BBC Türkçe: ODTÜ Ormanı eylemcileri “İki ay da sürse buradayız”

Anadolu Bulvarı-Konya Yolu arasında yapılan ve ODTÜ Ormanı’ndan geçirilmesi planlanan bağlantı yolu çalışması, ODTÜ Ormanı ve kampüse yaklaştı.

odtü

Ağaçların kesilmesini önlemek üzere ODTÜ A4 girişine yakın bir noktada başlatılan “nöbet eylemi” 5. gününe girdi.

Protestocular, bakanlıktan karar çıkması iki ay da sürse, daha uzun da sürse nöbetten vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Eyleme ODTÜ Mezunları Derneği, ODTÜ’lü öğrenciler, Anıtpark, 100. Yıl Forumu ve Çiğdemim Derneği üyeleri de destek veriyor.

Karşı çıktıkları bağlantı yolunun yapılacağı bölge, Ankara’da trafik sıkışıklığının yoğun olarak yaşandığı yerlerin başında geliyor.

‘Köklü çözüm raylı sistemde’

Bu nedenle araç trafiğini büyük oranda rahatlatacağı belirtilen yeni yol, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çözüm olarak sunuluyor.

Yol geçecek alanda beş gündür nöbet tutan ODTÜ mezunlarından Anıtpark Formu üyesi Önder Algedik, trafiğin rahatlayacağını kabul etmiyor. “Anadolu Bulvarı ve Eskişehir Yolu rahatlarken bu kez de Konya Yolu sorun yaşayacak” diyerek çözüm olarak raylı sistemi öneriyor.

Eylemcilerin itirazlarının önemli bir kısmı yol yapımı çalışmalarında ağaçların sökülüp yokedilmesi ihtimali.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise ODTÜ ormanının zarar görmeyeceğini savunuyor.

Belediye ‘ağaçları naklederiz’ diyor

Hatta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, istek halinde güzergâh üzerindeki ağaçların taşınarak ODTÜ’nün göstereceği yerlere yeniden dikilebileceğini söylüyor.

Eylemcilerden Önder Algedik buna karşılık, “Taşınacak ağaç sayısı 200-300 deniyor. Sayı bu olsa taşınabilir ama biz alanı gezdik ve ağaçları tek tek saydık. 2 metrenin üzerinde 5 bin ağaç var. Taşınması mümkün değil” görüşünü savunuyor.

ODTÜ’nün hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu Koruma Amaçlı İmar Planı ise hala onay bekliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri “Onayın ardından iki aya kadar ODTÜ’ye gireriz” açıklaması yapmıştı.

Beş gündür nöbet eyleminde olan Çiğdemim Derneği Başkanı Fatih Fethi Aksoy, bu açıklamalara karşılık, “İki aydan da uzun sürebilir. Sonuç alınana kadar devam edeceğiz” diyor.

Rektör: Ağaç değil fundalık

Yol güzergâhıyla ilgili tartışmalar karşılıklı sürerken, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın basına yaptığı açıklamalar tartışmaya yeni bir boyut getirdi.

Kesilmesi planlanan ağaçlarla ilgili sayı vermenin ‘mümkün olmadığını’ söyleyen Acar “Ancak bölgeden yol geçeceği bilindiği için orada, 80′li yıllardan bu yana ağaç dikimi gerçekleştirmedik. Kendiliğinden yetişen ağaçların dışında bölge fundalık bir alan” diyor.

Rektör’ün açıklamasına ilk tepki ise 1979 yılında ODTÜ Şehir ve Bölge Planlamacılığı bölümünden mezun olan, Çevre Bilimci Dr. Nuran Talu’dan geliyor.

Talu, fundalıkların da birçok ekosistem unsuru gibi, bulundukları bölgenin doğal bitki örtüsünü oluşturan ve vejetasyonunu belirleyen doğa parçası olduğunu belirtiyor.

Talu “Bu çağda, fundalık ekosistemini çalı çırpı zanneden bilim düşüncesinin var olmasının kendisini üzdüğünü” söylüyor.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Küresel Denge Derneği Başkanı Nuran Talu, “Ağaççıklar, çalılıklar fundalık diye küçümsenemez. Ankara’da ekolojik koridorların bir parçası da fundalıklardır. Savaş alanı gibi ekosistem bütünlüğünü talan edip şehrin akciğerlerine zarar veriyorlar, sonra da çevreyi koruyoruz diyorlar. Bu bir kara mizah.” diyor.

Sinan Onuş
29 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bbc.co.uk