Radikal: Facebook dükkânı Kürt siyasetine kapadı – Ezgi Başaran

Twitter henüz daha devlet haletiruhiyesi taşıyan dev şirket olmadığından biraz daha sağlam duruyor. Şimdilik.

Topluca büyülenmiş değildik, doğruya doğru. “Doğası gereği delikanlı bir arkadaşımız değildir, olamaz da” diyenler olmuştu. Facebook için. Sosyal medya platformlarının yazılımcısı Thomas More’muş gibi davranıp ütopik hayatlar, kurtarılmış bölgeler yaratmasını beklememek lazım da denmişti. Tam olarak Arap Baharı’nın patlak verdiği günlerdi, bu uyarılar ancak bir sivrisinek vızıltısı kadar hüküm sürüyor, daha büyük oranda rahatsız ediyordu. Dünyanın anlı şanlı iletişim hocaları dahi Facebook’a, Twitter’a sistemden kopuk bir tür kurtarıcı, insanlığın eşit ve özgür olduğu bir vaha muamelesi yapmaya yeltenmişti. Neyse ki çok kısa süre sonra Arap Baharı’nın dile güzel geldiği gibi bir ‘Facebook devrimi’ olmadığı, örneğin Mısır’daki internet erişim oranı, Tahrir’deki insanların sadece 1000-1200 kadarının bir Facebook hesabının olması gibi objektif verilerle görüldü. Ama bu delikanlı olmayan arkadaşımızın büyüme hızı, o hızla orantılı biçimde bir devletin endişelerini benimseyen türde bir şirketleşme yaşayacağı tam hesaplanamadı. Halkın otoriter patronlarından, başkanlarından, başbakanlarından kaçarak bir lokma sesini çıkardığı bu alanın, otoriter güçlerin en kullanışlı aracı haline geleceği de… İran, Çin ve Rusya için Facebook ve artık Twitter kayda değer bir süredir ‘kontrol altında’ ve ‘faydalı bir eser’.

* * *

Bizde bu kontrol ve faydalanma Gezi direnişinin ortalarında ve en nihayet bu günlerde görünür oldu. Yeni değil de çok daha bariz artık demek istiyorum. Hükümet zaten son birkaç yıldır ‘çok çektiği’ bu Twitter ve Facebook’un esaslı biçimde kulağını çekti biliyorsunuz. Sonuç da aldı. En azından Facebook’tan. Twitter henüz daha devlet haletiruhiyesi taşıyan dev şirket olmadığından biraz daha sağlam duruyor. Şimdilik. Facebook ise kullanıcılarından çok, onların tepesine binmek isteyen kişiler/kurumlar/ülkeler için muteber olmayı tercih ederek saldı, gitti. ABD ile yaptığı işbirliği son NSA skandalıyla alenileşti. İngiliz hükümetiyle bayağıdır ballı börek, Rusya ve Çin’le kankito. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın “Facebook uzun zamandır Türk makamlarıyla uyumlu bir çalışma içinde bulunuyor. Onlarla bir sorunumuz yok” sözünü temel alırsak bizimkilerle de karpuz kesme noktasına gelinmiş. Facebook “Yok öyle bir şey ya” filan dese de böyle. Son bir ayda kapatılan muhalif veya devletimiz nezdinde zararlı Facebook sayfalarına bakın yeter.

* * *

‘Muhalif’ ve ‘devlet nezdinde zararlı’ tanımlarının bu ülkedeki en olağan hedefi nedir? Kürt siyaseti. He, aynen oradan başladı zaten görevimiz tehlike.

Listeliyorum ki vahameti görün: 6 Temmuz’da Altan Tan’ın sayfası kapatıldı. 201 bin takipçisi vardı. Aynı gün azınlık ve Kürt haklarıyla ilgili seslere, sözlere yer veren Ötekilerin Postası blog’unun sayfası. Takipçi sayısı 138 bindi. 181 bin takipçili BDP’nin sayfası 10 Temmuz’da, 120 takipçili Ahmet Türk’ün sayfası, 49 bin takipçili Hasip Kaplan’ın, 51 bin takipçili Ayla Akat’ın sayfaları hemen ertesi günlerde gümledi. Ardından Kurdi Müzik sayfası geldi. 20 Temmuz’da Sırrı Süreyya’nın 387 bin takipçisi olan sayfası, 22 Temmuz’da da Leyla Zana’nın sayfası kapatıldı. Sebep? Facebook önce pornografik içerik var diye üstüne espriler dizebileceğim (ama yapmayacağım) bir gerekçe sunuyordu. Sonra ondan da vazgeçti. Artık ‘Sayfanız kapatıldı’ şeklindeki otomatik mesajı gönderiyor, geçiyor. İtiraz mail’lerine yanıt vermiyor. Facebook’un Türkiye ile ilgilenen Dublin’deki birimine yahut ABD’deki merkezinden bir kula ulaşmak da henüz mümkün olamamış. Ama Kürt siyasetçiler ile Facebook arasında bir tatlı sebat sınavı da sürmüyor değil. Mesela BDP ana sayfası kapatılınca yenisini açtı. 15 bin takipçi ediniverdi. Fakat 2 gün önce, hop o sayfa da kapatılmasın mı… Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in 387 bin takipçili sayfasıyla beraber. Paket kapatma. Sıfır açıklama. Umarım durumu anladınız ve bastırma, susturma, kapatma gibi işlerin Kürtlerle başladığını, sonradan yayıldığını da hatırladınız. Facebook’unuzu ve devletinizi tanıyınız.

Ezgi Başaran
14 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; radikal.com.tr