Etha: Çapulcu Kampı’nda medya tartışıldı

SGDF’nin Çapulcu Gençlik Yaz Kampı’nda Taksim Platformu’ndan Korhan Gümüş, oyuncu yönetmen Orhan Alkaya ve Ötekilerin Postası editörü Emrah Uçar’ın katılımıyla “Penguen Kutupta Güzel” söyleşisi gerçekleştirildi.

capulcu-genclik-yazkampi

Çapulcu Gençlik Yaz Kampı panel ve atölyelerle devam ediyor.

Taksim Platformu’ndan Korhan Gümüş, oyuncu yönetmen Orhan Alkaya ve Ötekilerin Postası editörü Emrah Uçar’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Penguen Kutupta Güzel” söyleşisinde Haziran ayaklanması ve alternatif medya tartışıldı.

‘ERDOĞAN İBB BAŞKANIYKEN TAKSİM PROJESİ AKLINDAYDI’

İlk olarak söz alan Korhan Gümüş, Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Taksim Meydanı’na üç tane cami yapma planı olduğunu ancak o dönemde bu projenin engellendiğini hatırlattı. Erdoğan’ın o dönemden bugüne Taksim Meydanı’nda ‘Osmanlı geleneğini’ temsil eden binalar yapma niyetinde olduğunu belirten Gümüş, sözlerine şöyle devam etti: “Sadece bir park projesiyle karşı karşıya değildik. Tayyip Erdoğan’ın bu projeyi ta Ankara’dan tasarlıyor olması kriz bir durumdur. Ancak uzunca bir süre medya bunu görmedi.”

Yenikapı’da yapılan ‘miting’ alanına değinen Gümüş, “Mekanı araçsallaştıran, tahakküm altına alan siyaset 70 hektarlık bir dolgu alanı yapıyor. Gösteri yapmak isteyenlerden bir de üzerine kira isteniyor. Yereli tahakküm altına alan, kentleri politika dışına iten bu sınıfsal politikalarla mücadele etmeden demokrasiden söz edilemez” şeklinde konuştu.

Gümüş yerel seçimlere ilişkin ise, “Ben Gezi’de merkeziyetçi neo-klasik siyaseti yapı söküme uğratan, onun şiddetle inşa ettiği hayali hakikatı yıkan bir siyasetin mümkün olduğunu gördüm. Bunu da ancak yerel seçimlerde sol partiler başarabilir” ifadelerini kullandı.

‘GERİLLA YAYINCILIĞIN ÖNEMİ AÇIĞA ÇIKTI’

Gümüş’ten sonra söz alan Orhan Alkaya ise Gezi direnişinde yaşananları gün gün hatırlatarak, “3 Haziran günü Başbakan Erdoğan planda olmayan bir geziye yollanana kadar ana akım medya direnişi görmedi” şeklinde konuştu. Haziran ayaklanması ile birlikte El-Cezire ile başlayan gerilla yayıncılığın öneminin iyice açığa çıktığını vurgulayan Alkaya, “Kameralı telefonu olan herkes muhabir oldu” dedi.

Gezi direnişinde 65′e yakın gazetecinin işten çıkarıldığını ya da istifa ettiğini de vurgulayan Alkaya, “Yeni çağı okuyamayan AKP, yayın kuruluşlarının başına kendine yakın isimleri geçirdi. Bu çabası nafile. Çünkü Twitter’ın farkına varamadı. Sosyal medyayı kontrol edemez” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Emrah Uçar ise açlık grevleri sürecinde oluşturulan Açlık Grevi Postası’nın Ötekilerin Postası’na evrilme sürecini aktardı. “İnsanların internete girip bütün kinini kusmasına ve pasifize olmasına yol açmak istemedik. Sivil itaatsizlik eylemleri örgütledik” diyen Uçar, Ötekilerin Postası’nın bütün ötekilerin haber kaynağı olduğunu öne sürdü.

24 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; etha.com.tr