Başbakan Erdoğan ve AKP hükümetidir. AKP hükümeti istifa etmelidir.”

19 Haziran

19 Haziran saat 19.00’da Direniş Parkı’ndan (Atatürk Parkı) 5 Ocak Meydanı’na doğru 500 kişilik bir kitle yürüyüşe geçti. “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza”, Çapulcular burada Tayyip nerede”, “Akkapı halkı yalnız değildir” sloganları eşliğinde yürüyen kitle artarak yaklaşık bin kişiye ulaştı.

Eylem alanına gelen güzergah üzerinde günlerdir yapılan polis aramaları nedeniyle saat 15.00 sularında üç Akkapılı gözaltına alındı. Eylemde fişlemeler ve gözaltılar mahalleliler tarafından kınandı. İsmet İnönü Parkı civarında (Atatürk Parkı’na çıkan yol), Saydam Caddesi çıkışı (Akkapı, Mıdık, Hadırlı, Yenibey mahallelerinin tek çıkış yolu) üzerinde kimlik kontrolü yapıldı. Temsilci olarak Akkapı Mahallesi’nden iki kişi Emniyet Müdürlüğü önüne gitti ve gözaltılar serbest kalana kadar bekledi. Gözaltılar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

ANTALYA

31 Mayıs

31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece 24.00’da Antalyalı gençlerin Cumhuriyet Meydanı’nda başlattığı oturma eylemi kentin ilk eylemi oldu. Sabaha doğru Çallı’daki AKP il binasına yürüyüşe geçen ve sayıları bini bulan gençler üç gün sürecek Çallı direnişinin de ateşleyicisi oldular. AKP il binasına gitmek isteyen gençlerle polis arasında sabahın ilk ışıklarına kadar süren bir çatışma yaşandı. Bu direnişte polis aralarında Öğrenci Kolektifi üyelerinin de olduğu 35 genci gözaltına aldı.

028-antalya

1 Haziran

1 Haziran’da Emek ve Demokrasi güçleri Aydın Kanza Parkı’ndan 17 yıldır yasaklı olan Cumhuriyet Meydanı’na beş bin Antalyalının katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Emek ve Demokrasi güçlerinin ardından sosyal medya üzerinden yaklaşık otuz bin Antalyalının katıldığı bir başka gösteri örgütlendi. Bu eylemlerin ardından 1 Haziran akşamı Çallı’dan AKP il binasına yürümek üzere sosyal medya üzerinden çağrılarla örgütlenen iki bine yakın genç akşam saatlerinden 2 Haziran sabahına kadar yeni çatışmayı ve direnişi örgütlediler. Bu direnişte de çok sayıda yaralı ve gözaltı oldu.

2 Haziran

2 Haziran’da yine sosyal medya üzerinden bu sefer gündüz saat 14.00 sıralarında Çallı’da buluşan bin beş yüz kadar genç akşam saatlerine kadar polisle çatıştı. Polisin sert müdahaleleri kitleye gerçek silahlarla ateş açmaları sonucu dağılan gençlerin bir bölümü Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu ve birkaç saat sonra alandan iki bin genç koparak tekrar Çallı Meydanı’na gitti ve yine saatlerce süren bir direnişi başlattı. 2 Haziran direnişinde çok sayıda yaralı olurken aralarında Halkevcilerin de olduğu 60’a yakın genç gözaltına alındı.

029-antalya

3 Haziran

3 Haziran günü Öğrenci Kolektifleri tarafından organize edilen ve yüzlerce öğrencinin katıldığı bir yürüyüş kolu Akdeniz Üniversitesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Antalya halkı her akşam etkin bir şekilde mahalle içlerinde yürüyüşler, araçlarla kent içinde korna çalarak gezme, tencere tava çalma eylemi, ışık söndürme eylemi yaptı. Üç gün süren Çallı direnişi oraya destek verenler sayesinde canlı tutulabildi. Çallı çatışmalarında AKP’liler de çevik kuvvetin yanında aktif olarak yer aldı, zaman zaman gözaltı bile yaptı. Her ne kadar kitlesel etkinliklerin merkezi Cumhuriyet Meydanı olsa da Çallı direnişçileri Antalya’nın moral kaynağı oldu. Emek ve Demokrasi güçlerinin 17 yıl sonra girebildiği Cumhuriyet Meydanı’nın da güvencesi oldular.

5 Haziran

Antalya’da kamu emekçileri Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Emekçiler Cumhuriyet Meydanı’nda büyük bir çadır kurdu.

6 Haziran

Antalya’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki çadırlarda nöbet sürdü. Antalya Sanat İnisiyatifi basın açıklaması yaparak AKP iktidarının sanat düşmanı politikalarını protesto etti.

7 Haziran

Antalya’da direniş 7 Haziran günüde çoşkulu birşekilde devam ediyor. Direnişin merkezi olan Cumhuriyet meydanında gece gündüz bir halk şenliği yaşanıyor. Müzik dinletileri, film gösterimleri, tango gösterisi, halaylar, halk kürsüleri, havai fişekler ile 24 saat süren bir halk şenliği yaşanıyor. Her akşam 20.00 ile 24.00 arasında onbinlerce Antalyalı meydanı dolduruyor.

 

8 Haziran

Antalya’da Beşiktaş Çarşı Grubu Cumhuriyet Meydanı’na gitti. Gündoğdu Marşı ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla alana giren Çarşı, Halkevleri çadırının yanına pankartını astı. Saat 22.00′a yaklaştığında Antalya Cumhuriyet Meydanı tamamen dolu. Meydanda kürsü kuran avukatlar gözaltı ve yakalama işlemlerine karşı halkın haklarına dair kürsüden bilgilendirme yaptı.

9 Haziran

Antalya’da emek ve demokrasi güçleri, saat 19.30′da yaklaşık bin kişilik bir kitleyle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın çadırları ziyaret etti.

10 Haziran

Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Çapul Kent’e KESK de çadır kurdu. Cumhuriyet Meydanı’nda direniş devam etti. Meydanda yaklaşık on bin kişi toplandı. Direniş alanı etkinlikleri gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

11 Haziran

SDP Antalya İl Örgütü Cumhuriyet Meydanı’nda saat 18.00′da bir basın açıklaması yaptı. Taksim’deki molotof olayıyla bir ilgilerinin olmadığını, partilerinin hedef gösterildiğini, gözaltındakilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini söylediler. Cumhuriyet Meydanı direnişin başlangıcından itibaren yapılan en renkli eylemine sahne oldu. Saat 19.30′da Halkevci Kadınlar’ın çağrısı ile Halkbankası önünde toplanan kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. En sık atılan slogan, “Üç çocuğunu sen doğur, biz başbakan oluruz” idi. Meydanda büyük bir çember oluşturan kadınlar, eylemlerine bir süre daha devam etti. Cumhuriyet Meydanı’ndaki maket ağacına dileklerini asan kadınlar, meydanda büyük bir halka yaparak meydanları terk etmeyeceklerini tekrarladılar.

12 Haziran

KESK, DİSK, TMMOB ve ÇHD’nin çağrısıyla 19.00′da bir araya gelen bileşenler, Halkbankası Önünden Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

Antalya Halkevi 12 Haziran günü direniş alanı olan Cumhuriyet meydanında bir konser düzenledi. Müzik grupları ve ozanlar direniş şarkıları ve türkülerini seslendirdiler. Halkevleri GYK üyesi ve Akdeniz bölge temsilcisi Kutay Meriç’in açılış konuşması ile başlayan etkinlik alanda bulunan vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi. Kutay Meriç, Ankara’daki direniş eylemlerinde polis tarafından vurulan Ethem Sarısülük’ün ölüm haberini aldıklarını söyleyerek herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Konuşmasında 16 gündür süren büyük halk direnişinin ülkemizde tarih yazdığını ve 10 yıldır süren zorbalığa bir isyan olduğunu söyledi. Tayyip Erdoğan’ın sokaktaki sıradan bir gerici gibi halkın meşru direnişini karalamaya ve yandaşlarını kışkırtmaya çalıştığını belirtti. “Bize boyun eğdirmeye çalışıyorlar ama halk direnişi karşısında diz çökecekler” dedi. Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı TOBAV başkanı Tamer Levent “Sanata Evet” etkinliği için bulunduğu Antalya’da Halkevi etkinliğinde bir konuşma yaptı ve İstanbul’dan geldiğini oradaki direnişi gözleriyle gördüğünü ve Antalya’dan selamlarını gönderdi. Türkiye’de sanata büyük baskıların yapıldığını ve etkinliklerini bu nedenle düzenlediklerini anlattı.

14 Haziran

14 Haziran günü Antalya Halkevi Cumhuriyet meydanında sinevizyon gösterisi düzenledi. Direniş şarkıları etkinliği halk tarafından ilgi ile izlenirken şarkılara alkışlar ve sloganlarla eşlik edildi. Etkinlik, direnişte hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Can Cömert, Mehmet Ayvalıtaş için yapılan saygı duruşu ile başladı. Direniş sürecinde yapılan 10 şarkı klipleriyle gösterilirken kelime bir tv kanalındaki kelime oyunundan direnişi anlatan klipler ilgi çekti.

15 Haziran

Antalya’da 15 Haziran saat 19.30′da DİSK, KESK ve toplumsal muhalefet bileşenlerinin desteklediği yaklaşık bin 500 kişilik kitle Aydın Kanza Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Aynı zamanda CHP’li Kadınlar “Çocuklarımızın yanındayız” diyerek meydanda etkinlik yaptı. Antalya Halkevi’nin Cumhuriyet Meydanı’ndaki günlük programına göre etkinlikler yapılacakken Taksim Gezi Parkı’na yapılan saldırı nedeniyle program değişti. Halkevi Gezi’ye yapılan saldırının, canlı yayınını yaptı. Meydanda binlerce kişi canlı yayını izledi. O sırada polis yolları keserek katılımı engellemeye çalıştı. Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce kişi Çapul TV izledi. Halkevleri sabaha kadar beklemeye ve yarın 17.00′a Cumhuriyet Meydanı’nda buluşmaya çağırdı.

16 Haziran

Antalya’da Halkevleri’nin çağrısı ile her akşam 21.00′da Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan etkinlikler kapsamında konser düzenledi. Etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Cumhuriyet Meydanı doldu. Çevreden geçen araçların korna sesleri ve sloganlarıyla meydan inledi.

17 Haziran

Antalya Aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelen yaklaşık 2 bin emekçi Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından eylem sona erdi.

18 Haziran

İstanbul ve Ankara’da yapılan baskınlarda evlerdeki deniz gözlüğü ve maskelerin suç aleti sayılmasına karşı Antalyalılar deniz gözlükleri ve maskeleri ile 19 Haziran saat 19.30′da yürüyecek.  Kapalı yol Halkbankası önünde başlayacak eylemde Cumhuriyet Meydanı’na yürünerek bir basın açıklaması gerçekleştirilecek.

19 Haziran

Antalya Halkevi 19 Haziran’da Kapalı Yol Halkbankası önünden direniş alanı olan Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. İki gündür birçok kentte yapılan operasyonların kınandığı etkinlikte, yürüyüşe katılanlar, operasyonlarda basılan evlerden alınan gözlük, pilates lastiği, ameliyat maskesi, fular gibi eşyaların suç delili olarak gösterilmesini deniz gözlükleri ameliyat maskeleri takarak protesto etti. Yürüyüş boyunca “Hepimiz suçluyuz, marjinal, çapulcuyuz.”, “Her yer Taksim her yer  direniş”,”Faşizme karşı omuz omuza”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atıldı. Cumhuriyet alanında kurulan stantta “suç delilleri” sergilendi. Halkevleri GYK üyesi Kutay Meriç yaptığı konuşmada “Uydurma delillerle insanları tutuklamak istiyorlar. Her evde bulunabilecek eşarp, pilates lastiği, deniz gözlüğü gibi eşyaların delil sayılamayacağını” söyledi. Başbakanın sürekli yalan ve iftiralarla meşru halk direnişini karalamaya çalıştığını ancak bunu başaramayacaklarını ifade etti. Vali Mutlu’nun gazeteceler tarafından görüntülenen içine sıvı biber gazı katılmış TOMA suyunun neredeyse içilecek kalitede olduğunu söylerken Melih Gökçek’i hatırlattığını söyledi.

