Bianet: “En az 28 gazeteci yaralandı, 14 gazeteci gözaltına alındı” TGS

Gezi direnişi boyunca en az 28 gazetecinin polis şiddeti sebebiyle yaralandığını açıklayan TGS sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.

tgs-aciklama

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaparak Gezi direnişi sırasında zarar gören gazetecilerle ilgili basın açıklaması yaptı. TGS Gezi direnişi boyunca en az 28 gazetecinin yaralandığını, 22 habercinin görevini yapmasının engellendiğini, 14 gazetecinin gözaltına alındığını ve dört gazetecinin de polis operasyonuyla gözaltına alındığını açıkladı.

Yaralanan gazetecilerin fotoğraflarının gösterildiği protestoda açıklamayı okuyan TGS şube başkanı Gökhan Durmuş “Bu utanç verici tablonun sorumlusu siyasi iktidar ve iktidara bağlı polis güçleridir” dedi.

Durmuş basın emekçilerine saldıranlar gerçekleri susturma, halktan gizleme yoluna gidildiğini ve bu yolla aynı zamanda halkın haber alma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne saldırıldığını söyledi.

Basın emekçilerine yönelik her türlü saldırıyı, şiddeti, baskıyı ve zorbalığı kınayan TGS “Başta İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü olmak üzere, bu şiddetin sorumlusu olan tüm devlet yetkililerinin görevden alınmasını ve yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

Backmund: Basın her yerde tehdit altında

Türkiyeli gazetecilerle dayanışma amacıyla orada bulunan Almanyalı gazeteci Michael Backmund da Alman Gazeteciler Sendikası adına konuşarak Gezi Parkı olaylarını ve son yıllarda basın alanında yaşanan gelişmeleri incelemek için burada olduğunu söyledi. Backmund “Yaşananları kaygı ve heyecanla izliyoruz” dedi.

“Eski kuşaklardan öğrendiğimiz bir şey var o da toplanma özgürlüğünün ihlali basın özgürlüğü ihlaline giden yolda ilk adımdır. Bu nedenle bu ihlaller karşısında açıklamalar yaparak, bizzat gelerek sizlerle dayanışma içinde olmaya önem verdik”

Yapılan ihlaller bireysel, istisnai ihlaller değil yapısal, sistematik ve kurumsal olduğunu belirten Backmund Gezi direnişi öncesi 1 Haziran’da Avrupa Merkez Bankasına yönelik Frankfurtt’a gerçekleşen 25 bin kişinin katıldığı büyük gösterilerde yaşanan polis şiddetini de aktararak bu gösterilerde ilk saldırıya uğrayanların sol partiler ve gazeteciler olduğunu söyledi. Backmund yaşanan krizin de etkisiyle basın özgürlüğünün dünyanın her yerinde tehdit altında olduğu ekledi.
Gazeteciler basın açıklamasının ardından suç duyurusunda bulunmak için adliyeye gitti.

Ne olmuştu?

Gezi direnişini boyunca çok sayıda gazeteci polisin kullandığı cop, gaz bombaları, plastik mermiler ve tazyikli su ile yaralanmıştı. Gazeteciler Gökhan Biçici, Emre Fidan, Eylem Düzyol ile Fulya Atalay polis tarafından darp edildi, Biçici ve Fidan gözaltına alınan gazeteciler arasındaydı. 18 Haziran’da polis Etkin Haber Ajansı (ETHA), Atılım Gazetesi ve Özgür Radyo’ya operasyon düzenlemiş, Atılım Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu ile Özgür Radyo çalışanı Selvi Coşar’ı gözaltına alırken, ETHA Haber Müdürü Derya Okatan ile editör Arzu Demir’i haklarında gözaltı kararı olmamasına rağmen fiili olarak gözaltında tutmuştu. (GD/NŞ/EA)

24 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org