Yeşil alan statüsünden çıkarılan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün 90 dönümlük arazisi, önümüzdeki ay satışa çıkıyor.
Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün, Bornova ağaçlı yol üzerinde yer alan 90 dönümlük arazisi 19 Eylül’de ihale usulüyle satışa çıkarılıyor. İlanlarda yeşil alan olarak gözüken arazinin yapısı, ihale öncesinde ticaret ve konut alanına dönüştürüldü. Söz konusu araziye AVM yapılmasının önü açılırken, ihaleyi kazanan firmanın milyon dolarlara varan rant elde edeceği savlanıyor. Ağaçlı yol üzerinde pek çok kamu kurumunun büyük ölçekli arazilerinin olduğuna dikkat çekilerek olası bir AVM yapımının diğer kamu arazileri için de sonun başlangıcı olabileceğine işaret ediliyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün, Bornova’da birisi ağaçlı yol üzerindeki 90 dönümlük, diğeri de yine Bornova’daki 44 dönümlük arazisini özelleştirme kapsamına aldı. 3 Ekim 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında da, alanların imar planlarının yeşil alandan ticaret ve konut alanına dönüştürülmesi yönündeki kararın onaylanması istendi. Yapılacak değişiklikten İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin de haberdar edilmesi istendi.
Yerel yönetimler, imar planı değişikliklerini reddetti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kararlarını hiçe sayarak plan değişikliklerini gerçekleştirdi. Ardından ÖİB, ihale ilanını açıkladı. Pazarlık usulü yapılacak ihalenin 19 Eylül’de gerçekleştirileceği duyuruldu.
Gelişmeler üzerine tepkilerini sosyal medya üzerinden yansıtan Bornova halkı, söz konusu gelişmenin İstanbul Gezi Parkı’na AVM yapmaktan farksız olduğuna dikkat çekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve kentteki siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarının satış işlemine ve imar planı değişikliklerine karşı çıkmasını istiyor.
Tepkileri dile getirenler arasında yer alan emekli Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, “Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kampusunun yer aldığı 90 dönümlük arazi, ağaçlı yol olarak bilinen Üniversite Caddesi üzerinde Zeytincilik Araştırma İstasyonu ve Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tesisleriyle birlikte yan yana dizilmiş olarak yer almaktadır. Bu bölge, İzmir’in 100 yılda oluşmuş önemli yeşil alanlarından birisidir ve imar planlarında yeşil alan olarak tescillidir. ÖİB, burayı pazarlamaya karar vermiş ve işe ilk olarak 90 dönümlük Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kampusunun imar planındaki durumunu yeşil alandan ticaret ve konut alanına dönüştürerek başlamıştır” görüşlerine yer verdi.
Kantarlı, Karayolları Bölge Müdürlüğü kampus alanının satışının ardından bölgede yer alan Zeytincilik Araştırma İstasyonu, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü arazilerinin de satışının şaşırtıcı olmayacağını kaydederek “Kentin akciğerlerinin büyükçe bir bölümü daha betonla doldurulacak, halk nefessiz bırakılacak ve birilerine hayal dahi edemeyeceği oranda milyon dolarlık rantlar sağlanacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Kantarlı, yerel yöneticilerin iptal davası açma dışında bir adım atmadığını söyleyerek “Gezi Parkı protestolarının İzmir bölümünde Kordon’da yer alan siyasi parti temsilcileri nerede? Bu aktörler ağaçlı yolda gerçekleştirilmek istenen doğa katliamını halka anlatıp, demokratik haklarını kullanarak yeşil alana sahip çık yönünde bir miting, yürüyüş düzenlenmesine öncülük etmişler midir?” diye sordu.
Ozan Yaman
27 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;cumhuriyet.com.tr