İZMİR

İzmir Taksim Gezi Parkı’nın yağmalanmasına karşı çıkanlara yapılan polis saldırısını protesto etmek ve AKP faşizmine karşı sokağa çıktı. 31 Mayıs Metin Lokumcu’nun ölüm yıldönümünde meydana gelen Taksim Gezi Parkı direnişiyle başlayan süreç AKP’nin doğayı, insanı, kenti, emeği, demokratik hak ve özgürlükleri hiçe sayan gerici, rantçı, faşist, politikalarına karşı bir isyan hareketine dönüşerek İzmir’in merkezinde ve tüm ilçelerinde yaygınlaştı. İzmir’de 31 Mayıs dahil üç gün içinde yaşanan polis saldırıları sonucu 800’den fazla kişi yaralandı, 900’den fazla kişi gözaltına alındı. İzmir’de 31 Mayıs tarihinden itibaren her mahalle, her sokak bir eylem alanına dönüştü. Halk herhangi bir çağrı beklemeden akşam saat 21.30’da evlerinin önlerine çıktı, evlerine yakın caddeleri trafiğe kapattı, balkonlarına çıkıp tencere tava ile “ses ver” eylemi yaptı, ışıklarını yakıp söndürdü, evlerinden “Hükümet istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atarak bulundukları yeri bir eylem alanına çevirdi.

31 Mayıs

İzmir’de Taksim direnişinin ilk günü

İzmir’de Taksim direnişinin ilk gününde Basmane’deki AKP Konak İlçe Binası’na yapılan halk yürüyüşüne polis saldırdı. Taksim direnişini selamlamak ve polis saldırılarını protesto etmek için HDK, Halkevleri, Emek ve Özgürlük Cephesi, TKP 1920 ve DHF’nin çağrısıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 18.00’de Konak Eski Sümerbank önünde toplandı. Yürüyüş öncesi basın açıklamasını HDK Yürütme Kurulu Temsilcisi Cavit Uğur yaptı. Uğur, iktidara geldiği günden beri halka zulmetmeyi, halkın mirası olan dereleri, ormanları, doğal ve tarihsel mirası sermayeye peşkeş çekmeyi görev edinmiş AKP hükümeti günlerdir Taksim Gezi Parkı’na sahip çıkan İstanbul halkına gaz bombaları yağdırdığını belirtti. Emekçilerin AKP iktidarının bu saldırı ve talan politikalarına teslim olmayacağına dikkat çeken Uğur, ‘Tıpkı iki yıl önce Metin Lokumcu gibi yaşamı savunma için devlet terörüne karşı inatla direneceğiz’ diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Basın açıklaması sonrası Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yapılan yürüyüş boyunca ‘Her yer Taksim, her yer direniş’, ‘Taksim’e selam, direnişe devam’ sloganları atıldı. Yürüyüş boyunca kitle büyümeye devam etti. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Alsancak Gündoğdu Meydanı’na ve sonrasında AKP Konak ilçe binası önüne yürüyüş yapıldı. AKP Konak ilçe binası önünde polis, yüzlerce kişiye biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Diğer sokaklardan AKP binasına ulaşmaya çalışan direnişçilere polis saldırmaya devam etti. Sokak girişlerine barikatlar kuruldu. Daha sonra Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yürüyüş yapan yaklaşık 2 bin kişi, polisin saldırısına uğradı. İzmir Barosu’nun verdiği bilgilere göre 90 kişi gözaltına alındı. Bornova’da 2 binden fazla kişi Ege Üniversitesi KYK Yurdu’ndan Bornova Meydan’a ve oradan da Bornova metro girişine yürüyüş yaptı.

033-izmir

1 Haziran

İzmir’de Taksim direnişinin 2′nci günü

İzmir’deki Taksim direnişinin 2′nci gününde KESK, DİSK, Sendikal Güç Birliği Platformu, TMMOB’un çağrısıyla bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri saat: 17.00’de Konak Eski Sümerbank önünde toplandı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yapılan yürüyüş boyunca ‘Hükümet istifa’, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atıldı. Gittikçe büyüyen kitle daha sonra Alsancak Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşe geçti. Basmane’deki AKP Konak İlçe Binası’na yapılan yürüyüşe polis saldırdı. Polisin yaptığı saldırı sonrası Basmane, Lozan, Montrö ve Konak’a çıkan tüm yollar polis tarafından kapatıldı. Ara sokaklarda sabaha kadar çatışmalar devam etti. Alsancak’ta sabaha kadar süren polis saldırısı sonrasında 197 kişi gözaltına aldındı. Alsancak’ın ara sokaklarında polisle birlikte gezen sopalı kişiler protestoculara saldırdı. Fotoğrafı çekilmiş sopalı kişilerden biri olduğu ortaya çıkan AKP Gençlik Kolları Başkanı Ferhat Küpoğlu, istifaya zorlandı.

2 Haziran

İzmir’de Taksim direnişinin 3. günü

İzmir’deki Taksim direnişinin en şiddetli çatışması 2 Haziran günü yaşandı. Sosyal medyadan örgütlenen binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’nda bir araya geldi. Polis binlerce kişiye saldırdı, yüzlerce kişi polisin gaz bombasını hedef alarak atması ve coplu saldırısı sonucu yaralandı. Sabaha kadar süren polis saldırısında sopalı kişiler de polislerin yanında gezerek eylemcilere saldırdı. HDK, Halkevleri, ÖDP, TKP 1920′nin çağrısıyla bir araya gelen İzmir Demokrasi Güçleri, Taksim direnişini selamlamak ve 2 gündür İzmir’de yaşanan polis saldırılarını protesto için Konak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Sivil polisler ve çevik kuvvet Konak Meydanı’nı tamamen kapatarak yürüyüşü engellemek istedi. İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yapılan polis saldırıları devam ederken, Konak Meydanı tamamen polis ablukası altına alındı. Yürüyüş komitesi, Konak Eski Sümerbank önünde bir basın açıklaması yapma kararı aldı. Basın açıklamasını yapan HDK İzmir İl Temsilcisi Cavit Uğur, 31 Mayıs 2013 tarihinin AKP faşizmine karşı halk direnişinin Taksim Gezi Parkı’nda tutuşup bütün ülkeye yayıldığı bir gün olarak yaşandığını belirtti. Uğur, “Bizler bu toprakların gerçek sahipleri, Kürdü, Türkü, Alevisi, emekçileri olarak yani halkların kardeşliğini ve emeğin en yüce değer olduğu gerçeğini savunanlar olarak buradan bir kez daha açıklıyoruz, eğer AKP iktidarı halka zulmetmeye, gözaltılara, saldırılara devam ederse tüm kent meydanlarını Taksim direnişine çevireceğiz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

034-izmir

3 Haziran

İzmir Gündoğdu Meydanı artık “Özgürlük ve Demokrasi Meydanı”

İzmir’de 3 gündür yaşanan Taksim direnişine destek yürüyüşlerine yapılan polis saldırıları üzerine KESK, DİSK, Sendikal Güç Birliği Platformu, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu 19.00’da Gündoğdu Meydanı’nda toplanma kararı aldı. Saat 18.00’den itibaren binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Taksim’de düşene, dövüşene bin selam”, “Direnişe devam, Taksim’e bin selam” sloganları atıldı. Platform konuşmaları Ali Çeltik’in, Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü nedeniyle okuduğu şiirle başladı. Basın açıklamasını İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş yaptı. Direnişin taleplerin gerçekleşene kadar devam edeceğini belirten Pektaş, taleplerini şu şekilde açıkladı:

-Gezi Parkı, park olarak kalacaktır. Ne Taksim’de Topçu Kışlası’na ne de tüm doğa ve yaşam alanlarımızın talanına izin vermeyeceğiz.

-Gezi Parkı’ndaki direnişten başlayarak halkın demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emrini veren, bu emri uygulatan, yüzlerce insanın yaralanmasına neden olan sorumlular, başta İstanbul Valisi, Emniyet Genel Müdürü olmak üzere derhal istifa etmelidir.

-Gaz bombası kullanılması yasaklanmalıdır.

-Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, haklarında hiçbir soruşturma açılmamalıdır.

-Taksim başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarda, kamusal alanlarda toplantı ve eylem yasaklarına son verilmelidir.

Sema Pektaş basın açıklamasını ‘Gündoğdu Meydanı artık özgürlük ve demokrasi meydanıdır, bu taleplerimiz gerçekleşene kadar her gün saat: 19.00-22.00 arasında bu meydanda olacağız’ diyerek sonlandırdı. Basın açıklaması sonrası 4-5 Haziran Salı ve Çarşamba günü genel grev kararı açıklandı ve 4 Haziran Salı günü saat: 12.00’den itibaren iş bırakma çağrısı yapıldı. Alsancak’ın ara sokaklarına dağılan eylemcilere polis yanlarına sopalı kişileri de alarak saldırmaya devam etti.

5 Haziran

İzmir’de hastane önlerinde buluşan sağlık emekçileri, vergi daireleri önünde buluşan büro emekçileri, okullarının önünde buluşan eğitim emekçileri Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. İzmir’de on binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’na aktı. KESK, DİSK ve Belediye-İş üyeleri “Faşizme karşı omuz omuza” sloganını haykırdı.

Çapulcu Çadır Kampı

Çapulcu Çadır Kampı

7 Haziran

İzmir’de Gündoğdu Meydanı, “Çapulcu Çadır Kampı” haline getirildi. İzmir halkı atölyeler yoğun ilgi gösterirken, dayanışma, birlik ve beraberlik vurgulandı. Kadın atölyeleri, film atölyesine İzmir halkı yoğun ilgi gösterdi. Gündoğdu Meydanı “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Direnişe devam, Taksim’e selam”, “Direnişe devam, Kızılay’a selam” sloganları atıldı.

8 Haziran

İzmir Gündoğdu’da taraftar grupları bir araya geldi. Yüzlerce meşale yakıldı. Çadır alanında gün boyu etkinlikler devam etti.

9 Haziran

İzmir’de kurulan çadır alanında gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Felsefe ve Kitap Klübü’nün standına gelen kitaplar giderek arttı. Pantomim gösterisi yapıldı.

Gençler voleybol oynadı. Şiir direniş çadırı, Direniş sokağı kuruldu. Çevreye stencil yapıldı. Ortak mutfaktan yemekler dağıtıldı. Akşam saatlerinde müzik dinletisi yapıldı.

Çapulcu reviri

Çapulcu reviri

10 Haziran

İzmir’de 10 Haziran sabahı Müzisyenler Derneği çadırları gezerek çapulcuları uyandırdı. Kahvaltıların ardından çevre temizliği yapıldı. Türkiye Gazeteciler Derneği İzmir Şubesi Taksim Gezi Parkı direnişine destek vermek için Gündoğdu Meydanı’nda yürüyüş düzenledi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Yandaş değiliz, emekçiyiz” sloganları atıldı. Gazeteciler adına basın açıklamasını Burcu Talaş yaptı. Gazetecilerin zor şartlarda görevlerini yerine getirdiklerini belirten Talaş, ‘O an halkın haber alma özgürlüğü kesilmesin diye, hiç yayınlanmayacağını bile bile çektiğimiz görüntüleri ve fotoğrafları haber merkezine ulaştırmaya çalıştık” dedi. 19.00′da Gündoğdu Meydanı’nda halk kürsüsü kuruldu ve meydanda nöbete devam edildi. İzmir Gündoğdu Meydanı’na kurulan platformda Öğrenci Kolektifi bir etkinlik yaptı. İzmir Müzisyenler Derneği sahne aldı.

11 Haziran

İzmir, Taksim’e destek için sabah 09.30′da Talat Paşa Bulvarı’nda Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. 19.00′da ise DİSK, KESK’in çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu’ya yüründü. Taksim’deki saldırı, İzmir’de on binlerce kişi tarafından Gündoğdu Meydanı’nda protesto edildi. Gündoğdu Meydanı’na kurulan kürsüden açıklamayı İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş yaptı. Açıklamanın ardından nöbete devam edildi. Güzelyalı’daki Mithatpaşa Caddesi’ni 23.00′da trafiğe kapatan yüzlerce kişi “Hükümet istifa” sloganı attı. Çiğli’de de binlerce kişi tencere tavalarla AKP’yi protesto etti.

12 Haziran

İzmir Çapulcu Çadır Kampı’nın 6′ncı gününde, Taksim’den gelen haberler gün boyunca takip edildi. Her akşam 19.00-22.00 arası Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda tutulan nöbette 12 Haziran’da yüzlerce insan bir araya geldi. Platform taraftarlarındı. Gün boyunca yapılan atölye çalışmalarına yoğun ilgi vardı. İzmir, saat 21.30′da Alsancak’taki Gündoğdu Meydanı’ndan Basmane’deki AKP ilçe binasına yürüyüşe geçti. İzmir halkı, “Tayyip istifa” sloganıyla yürüdü. Çevredekiler de alkışlarıyla destek verdi.

