BBC Türkçe: Gülsuyu’nda neler oluyor? Canlı tartışma

GÜLSUYU’NDA GERİLİM

İstanbul Maltepe’ye bağlı Gülsuyu mahallesi bir süredir gergin.
Hasan Ferit Gedik adlı 21 yaşındaki mahalleli bir genç 29 Eylül’de silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
Gedik’in hayatını kaybettiği olay mahalledeki gerilimin son halkasını oluşturuyor.
Mahalledeki gerilimin bölgede faaliyet yürüttüğü söylenen çete faaliyetlerinden kaynaklandığı iddiaları var.

İstanbul’un değerli bir bölgesinde konumlanmış bulunan Gülsuyu’nda olup bitenlerin kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili olduğunu öne sürenler de var.

Hasan Ferit Gedik’in cenazesindeki yürüyüş sırasında maskeli ve uzun namlulu silah taşıyanların varlığı da ayrı bir tartışma konusu oldu.

- BBC Türkçe okuru Eren Vurmaz: 2006-2007 yıllarıydı sanıyorum kentsel dönüşüm tartışmaları arasında kulaklara iyi gelen bunun ötesinde umut veren bir haber gelmişti Gülsuyu’ndan. Bir grup akademisyenin de katılımıyla Gülsuyu halkı kent bizimle birlikte dönüşmeli diyerek bir dizi çalışmaya başlamışlardı. Bu sene itibariyle bu proje ne durumda bilmiyorum ama Gülsuyu halkın örgütlü bir yerdir bunu biliyoruz…
16 dakika önce – Eren Vurmaz

AKP milletvekili Yiğit: ‘Kentsel dönüşüm rıza alınarak yapılır’

Gülsuyu mahallesinde ‘kentsel dönüşüme’ de tepki var. Ama AKP İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit, “mahallenin onayı olursa proje başlar” diyor:

“Kentsel dönüşüm, bakanlığın bizzat yürüttüğü bir şeyi oradaki insanların onayı olmadan, onların rızalarını almadan kentsel dönüşüm yapmak mümkün değil. Tabi ki kentsel dönüşüm İstanbul’un birçok bölgesinde başladı.

Orada da süreç içerisinde bakanlık programına göre başlayabilir. Başladığı zaman da oradaki insanlarla toplantı yapıp daha güzel daha sağlıklı konutlarda yaşayabilmeleri ve konutların değerinin artması açısından kentsel dönüşüm yürütülüyor.

Zeytinburnu’nda da yürütüldü, şimdi insanlar çok memnun, daire fiyatları arttı aynı zamanda daha sağlıklı bir konutta.

İstanbul deprem bölgesi, bu nedenle de kentsel dönüşüme ihtiyaç var.

Dönüşüm başladığı zaman bakanlık halkı toplayıp onların onayını alarak onlarla konuşacak, sonucu olumluysa kentsel dönüşüm başlayacak.”

20 dakika önce

gulsuyu1

Ahmet kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru: Gülsuyu’nu anlamak için, Sulukule’nin ve Tarlabaşı’nın bugünkü haline ve yeni sahiplerine bakmak yeterli.

İşsiz ve ezilen kesimler kent merkezinden kovulmak isteniyor. İktidar ve çevresi buranın rantını yemek istiyor.

Olayı çeteler savaşına indirgemek isteyenler, bu çetelerin arkasındaki güçlere niye bakmıyorlar? H.Feritin kanlı gömleğini çalmak isteyenler çete üyeleri değil polisti.

21 dakika önce – Ahmet

gulsuyu2
Gülsuyu’nda çatışmalara polisin müdahale etmemesi de eleştiriler arasında. Bazı gözlemciler, polisin bölgeye giremediğini söylüyor. Taraf yazarı Emre Uslu’ya göre bu iddia doğru.

”Polislerin oraya giremediği bilgisi doğru. Polis oraya çeteye operasyon yaptığında DHKP-C polise ateş açtı. Yani DHKP-C ve terör örgütlerinin bir türk fiili kurtarılmış bölgesi gibi bir algı var. Doğru, poliste de bu konuşuluyor. Fakat, ‘polisin çetecilere göz yumduğu’ ve ‘uyuşturucu satışına izin verdiğine’ inanmıyorum, bu argümanlar çok absürd çok saçma. Eğer orada çetecilere izin veren, orada çetecilerin dolaşmasını mümkün kılan bir örgüt varsa o da DHKP-C ve diğer sol örgütler.”

”Çünkü, birincisi, polis bu çete operasyonlarında oraya geldi ve çetecilerin hepsini aldı. Hiçbir DHKP-C’li, yaralılar da dâhil olmak üzere polise ifade verip çeteciler aleyhine konuşmadı. Ve çetecilerle ilgili, çetecilerin uyuşturucu satanları koruduğunu kolladığına ilişkin hiçbir bilgiyi polisle paylaşmadılar. Halkın da polise ifade vermesini önlemeye çalıştılar. Bunu, “Biz polisi meşru bir örgüt olarak tanımıyoruz, dolayısıyla polise ifade vermeyiz” gibi açıklayabilirler. Ama mevcut yasal kurallar içerisinde gerçekten DHKP-C uyuşturucuya ve çetecilere karşıysa, bunun Türkiye’de bir tek yolu var. O da adli mekanizmayı çalıştırıp bu çetecileri içeriye tıkmak.”

