BirGün: “Başka bir futbol mümkün” diyenlerin ligi – Volkan Ağır

İtiraf ediyoruz. Futbol mu siyasetten çıkar, siyaset mi futboldan tartışmanızdan sıkıldık. Bu duruma, yeni bir soluk öneriyoruz. Gazoz Ligi!

baska-bir-futbol-mumkun-diyenlerin-ligi-1

Çocukluğumuzdan duymaya alışık olduğumuz ‘gazozuna maç’, lâfından türeyen Gazoz Ligi, Bağış Erten’in kaptanlığıyla yola çıktı. Şimdi ise, 3. yılının 2. haftasında. İçinde 13 takım bulunan ligde isimler de çeşit çeşit. Kara Mizah’tan, Avamlar Takımı’na, Ahparig’ten, Tiyatrocular’a kadar uzayıp gidiyor. Bu ligde şiddete yer yok. Empati ise had safhada ve kendi oyununuza almadığınız herkese yer var. Meselâ eşcinsel olduğu gerekçesiyle futbol hakemliği yapmasına TFF tarafından izin verilmeyen hakem Halil İbrahim Dinçdağ. Takımlarda şimdilik hiç kadın yok, ‘ama kapı hep açık’ diyorlar. Hatta bu da çağrısı olsun.

Biz susalım, Gazoz Ligi konuşsun.

***

Türkiye’de bir istatistik yapılsa, erkeklerin ahkâm kestiği konular sıralamasında futbol açık ara önde gelir. Televizyon karşısında, özellikle haftasonları günde en az 2 maç izleyen yurdum erkeği her müsabakada kariyerleri kupalarla dolu futbolcuların ve teknik direktörlerin muhakkak bir yetersizliğini bulur. Zaten çocukluğundan beri top tepen bu kişinin, izlediği maçlarla ilgili dilek şart kipinde kurduğu cümlelerinden binlerce kitap yazılabilir. Yaptığı önermelerin doğruluk payı da vardır elbet. Ancak kendisini 11′e 11 maç yapılabilecek ebatlarda bir sahaya koysanız topu 10 metre ileri atmakta güçlük çekeceğinin farkında değildir. Tribündeki ya da televizyon karşısındaki insanın, sahadaki oyuncunun hatası karşısında gösterdiği tepkinin en büyük nedeni ise empati yoksunluğudur.

İşte tam bu noktada, ‘Başka bir futbol mümkün’ sloganını dilinden düşürmeyen Gazoz Ligi’nin, bu yaklaşımla edindiği konum, futbol algısında yaşanacak dönüşüm için kritik öneme sahip.

SAHADA EMPATİ

Sahada yaptığı ya da yapamadığı her hamlenin ardından alay konusu haline gelen Sabri’yle empati kuramayanın, bir maçtaki herhangi bir pozisyonu tam manasıyla yorumlayamayacağını düşünenlerdenim. Ceza sahasındaki takım arkadaşına gollük pas atamadığı için Sabri’ye sinkaflı sözcüklerin binlercesini uygun görenlere dönüp her zaman şunu sormak istiyorum: “Sen hiç hayatında en az senin kadar güçlü biriyle omuz omuza 50 metre top sürdükten sonra ortalama 2.5 metre yüksekliğinde gitmesi gereken bir topu 30 metre uzağa göndermeyi denedin mi?”

Velhasıl kelam Gazoz Ligi’nin katılımcılarında yarattığı ve vaad ettiği en önemli başkalaşım sahadaki futbolcuyla empatiyi çokça kez kurdurabilmesi. Sabri’yi anladığımızda değişecek belki de her şey…

Sahadaki futbolu centilmenleştirme yolunda da önemli adımlar atılıyor. Örneğin; ne kadar centilmenlik dışı davranıyorsan, topladığın eksi puanlar bir ya da birkaç galibiyetine mal olabiliyor. Centilmenliğin de, normal ligde sonuncu olsan bile, Centilmenlik Kupası’nda final oynama hakkı vererek de ödüllendiriyor.