14 Haziran

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’ndaki direniş devam ediyor, binler meydanı bırakmıyor, çadırlar kaldırılmıyor

İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki çadır kampı 7. gününe girdi. İki gündür devam eden yağmur yağışına rağmen binler Gündoğdu Meydanı’ndan ayrılmıyor. Sabah temizlik ve kahvaltıyla başlayan gün boyunca atölye çalışmalarına yoğun ilgi gösteriliyor. 14 Haziran Cuma günü, KESK ve DİSK’in çağrısıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde saat 15.30’da Basmane Meydan’dan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca ‘Hükümet istifa’, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atıldı. Gündoğdu Meydanı’nda yapılan platform konuşmalarının ilkini DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Taksim direnişinin selamlayan Beko, AKP’nin doğayı, insanı, emeği, demokratik hak ve özgürlükleri hiçe sayan politikalarına karşı mücadele etmeye çağırdı. Ortak basın açıklamasını Halkevleri Ege Bölge Temsilcisi Didem Tosun yaptı. Tosun, AKP iktidarının Gezi Parkı direnişçilerine yönelttiği vahşet ve işkence boyutuna varan sistematik polis şiddetinin ülke çapında büyük bir öfkeye ve tüm kentlerde devam eden halk direnişine yol açtığını ifade etti. Platform konuşmaları sonrasında yürüyüş sonlandırıldı. Çapulcu Çadır Kampı’nda kurulan Direniş Hatırası çevredekilerden yoğun ilgi görürken, Çapulcu Berber ise gün boyunca direniştekilerin berber ihtiyacını karşılamaya çalıştı. Taksim’den gelecek haberleri dikkatle takip eden Çapulcu Çadır Kampı, direnişin devam haberini ise büyük bir halayla selamladı.

15 Haziran

İzmir’deki Taksim’e destek direnişi 16. gününe girerken Tayyip Erdoğan’ın talimat vermesiyle Taksim Gezi Parkı’na yapılan polis saldırısını protesto etmek için binler, Gündoğdu Meydanı’ndaki Çapulcu Çadır Kampı’ndan Basmane AKP Konak İlçe Binasına yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Taksim’de düşene, dövüşene bin selam”, “Diren Taksim, İzmir seninle”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Basmane Meydanı’na girişin TOMA ve çevik kuvvetle kapatılması üzerine yürüyüşe kararlı kitle, yolu trafiğe kapatarak bir süre oturma eylemi yaptı. Bir süre sonra TOMA’lar geri çekilmek zorunda kaldı ve kitle Basmane Meydanı’na giriş yaptı. Burada güvenlik şeridi oluşturuldu ve oturma eylemi yapıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından Basmane Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Gündoğdu Meydanı’ndaki Çapulcu Çadır Kampı’nda sabaha kadar sürecek olan nöbete geçildi.

16 Haziran

İzmir’deki Taksim’e destek direnişi 16. gününe girerken Tayyip Erdoğan’ın talimat vermesiyle Taksim Gezi Parkı’na yapılan polis saldırısını protesto etmek için binler, Gündoğdu Meydanı’ndaki Çapulcu Çadır Kampı’ndan Basmane AKP Konak İlçe Binasına yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Taksim’de düşene, dövüşene bin selam”, “Diren Taksim, İzmir seninle”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Basmane Meydanı’na girişin TOMA ve çevik kuvvetle kapatılması üzerine yürüyüşe kararlı kitle, yolu trafiğe kapatarak bir süre oturma eylemi yaptı. Bir süre sonra TOMA’lar geri çekilmek zorunda kaldı ve kitle Basmane Meydanı’na giriş yaptı. Burada güvenlik şeridi oluşturuldu ve oturma eylemi yapıldı. Yapılan basın açıklamasının ardından Basmane Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yapıldı. Gündoğdu Meydanı’ndaki Çapulcu Çadır Kampı’nda sabaha kadar sürecek olan nöbete geçildi.

17 Haziran

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, TTB VE TDB’nin çağrısıyla İzmir Muhalefet Güçleri saat 13.00’de Basmane Meydanı’nda buluşarak Konak’a yürüyüş yaptı. Konak Meydanı’na yaklaşıldığında yürüyüş yolu değiştirilerek eylemlere yasaklı olan Konak Meydanı’na girildi. Yürüyüş boyunca “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Taksim’e selam, direnişe devam”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrasında basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyol yaptı. Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptığını belirten Akyol, “Türkiye halkının vicdan, hak ve adalet direnişiyle sarsılan AKP iktidarı, halkın büyük direnişini kıramayınca, çevre duyarlılığına indirgemeye, yaygın polis terörü ve despotik yönetim tarzına karşı halk tepkisini gayri meşru hale getirmeye girişti” dedi. Basın açıklamasının ardından İzmir Müzisyenler Derneği’nin yaptığı müzik dinletisiyle Taksim’e selam gönderildi.

18 Haziran

18 Haziran’ı yine Gündoğdu’da geçiren İzmir halkı 19 Haziran’da da yine Gündoğdu Meydanı’nda olacak.

İzmir’de Rock-A grubunun çağrısıyla direnişçiler, Bornova Meydan’ndan, Göztepe İskele’den, Şirinyer Tansaş Önü’nden ve Karşıyaka İzban Durağı’ndan tek sıra halinde Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyecek. Yürüyüş sessiz, flamasız ve bayraksız olacak. Katılımcıların üzerinde sadece t-shirtlere iğnelenecek “Yitirdiğimiz canlar ve yaralılarımız için… Bu daha Başlangıç Mücadeleye Devam!” yazan A4 kağıtlar olacak. Toplanma saati 18.30, yürüyüşe geçme saati ise 19.00.

Gündoğdu’ya bir diğer çağrı da Göztepe taraftarlarından. Gözaltına alınan taraftarlara destek için 19:25′ten itibaren Göztepe İskelesi’nde toplanıp Gündoğdu’ya doğru yürünecek.

20 Haziran

İzmir’de direniş halk forumlarıyla devam ediyor

İzmir’de Taksim direnişine destek amacıyla kurulan çadırlara 20 Haziran sabah saatlerinde yapılan polis saldırısını protesto etmek için Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut’un çağrısıyla Alsancak Sevinç Pastanesi önünde buluşarak Gündoğdu Meydanı’na yüründü. Yürüyüş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız”, “AKP’nin karanlığına meydan okuyoruz”, “AKP mezara, halk iktidara”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. Çevredekilerden de yoğun ilgi gören yürüyüş boyunca insanlar balkonlardan alkışlarla, ıslıklarla, tencere tava çalarak destek verdi. Gündoğdu Dayanışma Platformu Gündoğdu Meydanı’ndan Basmane’deki AKP Konak İlçe binasına yürüyüş gerçekleştirdi. Bir saat yapılan oturma eylemi sonrası basın açıklaması yapıldı ve tekrar Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yapıldı.

Gündoğdu Meydanı’nda yapılan halk forumuna çağrı yapıldı

Her geçen gün yeni eylem biçimlerini ortaya çıkaran direniş, son iki günde de İstanbul’da başlayan ve onlarca bölgeye yayılan halkın sözünü özgürce söylediği forumlarla devam ediyor. Bu direnişe omuz veren İzmirliler 20 Haziran’da Gündoğdu Meydanı’nda saat 19.00’da bir araya gelerek bir forum gerçekleştirdi. Forumun altı noktada gerçekleştirilmesinin kararı alınarak, bu noktaların koordinasyonunu sağlamak ve yapılan tartışmaları ortaklaştırmak için gönüllülerin yer aldığı bir sekretarya oluşturuldu.

Halk Forumu’nun gerçekleşeceği yerler:

Gültepe: 22 Haziran Cumartesi günü saat 20.00′da Çınar Altı Düğün Salonu yanında Gültepeliler bir araya gelerek forum gerçekleştirecek.

Çiğli-Güzeltepe: 24 Haziran Pazartesi günü saat 21.00′da Taşocağı son durakta halk kürsüsü gerçekleşecek. Ayrıca etkinlik programında müzik dinletisi de yapılacak.

Gündoğdu Meydanı: 21 Haziran Cuma günü saat 20.00′da Anıt yanında bir araya gelinerek halk forumu düzenlenecek. Ayrıca forum öncesi forum tiyatro yapılacak.

Karşıyaka: 22 Haziran Cumartesi günü saat 20.00′da Osman Bey Parkı’nda yapılacak.

Bornava: 22 Haziran Cumartesi günü saat 20.00′da Saray Kent Meydanı’nda bir forum gerçekleşecek.

Buca: 24 Haziran Pazartesi günü saat 20.00′da Çevik Bir Meydanı’nda da bir forum yapılacak.

Yapılması kararlaştırılan öneriler:

-Forumlar ilgili iletişim kanalı olarak “parklar bizim izmir” facebook adresinin açılması,

-Forumların zenginleştirilmesi için üniversitelerden akademisyenlerin ve direnişin hukuksal sürecine ilişkin bilgilendirme için avukatların da dahil edilmesi,

-Forumların yapılacağı yerlerde, forum öncesi sanatçı arkadaşların etkinlikler düzenleyerek foruma çağrı yapması,

-Forum esnasında diğer illerle de bağlantı kurabileceğimiz canlı yayın,

-Foruma katılan İzmir Müzisyenler Derneği, 21 Haziran Cuma günü Kemeraltı girişinde saat 18.00′da “Çalmayan Müzisyenler” eylemi yapacaklarını duyurdular.

-Halk Forumu sonunda 21 Haziran saat 20.00’da Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak foruma çağrı yapıldı.

TRABZON

1 Haziran

KTÜ Gezi Parkı için ayakta!

Trabzon’da İstanbul Taksim direnişini sahiplenen KTÜ öğrencileri 1 Haziran sabah saat 03:00′te Kanuni Kampüsü’nde toplandı. Sayıları bin kişiyi bulan kitle okulun yanındaki öğrencilerin yoğun yaşadığı Kalkınma Mahallesi’nde sosyal medya üzerinden haberleşerek toplanıp kampüse yürüdü. Öğrenciler AKP karşıtı sloganlar atarak kampüse girdi. Kütüphane önüne yürüyen  kalabalık oturma eylemi yaptı. Yaklaşık iki saatlik oturma eylemi sırasında yurtlar bölgesine yürüyen öğrencilere yurtlarda kalan öğrencilerde destek verdiler. Yurtların tüm camlarından slogan sesleri yankılandı. Öğrenciler sabah saat 05:00′te kampüsten Meydan Park’a yürüdü. Üniversiteliler Meydan Park’ta bir süre oturmaya devam etti.

Trabzon muhalefeti Gezi Parkı için yürüdü

Trabzon’daki ikinci yürüyüş Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, KESK ve ÖDP çağrısıyla yapıldı. Trabzon Postane önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde Uzun Sokak üzerinden Meydan Park’a yürüdü. Sayıları bin kişiyi bulan kitle sık sık; “Hükümet istifa”, “Gün gelecek devran dönecek”, “AKP halka hesap verecek” şeklinde sloganlar attı. Yürüyüş boyunca kitleye halkın alkışlarla destek olduğu görüldü. Kitle Meydan Park’ta yapılan eylemle buluştuktan sonra burada bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

Sosyal medyadan örgütlenen eylemde Trabzon sokakta

Sosyal iletişim ağı Facebook üzerinden örgütlenen ve Trabzon muhalefetinin katılımıyla gerçekleşen eyleme Trabzon halkı yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı eylem çok coşkuluydu. Meydan Park’a doğru yürünürken, kitlenin sayısı giderek arttı. Yürüyüş esnasında ‘’Her yer Taksim, her yer direniş’’, ‘’Hükümet istifa’’ sloganları hep bir ağızdan atıldı.  Meydan Park’ta toplanan kitle yaklaşık 3 saat alandan ayrılmadı. Sloganlar atıldı, konuşmalar yapıldı. Sanatçı Selçuk Balcı burada destek konuşması yaptı ve ardından Apolas Lermi’ye ait olan seçim zamanı şarkısını söyledi. Daha sonra kitle alandan ayrıldı.