”İkinci sorun, polisin uyuşturucuyla mücadelede geri kalmasının sorunlu olmasının sebebi yasal zorunluluk. Türkiye’de bir kişi üzerinde bir kilo bile uyşturucuyla bile yakalansa, mahkemelerde “Ben satıcı değil, içiciyim” dediği anda serbest bırakılıyor.

Polisin bunları delillendirmesi en az 3-4 ay alıyor. Gidip fotoğraflaması gerekiyor. Oldukça zor. Delilin önemli bir kısmı da uyuşturucu alanların bu kişileri tanıyıp ifade vermesi bu da çok zor. Dolayısıyla yasal zorunluluk nedeniyle polis bununla mücadele etmek konusunda zorlanıyor.

Peki cenaze sırasında ortaya çıkan eli silahlı kişilere neden müdahale etmedi polis? Uslu’ya göre, ”zaten edemezdi.”

Polis fillen müdahale edemez. Çünkü onların da beklentisi o zaten. Polis oraya müdahale ederse orada çatışma çıkar. Çatışma çıkarsa, üzerlerinde silah olmayanlar da ölebilir. Dolayısıyla bu bir toplumsal olaylara müdahale taktiğidir. Polis orada onlara müdahale edemez ama o gruplar dağıldıktan sonra polis onlara yönelik operasyon çalışması başlatacaktır, başlatmıştır bence.

43 dakika önce

Tuncer Bahçıvan: “Niye Gülsuyu? O tepeye çıkıp karşınıza baktığınızda adalar, sola baktığınızda Yalova, Sağa bakınca da Tekirdağ’ı görürsün. Bu TOKİcilerin işi”

53 dakika önce – @tbahcivan – Twitter

E.Uslu rant kavgasi diyerek Gulsuyu olaylarinin arka zeminini dikkatlerden kacirmaya calisıyor (bunu iyi yapar!). Saatlerce suren paylasiminin otesinde bir durumu isaret eder. Gulsuyu aslinda Susurluk olmaya cok yakindir, iliskilere dikkatli bakmak gerek

53 dakika önce – @TC_Melik – Twitter

Gülsuyu neden kentsel dönüşüme tepkili?

Gülsuyu Gülensu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Şengül’e göre bunun sebebi “yaşam alanlarına saldırı.” Şengül, mahallelinin ikna edilmesi için ‘uyuşturucu, alkol ve kumarla’ toplumunun ‘uyuşturulup yozlaştırılması’ amaçlanıyor:

“Kentsel dönüşümün, insan odaklı olmaması nedeniyle İstanbul’un çeşitli alanlarda uygulanabilirliği için tartışma başladı ve yaşam alanlarına saldırı olduğu için bir direnç, güvensizlik oluştu.

Bu projenin uygulanabilir olması çok mümkün görünmüyordu. Mahallelerde yıkımlar başladı. İnsanlar gece 3’te 4’te uyurken TOMA’lar ve askerler eşliğinde evlere girdiler.

Bunlar tepkilere yol açtı. Başarı elde etme şansları çok zayıf oldu. Toplumsal karşı duruş onların aleyhine işledi. Bizim ‘yozlaştırma’ olarak adlandırdığımız süreç üzerinden insanları sorunlarına karşı duyarsız hale getirmeyi amaçladılar.

Bunun bir yöntemi de uyuşturmak ve beyinleri teslim almak.

Bu mahallede çok hızlı şekilde uyuşturucu alkol, kumarla toplumun bir arada durma halini ve demokratik yapısını bozmaya çalıştılar.”

‘Amaç gitmelerini sağlamak’

Ali Şengül, suçların cezasız kalmasına da tepki gösteriyor.

“2004’ten sonra çok vaka yaşandı. Ama sistem bir önlem veya tedbir almadı, aksine bunları teşvik edici davrandı.

Suçların karşısında ceza vermemek adına onları palazlandırdılar…

Onlarca şikâyet olmasına karşı bu şikâyetler dikkate alınmadı, bu insanlar hakkında yasal işlem yapılmadı.

Bu hareketlerin tamamı bu mahallede yaşayanların hayatlarını dar etmek ve gitmelerini sağlama amaçlı.”

1 saat 34 dakika önce


Cool2HatE kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru; yaşananlardan güvenlik güçlerini sorumlu tutuyor. Bence tek bir gerçek var, o da polis işini yapsa bunlar olmazdı. Polis insanları korumuyorsa elbette kim korursa ona giderler.

