Radikal: Gezi Parkı’nın ‘dış mihrak’ları konuştu

Yeni Şafak’ın ‘şeytan üçgeni’nin bir parçası olduğunu iddia ettiği, ‘George Soros sponsorluğunda, Gezi eylemlerinden Türk baharı çıkarma planları yapmak’la suçlanan Jadaliyya sitesinin editörü: “Suriye’de yasaklıyız ama bu kadar gülünç iddiaları ilk kez duyuyoruz.”

yenisafak

Yeni Şafak gazetesi, pazartesi günkü ‘Şeytan Üçgeni’ manşetinde Jadaliyya adlı İngilizce-Arapça yayın yapan bir internet haber sitesini, “George Soros ve Georgetown Üniversitesi sponsorluğunda, Gezi Parkı eylemlerini hükümeti devirecek bir ‘Türk Baharı’na dönüştürmeyi istemek”le suçluyordu. Jadaliyya’nın Gezi Parkı protestolarını dünyaya “İlk önce ve hem de en detaylı biçimde” sunduğu ve “ Dünya medyasının algısını yönettiği” de Yeni Şafak’ın iddiaları arasındaydı.

Son iki yıldır tüm Ortadoğu’dan haber almak için oldukça popüler bir kaynak haline gelen Jadaliyya’nın editör, yazar ve okurlarına Gezi Parkı eylemlerini ve Yeni Şafak’ın iddialarını sorduk. Hedef gösterilen editörlerden akademisyen Bassam Hadad, Soros’un kurduğu ‘Açık Toplum Enstitüsü’nden kısmi (masraflarının yaklaşık üçte birinden azını karşılayan) bir fon aldıklarını doğruluyor ve bunun herkes tarafından başvurulabilen bir fon olduğunu, editöryel bağımsızlıklarını etkilemediğini söylüyorlar. Türkiye’nin dış mihrak paranoyasından habersiz ve şaşkınlar!

‘KİRLİ İTTİFAK…’
Yeni Şafak’taki imzasız haber şöyle: “Yabancı medya, finans ve akademik çevrelerin ‘Beyrut, İstanbul ve Washington’ hattında oluşturduğu ‘kirli ittifak’ her geçen gün biraz daha deşifre oluyor… İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki eylemleri fanatik üslupla dünyaya duyuran Jadaliyya, Washington’daki Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Arap Araştırmaları Enstitüsü’ne (ASI) bağlı bir medya kuruluşu. Sitesinde kar amacı gütmediğini belirten Jadaliyya’nın finansörü ise 2004 yılında Ukrayna’da başlayıp Gürcistan ve Kırgızistan’da devam eden ‘Turuncu Devrimler’in arkasındaki isim olan ünlü spekülatör ve ‘Açık Toplum Enstitüsü’ kurucusu George Soros. Aylık yayınlanan ve 1.5 milyon satışı olan derginin internet sitesi Ortadoğulu ve batılı bir çok akademisyen ve aktivist tarafından destekleniyor… Gezi Parkı eylemleriyle ilgili verdiği ilk haberlerde bile ‘Türk devrimi’ ile ‘Türk Baharı’ ifadelerini kullanan ve Erdoğan’a karşı eylemcilerin dahi ağza almadığı en çirkin sıfatları bol bol sıralayan Jadaliyya’nın kuruluşu ise oldukça şaibeli görünüyor…”

‘BİZİ ÇOK BÜYÜTMÜŞLER…’
Jadaliyya editörlerinden Bassam Haddad, George Mason Üniversitesi’nde Ortadoğu çalışmaları bölüm başkanı, ayrıca Georgetown Üniversitesi’nde de ders veriyor. Ortadoğu ve Arap baharı ile ilgili birçok makale ve kitabı bulunuyor. Yeni Şafak’ta fotoğrafı ile birlikte basılan makale hakkında “Yazılanlar şaka gibi. Bizi ne kadar büyütmüşler!” diyor…

Hadad’ın Radikal’e yaptığı açıklamaları şöyle: 

“Haberde o kadar yanlış var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum. Öncelikle ben Jadaliyya’nın ‘editörü’ değil 17 editöründen biriyim. Bildiğim kadarıyla hiçbir hükümeti devirmek için komplo kurmadım, meslektaşlarımın beynini yıkayacak gücüm ve kapasitem de yok. Jadaliyya kağıda basılmadığı için 1.5 milyon kopya satması mümkün değil.”

