Birgün: çArşı “Mesele sadece bir gezegen meselesi değildir”

Beşiktaş Çarşı Grubu forzahaber.com sitesinde bir bildiri yayımlayarak 7 yıl önceki “hepimiz pluton’uz” pankartını anımsattı ve haksızlığa, fişlemelere nasıl karşı çıktıklarını anlattı. ÇArşı’nın bu bildirgesini aynen yayımlıyoruz.

çarşı

“Bundan tam yedi yıl önce, 24 Ağustos 2006 tarihinde Uluslararası Astronomi Birliği “gezegen” teriminin tanımını yeniden yapınca olan bizim Pluton’a oldu ve gezegenlikten çıkarıldı. Astronomi için, uzay bilimi için hayırlara vesile oldu mu, olmadı mı bunu biz faniler bilemezdik elbette; ama yine de ne gereği vardı şimdi demekten de kendimizi alamadık.

Bu yazıyı bu ekranda yazıp okuyabiliyorsak, bunu bilime/bilim insanlarına borçlu olduğumuz gerçeğini gözardı etmeden, o gün sorduğumuz soruyu zaman zaman yineliyoruz: O gün ne oldu da, siz kalktınız tanım değişikliğine gittiniz? En büyüğü Charon olmak üzere üç evladı olan Pluton gezegen olarak kalsa Dünya tersine mi dönerdi?

Tam da Eylül ayında okullar açılacakken ve bütün müfredat güneş sistemimizde dokuz gezegen olduğu bilgisi ile kaplıyken, insanlığın 1930 senesinde tanıdığı Pluton ile 76 yıl sonra yollarını ayıracak olması bize biraz garip geldi.

Paris’teki birlik, Pluton’u sadece gezegenlikten diskalifiye etmekle kalmadı; adını da silerek kendisine bir numara verdi: 134340.

Tahtaya kalktığımızda güneş sistemindeki gezegenleri tek tek sayarken, sekizden sonra durmak 76 yıllık tanışıklığın hatrına sığmadı ve 25 Ağustos’taki Konyaspor maçı öncesi Şairler Parkı’nda kainatın da sahipsiz kalmayacağı ifade edilerek “Hepimiz Pluton’uz” pankartı tribündeki yerini aldı.

Pluton’un başına gelenlere aşinayız.

Yetiştiğimiz bu topraklarda, birileri, bir yerlerde, bir karar verme yetkisinde olduğunda, sahip oldukları güçle her şeyi kendi egemenlikleri doğrultusunda değiştirme kudretini göstermekten imtina etmedi. Halkın doğuştan sahip olduğu haklarını kullandırtmamaktan, mağduriyetler yaratmaktan, acılara acılar eklemekten hiç mi hiç imtina etmedi.

Pluton’un isminin silinip, yerine numara verilmesine biz bu topraklardan aşinaydık mesela. Bu topraklarda yaşayan halkların numaralandırılmasından, insanların fişlenmesinden, isimlerinin değiştirilmesinden aşinaydık.

İnsanların ötekileştirilmesinden aşinaydık. Nasıl ki Pluton, diğer sekiz kardeşiyle uzayda salına salına, kimseyi rahatsız etmeden güneşin etrafinda huşu içinde dönerken birdenbire kovuldu ise, biz de burada “bütün halklar kardeştir, inanmayan kalleştir” dediğimizde zulme uğruyorduk. Aşinaydık işte.
“çArşı neden her şeye karşı çıkıyor?” sorusu bizler için manasızdır.

Kendimize de karşı çıkıyoruz. Adalet, adalet olana kadar, hak yerini bulana kadar çArşı her türlü adaletsizliğe, her türlü haksızlığa karşı olmayı bir erdem olarak bilir.

Rakiplerimizle mücadele ederken, hakemin yanlış kararı bizim lehimize olsa da sahadaki adaletsizliği, rakibimizin hakkının yenmiş olmasını görmemezlikten gelmeyiz.

Hayatın içindeki her türlü adaletsizlik ve haksızlık, sahalarda da, sokaklarda da tarafımızca reddedilir. Fezaya gittik tavrımız yine değişmedi.

Birikmiş çok hikayemiz var bizim. İnsanlar, hikayelerini mağara duvarlarına resmettiler, tabletlere yazdılar, taşlara kazıdılar. Biz de hikayelerimizi, özlemlerimizi, sevinçlerimizi, acılarımızı pankartlarımıza yazdık. Pankartlar, bizim hikayelerimizdir, hafızamızdır.

Aramızdan ayrılışının yedinci yılında kendisini özlediğimizi ve unutmadığımızı belirterek Pluton’a bir kez daha selam olsun.

Mesele sadece bir gezegen meselesi değildir.

çArşı vicdandır.”

26 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;birgun.net