1 saat 37 dakika önce – @c3mb3rk – Twitter

BBC Türkçe okuru Sedat Aral: Turkiye uyusturucu konusunda ciddiye alinmasi gereken bir iliskiler zincirine sahiptir. Ozellikle 1990 larda baslayan bu ağ, meclis arastirmalarinda da yer almistir. Susurluk kazasi ile birlikte sistemin-narko dolar bagimlisi oldugu ortaya cikti. Gulsuyunda yasanan olaylar da gosteriyorki hukumetlerin ve burokrasinin attigi her adimda, uyusturucu iliskisi artik kronik bir hale gelmistir.

melik_emre_ovgu_512x288_v_nocredit

Akademisyen Serpil Bozkulak ise, olayları ‘rant paylaşımı’ olduğu yönündeki yorumları eleştiriyor.

Bozkulak şunları söylüyor: “Gülsuyunda yaşanan hiç bir şey sadece 3-4 aylık bir mesele değildir ya da bunlar sadece Gülsuyu’nda yaşanmakta değildir. Bir mahalle yapısı sürekliliği ve içinde bulunduğu sistem içinde değerlendirilse anlamlı olur. Yaşananlar ne örgütlerin, ne uyuşturucunun, ne zorunlu göçün, ne işsizliğin, ne yoksulluğun, ne rantın, ne kentsel dönüşüm, ne arazi mafyasının tek başına açıklamasıyla yeterli derecede anlaşılmaz.”

“Hepsinin toplamından daha büyük bir sürecin sonuçları var ortada. Gülsuyu mahallesinde 10 yıl önce yaptığım alan araştırmasında mafya ve uyuşturucu sorunu herkes tarafından dillendirilmesine rağmen yokmuş gibi davranılmıştır. Mahalleye o tarihlerde henüz kentsel dönüşüm gelmemişti ama manzarası ve şehir merkezinde kalması nedeniyle o kıymetli bir kentsel mekandı.”

“Kentsel dönüşüm gelmesiyle mahalle halkı örgütlenerek hukuki yollardan kentsel dönüşümü engelledi. Birkaç yayının bahsettiği ‘rantı paylaşamadıkları’ için öldürüldü haberinde ki ‘rant’ buradaki insanların yemek istediği değil kendi barınma hakları için yedirmek istemedikleri ranttır.”

gulsuyu3

@AlpBozkurt1973 – Twitter
Peki kentsel dönüşüm direnen mahallelinin tutumunun değiştirilmesi konusunda bu çeteler rol oynuyor olabilir mi?

Taraf yazarı Emre Uslu, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, ”Bu konuda kategorik olarak Hayır olamaz’ diyemem” görüşünü dile getirip şöyle devam ediyor:

”Fakat bu kentsel dönüşüme ikna etmek için olsa olsa şöyle olur… Bu çete sadece uyuşturucu satanlardan haraç almıyor, bölgede borcu olanların işlerini hallediyor, çek senet işleri yapıyor. Ben ‘tahsilat çetesi’ diyorum. Eğer oralarda kentsel dönüşüm nedeniyle insanlarını mallarını ucuza kapatmak isteyen bir takım müttehittiler, iş adamları bu çeteyi kullanıyorsa ve bunların üzerinden onlara baskı yapıp yıldırmak istiyorsa böyle bir olasılık var. Ama, “TOKİ buraya girecek halk buna izin vermiyor dolayısıyla çete, TOKİ’den önce insanları bıktırıp kocaman TOKİ’nin buraya girmesini sağlayacak” gibi solcuların ya da DHKP-C’ye yakın sitelerde iddia edildiği gibi bir iddiayı ben gülünç bulurum. Ama ikinci ihtimal olabilir. Yani oradan rant sağlamak isteyen bir takım müttehitler, bu çetecilerden yardım istemiş olabilirler. Maalesef oluyor Türkiye’de bu.”

1978’den bu yana Gülsuyu’nda yaşayan Erdoğan Yıldız, mahallede faaliyet gösteren Gülsuyu-Gülensu Yaşam ve Dayanışma Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı.

Mahallede yaşananları BBC Türkçe’ye yorumlayan Yıldız’a göre sol gruplarla çeteler arasındaki yaşanan çatışmalar konusunda halk şu anda izleyici konumda.

Yıldız, bazı sol grupların çetelerle silah kullanarak mücadele etmesi yöntemini eleştiriyor: “Biz, mahalle dernekleri ve muhtarlığı olarak sosyalist gruplarla çeteler arasındaki sürecin, bu uyuşturucu probleminin çatışmalarla değil, mahallenin kendi içinde, bizzat mahallelinin özgür örgütlenmesiyle çözülebileceğini düşünüyoruz. O yüzden sol gruplarla çeteler arasında değil, mahalleliyle çeteler arasında bir saflaşmanın daha anlamlı olacağını düşünüyoruz. Onlar bu işleri silahlı mücadeleyle çözme taraftarı oysa bize göre bu, bataklığı yok etmek yerine sivrisinekleri yok etmeye benziyor. Mahalleli bu sürecin içinde bir taraf olmaktan çok izleyici konumunda.”

Yılmaz olayların önümüzdeki günlerde de süreceğini beklediğini söylüyor.