037-trabzon

Tonya’dan direnişe destek

Trabzon Tonya’da saat 21.00’da 200 kişi ilçe meydanında direnişe destek olmak için toplandı “Katil Erdoğan”, “AKP evine ABD’ye”, “Livalobo Yaylası Tayyip’e mezar olacak”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. Tonyalılar hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı’nı okudu. Üç saat boyunca süren eylem horonla son buldu.

2 Haziran

Akşam saatlerinde Kalkınma Mahallesi’nde yaşayan üniversitelilerin tavalarla, alkışlarla ve ıslıklarla gürültü yaparak başlattıkları eylem çığ gibi büyüdü. Gürültü eyleminin ardından sokağa çıkan üniversiteliler, sloganlarla kampüs içinde yürümeye başladı. Başlatılan yürüyüş kütüphane önüne kadar sürerken, üniversiteliler burada bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminde, şarkılarla, sloganlarla coşku hiç eksilmedi. Oturma eyleminin ardından tekrar yürüyüşe geçen üniversiteliler, yurtlar bölgesine doğru ilerledi. Yurtlar bölgesi boyunca “KTÜ ayakta AKP’ye direniyor” ve “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atılırken kitle rektörlük önüne ulaştı. Burada AKP faşizmine karşı direnişin nasıl sürdürüleceği  hakkında bir forum düzenlendi. Forumun sonunda direnişin her gün eylemlerle sürdürülmesi kararı alındı. Karar alınmasının ardından eylem Gündoğdu Marşı eşliğinde son buldu.

3 Haziran

Polis öğrencilere saldırdı

Trabzon Meydan Park’ta saat 17.00’da toplanan bir grup lise ve üniversite öğrencisi Taksim direnişi için eylem yaparken polis, faşistlerle işbirliği halinde eylemcilere saldırdı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre faşistler organize bir şekilde gelmişti. Meydandaki kitle saldırının ardından KESK binası önünde toplandı. Faşist grup daha sonra buradan uzaklaştı. Saldırının ardından saat 20.00’da Meydan Park’ta Taksim direnişiyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada yapılan saldırı da kınandı.

KTÜ’de yüzlerce öğrenci AKP faşizmine karşı yürüdü

KTÜ Öğrenci Kolektifi’nin çağrısıyla İİBF önünde bir araya gelen üniversiteliler, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. AKP faşizmine karşı öfkenin KTÜ’ye taştığı yürüyüşte bine yakın üniversiteli yürüdü. Son derece coşkulu ve kitlesel geçen yürüyüşte “AKP’den hesabı gençlik soracak” sloganı yankılandı. Taksim’deki direnişe hep birlikte sahip çıkan üniversiteliler hükümeti istifaya çağırdı. Yürüyüşe yol kenarından geçen birçok üniversiteli de destek verdi.

Yürüyüşün sonunda rektörlük önüne gelen üniversiteliler burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, KTÜ’de AKP karşıtı direnişin devam edeceği söylenirken, eylem sonlandırıldı.

Trabzon’da kamu emekçileri alanda.

Trabzon’da kamu emekçileri alanda.

5 Haziran

Trabzon’da Valilik önünde toplanan KESK üyeleri eyleme horonlarla başladı. Halkevleri, ÖDP, TKP, Öğrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti de greve destek verdi. Valilik önünden başlayan yürüyüş Trabzon Meydan Park’ta son buldu. Yürüyüş boyunca “Hükümet istifa” sloganları sık sık atıldı. Balkonlardan yürüyüşü izleyenler alkışlarıyla eyleme destek verdi.

8 Haziran

Trabzon Taksim ile Dayanışma Platformu’nun çağrısı ile 13.30′da Postane önünde toplanan kitle Meydan Park’a yürüdü. Yaklaşık 7 bin kişilik kitle Maraş Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüdü. Çimento ve taş ocaklarına Tonya ve Çayırbağı’ndan HES’lere direnen Çaykara ve Maçka’dan insanların katıldığı yürüyüşün en çok atılan sloganı “Hükümet istifa” oldu. Meydan Park’ta platform sözcüsü Muhammed İkinci konuşma yaptı. Konuşmasında AKP’yi yıkana kadar sokağa çıkma çağrısı yaptı. Meydan Park’ta horon oynandı.

16 Haziran

Trabzon’da saat 16.00′da yaklaşık 500 kişi “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında eylemcilerin sayısı giderek arttı. Maraş Caddesi eylemcilerle doldu. Çevredekiler de eyleme destek verdi. İlçelerden eyleme gelenler vardı. “Hükümet istifa” sloganları ile Meydan Park’a binlerce kişi girdi. Trabzon Platform sözcüsü ve Volkan Canalıoğlu konuşma yaptı. Kurulan halk kürsüsünden kadınlar, HESlere, çimento fabrikasına direnen köylüler konuşma yaptı.

GİRESUN

2 Haziran

Giresun halkı  Taksim’de yaşanan polis saldırılarını ve bunun sorumlusu AKP iktidarını protesto etmek için iki koldan yürüyüşe geçti. Atatürk Meydanı’nda 17.00’da bir araya gelen yüzlerce insan Taksim direnişine selam gönderdi. Eylemde Giresun halkı “Hükümet istifa”, “Katil AKP hesap verecek”, “AKP mezara halk iktidara”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşizme ölüm tek yol devrim” sloganları attı. Yürüyüş sırasında çevrede polis olmaması dikkat çekti.

3 Haziran

17.00’da toplanıp halk yürüyerek Atatürk Meydanı’na yürümek için 17.00′da toplanan Giresunluları sivil polisler engellemek istedi. Ancak halk polise tepki göstererek “Sizin burada ne işiniz var? Çıkın buradan” diyerek ıslıklarla ve sloganlarla yürüyüşe başladı. Daha sonra çevrede hiçbir polis olmaması dikkat çekti. Meydana ulaşan yüzlerce kişi ıslık ve sloganlara eylemi sürdürdü, oturma eylemi yapıldı. Eylemin sona ermesinin ardından her gün saat 18.00’da meydanda bir araya gelmek üzere sözleşildi.

5 Haziran

Giresun’da KESK binası önünde bir araya gelen yüzlerce kamu emekçisi Atatürk Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca “Her yer taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Taşerona hayır” sloganları atıldı; çevredekiler kornayla, balkonlardan alkışlarla, ıslıklarla eyleme destek verdi. 

16 Haziran

Gezi Parkı’na destek için toplanan Giresunlular Atatürk Meydanı’nda buluştu. Yaklaşık 200 kişilik grup basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı. Hep bir ağızdan ”Faşizme karşı omuz omuza” ve ”Hükümet istifa sesleri” sloganları atıldı.

MUĞLA

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde, Taksim’deki Gezi Parkı direnişine destek vermek için halk sokağa çıktı. Eylem 1 Haziran gecesi boyunca devam etti. AKP Bodrum ilçe binasına yürümek isteyen eylemcilere polis saldırdı. Çıkan çatışmada çok sayıda eylemci yaralandı. 29 kişi gözaltına alındı. Çatışma sırasında Cevat Şakir Bulvarı yaklaşık 8 saat trafiğe kapalı kaldı.

039-mugla

15 Haziran

Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda Ethem Sarısülük için basın açıklaması yapıldı.

16 Haziran

Muğla Sınırsızlık Meydanı’ndan Akyol’a üç bin kişi yürüdü. Meydanda Taksim Gezi Parkı’ndaki polis saldırısı protesto edildi.

17 Haziran

Muğla Tabip Odası, Sınırsızlık Meydanı’nda Taksim’deki hekime yönelik polis şiddetini kınayan basın açıklaması yaptı.

20 Haziran

Muğla’da 20 Haziran akşamı yapılan forum Sınırsızlık Meydanı’nda yaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Forumda, Muğla’daki “Eski Otogar” olarak bilinen boş arazinin ağaçlandırılarak bir park oluşturulması ve parkın adının “Gezi Parkı” olarak değiştirilmesi için mücadele başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı. Muğla’da kurulan mülteci kamplarına dair bilgi alışverişi yapıldı. Getirilen Suriyeli mülteciler ile sıcak ilişkiler kurulması ve AKP’nin oy kazanma amacının ters yüz edilmesi gerektiği vurgulandı. Bingöl’de yaşanan tecavüz olayına sessiz kalınmaması gerektiği ve bu konuyla ilgili derhal gereğinin yapılması gerektiğine ve bu yönde eylemlerin olması gerektiğine dikkat çekildi. Oy barajı ile ilgili konuşmalar yapıldı. Seçimin sonuç olmadığı ve halk hareketinin daha çok desteklenmesi gerektiği söylendi. Sivil polislerin alana gelerek görüntü almasına tepkiler artmaya başladı. Sonrasında polis kameralarını kapattı. Direnişçilerden gelen teklif üzerine sivil polislere karşı duran insan eylemi yapıldı. Gerilen sivil polisler alandan çekilmek zorunda kaldı. Forum “Direne direne kazanacağız”,“Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile son buldu.

MANİSA

Manisa’da, İstanbul Taksim’deki Gazi Parkı eylemlerine destek veren topluluk, 2 Haziran gecesi tencere ve tavaları kepçelerle çalıp hükümeti istifaya çağırdı. İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etmek amacıyla, Manisa’da, sosyal paylaşım sitelerinden haberleşen bir grup eylem yaptı. Gündüz yürüyüş düzenleyen göstericiler saat 22.00’de Uncubozköy Semti’nde tekrar toplanıp tencere ve tavaları kepçeyle çalarak hükümeti istifaya davet etti. Sloganlar atan 500 kişilik grup, bir süre yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

ANTEP

8 Haziran

Antep’te günlerdir sokakları terk etmeyen halk, üniversitenin önündeki meydana “Abdullah Cömert Meydanı” ismini verdi. Düztepe, Merkez, Karataş, Üniversite, Kırkayak, İnönü cadde ve mahallelerinde yürüyüş yapan binlerce kişi, “Hükümet istifa” sloganları ile yürüdü. İnönü Caddesi’nde yürüyen binler, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “İsyan devrim özgürlük”, “Faşizme ölüm tek yol devrim” sloganlarını attı. 8 Haziran’da yapılan eylemde üniversitenin önündeki meydan “Abdullah Cömert Meydanı” olarak ilan edildi. Meydana, halkın coşkulu alkışları ve sloganlarıyla “Abdullah Cömert Meydanı” tabelası asıldı. Meydana, dayanışma çadırları kuruldu.Kurulan dört ayrı çadırda gıda, yiyecek içecek, kıyafet bulunuyor. Ayrıca yine ortak kütüphane oluşturuldu. Abdullah Cömert Meydanı’nda yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin saldırgan, geri adım atmayan politikaları teşhir edildi ve talepler karşılanana kadar eylemlere devam edileceği vurgulandı.

040-antep

BALIKESİR

TÜİK Meydanı’nda 2 Haziran günü bir araya gelen çoğu lise ve üniversite öğrencisi gençler, şarkılar ve türküler söyleyerek Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti. Hükümeti istifaya çağıran öğrenciler, daha sonra bulundukları yerden Toplu Taşıma Merkezi’ne yürüdü. Toplu Taşıma Merkezi önünden Balıkesir’i Edremit ilçesine bağlayan yol üzerinde oturma eylemine geçen yaklaşık 3 bin öğrenciye çevre halkı da destek verdi. Bir esnafın öğrencilere tepsilerle börek ikram ettiği olaylarda, grup daha sonra çarşı merkezine yöneldi. Öğrencilerle polis arasında çatışma çıktı. Polisin biber gazı, sis bombası ve copla saldırdı. Polisler sokak arasında öğrenci avına çıktı. 44 öğrenci gözaltına alındı. Halk evlerinin balkonundan alkışlarla destek verdi. Balıkesir’de üç devam eden çatışmada 41 kişi gözaltına alındı.

 041-balikesir

17 Haziran

Balıkesir’de DİSK, KESK, TTB ve TDB’nin iş bırakma çağrısıyla belediye binası önünde toplanan emekçiler Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüdü. Polisin engellemelerine rağmen eylemciler yolun bir şeridinden yürüdü.

FETHİYE

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde 2 bin kişi, Taksim Gezi Parkı’nın korunması için yapılan eyleme destek verdi. Sosyal medya üzerinde örgütlenen kalabalık 2 Haziran günü Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplandı. “Hükümet istifa, Tayyip istifa”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “İsyan, devrim, özgürlük”, sloganları atıldı. “AKP yıkılsın, AVM yapılsın”, “Taksim direniş değil, diriliştir” pankartı açıldı. Eylemciler, “Zıpla, zıplamayan Tayyip olsun” sloganları attı.

