İstanbul’da parklarda kalan Suriyeli Alevi mülteciler sığındıkları Gazi Cemevi’nden çıkarılmak isteniyor
Suriye’deki savaştan kaçıp geldikleri İstanbul’da parklarda yaşayan Alevi Türkmenlere, Alevi kültür derneklerinin sahip çıkmasının ardından İstanbul Valiliği devreye girdi. Polis önceki gece yarısı cemevine gelerek sığınmacıları almak istedi. Sığınmacılar, “Suriye’de kurşunların altına gideriz ama kamplarda yaşamayız” derken; Alevi dernekleri yetkilileri, polislere “Onlar bizim misafirimiz, istemedikleri sürece hiçbir yere göndermeyiz” cevabını verdi.
Taraf ’ın gündeme getirdiği Suriye’den kaçan Alevi Türkmenler haberi kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Parklarda yaşayan Türkmenlere belediyeler ve kamu kurumları sahip çıkmayınca Alevi kurumları devreye girdi. Kumkapı sahilinde yaşam savaşı veren aileler Gaziosmanpaşa Cemevi’ne yerleştirildi. Sosyal medyada da yankı uyandıran haber üzerine cemevine yardım yağıyor.
İLK DEFA RAHAT UYUDUK
Kumkapı sahilinden cemevine üç otobüsle nakledilen Türkmenler uzun zamandan sonra ilk defa duş aldı, sıcak yemek yedi. Hastaların ve bebeklerin ihtiyaçları karşılanırken Suriyeli sığınmacılar, “Burayı çok sevdik. İlk defa korkmadan rahat uyuduk” dedi.
POLİS GELİNCE KAÇAN OLDU
Rahat bir gece geçirmeyi bekleyen sığınmacılar gece saatlerinde polisin cemevine gelmesiyle birlikte yeniden korkuya kapıldı. Polis ile Alevi dernekleri yetkilileri arasındaki tartışma dört ailenin cemevinden kaçmasına sebep oldu. Polis, cemevinden kaçan ailelerin ikisini bularak geri getirdi. Valilik emriyle geldiklerini bildiren emniyet güçlerinin, aileleri Florya’daki İETT kampına götürmek istedikleri öğrenildi. Tartışma sonunda emniyet yetkilileri geri döndü. Dün polisler, aileler ve Alevi kurumlarından oluşan grup, İETT kampına giderek incelemelerde bulundu.
SIĞINMACI KAMPI
Florya’daki İETT kampının mülteci kampına dönüştürüleceği öğrenilirken sığınmacılar kampa gitmek istemiyor. Bölgenin izole olması, serbest dolaşım hakkının olmaması ve daha da önemlisi kampın “karma” olması nedeniyle sığınmacıların gitmeyi reddettiği öğrenildi. Dernek yetkililerinden Ali Kenanoğlu da Florya İETT kampına gidip incelemelerde bulundu. Kenanoğlu, “Orası bir kafeterya ve alanı çok dar. Dışarı çıkmaları yasak. Misafirlerimiz kendilerini güvende hissetmeyeceklerini söylediler. Misafirlerimizi kendi rızaları olmadan bırakmayacağız, onlara sahip çıkacağız’’ şeklinde konuştu.
ONLAR BİZİM MİSAFİRİMİZ
Sorunun sadece barınma sıkıntısı olmadığını söyleyen dernek yöneticilerinden Hatice Altınışık, şunları söyledi: “İnanç kimlikleri deşifre olduğu için üç bin kişinin muhaliflerden kaçtığını biliyoruz. Bu kamplara Suriyeli Türkmenlerin yanı sıra Kürtler de girmek istemiyor. Çünkü orada bir savaş var ve savaşın da tarafları var. Polis bu insanlara kaçak ve mülteci muamelesi yapmaya çalışıyor ancak onlar misafir statüsündeler. İstanbul’dan sınırdaki karma kamplara götürülecekler, ancak can güvenlikleri nedeniyle oraya gitmek istemiyorlar. Buradaki çözüm geçici. Kalıcı hâle getirmek ise devletin görevi.’’
ALEVİLİĞİMİZİ GİZLEDİK
Kamplara gönderilmekten korkan sığınmacılar, “Parklarda yaşamayı ya da Suriye’ye savaşa dönmeyi tercih ederiz” diyorlar. Suriyeli Faysal korkularını şöyle anlatıyor: “Halep’in Haydariye mahallesinde yaşıyorduk. Alevilerin oturduğu bir mahalle. Savaş başladıktan sonra dışarıdan gelen muhalifler evlerimize girdiler. Alevi olup olmadığımızı kontrol etmeye başladılar. Evinde Hz. Ali fotoğrafları olan bazı aileleri öldürdüler. Bazılarını kaçırdılar. Evimizdeki Hz. Ali fotoğraflarını kaldırdık sonra yakmak zorunda kaldık. Korktuk. Halep’ten önce Şam’a gittik oradan da Gaziantep’e geldik. Bu süre içerisinde kendimizi gizlemek için onların giyindiği kıyafetlerden giydik, sakal bıraktık.” Sınırdan geçerken polislerin Sünni Arapları kamplara götürdüklerini anlatan Faysal, “Bizim de biletimizi kesip İstanbul’a gönderdiler” dedi.
Tüp geçit için boşaltılmış olabilir açıklaması
FATİH Belediyesi, Suriyeli Sığınmacıların Kumkapı’daki parktan çıkarılmak istenmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Belediye, Suriyeli sığınmacıların parktan çıkarılmasıyla ilgili bir taleplerinin olmadığını ve Nedim Bucak isimli bir personelleri bulunmadığı söyleyerek kendini savundu. Belediyenin açıklaması şöyle: “Fatih Belediyesi’nin Nedim Bucak isimli bir çalışanı yoktur. Bir hafta önce Belediye Başkan Yardımcısı’nın tek tek sığınmacıların isimleri aldığı bilgisi doğru değildir. Belediyemiz tarafından da asla böyle bir görevlendirme yapılmamıştır. Ayrıca sığınmacıların Fatih Belediye Başkanı ile görüşmek gibi bir talepleri de olmamıştır. Fatih’te yaklaşık 25 bin Suriyeli Mülteci bulunmaktadır. Bu sığınmacılara Ramazan boyunca yardımlarda bulunmuştur. Parkın boşaltılmasıyla ile ilgili talep muhtemelen ‘Yenikapı-Harem arası Avrasya Lastik Tekerlekli Tüp Geçit’ çalışmasıyla ilgilidir. Bu alan tüp geçidin batma yeridir. Alan, şantiye sahası olacağı için kapatılmıştır. Bu arada Suriyeli Mültecilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Florya Çiroz Yazlık Kampı’nda misafir edilmesi için çalışmalar başlamıştır.”
Ayfer çalıkıran
02 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;taraf.com.tr