Peki kentsel dönüşümle çete faaliyetleri arasında bir bağlantı var mı?

Yıldız bunun dolaylı olabileceğini belirtiyor: “Elbette kurulabilir. Ama ben, kentsel döşümle çeteler arasında birebir ilişki kurmakta çok zorlanıyorum. Çünkü belediyeyle müzakerelerimiz devam ediyor. Bir yandan bu müzakereler sürerken müteahhitlerin burada birileriyle böyle bir ilişki kurması bana biraz ayakları havada gibi geliyor. ”

1 saat 50 dakika önce

Ama canlı tartışma platformunu övenler de var; ‏erman çete kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru, “bbc türkçe, gülsuyu’nda yaşananlarla ilgili çok iyi bir habere imza atmış” diyor.

2 saat 11 dakika önce – ‏@ermancete – Twitter
Atalan kullanıcı adlı okur BBC Türkçe’nin Gülsuyu konusundaki canlı tartışma platformunu, “BBC logo´nuz DHKP-C olsa, size cok yakisir.” diyerek eleştiriyor.

2 saat 14 dakika önce – @Atalan4 – Twitter

guksuyu4
Gülsuyu-Gülensu. Maltepe Belediyesi sınırları içinde. Adalara, İstanbul’un doğusuna ve batısına hakim kartal yuvası.

2 saat 21 dakika önce – @AlpBozkurt1973 – Twitter

Gülsuyu’nda yaşananlar sosyal medyada da hararetli bir tartışma başlattı.

MelikEmre kullanıcı adlı BBC Türkçe Okuru, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu’nun paylaştığı aşağıdaki Twitter mesajını eleştiriyor ve “E.Durdu’nun tweetleri cok manidar Koruklenen gerilimin geldigi nokta uzerinden siyasi malzeme cikarmak” diyor.

erkan_durdu_tweet_304x171_v_nocredit

2 saat 22 dakika önce – @TC_Melik – Twitter

gulsuyu3

Gülsuyu’nda bir süredir yaşanan silahlı çatışmaların nedenleri konusunda sayfamıza iletilen görüşlerde de açıkça görüldüğü gibi farklı yaklaşımlar söz konusu.

29 Eylül’de yaşananlar, bu çatışmaların son halkasını oluşturdu. 21 yaşındaki bir genç hayatını kaybetti.

Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu bugünkü yazısında, Gülsuyu’ndaki çatışmaları ele aldı.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Uslu’ya göre, çatışmaların kökeninde ‘rant kavgası’ yatıyor:

”Esasen sebep rant. Sanırım herkesin bu konuda ortak bir uzlaşısı var. Burada soru, eski çetelerden birisi, çetesinden ayrılıp yeni bir çete kurmak istiyor. ( Yazıda baş harflerini verdim) Bu çete üyesi eski bir PKK’lı. Dolayısıyla o ayrılıştan dolayı diğer çete üyeleri bunu öldürmek istiyorlar. Çatışmanın temelinde bu başlıyor.

Bunu daha sonra DHKP-C örgütü koruma altına alıyor veya bu onlara gidiyor, onların himayesine giriyor. Böylece, esasen bir çete çatışması siyasal bir hüviyete dönüşmüş oluyor.

Bunun üzerinden DHKP-C bölgede “Uyuşturucuya karşıyız” gibi bir argümanla kendisine bir alan açıyor. Ve buradan psikolojik bir harekât yapıyor. İnsanları bu konuda ikna etmeye çalışıyor. Dolayısıyla buradan kendisine taban bulmaya çalışıyor. Bir tür propaganda kampanyasına dönüştürüyor. Doğrusu bizim medyada bu olayın üzerine tek taraflı örgüt bilgileriyle yaklaşıp bunun böyle olduğunu düşünüyor. Ama gerçekten de ortada siyasal bir örgüt var ve bu siyasal örgüt çeteye uyuşturucuya karşı mücadele ediyorsa, orada ismini verdiğim adamla kardeşleri ve onun kardeşlerinin çevresindeki çeteye neden dokunuyorlar sorusunu herkes sormalı.”

Peki, bu grupların siyasi yönelimi ne?

”Çete, bu [ülkücü] grup. Diğer ayrılan DHKP-C’ye sığınan da bu grubun üyesi. Bu adamların ülkücülükleri konusunda ilginç şeyler var… Ülkücülüğüyle bilinen Mehmet Ağca ziyaret etmiş, kirveliğini yapmış. Sedat Peker düğünlerinde çiçek göndermiş.”

”Bunlar aslen Kürtler, Zazalar… 1990lı yıllarda, her çete kendini ülkücü olarak tanıtırdı. O tip bir çete gibi, bunların arkasında ağır bir ideoloji aramıyorum. Ama her çete Türkiye’de bir şekilde ülkücü olduğu gibi. Veya diğer çeteler PKK veya Kürtçü çeteler gibi kendilerini o şekilde tanımlıyorlar. Ama ideolojik olduklarını düşünmüyorum.”