”İlk günden beri bölgeden yerel yazarlarla çalışmak istedik. Arapça, İngilizce, Fransızca yayın yapıyor ve Ortadoğu’ya hitap ediyoruz. Politika , tarih, ekonomi , toplumsal cinsiyet, kültür, sanat haberleri yayınlıyoruz. Her hafta 300 binin üzerinde okuyucu sayfamızı ziyaret ediyor. Sitede günlük analizler yayınlıyoruz, niyetimiz akademi ve gazetecilik arasında bir köprü kurmak. Site 17 akademisyen tarafından yürütülüyor, 1992′den beri bağımsız olan Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Arap Araştırmaları Enstitüsü’nün (Arab Studies Institute) bir parçasıyız. Açık Toplum Enstitüsü (Open Society Institute) ve Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi (Social Science Research Council) fonları aldığımız kaynaklar arasında ama bunlar kısmi ve herkesin başvurabileceği fonlar. Üzerimizde kimsenin editöryel bir etkisi yok. Analizlerimiz tamamen bağımsız, ayrıca politik, sosyal ve kültürel hiçbir tabumuz yok.”

‘SURİYE’DE YASAKLIYIZ’
”Suudi Arabistan’da yasaklanmıştık, Suriye’de hala yasaklıyız. Ürdün ve Mısır hükümetleri tarafından da hoş görülmüyoruz, İsrail yanlısı gruplar tarafından da. Aynı zamanda Amerikan hükümetinin bölgedeki politikalarına şiddetle karşı durduğumuzdan bu politikalara destek verenler tarafından da ağır eleştirildik. Ama daha önce hiç bu kadar ileriye giden ve gülünç suçlamalara maruz kalmamıştık. Arap isyanlarını ve şimdi de Türkiye’de yaşananları tetiklediğimiz iddiası komik… Ama 1. Dünya Savaşı’nı bizim çıkarttığımız doğrudur!’’

‘ARAP BAHARI’ DEYİMİNİ İLK ELEŞTİREN JADALİYYA OLMUŞTU
Jadaliyya’ya Gezi Parkı ile ilgili ilk haberlerden birini yazan Jay Cassano, iki yıl İstanbul’da yaşadıktan ve serbest gazetecilik yaptıktan sonra kentsel dönüşüm meselesine dair bilgilendiğini, özellikle de İstanbul’da dönüşümü anlatan Ekümenopolis belgeselini izledikten sonra konuyla yakından ilgilendiğini söylüyor.

Cassano, Jadaliyya’da 1 Haziran’da yayınlanan ‘’Kent hakkı ve Türk yazı’ başlıklı makalesinde, Gezi Parkı’nda yaşananların geçmişini takip ediyor: 7 Nisan Emek Sineması protestosunda ve 1 Mayıs’ta Taksim’e girmeye çalışanlara polisin nasıl müdahale ettiğini anlatıyor, 3. köprüden de bahsediyor ve meseleyi ‘kent hakkı’ etrafında açıklıyor. Cassano, “2011’den beri Ortadoğu’ya dair güvenilir ve derinlemesine haber yaptığı için Jadaliyya’yı takip ediyorum. İngilizce yayın yapan ana akım medyanın düştüğü klişelerden uzak duruyorlar. Aslında Arap dünyasında yaşananları haberleştirirken ‘Arap Baharı’ deyimini ilk sorgulayan ve eleştiren Jadaliyya olmuştu” diyor.

‘ÖZELLİĞİ AVANGART OLMASI’
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ’ın da Gündem gazetesine yazdığı Gezi Parkı direnişi izlenimleri, 8 Haziran’da İngilizceye çevrilerek Jadaliyya sitesinde yayınlandı. Üstündağ, ‘’Jadaliyya’yı birkaç senedir takip ediyorum. Arap devrimlerini takip etmek için başlamıştım, hem yarı akademik olduği hem de çok çabuk haber alabildiğim için çok kullanır oldum. Jadaliyya’nın özelliği avangart olması, Arap devrimlerini sanatsal boyutuyla da elektronik medya boyutuyla da anlattı’’ diye konuştu.

Elif İnce
13 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; radikal.com.tr