Bianet: Twitter’da yazdığını inkar etmek yeterli bir savunma değil

Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı’nı bianet’e değerlendiren Avukat Gökhan Ahi anonimlik hakkını ve twitter’da hangi eylemlerin suç sayılabileğini aktardı.

twitter-yasak

Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın başkanlığında “Siber Güvenlik Kurulu” kuruldu. Siber Güvenlik Kurulu’nun belirlediği Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi 2013-2014 Eylem Planı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Eylem Planı’nı ve gündemdeki Twitter tartışmalarını bianet’e değerlendiren bilişim hukukçusu Avukat Gökhan Ahi planın iyi niyetle hazırlanmasına rağmen Sivil Toplum Örgütleri (STK) ve özel sektörü sürece yeteri kadar dahil edilmediğini ifade etti. Ahi, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in “Twitter’da yazdıklarınızı inkar edebilirsiniz” tartışmasıyla ilgili bazı dezenformasyonlar olduğu konusunda uyardı.

“STK’ların plana dahil edilmemesi zafiyet yaratır”

Siber Güvenlik Kurulu’nun hazırladığı Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi 2013-2014 Eylem Planı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Planın artıları ve eksileri nelerdir?

“Kamu sistemlerine yapılabilecek herhangi bir saldırıya karşı yapılan bir çalışma bu. Kamu sistemlerinde vatandaşların bilgileri, sağlık bilgileri, kamunun kritik denecek derecede bilgileri de var. Bunlar kaotik bir şekilde düzenlenmiş herhangi ve bir şekilde bir araya getirilmemiş haldeler. Dolayısıyla da siber saldırılara açık bir vaziyetteler. Bu çalışma siber saldırıları engellemek, herhangi bir saldırıda da delil toplayıp ilgili emniyet makamlarına iletmek için yapılan bir çalışma.

“İyi niyetli bir çalışma olmasına rağmen bir takım eksiklikler var. Özellikle internet servis sağlayıcıları ve yer sağlayıcıları gibi aktörler olaya dahil edilmemiş. Özel sektörden de teknolojik ve deneyim anlamında yeterince yararlanılmadığını düşünüyorum. Çünkü özel sektör bu konuda daha deneyimli daha etkin.

“Ayrıca STK’lardan da sadece eğitim çalışmalarında ve etkinlik çalışmalarında faydalanılıyor ama işin strateji oluşturma konusunda yararlanılmıyor. Halbuki konuya sadece kamusal açıdan bakılması bir zafiyet oluşturur. Çünkü kamu tek taraflı ve kendine göre bakacaktır ama STK’ların da dahil olması vatandaş ve kurum odaklı bir perspektif getirebilirdi.”

“Anonimlik Türkiye’de hala gerekli”

Son günlerde bilhassa Twitter üzerinden pek çok tartışma oldu. En son Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ dünkü konuşmasında “Sahte hesaplarla kişilerin hesap açmasının önüne geçilecektir” dedi. Bu mümkün mü? Bu konu ifade özgürlüğü hakkının neresinde yer alıyor?

“Bu düzenleme teknik olarak mümkün değil. Kimse kimsenin anonim bir hesap açmasını engelleyemez. Ancak Twitter gibi ilgili servis sağlayıcılar onaylı hesapla kayıt yapabilir. Ama bu da o kadar mümkün değil çünkü kimlik denetimini kimin nasıl yapabileceği belli değil.

“Ayrıca hukuki olarak da bu yapılamaz. Anonimlik denen bir hak var. O anonimlik hakkı Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi tarafından belirlenmiş İnternet Üzerinde İletişim Özgürlüğü Üzerine Deklarasyon’da fikirlerin ve bilgilerin özgürce çoğalması gerekçesiyle hayata geçmiştir.

“Eğer bir insan paylaştı fikirlerden dolayı kınanacaksa, ayıplanacaksa, cezai takibata uğrayacak veya ötekileştirilecekse işte o zaman bir baskı vardır ve fikirlerini özgürce çoğaltamaz. O zaman o insanın anonim olmaya ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyaçtan dolayı anonimlik denen bir hak ortaya çıkmıştır. Keşke herkes kendi kimliğiyle özgürce korkmadan fikirlerin açıklayabilse ama böyle bir ortam olmadığı için anonimlik gerçekten bir ihtiyaç.”

Peki CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger dün “Twitter’dan attığınız herhangi bir twitin size mal edilebilme imkanı yok. ‘O hesap benim değil’ dersem kim ispat edecek bunu” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu mümkün mü? Konuyla ilgili soruşturmaya uğradığımızda inkar ederek suçlamaları bertaraf edebilir miyiz?

“Twitter’ı inkar” savunması için ilk olarak Twitter’ı tek başına, yani diğer hesaplarla bağlantılı hala getirmeden, anonim olarak kullanıyor olmanız lazım. Ayrıca cep telefonunuzda ve bilgisayarınızda hiç iz olmaması gerekli. Aksi halde inkar etmenizin faydası yok. Hatta hacklenmiş birisinin dahi, hacklendiğine ilişkin kanıt sunması gerekiyor.”

Son dönemde Twitter’da neyin suç olup olmadığı tartışılıyor? Twitter’da bir kullanıcı olarak ben ne yaparsam suç işlemiş olurum? Twitter’da bir eylem için çağrıda bulunmak, ya da bir eylemi desteklemek suç mudur?

“Twitter’da bir eylemin suç olması için yazmış olduğunuz içeriğin Türk Ceza Kanunu’nda ya da özel bir ceza kanununda tanımlanmış bir eylem olması gerekiyor. Mesela birsinin şerefini zedelediğiniz zaman bu hakaret suçu oluşturur. Şiddet eylemine teşvik bir suçtur. Ama demokratik ve barışçıl bir eylem varsa, bu eylemi örgütlemek bu eyleme ilişkin bilgi akışı sağlamak, bununla ilgili destek vermek hiçbir zaman suç olamaz. Yeter ki şiddetten ve hakaretten kaçınılsın.

“Diyelim ki polis bir yürüyüşün izinsiz olduğunu ilan etti. O eylemde toplanmanın suç olup olmadığı tartışılır, çünkü sivil itaatsizlik de bir eylem biçimidir. Ama Twitter’dan buna destek veriyor olmak hiçbir şekilde suç kapsamına girmez, çünkü ceza kanunda böyle bir suç tanımı yok.” (EA)

Elif Akgül
21 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org