2 saat 24 dakika önce
35 yıldır Gülsuyu’nda oturduğunu söyleyen Alparslan Bozkurt:

“Önemli olan gencecik bir insanın kaybı. Ve o kaybın arkasındaki derin, karanlık ilişkiler yumağıdır. Büyük inşaat firmaları tarafından beslenip, devlet tarafından kollanan çeteler. Mahalleme giremedi, giremeyecek. Bakmayın iktidar çanagı yalayan medya efendilerine, onların söylediklerine. Burada halk var, insanlarım… Şehir dışında kalmış bir gecekondu semti düşünün. Suyun kilometrelerce uzaklıklardan, günlerce sıra bekleyerek omuzluklarla taşındığı, elektriğin, yolun, okulun olmadığı. Şimdi istanbul çeperlerini zorlayan, yutan bir kent. Anaların, babaların emekleriyle kurulan, gelişen bir mahalle. İddia ederim yoktur ya da cok azdır burada yasayan insanların birbiriyle olan ilişkilerinin bir örneği daha. Neyse, kolay gelsin. Bu arada yaşlılarımız burayı kendileri ve çocukları için bir eve dönüştürebilmek için verdikleri onca emeğin sonunda çok ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşıyorlar. Acı olan da budur. Verilen emek ve o emeğin meyvesini için bahçe kapısını zorlayan eşkıya güruhu çok ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşıyorlar. Acı olan da budur. Verilen emek ve o emeğin meyvesini için bahçe kapısını zorlayan eşkıya güruhu sizden tek bir ricam var. Objektif davranın. Ben Aleviyim mahalle halkının çoğunluğu gibi. Derdimiz bir iken bin etmeyin o kadar. Bizim inancımız insanı merkeze alır. Dünyanın neresinde olursa olsun acı çeken her insanın acısı buradaki halkın acısıdır.”

2 saat 24 dakika önce – @AlpBozkurt1973 – Twitter

DHKaphe/Ce kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru: yok biz DHKP-C filan tanımayız terör örgütü mü ki o,derseniz?belki bu foto daha yardımcı olur anlamanıza! diyerek aşağıdaki fotoğrafı paylaşıyor.

gulsuyu5

2 saat 40 dakika önce – @DHKahPeCe – Twitter

Facebook kullanıcısı Sabri Şenbayram BBC Türkçe’yi eleştiriyor:

“yine ingiliz bbc sisi pusuda bunları sahi suryede yada ırakta yada kanın oluk oluk aktığı yerde niye yeterince gündeme getirmiyor elbette gülsuyunds olanlar keşke olmassa bir insanın değeri bütün insanlık gibidir vefat edene allahtan rahmet diliyorum ailesinede sabır diliyorum”

2 saat 41 dakika önce – Sabri Şenbayram – Facebook

Her zaman oldugu gibi Alevi halki ve azinliklar baski ve zulum altimda tutulArak haklarini istemekten uzak Ve hareket edemez hale getirmek isteniyor.

2 saat 41 dakika önce – Seref Tursun – Facebook

Aydın Emre Can adlı BBC Türkçe Okuru Hasan Ferit Gedik’in cenazesinde görülen silahlı kişilere dikkat çekiyor: Pompalı tüfeklerle bekleyenleride mercek altına alacakmısin? bende sana onu paylaşimmi? Tarafsizmi olacaksin yanli mi?

2 saat 41 dakika önce – @aydinemrecan – Twitter

gulsuyu6
Gülsuyu – Gülensu Mahalleleri

2 saat 58 dakika önce – @AlpBozkurt1973 – Twitter

Kodja Balkan kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru ise BBC Türkçe’yi eleştiriyor”

”Orada Süriye yanlısı DHKP C var Amerikan elçiliğni bombalayan.Siz onları övebilirsiniz size yakışır”

3 saat 18 dakika önce – @KodjaBalkan – Twitter

gulsuyu7
Gülsuyu’nda kiralık gecekondu ilanı.

3 saat 18 dakika önce

Yüksek lisans tezinde Gülsuyu’nu inceleyen, Muğla Üniversitesi İktisat Anabilim Dalı doktora öğrencisi Serpil Bozkulak Gülsuyu mahallesinin yapısını BBC Türkçe için yazdı. Bozkulak, yazısında 1950’lerde kurulan mahallenin dönüşümüne değindi ve mahallenin sosyolojik yapısını ele aldı.

Mahallede sadece Alevi kökenli yurttaşların yaşamadığını dikkat çeken Bozkulak, işsizliğin ve güvencesiz çalışmanın mahalle sakinleri içinde çok yaygın olduğunun altını çizdi.

Bozkulak’a göre mahallede son dönemde yaşanan gerilim uzun bir sürecin sonucu: “Uyuşturucu ve mafyanın son 20 yıldır Gülsuyu’nda dillendirilmesine rağmen yetkililerce görmemezlikten gelinmiş olmasının sonuçları bugün yaşanmaktadır.”

Bozkulak’ın yazısını okumak için tıklayın.