6 Haziran

Fethiye’de halk sokakta “Hükümet istifa” sloganı attı.

ERZURUM

Erzurum’da üniversite öğrencileri 2 Haziran’da “Ayranlı Gezi Parkı” protestosu yaptı. Havuzbaşı Atatürk Anıtı önünde toplanan öğrenciler, pankart açıp, ayran içerek protesto eylem yaptı. Oturma eylemi yapan öğrenciler şarkılar söyledi. Eylemi ayran içerek sonlandırdılar. Ayrıca 31 Mayıs’ta Gezi Parkı protestosunda bine yakın öğrenciye polis panzerlerden boyalı su sıkıp, 48 öğrenciyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 48 öğrenci bir gün sonra serbest bırakıldı.

KÜTAHYA

Kütahya’da 2 Haziran günü AKP il binasına yürümek isteyen halka polis, biber gazı ve copla saldırdı. Akşam saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan ve aralarında Seyit Ömer Linyitleri İşletmesi’nde (SLİ) çalışan işçilerinin de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi “Hükümet İstifa” sloganları ile AKP il binasına yürüdü. Sevgi Yolu’nda polisler kalabalığın önüne kesti. Eylemcilerin AKP il binasına gitmesini engellemek için polis biber gazı ve copla saldırdı. Apartman balkonlarına çıkan mahalleliler de tencereli ve tavalı eylem yaptı.

DİDİM

Aydın’ın Didim ilçesinde 31 Mayıs’tan itibaren halk gün içinde ve gece Gezi Direnişi’ne destek için sokaklardaydı.

DENİZLİ

1 Haziran 

Denizli’ de Gezi Parkı’nda yaşananlara sessiz kalmayan yüzlerce kişi saat 00.30 civarında Candoğan Meydanı’nda toplandı. “Katil AKP Hesap Verecek, Faşizme Karşı Omuz Omuza, Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganları atan kitle çoğalmaya devam ederken polis de tertibat almaya başladı. Denizli deki siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ertesi gün saat 19.00′da Çınar Meydanı’nda geniş katılımlı bir eylem çağrısı yaptı. Candoğan Meydanı’nda 05.00′a kadar beklemeyi sürdüren kalabalık buradan Belediye önüne yürüyerek Taksim’le dayanışma içerisinde olduklarını yaptıkları bir basın açıklaması ile duyurdu.

042-denizli

2 Haziran

Akşam saatlerinden itibaren Denizli Çınar Meydanı’nda toplanan 10 bini aşkın kalabalık Taksim’ de ve beraberinde bütün ülkede yaşananlara karşı yürüdü. Uzun bir yürüyüş gerçekleştiren eylemciler “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Diren Gezi Parkı”, “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” sloganları attı. Sendikal yapıların ve siyasi partilerin yanı sıra çok fazla bir halk desteği vardı. Kitle belediye önünde yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçti. Denizli’nin bugüne kadar en geniş katılımlı eylemi olan miting büyük bir enerji ve coşku yarattı. Hükümeti istifaya çağıran halk, tüm Türkiye’ de AKP faşizmine karşı oluşan direncin bir simgesinin de Denizli olduğunu gösterdi.

4 Haziran

Denizli Candoğan Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi “Hükümet istifa” dedi. KESK’ in grev çağrısında bulunmasının ardından hep birlikte belediye önüne yürüyen kalabalık sık sık “Hükümet istifa”, “Katil ABD işbirlikçi AKP”, “Katil polis hesap verecek”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Yapılan konuşmalarda bugün Denizli’de başlayan Türkçe Olimpiyatları protesto edildi. Olimpiyat yürüyüşü güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Konuşmalarda ayrıca Taksim’ de belirtilen talepler dillendirildi. Nazım Hikmet’in ölüm yıl dönümünde mücadelesinin devam ettiği vurgulandı. Eylemlerin başladığı günden itibaren Denizli’de herhangi bir polis müdahalesinin olmaması, polisin tamamıyla sokakları terk etmesi dikkat çekiyor. Valiliğin ve Emniyet Müdürlüğü’nün müdahale etmeme kararı aldıkları alınan duyumlar arasında. Başka bir duyum da buradaki çevik kuvvetin İzmir’e takviye olarak gönderilmiş olması. 

043-denizli

8 Haziran

Gezi Parkı eylemleri için sabahlayan kitleye sabaha karşı 05.00 civarında alkol almış faşist ve mafya çetelerinden olduğu bilinen dört kişi tarafından bira şişeleri atılarak ve bıçak çekilerek saldırıldı. Eylemciler saldırganları püskürtürken yaralanan olmadı.

11 Haziran

Denizli, Taksim’deki polis saldırısına tepki göstermek için Çınar Meydanı’nda toplandı. Denizli Barosu’nun Çağlayan ile dayanışma için yaptığı basın açıklaması sırasında “Bağımsız adalet özgür Türkiye”, “Savunma burada halkın yanında”, “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Halk, Çınar Meydanı’nda toplanmanın ardından yürüyüşe geçti.

044-denizli

16 Haziran

Denizli’de binlerce kişi “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüdü. AKP faşizmine karşı Çınar Meydanı’nda toplanan Denizli halkı Ethem Sarısülük’ü meydana bıraktıkları karanfillerle andıktan sonra yürüyüşe geçti. Gittikçe artan kalabalığın yürüyüşü sırasında sık sık “Ethem Yoldaş ölümsüzdür” sloganı atıldı. Evlerinin balkonlarından tencere tava ve alkışlarla halkın yoğun ilgisi vardı.

045-denizli

EDİRNE

31 Mayıs

Edirne’de Gezi Parkı direnişine destek vermek üzere sosyal medya üzerinden bir araya gelen yaklaşık 200 kişi Zübeyde Hanım Parkı’nda toplandı. Parkta kurulan serbest kürsüde Taksim’deki devlet terörüne acil yanıt verilmesi kararı alındı. Eylemciler kentteki panolarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın pankartlarını sökerek bu pankartları yazılamalarla kendi pankartlarına çevirdi. “Edirne’den Gezi’ye, selam olsun direniş” ve “İktidar hayali hedef aldığında, hayal iktidara direniş olur” yazılı pankartlar taşındı. Kitle, Edirne’nin en işlek caddesini trafiğe kapatarak 3 kilometre boyunca yürüdü ve AKP il binasına ulaştı. AKP il binası önüne gelindiğinde kitlenin sayısı bini geçti ve burada bir oturma eylemi yapıldı. Edirneliler eylemin ardından geceyi Zübeyde Hanım Parkı’nda geçirme kararı aldı ve bugün saat 18.00’de İlhan Koman Parkı’nda tekrar buluşacaklarını duyurdu.

1 Haziran

Edirne’de üç eylemci AKP İl binasını işgal etti. Eylemciler baronun aracıyla adliyeye götürüldü. Binlerce kişi de adliye önünde bekleyerek destek verdi.

2 Haziran

Edirne’de 1 Haziran günü gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Halk gözaltına alınanların serbest bırakılması için yağmur altında saatlerce adliye önünde bekledi. Edirne’de eylem durulmadı. Saat 22.00 civarı Zübeyde Hanım Parkı’na doğru yüzlerce kişi yürüyüşe geçti. Çevredekiler ıslıklarla, kornalarla eyleme destek verdi. Eylemciler ellerinde tencere ve tavalarla geldi.

3 Haziran

Edirne Zübeyde Hanım’da saat 13.30′da toplanan tamamı siyah giyimli liseliler çarşıya yürüdü. Akşam saat 22.00′da halk yine sokaklara döküldü. Binlerce kişi önce Saraçlar Caddesi’ne ardından Zübeyde Hanım Parkı’na yürüdü. Eylem geç saatlere kadar devam etti.

4 Haziran

Edirne Zübeyde Hanım Parkı’nda saat 19.00′dan itibaren insanlar toplanmaya başladı. Edirne’de önceki gün yapılan eylemi ise sivil polisler provoke etmeye çalıştı. Sivil polisler, belirlenen sloganların dışındakileri kitleye zorla attırmaya çalıştı. Yaklaşık on bin kişinin toplandığı eylemde sivil polisler gerginlik çıkardı. Zübeyde Hanım Parkı’nda toplanan yüzlerce kişi “Hükümet istifa” sloganları ile saat 21.00′da  Mega Park’a yürüdü. Halk korna, tencere ve tavalarla direnişe destek verdi.

5 Haziran

Edirne’de gösterilerin merkezi olan Zübeyde Hanım’da gençler, şarkılar ve marşlar eşliğinde bir araya geldi. Parkın her yerini yazılamalarla donatan gençler çadırlar kurdu. Öte yanda Gezi Parkı Direnişi’ne ilişkin fotoğraf sergisi de yapıldı. Çevredeki evlerden yemek getirildi. Saat 21.00′da basın açıklaması yapıldı. DİSK Trakya Şubeler Başkanı’nın okuduğu açıklamada, Taksim direnişiyle dayanışma platformu kurulmasının planladığı söylendi.

9 Haziran

Edirne’de saat 20.00′da yine Zübeyde Hanım Parkı’nda toplanıldı. Zübeyde parkında serbest kürsü kuruldu. Binlerce kişiyle yapılan yürüyüşün ardından Edirneliler eyleme bir süre daha devam etti.

11 Haziran

Zübeyde Hanım Parkı’nda toplanan halk, “Hükümet istifa” yazılı pankart açarak AKP İl binasına yürüdü. Saraçlar Caddesi’ne gelen eylemcilere, çevredekiler tencere ve tavalarla eyleme destek verirken araçlarla geçenler de kornalarıyla destek oldu. AKP il binası önünde bir süre oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından Direniş Parkı’na (Zübeyde Hanım Parkı) yüründü. Parkta bir süre daha devame den eylem geç saatlerde bitti.

16 Haziran

Edirne’de erken saatlerde toplanmaya başlayan eylemcilerin sayısı giderek arttı. Bu kez toplanma yer belediye önüydü. Yürüyüşe başlandığında Çarşı Taraftar Grubu en önde pankart açtı. “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile Zübeyde Hanım Parkı’na yüründü. Zübeyde Hanım Parkı’na ulaşan eylemciler sloganlarla alana giriş yaptı. Alanda direniş çadırları kuruldu. DİSK Trakya temsilcisi Arif Kuday konuşma yaptı. Kuday, 15-16 Haziran İşçi Direnişi ruhunun şimdi Gezi Direnişi’nde yaşandığını belirtti. TMMOB İl Koordinasyon Temsilcisi Nihat Çolak, “AKP’nin faşizan tutumuna karşı özgürlük ve isyan mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

15 Haziran

Edirne Zübeyde Hanım Parkı’nda toplanan kalabalık Baca yönünden gelen kitleyle birleşerek Saraçlar Caddesi’ne ulaştı. “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile yürüyen eylemcilerin sayısı giderek arttı.

17 Haziran

Edirne’de Zübeyde Hanım Parkı’nda kurulan çadırlarla mücadele sürdürülüyor. Geceleri tartışma, söyleşi ve müziklerle geçiren gençler, İstanbul ve Edirne başta olmak üzere bütün yurtta sürdürülen mücadeleyi ele alıyorlar. Önümüzdeki günlerde direniş çadırlarına Mor ve Ötesi’nden Kerem Kabadayı’nın gelmesi planlanırken Taksim Dayanışması Platformu ve Kaos GL’den de ziyaretçiler beklenmekte.

18 Haziran

Edirne’de direniş Zübeyde Hanım Parkı’nda kurulan iki çadırla sürdürülüyor. Edirne’nin duran adam ve duran kadınları gün içinde Saraçlar Caddesi’nde Mado önünde, akşam güneş batarken de Meriç Köprüsü’ndeydiler.

ÇORLU

Çorlu’da binlerce kişi 2 Haziran’da AKP binasına yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’na geçen halk, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile kenti baştan başa dolaştı. Yürüyüş boyunca binlerce kişiye ulaşan kitle AKP önünden tekrar Atatürk Meydanı’na geldi. Eylemde tencereler ve tavalar da getirilmişti. Kent genelinde eylemler sabaha kadar devam etti. Bazı bölgelerde binleri bulan kitle mahallelerde eylem yaptı. Çorlu’da oturma eylemleri devam ediyor.

