Birgün: Borsada Gezi incelemesinde ikinci dalga

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Başbakan Tayyip Erdoğan’ın muammalı ‘faiz lobisi’ ve ‘sermaye grupları’ suçlaması sonrasında başlattığı incelemenin kapsamını genişletti.

borsa

Borsada Gezi sürecini de kapsayan 20 mayıs-19 Haziran arası işlemler için aracı kurumlardan telefon görüşmeleri ve e-posta yazışmaları dahil çok sayıda bilgi ve işlemin kaydını isteyen SPK’ye, bu konudaki kayıtlar iletilmeye başlandı. Kurumun bankacılık sektöründen de bilgiler istediği belirtiliyor.

Gelen ihbar ve şikâyetleri de dikkate alan SPK, inceleme için özel birim kurdu. İnternet sitelerinde yapılan yorumların dahi incelendiği bildirildi.

Söz konusu dönemde görev yapan personelin kimlik bilgileri, yabancı müşterilerle yapılan işlem ve görüşme kayıtları, çıkarılan araştırma raporlarını, gün içindeki müşteri bilgilendirme notları, kişisel olarak gönderilen yorum, analiz ve bilgiler inceleme kapsamında yer alıyor.

SPK yetkilileri çok kapsamlı bilgi talep edildiği için kayıt akışında gecikme olduğunu belirterek, “Çapraz bir denetim söz konusu. Her türlü ihbar, şikâyet dikkate alınıyor. İnternette yapılan yorumlara dahi bakılıyor” dedi.

ERDOĞAN’A SUNULACAK
SPK raporunun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalarda başlattığı ‘döviz hareketi incelemesi’ ile birleştirileceği, hazırlanan ortak raporun Başbakan Erdoğan’a sunulacağı ifade edildi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş daha önceki bir açıklamasında hukuk dışı olduğu düşünülen işlemlerin yüzde 1-2 seviyesinde olduğunu söylemişti.

BDDK yetkilileri ise “Bu konuda itinalı davranılıyor. Bazı bankaların borcu kapatmadığı, ilave para istediği, kesinti yaptığı şikâyetleri geliyor. Bu konuda kesilmiş cezalar da var. Veriler o dönemdeki şikâyetlerin detaylarını ortaya çıkaracak” değerlendirmesini yaptı.

KOMPLO ZİHNİYETİ
Başbakan’a sunulacak raporda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün incelemelerinin de yer alacağı belirtiliyor. Emniyet’in iddiaları ise Gezi süreci sonrası başlatılan ‘cadı avı’nın parçası gibi görünüyor. Emniyet, eylemleri ‘organize eden kişilerin hesaplarına’ yurtdışından milyonlarca dolarlık para girişi yapıldığı iddiasında bulunuyor.

PİYASALAR TEDİRGİN
Gezi süreciyle ilgili başlatılan inceleme için gelen ilk açıklamalarda SPK ve BDDK başkanları, ‘uygulamanın rutin olduğunu’, ‘dalgalı seyir nedeniyle inceleme yapmanın normal olduğunu’ ifade etmişti. Ancak incelemelerle ilgili gelen bilgiler ve raporun Erdoğan’a sunulacak olması, piyasa oyuncularının ‘cadı avı’ kaygısını doğrular nitelikte bir inceleme yapıldığını ortaya koydu.

Piyasa oyuncuları daha önce Wall Street Journal’a verdikleri demeçlerde, Türkiye’de siyasi istikrarda bozulma görülmesi, orantısız polis şiddeti ile Erdoğan’ın ötekileştirici konuşmaları nedeniyle ortaya çıkan isyanda yatırımcıların piyasalardan çıkmaya yöneldiğini belirtmişti. Gezi isyanının küresel piyasalardaki genel ‘geriye dönüş’ hareketiyle birleştiği, sermayenin gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye’den de çıkma eğiliminde olduğu ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle çıkışın hızlandığı ifade edilmişti. Bu ifadeler, daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından da doğrulandı. Babacan konuyla ilgili son konuşmasında Türkiye piyasalarından yaşanan sermaye çıkışının büyük oranda dünyadaki genel sermaye hareketiyle bağlantılı olduğunu, Gezi sürecine ilişkin çıkış hareketinin sınırlı olduğunu tekrarladı.

9 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; birgun.net