3 saat 19 dakika önce

gulsuyu8
Gülsuyu’ndaki huzursuzluk nedeniyle bölgede yaşayanların önemli bir kısmının başka yerlere taşındığı söyleniyor. Gazeteci Rengin Arslan da mahallede boşalan evleri görüntüledi.

3 saat 26 dakika önce

@bbcturkce konu sadece gülsuyunda neler olması degil türkiyede ki hükümettin hep bana olsun mantıgı ile davranıp virüs yaymasıdır.ölen halk

3 saat 30 dakika önce – ‏@aytengurol – Twitter

”Bildiğim tek şey; turkiyede demokrasi kılıflara sığdırılmış! Erdoğan ve APKnin istediği ise, demokrasiye islami kılıf giydirmektır, bu durum ise yüzyıl önceki Avrupa haline benzemektedir! İslam barış dinidir ancak Demokrasi ile islamiyek birbirlerine zıt! Ortadoğu’da hatta dunyada bile islam olan hangi ulkede DEMOOKRASİ VAR YADA HUZUR VAR????”

3 saat 31 dakika önce – Shnoyi Mendan – Facebook

Gazeteci Murat İnceoğlu, sorunu irdelerken tesadüfen olmadığını düşündüğü gelişmelere dikkat çekiyor:

”Önce Okmeydanı ve Gazi Mahallesi’nde ardından K. Armutlu ve Gülsuyu’nda çetelerin ve uyuşturucu satıcılarının ortaya çıkması rastlantı değil. Ayrıca çete saldırılarında failler yerine mağdurların gözaltına alınması ve tutuklanması da ilgi çekici. Bu bölgeler sol-muhalif kimlikli insanların yaşadığı alanlar.Aynı zamanda kentsel dönüşüm adı altında müteahhitlerin göz diktiği bölgeler.”

3 saat 35 dakika önce – @muratinceoglu, @muratinceoglu – Twitter

gulsuyu9
Çeteler neden Gülsuyu’nda etkili olmaya başladı?

Gülsuyu Gülensu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Şengül’e göre bunun temel nedeni ‘mahallenin politik olarak sisteme muhalif olması’:

“Çetelerle yaşayanlar yeni bir süreç değil. Uzun yıllardır emekçilerin, yoksulların yaşadıkları mahallelerde bu tür faaliyetler yaygındır. Bunun çeşitli nedenleri var. Birincisi, bu mahallelerin politik olarak sisteme muhalif olmaları ve toplumsal hareketlerde yer almaları. İkincisi de kentsel dönüşüm, bu süreç de 2004’te başladı. Mahallenin temel noktası, sisteme karşı olmalarıdır.”

Ali Şengül’e göre çete faaliyetleri yıllar öncesine dayansa da “Gezi olaylarından sonra gerginlik tırmandı”:

“Son 2-3 aylık süreç çok olağandışı. Gezi eylemlerine mahalle aktif olarak katıldı. Gezi olaylarına kadar çeteler yine faaldi ama organize değildi ve kendi başlarına bir araya gelip ufak tefek olaylara karşılıyorlar. Mahalleli müdahale edince geri çekiliyorlar, seslerini çıkarmıyorlardı.

Sol örgütler çeteleri uyarıyordu, çeteler de zarar verici hareketlerde bulunmuyor, yer altında faaliyet gösteriyorlardı. Son 2-3 ayda yeni ilişkiler bağlantılar gündeme geldi.

Bir ayağında mafya organizasyonlarının, ülkücü gibi tabir ettiğimiz sivil faşist örgütlenmelerin olduğu iddia edildi. Bu iddiaların araştırılması gerekiyor.

Bu olay altı ay önce olsa ortada vahim bir durum yok derdim. Ama bu adamlar artık toplumun her kesimini karşılarına alabilecek cüretteler.”

3 saat 36 dakika önce

1.mayısta aynı konum ve durumdadır. gerçi alevileri hep asimile etmek için hep mahallelerinde bir şeyler karıştırılır. yapılır sadece gülsuyu değil bildiğim o mahallenin çogunluğu alevilerden oluşması ve imar rantı olarakta paha biçilemez konumda olmasındandır.

3 saat 37 dakika önce – @kirmizikarga – Efe, BBC Türkçe okuru – Twitter

İktidar mı rant savaşı mı?

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit’e göre, Gülsuyu’nda yaşananlar “arazi ve mafya çetelerinin işi”:

“Kamuoyuna da yansıyan oradaki tamamen arazi, mafya çetesinin oluşturduğu bir olayı, arazi mafya çetesi.

Bu yeni bir olay değil, yıllardan beri orada işlemlerine devam ediyormuş. Bunun içerisinde de güvenlik görevleri peşine düştü. Zaten gözaltına alınanlardan 14’ü tutuklandı.

Bu çetelere ve arazi mafyasına bir son verilecektir. Adam öldürmek, gasp etmek gibi bir durumları, hakları yok. Gerekenler yapılacaktır.

