Radikal: Her yer festival her yer direniş

9. İşçi Filmleri Festivali 17 ülkeden 77 filmi izleyiciyle buluşturuyor ve Gezi direnişine selam çakıyor.

festival

1 Mayıs’a bu sene de geleneksel olarak festival coşkusu eşlik edecek. 9’uncu İşçi Filmleri Festivali İstanbul , Ankara , İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak 1 – 8 Mayıs arasında gerçekleştirilecek.
17 ülkeden 77 filmin gösterileceği etkinlik, tabii ki geçen senenin haziran direnişini de unutmadı. ‘Her yer festival her yer direniş’ sloganıyla gerçekleştirilecek festivalin sembolleri Hacıvat ile Şarlo, bu sene Guy Fawkes maskesi ve kırmızılı kadın gibi Gezi sembollerine selam gönderiyor. 2 Mayıs 20.00’de Şişli Kent Sineması’nda Şenay Gürler’in sunuculuğunu yapacağı açılış töreninde ise yine direniş müziklerini yapan Praxis yer alacak, aynı zamanda geleneksel olarak bir set işçisine plaket verilecek.
Dört şehrin ardından birçok kenti kapsayan bir tura çıkacak festivalde gösterimler ücretsiz. Etkinliğin bu yılki bir yeniliği de internet sinema salonu. www.capul.tv. adresinden izlenebilecek projede belirlenen 20 film üç farklı kalite kategorisinde internetten izleyicilerle buluşacak. Festivali düzenleyen kurumlar DİSK / Sine-Sen, DİSK / DEV SAĞLIK-İş, DİSK / Birleşik Metal-İş, DİSK/Genel-iş, DİSK/Basın-iş, Türk-İş / Petrol-İş , Türk-iş / TekGıda-İş, Türk-iş / Kristal-İş, KESK / SES , TTB, Halkevleri , Sendika.Org ve ÇapulTV.
Dünyadan 25, Türkiye ’den ise 52 uzun ve kısa kurmaca, belgesel filmin yer aldığı programda özellikle yakın zamanın direniş hikayeleri ön planda. Hava-iş’in uzun soluklu direnişini anlatan ‘Yer Gök Direniş’ , ‘Kazova Direnişi: İşgal Et, Diren, Üret’ , gözaltında kaybedilen evladı için 33 yıl boyunca direnen Berfo Ana’yı anlatan ‘33 Yıllık Direniş-Berfo Ana’, ev işçilerinin sendikalaşma mücadelesini konu alan ‘Külkedisi Değiliz’ direniş filmlerinden bazıları. 35 Kürt köylüsünün ölümüyle sonuçlanan Roboski katliamını konu alan Banu Güven imzalı ‘Roboski Adalet İstiyor’ belgeseli de programda.

Gezi ve Haziran Direnişi

Gezi ise bu seneki İşçi Filmleri Festivalinde özel bir bölümle yer alıyor. 15 filmlik Gezi ve Haziran Direnişi bölümünün filmlerinden bazıları gazetemiz muhabiri Serkan Ocak’ın Gezi tanıklığını akkardığı ‘Resist’, kolektif bir çalışmanın ürünü ‘Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda’, müzisyenlerin gözünden Gezi’yi aktaran ‘Gezi’nin Ritmi’, Fatih Pınar’ın Gezi direnişini konu olan videolarından oluşan ‘Kısaca Haziran Direnişi’ gibi yapımlar var. Gezi Direnişi boyunca yaşanan ağır medya sansürünü ve otosansürü ele alan Selin Girit’in ‘Medya: Gizlenen Gerçekler’ belgeseli ile Ayce Kartal’ın bol ödüllü animasyon filmi ‘Tornistan’ da festivalin bu yılki programında yer buluyor.

Uluslararası filmler

Senegalli ünlü yönetmen Ousman Sembene’nin kadın sünnetine direnen Afrikalı kadınların mücadelesini anlattığı ‘Moolaadé’, 1871’de 2 ay iktidarda kalmış Paris halkının mücadelesini anlatan ‘La commune/Komün’ ve seçimle iktidara gelmiş diktatörlerden Hitler’in gerçek arşiv görüntüleri eşliğindeki faşizmini anlatan ‘Sıradan Faşizm/ObyknovennyyFashizm’, Çin’deki işçilerin hayatını, sorunlarını anlatan ‘Small Fish /Küçük Balık’, Fransa’ya gitmek isterken Yunanistan’a göçmen olarak gelmiş Afrikalıların yoksulluk ve umutlarını anlatan ‘AllPoints North / Her Şey Kuzeyi Gösteriyor’, 2009 yılında 4 işçinin Milan’daki son aktif fabrikanın kapatılmasına direnmek için 20 metrelik vince tırmanışını anlatan 2013 yapımı ‘On the Art of War /Savaş Sanatı Üzerine’ öne çıkan uluslararası filmler.

Türkiye’nin ‘emekçi’ sineması

Türkiye sineması sadece belgesel ve tanıklıklarla değil, son dönem güzide uzun metraj kurmaca örnekleriyle de festivalde. Erdem Tepegöz’ün bol ödüllü ‘Zerre’si festivalin bu seneki yıldızlarından. ‘Küf’ (Tayfun Pirselimoğlu), ‘Araf’ (Yeşim Ustaoğlu), ‘Kelebeğin Rüyası’ (Yılmaz Erdoğan) ve ‘Cennetten Kovulmak’ (Ferit Karahan) seçkinin diğer filmlerinden. Festival tabii ki geçen yıl yitirdiğimiz Tuncel Kurtiz’i de unutmadı ve onun ‘İnat Hikâyeleri’ni programına aldı.
Ayrıntılar www.iff.org.tr adresinde.

ULUSLARARASI KONUKLAR

Festivalin bu yılki uluslararası konukları ‘İngiliz İşçi Sınıfının Durumu’ filminin İngiliz yönetmeni Michael Wayne ve ‘Elif’in Erkekleri’ filminin Alman yönetmenleri Markus Fiedler ve Kirstin Krüger. Yönetmenlerle İstanbul’da özel gösterimlerle söyleşiler de gerçekleşecek.

29 Nisan 2014

Haberin kaynağı için tıklayın; radikal.com.tr