“Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi”nin açıklanmasının ardından soru önergesi veren CHP’den Tanrıkulu, Başbakan’ın isteği üzerine polise “tencere-tava ihbarı” gelip gelmediğini de sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu: “Tencere-tava çalan komşusunu ihbar eden oldu mu?”
Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi”ni de sordu.
Emniyet Genel Müdürlüğü, “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi” adı altında ihbarcılığı mahallelere dek yayan bir proje planladı. Gazetelerdeki haberlere göre, “Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı proje ile vatandaşın polise olan ihbarlarının arttırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlanıyor.”
Bu kapsamda, uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilmesi düşünülüyor.
“Mahalle aralarına yerleştirilecek bu sistem sayesinde, bir suç işlendiğinde, insanlar ‘kimliğim tespit edilir mi?’ endişesi yaşamayacak. Bu sistem ile ister yazılı olarak, isterse de sesli olarak bu kutulara ihbarda bulunabilecek. Bu kutulara yapılan ihbarlar ise kesinlikle gizli kalacak. Projenin kısa bir zaman diliminde başlatılması hedefleniyor.”
Başbakan Erdoğan da “Komşunuzu ihbar edin” çağrısı yapmıştı:
“Tencere tava kullanmak, mutfakta değil haaa, komşuyu rahatsız etmek suçtur. Bunları sizler yargıya taşıyacaksınız. Her şeyi devletten beklemeyin. Ses kirliliği çevreciliği tehdittir. İşte bütün bunlara karşı hep birlikte tedbirimizi alacağız. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur.”
“Sivil muhbirlik sistemi”
Tanrıkulu, konuyla ilgili şu soruların yanıtlanmasını istedi:
* Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi” ile sokaklara yazılı ve sesli ihbar kutuları yerleştirileceği iddiası doğru mu?
* Başbakan olarak 19 Temmuz’da Kastamonu Havalimanı açılışında yaptığınız konuşmada söylediğiniz “tencere-tava çalanları ihbar edin” sözlerinizin ardından bu türde bir uygulamaya geçileceği iddiası doğru mu?
* Doğruysa, böyle bir uygulama vatandaşlar arasında karşılıklı saygı ve haklara müsamaha gösterilmesinin yok olmasını sağlamayacak mı?
* “İhbar edin” şeklindeki sözlerinizin ardından 19 Temmuz’dan bu yana kaç kişi komşusunu ihbar etti? İllere göre dağılımı nedir?
* “İhbar edin” sözlerinizin ardından ne tür cezalar verildi? Verilen cezaların toplam tutarı ne kadar? İllere göre dağılımı nedir?
* Hükümetiniz bu tür bir uygulama ile topluma hangi yararların kazandırılmasını amaçlıyor?
* Vatandaşları birbirleri aleyhine ihbarlarda bulunmaya teşvik eden, toplumsal barışın altını oyacak, toplumu kutuplaştıracak sivil bir muhbirlik sisteminin uygulandığı gelişmiş, modern toplumlar bulunuyor mu? (AS)
7 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org