Oradaki örgütler ve arazi çeteler arasında yıllar arsa ve arazi yüzünden yıllardan beri süren bir husumet varmış. Ve nihayet bu su yüzüne çıktı.

Ölen arkadaşın, çeteler, mafya tarafından öldürüldüğü zannediliyor. Kesin de öyle zaten. Bunun hakkında devlet gereken işlemleri yaptı ve yapmaya devam ediyor.”

3 saat 50 dakika önce

Mustafa adlı BBC Türkçe okuru ise, radikal grupları suçluyor:

”sol örgütler gülsuyunda kurtarilmis bölge yaratmaya calisiyor, Aleviler yine bunlara alet oluyor.”

3 saat 56 dakika önce – Mustafa – Email

BBC Türkçe okuru Hasan Kalander, BBC Türkçe’ye gönderdiği elektronik posta mesajında, ”bölgenin hızla arsa ve emlak rantı kazanan bir yer olduğuna” dikkat çekerek, şöyle devam ediyor:

”Bir tarafta çoğunlukla Tunceli bölgesi alevileri ve onları destekleyen kürtler,

Diğer tarafta açıkça polis koruması altında (bir iddiaya göre polisce yöneltilen) bir çete, görünür adı uyuşturucu çetesi ama yaptığı daha çok insanları tahdit edip bölgeden kaçırtmak.”

3 saat 56 dakika önce – Hasan Kalander – Email

BBC Türkçe okuru Boran Öz, “hiçbir yasa dışı hareket cezasız kalmaz” Yasadışı olan yıllardır çaktırmadan getirmeye çabaladığınız projelerinizdir.Hiçbir zaman görevini yapmamış polisi kışkırtarak düşman gördüğünüz halkın bir kesmi de bu yasadışılığa dahildir.Oysa hep halkın adaleti olmuştur,olacaktır.Olmayan vicdanlarınızın sorgulanması elbette beklenilemez.üç gün bir cenazeyi bekletiyorsanız provakatör sizlersiniz!” görüşünde.

4 saat 5 dakika önce – Boran Öz – Email

aydin_sarikaya_tweet_336x95_v_nocredit

Bazı BBC Türkçe okurları da, konunun tartışmaya açılmasını eleştiriyor.

4 saat 6 dakika önce – @_aydinsarikaya_ – Twitter

hur_ozgur_bjk kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru: sanırım olayın kentsel dönüşüm ve uyuşturucu olduğu bariz fakat benim dikkatimi çeken şey grupların silahlanması ve rahat hareket edebilmeleri,çünkü geziden dolayı polise güven yok denecek kadar az buda şahısları kendi kolluk kuvveti oluşturmaya yönlendirdi.Çok tehlikeli bir durum çünkü kutuplaşmalara birde silah girerse bunun içerisinden çıkılamaz.

4 saat 6 dakika önce – hur_ozgur_bjk – Email

Ekim Devrimi kullanıcı adlı BBC Türkçe okuru Türkiye de çetelerle polisin işbirliği yeni değil. Susurluk’da deşifre oldu bu. Şimdi de Gülsuyu’nda çete-polis-siyasal iktidar üçgeni tüm gerçekliğiyle ortada” iddiasını dile getiriyor.

4 saat 7 dakika önce – ekim devrimi – Email
Bazı @bbcturkce okurları ise, Gülsuyu’nda yaşanan sorunların temelinde polisin daimi olarak orada bulunmamasının yattığı görüşünde.

erhan_paker_tweet_336x95_v_nocredit

4 saat 14 dakika önce – @ErhanPaker – Erhan Paker, BBC Türkçe okuru – Twitter

Gülsuyu’nda cirit atan uyuşturucu kartellerinden bölgede görev yapan polislerin haberi yok muydu? Neden müdahale edilirken bu denli geç kalındı ve öldürülen kardeşimizin kıyafetleri hastanede kimler tarafından çalındı? Saygılar

4 saat 16 dakika önce – Murat Can Arslan – Email

gulsuyu10

İçişleri Bakanı Güler’den Gülsuyu açıklaması:

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Van’da yaptığı açıklamada Gülsuyu’nda yaşananlara değindi.

Radikal gazetesi internet sitesinde yer alan habere göre Güler, Hasan Ferit Gedik’in cenazesinde görülen maskeli ve silahlı kişilerle ilgili olarak “Provokasyon hazırlığı vardı… O silahların niye hazırlandığını biliyoruz” dedi.

Gedik’in cenazesinin ideolojik amaca hizmet edilecek şekilde kullanılmak istendiğini belirten Güler, “Polisin müdahalesi sağlanacak, çok büyük olaylara neden olunacaktı. O silahların niye hazırlandığını biliyoruz. Ama hiçbir yasa dışı hareket cezasız kalmaz. Gereğini yapacağız” diye konuştu.

4 saat 16 dakika önce
Siz ne düşünüyorsunuz? Gülsuyu’nda yaşananların arkasında ne var? Tartışmamıza katılmak için linkteki sayfada bulunan adresleri kullanabilirsiniz.

