Bianet: Sarısülük Davası’nda arbede, duruşma ertelendi

Polis Şahbaz’ın, Sarısülük’ü öldürmekle yargılandığı davanın ilk duruşması bu sabahtı. Salonda sanık avukatları ile müdahil avukatlar tartıştı, önce duruşmanın kapalı yapılması kararı alındı, sonra da ertelendi.

ethem sarısülük 3

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ethem Sarısülük davasının ilk duruşması bu sabah 09:30 civarında başladı. Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz da duruşmaya katıldı.

Ancak salonda sanık avukatları, polisler ile Sarısülük’ün yakınları ve müdahil avukatlar arasında tartışma çıktı. Savcının talebi üzerine, mahkeme başkanı önce duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi, sonra da duruşmayı 28 Ekim’e bıraktı.

Duruşma salonu ve adliye önünde onlarca kişi Sarısülük ailesine destek vermek için bekliedi. Sarısülük’ün ailesinin avukatlarının duruşma salonunda sivil polislerin bulunmasına itiraz etti, polislerin çıkarılmasını istedi. Sanık avukatları da karşı çıkınca salonda tartışma çıktı, mahkeme başkanı duruşma salonunu boşaltılmasını talimatını verdi.

“Hapse bile girmeyebilir”

Savcı Veli Dalgalı’nın hazırladığı iddianamede, Şahbaz’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılanmasını isteniyor.

15 sayfalık iddianamede, savcı Dalgalı merminin Sarısülük’ün başına sekme olmadan direkt olarak isabet etmesinin, “şüphelinin maktulü doğrudan hedef alarak ateş ettiği anlamına gelmediğini” ileri sürdü.

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, istenilen cezanın 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında olduğunu, ceza indirimleri de göz önüne alındığında, alt sınırdan ceza verildiği takdirde 1 yıl 4 aylık hapis cezasının ertelemeye tabi olacağını, bu durumda polis Şahbaz’ın hapse bile girmeyeceğini söyledi.

Şahbaz da kendini şöyle savunmuştu:

“Namluyu omuz hizamın üzerine kaldırdım ve havaya doğru üç el ateş ettim. O sırada yoğun şekilde taş atışına maruz kalmıştım. Aldığım darbeler stabilitemi bozmuş olabilir. Bileğime gelen taş nedeniyle namlunun pozisyonu değişip maktulün kafasına doğru yönelmiş olabilir. Göstericiler halen taş atmaya devam ediyordu. Kendimi korumak kastıyla hareket ettim. Silah kullanma şartlarının oluştuğunu düşünüyorum.”

Dört bilirkişi raporu

Sarısülük’ün ölüm anıyla ilgili görüntüleri inceleyen Almanya Televizyon ve Film Yüksekokulu Belgesel Yönetmenliği Profesörü Dr. Klaus Stanjek ile polis Şahbaz’ı değerlendiren Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, iki ayrı bilirkişi raporu hazırladı.

Prof. Dr. Klaus Stanjek, raporunda, sanık polisin öfke krizi geçirdiğini ve olayın meşru müdafaa olmadığını yazdı. Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk Özen ile Öğretim Görevlisi Enver Özüstün imzalı bilirkişi raporunda da, savcılığın talebiyle yazılan ilk raporda yer almayan önemli bir tespitte bulunmuştu. Bu raporla, “Şahbaz’ın daha göstericilerin yanına gitmeden silahını çektiği ve yerdeki eylemciyi tekmelerken silahının mekanizmasını kurduğu, Ethem’i vururken yüzünün ona dönük olduğu” ortaya çıktı.

Ethem Sarısülük kimdir?

Temmuz 1986’da Çorum’da doğan Sarısülük, yoksul bir ailenin beş çocuğundan dördüncüsüydü. Abidinpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ndeki eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı.

Hamallıktan kaynakçılığa kadar birçok işte çalıştı. En son OSTİM Organize Sanayi’de çalışıyordu. 1 Haziran’da vurulan Sarısülük 14 gün sonra öldü, memleketi Çorum’da son yolculuğuna uğurlandı. (AS)

Serhat Korkmaz
23 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;bianet.org