Bianet: Bakanlar ve madenin sahibi ile yöneticilerine suç duyurusu

somabuyukÇHD, Enerji ve Çalışma Bakanları ile Soma Holding A.Ş. sahibi ve yöneticilerinin, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” ve “olası kast ile insan öldürmeden” suç duyurusu yaptı, tutuklanmalarını istedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Soma Holding A.Ş. sahibi ve yöneticileri hakkında suç duyurusu yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), “idari ve diğer yetkilerini kullanarak delil karartma ihtimallerinin yüksek olması nedeniyle” tutuklanmalarını da talep etti.

ÇHD’nin Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilettiği suç duyurusunda şu isimlerin yargılanması istendi:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer

Soma Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan

Soma Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Group CEO’su Can Gürkan

Soma Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit

Soma Holding A.Ş. Mali İşler Koordinatörü Ayşegül Senes

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Doğru

Soma Holding A.Ş. İdari İşler Müdürü Melike Doğru

Soma Holding A.Ş. Metalik Madenler Genel Müdürü Mehmet Ali Deniz

Soma Holding A.Ş. Maden Projelendirme / Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar

Soma Holding A.Ş. Maden İşletmeleri Soma Bölge Müdürü Haluk Sevinç

“Olası kast ile öldürme”

Suç duyurusunda, sorumluların şu suçlarla yargılanması talep edildi: Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 257. maddesindeki “görevi kötüye kullanma”, TCK 81, 21/2 maddeleri uyarınca “olası kast ile insan öldürme”, TCK-83/1-2 uyarınca “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” ve TCK-87/1-2-4 uyarınca “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama”.

İlk iş cinayeti değil

Dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

“İşçi katliamının yaşandığı maden ocağı devlet tarafından rödovans (kömür payı) yöntemiyle Soma Holding A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye 2005’te kiralandı.”

“Bu maden ocağında 4 Eylül 2012’de çıkan yangında yaralanan 3 işçiden 1’i öldü, 4 Ekim 2012’de çıkan yangında 4’ü ağır 9 işçi yaralandı, 12 Kasım 2012’de çıkan yangında 2’si ağır 9 işçi yaralandı. Son olarak da 20 Ekim 2013’te meydana gelen yangında 1 işçi hayatını kaybetti, 27 işçi yaralandı.”

“Yüzeysel denetim, haberli ziyaret”

“13 Mayıs’taki katliam sonrasında enkazdan kurtarılan işçiler, maden ocağında bakanlık müfettişlerince denetim yapıldığını ancak müfettişlerin yüzeysel araştırma yaptıklarını, tünellere inmediklerini, sorunsuz ve havadar olan yerlere baktıklarını, tünelden içeri bir metre kadar girdiklerini, denetim esnasında yer altında oldukları zaman hiçbir müfettiş görmediklerini, zaten yılda iki kez yapılan denetimlerin 15 gün önceden şirkete haber verildiğini ve ortalığın temizlendiğini ifade ettiler.”

Delillerin kaybolmaması için önlem

ÇHD ayrıca, savcılıktan şu talepte bulundu:

Madende kurtarma çalışmaları biter bitmez, delillerin tespiti için önlem alınması,

Sulh Ceza Hakim ve bağımsız bilirkişi heyetleri vasıtası ile keşif yapılması,

Bu süre boyunca idari görevlilerin soruşturma yapmasına izin verilmemesi ve delillerin kaybolmaması için önlem alınması,

Keşif sırasında bağımsız bilirkişiler bulundurulması, bilirkişilerin gerek bu işletme gerekse başka işletmeler ile bağlantısının olmamasının sağlanması.

15 Mayıs 2014
Haberin kaynağı için tıklayınız: bianet.org