Etha: ‘Polise yetki veren düzenlemeler kaldırılsın’

Polis aracının ezmesi sonucu yaşamını yitiren Sinan Saltıkalp’e ilişkin açıklama yapan BDP, Altıkalp’ın polis şiddetinin yeni kurbanı olduğunu belirtti. BDP, PVSK başta olmak üzere polise aşırı yetki veren düzenlemelerin kaldırılmasını istedi.

ANKARA- BDP Merkezi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, polis aracı tarafından ezilen 17 yaşındaki Sinan Saltıkalp’ın yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dört aylık yaşam mücadelesinin ardından yaşamını yitiren Saltıkalp’ın yeni bir polis şiddetinin kurbanı olduğunu belirten BDP, “Sinan Saltıkalp’ın polis aracıyla ezilmesinin ardından, etraflarına gelişigüzel ateş eden polisler, dört kişiyi daha yaralamışlardır. Ancak buna rağmen ne basında ne de kamuoyunda bu konuya yeterli ilgi gösterilmemiş ve yeni ölümlere kapı aralanmıştır” dedi.

Sadece bu yıl binlerce kişinin, demokratik taleplerini dile getirmek için yaptıkları eylemlerde polisin şiddetine maruz kaldığını hatırlatan BDP, şunları kaydetti: “Yurttaşların kolluk kuvvetleri tarafından gözlerinden vurularak kör edilmesi, başına nişan alınarak öldürülmesi, öldürme kastıyla vurularak hayatını kaybetmesi her şeyi açıklamaktadır. Buna rağmen bu tür olaylarda sorumluluk sahibi olan kolluk kuvvetleriyle ilgili tutum ortadadır. Bu cinayetleri ve hak ihlallerini gerçekleştirenlere ya soruşturma açılmamakta yahut açılan soruşturmalar sürüncemede bırakıldıktan sonra cezasızlıkla sonuçlanmaktadır. Suç işleyen işkenceci ve tecavüzcülerin ödüllendirilmesi de hala hafızalardadır.”

BDP, “Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nda kolluk kuvvetlerine tanınan aşırı yetkiler ve kolluk kuvvetlerini denetleyecek etkin bir mekanizmanın yokluğu, Hükümetin suçluları cezalandırmak konusundaki özensizliği ve isteksizliği ile birleşince yaşananlar adeta bir ‘Polis Cumhuriyeti’nde olduğumuzu hissettirmektedir” dedi.

“Bir devrim olarak gösterilen 12 Eylül referandumuyla getirilen ombudsmanlık kurumunun hangi derde deva olduğu bilinmemektedir” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Hükümetin polisi denetlemeye ve polis şiddetini ortadan kaldırmaya yönelik kurulmasını önerdiği ve mecliste bekleyen Kolluk Gözetim Komisyonu’nun yapısı Hükümetin bu konudaki niyetini ortaya koymaktadır: Memur memuru denetlesin.”

Barış süreciyle beraber kamuoyunda oluşan beklentilerin hükümetin demokratikleşme amacıyla atacağı adımlara odaklandığına dikkat çeken BDP, Başbakan ve hükümetten yapılan açıklamalarda bu konudaki düzenlemelerden söz edilmediği vurguladı.

BDP, AKP’ye şu çağrıyı yaptı: “Kamuoyunun bu konudaki hassasiyetlerini dikkate alarak polisin uyguladığı şiddete sebep veren düzenlemeleri kaldırması, hak ihlallerini önleyecek yeni düzenlemeler getirmesidir.”

27 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;etha.com.tr