046-corlu

KIRIKKALE

Kırıkkale Üniversitesi öğrencisi yüzlerce üniversiteli, 2 Haziran’da Cumhuriyet Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Hukuk Fakültesi öğrencisi Ahmet Özer, “Dünyanın en gözde kenti olan İstanbul’un doğal ve kültürel miras alanları bir bir yok olup gitmektedir. Vatandaşlarımızın tek derdi anayasal hakları kullanmaktı. Şehrin doğasını bozdukları yetmiyor gibi bir de çeşitli kimyasal kullanarak insanlığın doğasını bozmaya çalışıyorlar” dedi. Öğrenciler “Hükümet istifa” sloganları attı.

SAKARYA

Sakarya’da Halkların Demokratik Kongresi İl Meclisi, 2 Haziran’da İstanbul Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti. AKM önünde bir araya gelen HDK üyeleri ve kitle örgütü temsilcileri adına konuşan HDK Dönem Sözcüsü Ümit Ökten, “Taksim Gezi Parkı direnişini sürdürenlere Sakarya’dan bir selam göndermek” için toplandıklarını söyledi. Basın açıklaması sırasında sık sık “Hükümet İstifa”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.

ÇORUM

Çorum’da 2 Haziran günü binlerce kişi sokağa döküldü. Çorum Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Özdoğanlar Sineması önü ve Hürriyet Parkı olmak üzere iki ayrı bölgede toplanan halk, “Hükümet istifa”, “Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Nevzat Veldet, AKP’nin saldırılarının dur durak bilmediğini belirterek, “Kapsamlı ve her cepheden bir yönelim var. Neo liberal politikaların ve milliyetçi muhafazakâr ideolojinin yaşamın her alanına nüfuz etmesi için başlatılan yeni saldırı dalgasına karşı toplumun tüm kesimlerinde biriken öfke ve tepki en son Taksim Gezi Parkı direnişiyle açığa çıktı” dedi. Çorumlular’ın coşkusu sabah saatlerine kadar sürdü.

5 Haziran

KESK Çorum Şubeler Platformu, Özdoğanlar Kavşağı’nda bir araya geldi. TMMOB de burada alana katıldı. Çorum Emek ve Demokrasi örgütleri ve halkın desteğiyle oluşturulan kortej, Pir Baba Çamlığı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapıldı ve bir süre oturma eylemi gerçekleştirildi.

SONY DSC

14 Haziran

Çorum’da Taksim Gezi Parkı direnişine destek eylemleri halkın yoğun katılımıyla artarak devam ediyor. Taksim’deki direniş resimlerinin sergilendiği “Direniş fotoğrafları sergisi”, müzik dinletisi ve “Haramilerin değil çapulcuların sofrası” kurularak halkın evlerinden getirdiği yiyecekler eylemcilerle paylaşıldı. Taksim direnişi ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Hayatını kaybeden direnişçiler anıldı.

15 Haziran

Çorum halkı, “Diren Gezi Parkı” demek için 15 Haziran saat 17.00′da Özdoğanlar Kavşağı’nda buluştu. Eylemciler, Saat Kulesi Meydanı’na yürüdü. Meydanda basın açıklaması yapıldı.

17 Haziran

Çorum’da KESK, DİSK, TMMOB üyeleri saat 11.00′da Özdoğanlar Kavşağı’nda toplanarak sloganlar eşliğinde Bahabey Caddesi ve Gazi Caddesi boyunca yürüyerek Saat Kulesi Meydanı’na ulaştı. Burada, Eğitim Sen Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Öztürk, ortak basın açıklaması metnini okudu.

KIRŞEHİR

Kırşehir’de 2 Haziran’da Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar protesto edildi. Cacabey Meydanı’nda toplanan grup sloganlar eşliğinde AKP Kırşehir İl Başkanlığına doğru yürüyüşe geçti. Sloganlarda sık sık “Hükümet istifa”, “Kahrolsun faşizm”, “Her yer Taksim her yer direniş” sesleri yükseldi. AKP İl Başkanlığı önünde bekleyen grup bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra Ahi Parkı’na yürüdü. Park’ta bir açıklama gerçekleştiren eylemciler “AKP faşizmi Taksim’den elini çekmelidir, Gezi Parkı’nda AVM’ye hayır, Taksim halkındır” dedi.

ORDU

Ordu Atatürk Parkı’nda halk 31 Mayıs gecesi AKP faşizmine karşı toplandı. Alanda “Faşizme karşı omuz omuza”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Gezi Parkı kasabı işbirlikçi Erdoğan” sloganları atıldı. Ordu’da Uluslararası Tiyatro Festivali için gelen sanatçılar da eyleme destek verdi. AKP’nin sanat düşmanlığına vurgu yapıldı. Ordu halkı 1 Haziran’da tekrar bir araya geldi. Kent merkezinde saat 13:00′da toplanan Ordulular Gezi Parkı’na destek olmak için yürüdü. Kitle aynı günün akşamı saat 19.00′da 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanarak kitlesel bir yürüyüş yaptı.

5 Haziran

Ordu’da KESK binası önünde başlayan yürüyüş Fidangör Caddesi’nde devam etti. 500 kişilik grup, polis şiddetini ve baskıları protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Ardından Tahıl Pazarı’na giderek halay çeken grup, basın açıklaması ile eylemini sonlandırdı.

11 Haziran

Ordu’da saat 19:00′da Fidangör 19 Eylül İlkokulu önünde halk buluştu. “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Hükümet istifa” sloganları ile eylem yapıldı.

12 Haziran

Ordu’da halk, AKP’nin yalanlarına ve polisin faşizmine karşı “Her yer Gezi Parkı”, “Her yer Kızılay” ve “Tayyip istifa” diye haykırdı. 19 Eylül İlköğretim Okulu önünde bir araya gelen 500 kişi Atatürk Parkı’na kadar yürüdü. Halk, eylemini yarın yine 19.00′da aynı yerde buluşmak üzere sona erdi.

 048-ordu

16 Haziran

Ordu’da saat 19.00′da toplanan yüzlerce kişi “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları ile Atatürk Anıtı’na yürüdü. Atatürk Anıtı’na gelen eylemciler basın açıklaması yaptı.

URFA

Urfa’da “Kolektif Öğrenciler” adı altında sosyal medyada örgütlenen yüzlerce öğrenci, 2 Haziran’da Gezi Parkı direnişine destek vermek ve polis saldırısını protesto etmek amacıyla 11 Nisan Stadyum’u önünde biraraya gelerek Karakoyun İş Merkezi önüne yürüdü. CHP’li, BDP’li yöneticiler, İHD ve KESK bileşeni sendika temsilcilerinin destek verdiği yürüyüşte kitle, meşale yakarak, “Diren Urfa”, “Yeşili çalma korna çal” ve “Faşizme karşı omuz omuza” dövizleri taşıdı. Daha sonra belediyenin önündeki bahçeye geçen öğrenciler, eylemlerinin devam edeceğini duyurdu.

DERSİM

Dersim’de bulunan demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, HDK’nin çağrısıyla bir araya gelerek 2 Haziran’da Gezi Parkı direnişini selamladı. Sanat Sokağı’nda bir araya gelen binlerce yurttaş, AKP İl binasına yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sonunda konuşma yapan HDK Dersim Sözcüsü Hüseyin Tunç, Gezi Parkı’na sahip çıkan halka yapılan müdahaleyi kınadıklarını ifade etti. Yapılan konuşmanın ardından kitle Taksim direnişine destek sunmak için nöbet tutmaya başladı. 2 Haziran gecesinde elektriklerin kesilmesi, İstanbul Taksim’de Gezi Parkı’na destek protestosuna dönüştü. Kent merkezinde toplanan kalabalıkla polis arasında çatışma çıktı. Polis eylemcilere, gaz bombası ve basınçlı su ile saldırdı.

5 Haziran

Dersim’de yüzlerce emekçi kişi kent meydanında bir araya geldi. Emekçilerin AKP faşizmine karşı gerçekleştirdikleri miting, kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından sona erdi.

Dersim’de eylemciler barikatların arkasında saatlerce çatıştı

Dersim’de eylemciler barikatların arkasında saatlerce çatıştı

BATMAN

Batman’da bir araya gelen çoğunluğu genç ve üniversite öğrencisi olan yüzlerce kişi 2 Haziran’da Atatürk Parkı’nda protesto eylemi gerçekleştirdi. Atatürk Parkı içinde yürüyüş gerçekleştirdikten sonra parkın önünde Batman Demokrasi Platformu bileşenleri ile Jin Ekolojik Yaşam Derneği’nin (Eko-Jin Der) katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Kitle adına açıklama yapan SES Batman Şube Başkanı ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Esat Altunışık okudu. Yapılan açıklamaların ardından gençler Batman Park AVM’ye yürüdü. Polisin yürüyüşü engellemesi üzerine gençler ile polisler arasında arbede çıktı. Kitle yürüyüşünü gerçekleştirdi.

ZONGULDAK-Ereğli-Çaycuma

Çaycuma Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla 1 Haziran’da Atatürk Anıtı önünden AKP Çaycuma İlçe Örgütü önüne kadar yapılan yürüyüşün ardından saat 18.30′da yeniden Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelindi. Halk düdük çalıp alkışla tempo tutarak ve slogan atarak İstanbul Taksim Gezi Parkında yaşanan şiddeti protesto etti. Alkış ve sloganlarla AKP İlçe binası önüne gelen halk, Çaycuma Öğretmenevi önünde gecenin geç saatlerine kadar bekledi. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol yaptığı açıklamada, “Kentlerimizi, meydanlarımızı, parklarımızı kısaca bizim olan ne varsa hepsini bizden alıp sermayeye peşkeş çeken, diktatörlüğü demokrasi sanan, kibri ve zulmü ise marifet sayan muktedirlere karşı yan yana geliyor ve zorbalığa, yok saymaya, bizim olanın elimizden alınmasına karşı direniyor, Türkiye`nin dört bir yanında meydanları bu direnişle mühürlüyoruz!” dedi. Çaycuma Emek ve Demokrasi güçleri adına yapılan açıklamada sorumlular hesap verene kadar eylemlerin devam edeceği söylendi. 2 Haziran’da Çaycuma Belediye Sineması önünde toplanan kitle Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü ve oturma eylemi yaptı. Zonguldak Ereğli’de 1 Haziran günü Atatürk Anıtı önünde toplanan yüzlerce kişi, “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı attı.

5 Haziran, Çaycuma

Zonguldak Çaycuma’da Eğitim Sen, SES ve BTS üyeleri iş bıraktı. Çaycuma Çarşı Meydanı’nda yapılan eylemin ardından alkış ve sloganlarla Atatürk Anıtı’na kadar yüründü. Yürüyüş sırasında bir sürücü aracını KESK üyelerinin üzerine sürdü. Eğitim Sen üyesi bir öğretmen dizlerinden hafif şekilde yaralandı. KESK yöneticilerin sağduyulu çabalarıyla provokasyon boşa çıkarıldı.

050-caycuma

 

Çaycuma, 16 Haziran:

Taksim Gezi Parkı’na saldırı Çaycuma’da protesto edildi. İlk önce Çaycuma Öğretmenevi önünde bir araya gelen Çaycuma Emek ve Demokrasi Güçleri alkış ve sloganlarla AKP Çaycuma ilçe örgütü önüne geldi. Burada sık sık “Kimyasal Erdoğan istifa”, “Diktatör istifa”, “Gün Gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Eylemde AKP İlçe binasının girişine “AKP zorbalığını kınıyoruz!” yazılı siyah çelenk bırakıldı. AKP ilçe binası önünde konuşan Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol Başbakan Erdoğan’ın Ankara mitinginde söylediği “Yarın, İstanbul’da mitingimiz var. Taksim Meydanı boşaldı boşaldı, boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir” sözlerinin hemen ardından, polisin gaz bombalarıyla Gezi Parkı’na saldırdığını, ardından TOMA ve akreplerle Gezi Parkı’na girdiğini hatırlattı. Akyol “Polis, Gezi Parkı’ndaki insanlara yaşlı çocuk demeden acımasızca saldırdı. 19 gündür Gezi Parkı’nda olan flamalar, çadırlar ve pankartlar söküldü. Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan polis saldırısı bir vahşettir” dedi. Akyol ayrıca Taksim Dayanışma Platformu’nun açıklamasını okudu. Açıklama sırasında balkonlara ve pencerelere çıkan kadınlar tencere ve tava çalarak eyleme destek verdi. Açıklamanın ardından alkış ve sloganlarla Atatürk Anıtı’na kadar yüründü. Atatürk Anıtı önünde konuşan Akyol, “Mesele Taksim’deki iki ağaç meselesi değildir. Mesele demokrasi ve özgürlük meselesidir. Zorbalığa ve diktatörlüğü dur deme meselesidir. Doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkma meselesidir. Termik santrallere hayır deme meselesidir. Çaycuma Hacılar Köyü ve Saz Köyü’ne yapılmak istenen termik santrallere hayır deme meselesidir” dedi.