PANKARTLARIN SÖYLEDİĞİ

‘Lan’ serzenişine maç cezası yok ama rakibine ya da hakeme ettiğin bir küfür seni 10 maç saha dışında bırakabilir. Futbol oynamak istiyorsan eline, diline, kendine hakim, rakibine de saygılı ol diyor Gazoz Ligi. Bu başkalaşmanın en güzel örneklerinden biri talihsiz bir kaza sonrası ayağı kırılan bir oyuncu için sonraki maçta rakip takımın “Kahrolsun bağzı kırıklar, geçmiş olsun Selçuk Uzun” pankartı açmasını verebiliriz.

Siyaseti futbola, futbolu siyasete bir güzel ve bir hayli karıştırıyor bu ligdeki takımlar. Sadece isimlerinden anlamak bile mümkün bunu. Sosyalist tandanslı takımların önadı olan Dinamo’yu hiç çekinmeden yapıştırıveriyorlar isimlerinin önüne, logoya da güzel bir Kızılyıldız çakıveriyorlar. Ya da “Spartaküs baba önderimiz” diyerek Spartakistanbul olabiliyorlar. Avrupa futbolunun en sıradışı kimlikli takımı Sankt Pauli ruhuyla yola çıkarak biz de bu ligin “çirkin ördek yavrusuyuz” diyenler İstanpauli FM olabiliyorlar. Ya da Kurtuluş semtinin gençlerinin takımı Ahparig ismiyle karşına çıkabiliyor. Her 19 Ocak haftasında da Hrant Dink anılmadan geçilmiyor.

Hal böyleyken, sahaya pankartla çıkma ritüeli de başkalaşıyor. Bir gün bir takım “Uyan Berkin” yazdığı bez afişini açıyor, diğer bir gün de Yunanistan’da faşistlerce öldürülen müzisyeni anarak “Kardeşimsin” pankartıyla sahada yer alıyor.

Sadece pankartlarda da kalmıyor Gazoz Ligi siyaseti. Türkiye’de futbol sahaların gördüğü ilk futbolcu isyanını başlatan, yıllarca “başka bir futbol mümkün” diyen Metin Kurt adına hazırlık kupası da düzenliyor son 2 senedir. Belki bu lig, endüstriyel futbol diyarında Metin Kurt gibi yalnız, fakat yolu bu ligin kıyısından köşesinden geçen herkesin futbolun başkalaşması yolunda atacağı adımlarla sessiz ve derinden bir dönüşümün parçası olacaktır.

Bekleriz.

***

GAZOZ LİGİ ANAYASASI

Organizasyonun Genel Yapısı

Gazoz Ligi tamamen amatör oyunculara yönelik bir futbol organizasyonu. Maçların düzeni ve kontrolü, istatistiklerin maçlarda toplanması ve ilgili yayın organlarında (web sitesi, facebook, twitter, youtube) yayınlanması, takımlara ve oyunculara verilecek ödüllerin ve uygulanacak cezalara karar verme yetkisi lig yönetimine aittir. İlgili maddelerde ayrıca belirtilmediği sürece bu yetkilere itiraz yolu ancak takım kaptanlarının elindedir.

Gazoz Ligi resmi yayın organları; web sitesi, facebook, twitter ve youtube hesaplarıdır.

Takım Kimlikleri

Bu ligde oynayan tüm takımların kendi içinde bir anlam taşıması gerekir. Burada önemli olan takımın ruhunu oluşturacak bir temsiliyettir. Lige katılacak takımlar bu kriterlere göre seçilmiştir. Bu yüzden transferlerde bu kriter gözetilecektir. Takımdaki oyuncuların çoğunluğun o kimliğe uygun olması şarttır. Bu konuda son söz lig yönetiminindir.

Oyuncu Nitelikleri

Gazoz Ligi tamamen amatör oyunculara yönelik bir futbol organizasyonudur ve profesyonel ya da amatör aktif futbolcu lisansına sahip kişiler ligde oynayamaz. Aktif futbolcu lisansına sahip oyuncuların Gazoz Ligi’nde oynamalarına müsaade edilemez. Eğer aktif futbolcu lisansına sahip oyuncu oynatan takım olursa, o zamana kadar oynadığı tüm maçlar rakip takımlar lehine hükmen galibiyetle sonuçlanmış ilan edilecek ve takım diskalifiye edilecektir.

Gazoz Ligi maçlarında önceden belirlenmiş 18-30 kişilik sahip kadro dışında oyuncu oynatmak yasaktır.

4 Ekim 2013
Kaynak: http://birgun.net