Sendika org: Gaz maskemiz eksik Erdoğan – Alp Tekin Babaç

Başbakan Erdoğan, Ergenekon Davası kararlarını değerlendirirken 8 Ağustos günü şunları söylemişti:

“Ergenekon sanıklarından birisi “Sonbahar çok sıcak geçecek” dedi. Arınç da gezi parkı eylemlerinin yeniden yapılabileceğini söyledi? Ben bu yollara tevessül etmenin ülkemiz için bir sıkıntı nedeni olabileceğini söyleyebilirim. Ama bu yola tevessül edenler bu ülke tüm güvenlik güçleriyle gereken cevap neyse, haddini bilmeyenlere hadlerini bildirir. Neyiniz eksik? A’dan Z’ye temel hak ve özgürlükler noktasında cumhuriyet tarihi noktasında verilmemiş olan hakları Ak Parti iktidarı vermiştir. Görülmemiş noktaları yakalamıştır. Bütün bunlar açık net ortada. Bütün bunların karşısında bir yanlış yapılması halinde iktidarımız gereken neyse onu yaparız.”

16 Haziran’dan bugüne 12 işçi gaz maskesi olmadığı için hayatını kaybetti. 16 Haziran’da Muğla’da 7 işçi hayatını kaybetti, önlem alınmadı, 7 Temmuz’da Kuşadası’nda 3 işçi öldü yine önlem alınmadı ve 10 Ağustos’ta Aliağa’da 2 işçi hayatını kaybetti. Oysa Gezi Direnişi’nde sokak çatışmalarının azalmasının ardından TOMA ve zırhlı araç alımı için ihaleler açıldı. 44 milyon dolara 43 TOMA, 12 akrep, zırhlı otobüsler, kasklar alınacak…

İzmir Aliağa’daki tersanede 10 Ağustos günü meydana gelen iş kazasında 2 işçi hayatını kaybetti. Doğan Balcı ve Davut Özdemir, “aşk gemisi” diye bilinen Quail Cruises firmasının işlettiği Pasific adlı kruvaziyer gemisinin makine dairesindeki suyu tahliye eden altı arkadaşıyla birlikte tahliye işlemi için kullanılan benzinli pompadan çıkan karbonmonoksitten zehirlendi. Taşeron şirket tarafından çalıştırılan Doğan ve Davut tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olayın duyulmasının ardından kazayla ilgili birçok haber yapıldı. Aliağa’daki iş kazasının ardından Milliyet’e konuşan işçiler, iş malzemelerini kendi paralarıyla aldıklarını, parası olmayan işçilerin eldiven ve maskesiz çalıştığını belirtti.

İşçiler, Bayramda çalıştırılmıştı, üstelik geminin sökümü için gerekli izin verilmemişti. Fırtınada su alan ve yan yatan geminin su tahliye işlemi için de gerekli izin verilmemişti. Ölen işçilerden Doğan Balcı bekçiydi.

Elektrikli pompa ve profesyonel ekiple yapılması gereken su tahliye işlemi alelacele, benzinli pompa ve zorla çalıştırılan, gaz maskeleri olmayan işçilerle yapılınca böyle bir sonuç ortaya çıktı.

Ortaya çıktı diyorum çünkü, Balcı su tahliye işine bayramda 9 Ağustos günü başlamıştı. Çalıştığı ilk gün de zehirlenmiş ve hastaneye götürülmemişti. İşveren, Balcı’ya ve diğer zehirlenen işçilere ayran vermiş eve yollamıştı.

Ortaya çıktı çünkü aynı tersanede birçok iş kazası yaşandı ancak çoğunu işçi ile patron “arasında halletti.” Milliyet’in haberinde iş kazası raporu almaya giden işçinin patron tarafından “Rapor alma aramızda halledelim” denilerek geri çevrildiği yer alıyor. İşçinin, “işten olma tehlikesi var” demesi ise baskıyı açıkça ortaya koyuyor.

Bayramda çalıştırılan işçiler gaz maskesi olmadığı için zehirlenmişti ve ölmüştü.

Benzer şekilde Muğla’nı Milas ilçesinde 17 Haziran’da Tepe-Akfen Su ve Kanalizasyon İşletmesi’nde çalışan 7 işçi, 7 Temmuz’da Aydın Kuşadası’nda 3 belediye işçisi gaz maskesi olmadığı için hayatını kaybetti.

İşçilerin işle ilgili koruyucu malzemelerinin işveren tarafından sağlanması gerekiyor. Bu malzemelerin sağlanıp sağlanmadığınınsa devlet tarafından denetlenmesi gerekiyor.

Devlet ne yapacak?

Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne “acil ihtiyaçların giderilmesi” için 44 milyon liralık ek ödenek gönderildi. Bu paralarla 43 TOMA, 12 akrep, zırhlı otobüsler, kasklar, kalkanlar ve coplar alınacak. Bir de elbette biber gazı. 400 bin adet biber gazı ise örtülü ödenekten gönderilen parayla alınacakmış.

16 Ağustos 2013
Kaynak: http://www.sendika.org