KONYA

31 Mayıs

Konya’da 31 Mayıs günü Selçuk Üniversitesi’nde Taksim Gezi Parkı’ndaki direnişe destek vermek için eylem yapan öğrenciler 19:00′da Konya Kültür Park’ta toplandı. 400 kişi Taksim’deki direnişe selam yolladı. Selçuk Üniversitesi’nde saat 14:00′da eylem yapan Konya Öğrenci Kolektifleri tüm üniversitelileri Saat 19 :00 Konya Kültür Park’ta yapılacak olan eylem çağırdı. Taksim Gezi Parkı’ndaki direnişe destek vermek için Konya Kültür Park’ta toplanan 400 kişi “AVM’ler yıkılsın, Tayip altında kalsın” , “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıp Taksim’deki direnişe selam gönderdi. Eylemde “Taksim Gezi Parkı’nda günlerdir bu mücadeleyi veren arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Bizler de buradan sizlere destek veriyor, Gezi Parkı’nın korunması için tek yürek oluyoruz. Ormanımıza, parkımıza dokunmayın, çünkü bizler son nefesimize kadar direneceğiz” dendi. Basın açıklamasından sonra Gedavet Parkı’na doğru yürüyüşe geçen kitle oturma eylemi yaparak eylemi sonlandırdı. Eylemde Konya Öğrenci Kolektifi, Konya Halkevi, TKP, CHP ve HDK da vardı.

1 Haziran

Konya’da binlerce üniversite öğrencisi 1 Haziran günü Gezi Parkı için bir araya geldi. Öğrenciler Bosna Mahallesi’nde yürüyüş yaptı. “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Eylemde Çav Bella ve Gündoğdu marşı söylendi.

9 Haziran

Konyalılar saat 17.00′da Kültür Park önünde toplandı. Taksim Gezi Parkı ile başlayan direnişe destek olmak için basın açıklaması yapıldı.

16 Haziran

Konya’da saat 19.00′da Kültür Park önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına AKP Gençlik Kolları saldırdı. Polis ise eylemcileri gözaltına almaya çalıştı.

RİZE

Rize Fındıklı’da tüm toplumsal muhalefetin katılımıyla, 1 Haziran’da AKP İlçe Binası önünde basın açıklaması yapıldı. Akşam 20.00′da yapılacak olan meşaleli yürüyüşün çağrısı yapıldı. 20.00′da bin 500 civarı insanın katılımıyla meşaleli yürüyüş yapıldı. “Her yer Taksim her yer direniş”, “Taksim’e selam direnişe devam” sloganları atıldı. Eylem Fındıklı merkezindeki Hayati Aykut Parkı’nda gece yarısına kadar devam etti. Parkın ortasında büyük bir ateş yakıldı. Fındıklılar ateşin etrafında 00.00′a kadar eylemi sürdürdü. Sonrasında kalmak isteyenler eyleme devam etti. Fındıklı halkı her akşam saat 20.00′da buluşmaya söz verdi. Oturma eylemi sırasında sık sık HES’ler ve HES şirketlerine karşı sloganlar atıldı. Çünkü Fındıklı’da halk yapılmak istenen 25 tane HES projesi ile İstanbul, Ankara’daki yağmanın aynı olduğunu, Gezi Parkı’na sahip çıkanlarla mücadelesinin aynı  düşünüyordu.

5 Haziran, Pazar

Rize’nin Pazar ilçesinde halk, Halk Eğitim Merkezi önünde buluştu, buradan Meydan Parkı’na yüründü. 250 kişinin katıldığı yürüyüşte, 5 Haziran günü Rize’de AKP’lilerin gerçekleştirdiği saldırı kınandı. Açıklamanın ardından horonlar tepildi. Yapılan konuşmalarda Hopa’nın eşkıyalarından Gezi’nin çapulcularına selam gönderildi. Yürüyüşe Eğitim Sen, Halkevleri, ÖDP, CHP destek verdi.

15 Haziran, Fındıklı

Fındıklı’da meydanda toplanıldı. Mahallelerden gelenler beklendi. Eylem boyunca “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarının yanı sıra tencere tava çalındı.

16 Haziran, Fındıklı

Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen halk, Hayati Aykut Parkı’na yürüdü. Taksim direnişine destek için gece boyunca parkta bekleyeceklerini belirten Fındıklı halkı, polis saldırılarının sürmesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Fındıklı halkı, Fındıklılı olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’yu da protesto etti.

NİĞDE

Niğde’de kentin en işlek caddesinde 2 Haziran’da oturma eylemi yapan 200 kişi, “Hükümet istifa” sloganları attı. Oturma eylemini bitiren kitle, aynı günün gecesi 23.00′da tekrar bir araya gelmek için çağrı yaptı. Niğde kent meydanında saat 23:00′da başlayan oturma eylemi halkın Taksim’e destek için söylediği sloganlar ve marşlarla devam etti. 04:00′a kadar oturma eylemini sürdüren halk 3 Haziran günü saat 18:00′da toplanmak üzere sözleşti.

5 Haziran

Niğde’de halkın 4 Haziran akşamı başlattığı Hükümet Meydanı’ndaki oturma eylemi sürerken KESK korteji de alana geldi. Basın açıklaması okundu. KESK üyeleri getirdikleri kumanyaları oturma eylemi yapanlara dağıttı. Niğdeliler oturma eylemlerini sabaha kadar sürdürdü.

051-nigde

Niğde’de halk oturma eyleminde

7 Haziran

Niğde’de saat 17.30′da Kent Meydanı önündeki oturma eylemi başladı. Kent Meydanı’ndaki eyleme yoğun katılım oldu. Yüzlerce kişi “Tayyip istifa” sloganı ile eyleme destek verdi. Direnişçilere çevre halkının getirdiği kumanyalar dağıtıldı. SBS sınavı nedeniyle eylemi erken bitirildi. Niğde halkı yarın saat 18.00′da yine bir araya gelecek.

8 Haziran

Niğde’de saat 18.00′ı gösterdiğinde oturma eylemi için halk toplanmaya başladı. Oturma eylemine her geçen gün katılımcı sayısı artarken Niğdelilerin desteği ise eksik olmuyor.

10 Haziran

Niğde’de 18.15′te oturma eylemi için toplanıldı. Toplanan kitle, “Hükümet istifa” sloganları atarak eyleme devam etti. Niğde halkı eylemcilere yiyecek içecek desteği verdi.

11 Haziran

Her zamanki saatte buluşan Niğde halkı, Kent Meydanı’nda “Direne direne kazanacağız” sloganıyla eyleme devam etti. Kent Meydanı’nda bir araya gelen yaklaşık 350 kişi, “AKP mezara halk iktidara” sloganı attı. Eylem devam ederken çevredekiler yanlarında getirdikleri kumanyaları eylem yapanlara dağıttı.

12 Haziran

Niğde’de saat 19.00′da eylemler başladı. Halk, Kent Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Niğde’de oturma eylemi yapan halk, kendilerini izinleri olmaksızın görüntüleyen sivil polisi alandan uzaklaştırdı.

13 Haziran

Niğde’de her gün yapılan oturma eylemi için saat 18.00-19.00 arası kent meydanında buluşuldu. Oturma eylemine halkın desteği büyüktü.

16 Haziran

Niğde’de her gün buluşulan saatte kent meydanında yaklaşık 300 kişi toplandı. Oturma eylemi yapıldı.

ISPARTA

1 Haziran

Isparta’da 1 Haziran günü yapılan eylemde 20 kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 3 saat sonra gözaltındakiler serbest bırakıldı. Öğleden sonra tekrar bir araya gelen Isparta halkı, AKP İl binası önünde 2 bin kişilik oturma eylemi yaptı.

2 Haziran

Isparta’da 2 Haziran günü bir kafede kitap okuma eylemi yapan üniversitelileri polisler tehdit etti. Kafeye gelen polisler “izinsiz” kitap okuma eylemi yapamayacaklarını eğer eylemi sürdürürlerse terörle mücadele polisinin gözaltına alacağını söyledi. Aynı günün gecesi öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Modernevler ve Fatih Mahallesi’nde halk, tencere ve tavalarla sokağa döküldü. Polis eylemcileri gözaltına almaya çalıştı. Isparta Öğrenci Kolektifi üyesi bir öğrencinin evinin önünde sivil polis bekledi. Polis Isparta’da eylemcileri gözaltına almaya devam etti. Isparta’da olağanüstü hal ilan edilmiş gibiydi. Şehirdeki baskı çok yüksekken, kent merkezinde yapılan Türkçe Olimpiyatları organizasyonundan çıkan kitle sokakta polislerle iş birliği içindeydi. Şehirde yaşanan faşist baskıyı protesto etmek için Isparta muhalefeti 3 Haziran akşam saat 19.00′da Isparta Eğitim-Sen önünde toplanarak AKP il binasına yürüyeceğini duyurdu.

3 Haziran

Isparta’da Kolektif ve TKP üyesi 20 kişi, eylem öncesinde kimlik kontrolü denilerek gözaltına alındı. Polis şehir merkezinde eylemci olsun olmasın genç gördüğü herkesi kimlik kontrolü bahanesiyle gözaltına aldı. Üniversite öğrencilerinin eyleme katılmaması için polis çağrıda bulundu. Daha önce gözaltına alınan Kolektif ve TKP üyelerinin eylem saatine kadar bekletileceği söylendi. Ancak Isparta Barolar Birliği’nin hukuksuz gözaltına karşı araya girmesiyle gözaltındakiler serbest kaldı. Polisin eyleme katılmayın uyarısına rağmen yaklaşık bin kişi AKP il binası önüne yürüdü.

4 Haziran

Isparta’da Gezi Parkı direnişi için saat 18.30′da basın açıklaması yapılacaktı. Ancak polis Eğitim-Sen binası çevresini sardı. Kimseyi dışarıya çıkarmadı. Polis eğer, basın açıklaması yaparlarsa saldıracağını söyledi. Ancak Isparta muhalefeti basın açıklamasını yapmakta kararlı. Ayrıca Eğitim-Sen’e giden yollar kapatıldı. Polis sendika tarafında kimlik tespitini bahane ederek eylemcileri sözle taciz etti. Emekçiler Eğitim-Sen önünde basın açıklaması yaptı. Yağmura ve polis engellemelerine rağmen Ispartalılar eylem büyük katılım gösterdi.

SİNOP

Sinop halkı 1 Haziran’da Uğur Mumcu Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. Yaklaşık bin kişi Uğur Mumcu Meydanı’nda eyleme devam etti. Saat 18.00′da basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Eğitim-Sen Şube Başkanı okudu. Açıklamada Taksim ve Kızılay meydanı selamlandı, hükümet istifaya çağırıldı. Türkiye genelinde binlerce Metin Lokumcu’nun olduğu söylenen basın açıklamasında Termik ve Nükleer santrallere karşı mücadelenin devam edeceği söylendi. Diğer illerde saldırılar bitene kadar oturma eylemine devam edileceği açıklandı.

18 Haziran, Gerze

Sinop Gerze’de bugün yedinci gününü tamamlayan 21.00 Taksim direnişi’ne destek eylemleri yine Yakup Ağa konağı önünde başlayıp tencere, tava, düdük ve alkışlarla ana cadde üzerinde iskele meydanına kadar yürünerek sürdürüldü. İskele Meydanı’na gelen halk burada “duran insan” eylemlerine destek  verdi ve 15 dakika durdu. Gerze halkı eylemlerine her akşam 20.00 ‘de İskele Meydanı’nda durarak devam etme kararı aldı.

AFYON

Afyon’da 1 Haziran’da sokağa dökülen halka polis saldırdı. Saldırılar sonucunda 36 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların ardından yaklaşık bin kişi Anıt Park’ta toplandı. “Hükümet istifa” sloganları attı.