Tartışmamıza Katılın
4 saat 42 dakika önce

Gülsuyu Mahallesi’nin kanaat önderlerinden Niyazi Armutlu da, mahallede yaşananların kentsel dönüşüm planlarıyla ilgili görüşünde.

Armutlu, halkın huzursuz edilmeye çalışıldığını söylüyor ve ‘bütün bunların tamamen kolluk kuvvtelirinin denetiminde yapıldığını’ iddia ediyor.

Mahallede uzun süreden beri bir çeteleşme var. Eroin esrar, fuhuş gibi şeyleri mahalleye sokmaya çalışıyorlar. Daha çok meselenin özü kentsel dönüşüm. Mahalle istanbul’un balkonu sayılır. Uzun süredin, 93′ten beri girmeye çalışıyorlar. Özellikle büyük mütteahit firmalar. Normal koşullarla giremeyince, çeteleşmeye halkı huzursuz etmeye yöneliyorlar. Gülsuyu’ndaki halkın yüzde 40′ı taşındı mahalleden, evlerini kiraya verip başka yerlerde oturuyorlar. Herkes huzursuz. Ortaokul çocuklarına bile uyuşturucu dağıtılıyor. Bu tamamen kolluk kuvvetlerinin denetiminde yapılan bir şeydir. Böyle bir durum var. Buna karşı çıkanları sindirmeye çalışıyorlar”

4 saat 51 dakika önce
Gülsuyu’nda olup bitenler tartışılırken, sıklıkla ‘rant’ kavramına atıfta bulunuluyor. Gazeteci Ayça Söylemez’e göre Gülsuyu’nda yaşanan gerilimle kentsel dönüşüm projeleri arasında bağ var.

Söylemez şunları söylüyor: “İstanbul’da Sulukule, Küçük Armutlu, Tarlabaşı, Diyarbakır’da Sur Mahallesi gibi Gülsuyu da çeperleri genişleyen kentin arazi rantı yüksek mahallelerinden biri, dolayısıyla kentsel dönüşüm için seçilen bir bölge. Böyle mahallelerde eğer örgütlü bir direniş de varsa, kısa sürede uyuşturucu ticaretinin merkezi haline ‘getirilmesi’ sistematik bir politika olarak karşımıza çıkıyor. Uyuşturucu ticaretinin, mahallelerdeki örgütlü direnişi kırmak ve mahalle sakinlerini buralardan kaçırmak için kullanılmasının yanı sıra polise istediği gibi operasyon düzenleme hakkını vermesi de bu ticaretin ‘getirilerinden.”

Bazı sol gruplarla çeteler arasındaki gerilimiyse şöyle yorumluyor Söylemez: “Örgütlü yapılar, mahallenin kendi içerisinde dönüştürülmesini isteyen, evlerinden kovularak kentin dışına sürülmeye karşı çıkan, denize nazır mahallelerinin villa-sitelerden oluşan lüks yerleşim yerlerine dönüştürülmesini istemeyen halka destek oluyor. O yüzden son yıllarda Gülsuyu’nda ve bunun gibi başka birçok mahallede uyuşturucu ticareti gibi mafya-çete faaliyetleri ayyuka çıktı, hiç olmadığı kadar görünür oldu. Çete faaliyetlerine karşı duran sosyalist örgütlerin parti binalarının basılması, örgütlü kişilerin silahlı saldırılara uğraması da aynı döneme denk geliyor.”

Söylemez, silahlı saldırılar da dahil olmak üzere bu grupların faaliyetlerinin süreceğini tahmin ettiğini belirtiyor.

gulsuyu11

4 saat 53 dakika önce
Çocukluğunu, olayların yaşandığı bölgede geçiren, ortadaki gerilimi de başından itibaren takip eden gazeteci Ayça Söylemez yaşananları BBC Türkçe’ye yorumladı.

Söylemez, ‘mahallelerde çetelerin eskiden beri var olduğunu’ söylüyor:

“Benim de çocukluğumda tanık olduğum üzere, Kartal ve Maltepe ilçesindeki gecekondu mahallelerinde hem sosyalist partilerin örgütlenebildiği hem de mafyanın kendisine bir alan bulabildiği bir ortam hep var oldu. Tabii fakir ve işsiz gençlerin çokluğu da çetelerin bu ortamda ‘iş görebilmesini’ kolaylaştırdı.”

4 saat 54 dakika önce
Tartışmaya katılmak için Twitter ve Facebook üzerinden bize ulaşabilir, fotoğraflarınızı da linke tıklayarak gönderebilirsiniz.

5 saat 1 dakika önce
BBC Türkçe’nin canlı tartışma platformuna hoşgeldiniz.

İstanbul Maltepe’deki Gülsuyu mahallesi’nde son dönemde yaşanan gerilim hem basında, hem sosyal medyada tartışılıyor. Sorun geçen hafta TBMM gündemine de taşınmıştı.

BBC Türkçe, Gülsuyu’nda yaşananları taraflarıyla mercek altına alıyor.

4 Ekim 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; http://www.bbc.co.uk