Cumhuriyet: ‘İşin ucunda hapis cezası var!’

Avukat Sedat Vural, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’a ihtarname çekti. Vural, ihtarnamede, 1. derece sit alanı üzerinde inşaat yapılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Durdurun, suç işliyorsunuz” dedi.

melih gökçek

Avukat Sedat Vural, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’a ihtarname çekti. Vural, ihtarnamede, 1. derece sit alanı üzerinde inşaat yapılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “Durdurun, suç işliyorsunuz” dedi. Vural, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’nı anımsattı ve Acar ile Gökçek’e 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilecekleri uyarısında bulundu. Acar, arazi üzerindeki uygulamaları, “Gayriyasal bir oldu bitti” olarak nitelendirdi.

ODTÜ Ormanı’ndan geçirilmesi planlanan otoban projesinde öğrencilerin, akademisyenlerin ve 100. Yıl Mahallesi sakinlerinin direnişi sürüyor. Söz konusu direnişe avukat Sedat Vural’dan da destek geldi. Daha önceden Akay Kavşağı’nın kapatılmasını engelleyen Vural, Gökçek ve Acar hakkında ihtarname hazırladı.

Söz konusu arazinin 1. derece sit alan olduğuna dikkat çekilen ihtarnamede şunlar kaydedildi: “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 17. maddesine göre, sit alanı ilan kararı, her ölçekteki plan uygulamasını durduran, sit kararı öncesi çevre ve nâzım imar planlarını hükümsüz hale getiren, yasada belirtilen süreler de sit kararını dikkate alan koruma amaçlı yeni planların yapılmasına amirdir. Belirtildiği üzere temeli 1993 yılında yapılan planların belirlediği yol güzergâhındaki ODTÜ arazisi üzerinde 1995 yılında ilan edilen sit kararından neredeyse 20 yıl geçmesine karşın, hiçbir koruma plan değişikliği yapılmaması, gayri yasal bir oldu bitti yaratılması, her iki muhatap için Görevi Kötüye Kullanma suçunu oluşturur.”

Hapis cezası uyarısı

Vural çektiği ihtarnamede, söz konusu yasalara uyulmaması dahilinde cezaları da anımsattı. Vural ihtarnamede o kısımları şöyle aktardı: “Yine bu gerçeklere karşın her iki muhatap için, gayriyasal uygulamanın devam ettirilmesi halinde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesinin hüküm altına aldığı ‘Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne surette olursa olsun zarara uğramasına sebebiyet verenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır’ hükmünün uygulanmasını zorunlu kılar.”

Mert Taşçılar
03 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;cumhuriyet.com.tr