5 Haziran

Afyon’da KESK üyeleri Eğitim Sen binası önünde toplandı. Yaklaşık 200 kişi yolu trafiğe kapatarak sloganlarla Anıtpark’a doğru yürüyüşe geçti. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Genel grev, genel direniş”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarının atıldığı eylemde, Anıtpark’ta yapılan açıklamanın ardından yeniden yürüyüşe geçildi. Yolda yürünmesine izin vermeyen polis KESK üyelerine saldırdı. Polis saldırısı sonrasında oturma eylemi yapan KESK üyeleri kaldırımda yürümeyi kabul etmedi. Polis bir süre sonra geri çekildi, KESK üyeleri yürüyüşlerini sürdürdü. Eylem, Eğitim-Sen binası önünde yapılan eylemin ardından son buldu.

KAYSERİ

AKP’nin kalesi Kayseri’de 31 Mayıs gecesi 22.00′dan itibaren yaklaşık 100 kişi eylem yaptı. Grup sloganlarla eyleme devam etti. 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 1 Haziran günü Kayseri meydanda tekrar bir araya gelen kitleye polis saldırdı.

052-kayseri

SİVAS

Sivas’ta 1 Haziran’da Sivas Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla yaklaşık 200 kişi bir araya geldi. Taksimde yaşananları protesto eden eylemciler, olayların resimlerinin olduğu dövizleri taşıdı. “AKP faşizmine teslim olmayacağız” pankartı açan eylemciler açarak basın açıklaması ve ardından oturma eylemi yaptılar. ” Dün Hopa’da bugün Taksim’de tek yol faşizme karşı savaşta”, “Her yer taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Taksime selam  direnişe devam” sloganları atıldı. Eylemciler, akşam 18.00’da tekrar bir araya gelmek üzere sözleşti.

5 Haziran

Sivas’ta grev, emekçilerin iki farklı noktada alan çıkılmasıyla başladı. İlk etkinlik Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi önünde yapıldı. Hastane önündeki basın açıklamasına yoğun katılım oldu. Ardından kent merkezinde kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Kent meydanında büyük bir grev çadırı kuruldu.

13 Haziran

Sivas’ta 13 Haziran’da Kent Meydanı’nda saat 18.00′da Sivas Demokrasi Platformu öncülüğünde, öğrenci gruplarının ve halkın da desteklediği 18.00-19.00 saatleri arasında oturma eylemi yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem, her gün aynı saatte devam edecek. Ayrıca akşam saat 21.00′da da ışık kapatma eylemi yapılacağının duyurusu da yapıldı.

053-sivas

Sivas’ta 13 Haziran’da Kent Meydanı’nda saat 18.00′da Sivas Demokrasi Platformu öncülüğünde, öğrenci gruplarının ve halkın da desteklediği 18.00-19.00 saatleri arasında oturma eylemi yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem, her gün aynı saatte devam edecek. Ayrıca akşam saat 21.00′da da ışık kapatma eylemi yapılacağının duyurusu da yapıldı.

SİİRT

Siirt’te 1 Haziran’da KESK, Güres Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çevrede bulunanlar alkışlarla destek verdi. Sık sık “Her yer Taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirildi.

5 Haziran

Siirt’te kamu emekçileri KESK binası önünde bir araya geldi. Güreş Caddesi boyunca sloganlar eşliğinde yürüyen emekçiler Kızılay İşhanı önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Emekçiler, Taksim’de ve tüm ülkede yapılan saldırılar kınandı. Eylemde sık sık “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atıldı.

BOLU

Bolu’da Eğitim Sen, Halkevleri, ÖDP ve EMEP Metin Lokumcu’yu anmak ve Gezi Parkı direnişini selamlamak için bir araya geldi. Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Akbank önünde yaptığı basın açıklamasını grup adına KESK Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Hakan Karabey okudu. Karabey, ülkenin dört bir yanında direnişlerin ve hak mücadelelerinin yükseldiği belirtilirken, halkların eşitlik ve özgürlük için onurlu bir yolda olduğunu dile getirdi.Bolu’da halk  İzzet Baysal Caddesi yürüyüşe başladı şehir merkezinde dolaşarak çoğalan kalabalık yaklaşık bin kişiyle E-5′i trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. İki saat süren eylemde halk sloganlarıyla Taksim’e selam yolladı.

5 Haziran

Bolu’da KESK’in düzenlediği grevde öğretim görevleri, öğretmenler, sağlık emekçileri ve demokratik kitle örgütleri Taksim için birleşerek bir basın açıklaması düzenledi. Taksim’deki direnişe selam yollandı.

 7 Haziran

Bolu İzzet Baysal Caddesi Bankalar önünde gerçekleştirilen “Oturma ve kitap okuma” eylemi 7 Haziran saat 19.00′da başladı. Halkevi’nden hareketle eylem alanına yerleşen kitle “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Taksim’de düşene dövüşene bin selam” sloganları ve Boğaziçi Üniversitesi Caz Topluluğu Korosu’nun gündemdeki şarkıları “Çapulcu musun vay vay” ve “Çav Bella” şarkıları eşliğinde oturma ve okuma eylemini sürdürdü. Çevreden de katılımların olmasıyla daha da kalabalıklaşan grup büyük ilgi ve destek gördü. Şehrin alt kesimlerinde ayrı olarak eylem yapan diğer grubun da saat 22.00 sularında katılımıyla daha da coşkulu bir hal alan eylem saat 23.00 sıralarında “Yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz” sözleriyle sonlandırıldı.

MANİSA

Manisa Soma’da 1 Haziran günü kitlesel bir eylem yapıldı.

DİYARBAKIR

2 Haziran

AZC Plaza önünde buluşan binlerce Diyarbakırlı 2 Haziran’da yolu trafiğe kapatarak Koşuyolu Parkı’na kadar yürüdü. Burada ortak basın açıklaması yapıldı. Taksim’deki saldırılar protesto edildi. Eylemin ardından binlerce Diyarbakırlı tekrar yolu trafiğe kapatarak AZC Plaza’nın önüne yürüdü. Diyarbakırlılar yürüyüş boyunca Gündoğdu Marşı’nı okudu. Diyarbakırlılar akşam saat 20.00′da tekrar bir araya geldi. Sanat Sokak’ta toplanan Diyarbakırlılar, “Amed Taksim elele, özgürleşmeye!” sloganlarını attı.

5 Haziran

Diyarbakır’da eğitim emekçileri Ahmed Arif Parkı’nda buluştu, kamu emekçileri işyerlerinden Dağkapı Meydanı’na yürüdü. Eylemde yapılan konuşmalarda “Demokratik siyaset alanlarının açılması, halkın taleplerine kulak verilmesi” istendi. Dağkapı Meydanı’nda gerçekleştirilen konuşmaların ardından eylem son buldu. Gençler, eyleme yoğun bir katılım gösterdi. 054-diyarbakir

ELAZIĞ

Elazığ’da bin kişi 1 Haziran günü PTT Meydan’ında bir araya geldi. PTT meydanındaki kitle Bozat Garajı’na yürüdü. Polis eylemin sonlandırılmasını istedi ancak kitle polise tepki gösterdi.

MALATYA

Malatya Paşaköşkü Mahallesi’nde 13 gündür aralıksız olarak her akşam 21.00′da Gezi Parkı’nda başlayan direniş için bir araya geliniyor. Sayıları 500 ile 800 arasında değişen eylemciler arasında çeşitli sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, öğrenciler bulunuyor.  Çeşitli kesimlerin bir araya geldiği eylemler yaklaşık üç saat sürüyor.

“Her yer Taksim her yer direniş”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün geldi devran döndü Tayyip halka hesap veriyor” sloganlarının atıldığı eylemde çeşitli grupların yaptıkları müzikler eşliğinde halaylar çekildi.

13 gündür olaysız geçen eylemlerde eylemcilerin etrafına zaman zaman polis barikatları kuruldu, TOMAlar yerleştirildi. Eylemciler bu ve buna benzer durumlarda geri adım atmadı. Barikatların geri çekilmesini sağladılar.

055-malatya

TARSUS

2 Haziran

Tarsus’ta Musalla Halkı mahalleden yürüyüş başlattı. Onlara Halkevleri, Partizan, ÖDP, TKP, TKP 1920, HDK gençliği katıldı.Yaklaşık 5 bin kişinin yürüdüğü eylemde, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Yarenlik alanında oturma eylemi yapan kitleye Eğitim-Sen de katıldı.

5 Haziran

Tarsus’ta 5 Haziran akşamı Yarenlik Alanı’nda toplanan Tarsus halkı, gecenin ilerleyen saatlerinde Rasim Dokur Caddesi üzerinde bulunan AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Eylemcilerin Rasim Dokur Caddesi’ne doğru yürüyüşünü polis engelledi. AKP ilçe binası önünde polis yığını yapıldı. Polis AKP binasına eylemcileri yaklaştırmamak için saldırıya geçti. Biber gazı, tazyikli su ile saldıran polise karşı eylemciler barikat kurdu. Bir süre devam eden çatışmanın ardından eylemciler tekrar Yarenlik Alanı’na doğru yürüyüşe geçti. Eylemcilere çevre halkı korna çalarak, alkışlayarak destek verdi.

6 Haziran

Tarsus’ta bir araya gelen yüzlerce kişi “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı ile eylem yaptı.

8 Haziran

Tarsus’ta yağmura rağmen kitap okuma eylemi yapan yüzlerce kişi, 21.00′da yapılacak eylemi bekledi. Toplanmaya başlayan binlerce kişi 22.00′da Kleopatra kapısına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sayı giderek arttı. Eylemcilerin sayısı 10 bine ulaştı. Gündoğdu Marşı söylendi.

9 Haziran

Tarsus, 18.00′da Yarenlik Alanı’nda buluşarak kitap okuma eylemi yaptı. Tarsus’ta polis iki gündür pazartesi gününden itibaren evlere operasyon düzenleyeceği söylentisi yaymasına rağmen Tarsus’ta her gün yapılan eylem bir öncekinden daha kalabalık. Her türlü baskı ve yıldırma çabasına rağmen saat 23.00′da Tarsus’ta hala 10 bin kişi sokakta, hükümeti istifaya çağırdı. Her türlü engelleme çabalarına rağmen halk ayakta ve sokakta. Son olarak merkezdeki trafonun elektriği kesildi. Çarşı esnafı pazar günü olmasına rağmen dükkanlarını açtı ve elektrik verdi.

Ancak Tarsus gündüzleri de direnişte. Alanda kurulan Devrim Market için pastalar hazırlandı. Tüm yiyecek içecekler parasız dağıtıldı. Evlerinden yiyecek getiren halk “Yiyin, güçlenin ki mücadeleye devam edelim” dedi. Alana gelenlerden pek çoğu şu yorumda ortaklaştı: “Bu sefer başka. Bu sefer Tayyip gidecek.” Tarsus halkının dilinde ve yüzünde yıllardır hissettikleri korkuyu yıkmanın sevinci var. Her eylemin sonunda herkes birbirine “Yarın eyleme kaçta geliyoruz?” sorusunu soruyor. Tarsus halkı mücadeleyi alışkanlık haline getirdi bile.

10 Haziran

Tarsus’da 3 gündür polisin yaydığı “pazartesi müdahale olacak” dedikodusuna rağmen tüm eylem alanı “O zaman yarın daha kalabalık geleceğiz” dedi. Kimi şirketler direniş için parasız yiyecek, içecek sunacaklarını açıkladı. Tarsus’un tüm mahallelerinde saat 21.00′da toplanan kitle Yarenlik alanına yürüdü. 

056-tarsus

16 Haziran

Tarsus’ta Yarenlik alanında toplanarak yürüyüşe geçen kitlenin sayısı 5 bini aştı.. Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen eylemciler basın açıklaması yaptı.

17 Haziran

Tarsus’ta yaklaşık 5 bin kişi “Direne direne kazanacağız” sloganları ile Kleopatra Kapısı’na yürüdü.

18 Haziran

Tarsus Yarenlik Alanı’nda toplanan yaklaşık 3 bin kişi halaylar eşliğinde direnişe destek verdi. Saat 19.00′da başlayan “Duran insan kitap okuyor” eylemi saat 21.00′da yürüyüş ile sona erdi.

AĞRI

5 Haziran

Ağrı’da DİSK, KESK ve TTB tarafından gerçekleştirilen greve katılım yoğun oldu. Hastaneler, okullar, bürolar boştu.

UŞAK

Uşak’ta bine yakın KESK üyesi, Uşak Endüstri Meslek Lisesi önünde grev pankartını açarak yürüyüşe geçti. Emekçiler, Atatürk Anıtı’na yürüdü. Eylemde Türkiye’de yaşanan polis şiddeti kınandı ve Taksim’e selam gönderildi. Torba yasa hazırlıkları sloganlarla protesto edildi.

31 Mayıs – 19 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; sendika.org