Bianet: Valilikten “Taksim yasağı” açıklaması

maybuyuk

İstanbul Valiliği 1 Mayıs’a bir gün kala “gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların can ve mal güvenliğinin tehlikeye gireceği” için Taksim’in yasak olduğunu açıkladı.

İstanbul Valiliği 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına yasak getirilmesiyle ilgili bu sabah açıklama yaptı, “gösterinin kontrol edilememesi, mal ve can güvenliği” gibi gerekçeler sundu.

Açıklamada, Taksim’de kutlama talebine, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin 28 Nisan günü valiliğe başvurarak AİHM’nin 27.11.2012 tarih ve 39676/08 başvuru numaralı kararı ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 4. maddesinin dayanak gösterildiği belirtildi:

“Yasada sınırlama da var”

“Anayasamızın 34. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. maddesinde herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu ifade edilmiştir. Ancak bu maddelerde bazı sınırlamalardan da bahsedilmiştir. Bu maddelerde yer alan sınırlamaların esas, şart ve usullerinin belirlenmesi amacıyla da 2911 sayılı kanun yayımlanmıştır.”

“Toplantı ve Gösteri haklarının kullanılabilmesi amacıyla ilimizde 2911 sayılı kanun hükümlerine istinaden Avrupa yakasında bir, Anadolu yakasında beş olmak üzere toplam altı tane alan tespit edilmiştir.”

Yenikapı’ya “toplu taşıma kolaylığı”

“Avrupa yakasında tespit edilen toplantı alanı Yenikapı Toplantı ve Gösteri alanıdır ve DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’ye verilen alan burasıdır. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkâna sahip olan bu alana Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşılabildiğinden katılımcıların geliş ve gidişleri İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilemeyecektir.”

“Ayrıca katılımcıların bu alana ulaşmaları için 300 adet otobüs Valiliğimiz tarafından İETT’den temin edilmiştir. Bu otobüsler ile katılımcı yoğunluğuna göre Anadolu ve Avrupa yakalarından talep edilen her noktadan, alana geliş ve gidişleri gün boyunca ücretsiz olarak sağlayacaklardır.”

“Yenikapı’ya gelecek katılımcıların otopark ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri her türlü imkân bu alanda bulunmaktadır. Yenikapı Toplantı ve Gösteri alanı konum itibariyle de düz bir alana sahip olması, etrafında fiziki engel olmaması, acil ve panik hallerinde katılımcıların tahliyesinde bir olumsuzluğa sebebiyet vermeyecektir.”

“Taksim’i kontrol edemeyiz”

“Herhangi bir sebeple Taksim bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağı, can ve mal güvenliğinin tehlikeye gireceği, dolayısıyla kamu düzeninin ciddi olarak bozulması sebebiyle kamu güvenliğinin sağlanması imkânsız bir hal alacaktır. Bu minvalde ilgili istihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcuttur.”

“Bu durum, Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek niteliktedir. Bu sebeplerle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için talep edilen kutlama alanının 2911 sayılı kanunun istisnalar başlıklı 4. maddesi kapsamında da verilmesi imkânı kalmamaktadır.”

“Barışçıl toplantının özüne aykırı”

“Ayrıca Taksim Meydanı ve civarı konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun değildir. Taksim bölgesinde, araç ve yaya akışı çok yoğun olduğu gibi, turizm potansiyelinin çok yüksek ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi sebebiyle bu bölgede yaşanabilecek olumsuzlukların ülke ekonomisi, turizm potansiyeli ve ülkemizin tanıtımını olumsuz olarak etkileyebileceği değerlendirilmektedir.”

“Valiliğimize verilen dilekçede bahsedilen AİHM’nin 2012 tarih ve 39676/08 başvuru numaralı kararında; taraf devletlerin, sözleşmenin 11/2 maddesinde sayılan hususların varlığı halinde toplantı ve gösteri hakkına kanunla sınırlamalar getirilebileceğine yer verilmiştir.”

“Buradan hareketle; 2911 sayılı kanun hükümleri kapsamında Valiliğimiz tarafından toplantı ve gösteri alanlarının belirlenmesi ve kutlamaların belirlenen yerlerde yapılmasının, barışçıl toplanma ve gösteri yapma hakkının özüne aykırı olmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.

30 Nisan 2014
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org