habersoL: Acıbadem halkı imam hatip istemiyor

Haziran direnişinin meyvesi olan forumlar, Acıbadem’de bir okulun imam hatipe dönüştürülmesine karşı mücadele ediyor.

acibadem-forum

İstanbul’un Acıbadem semtindeki Özdemiroğlu Ortaokulu’nun bu eğitim öğretim yılından itibaren imam hatibe dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Fakat mahalleli, 84 yıllık binasıyla mahallenin tarihinin önemli bir parçası olan okuluna sahip çıkmakta kararlı.

Gezi Parkı direnişinin ardından Acıbadem Forumu örgütlendi. Forumda toplanan mahalleli, ortaokulun imam hatibe dönüştürülmesine karşı çıkan velilerle birlikte kampanya yürütüyor.

Acıbadem’deki çalışma, İstanbul’da kurulan park forumlarının verdiği somut mücadele başlıkları arasında en dikkat çekici örneklerden biri. Tüm mahalle, veliler ve öğretmenlerle birlikte bildiri dağıtıyor, imza topluyor.

Cumartesi günü 17:30’da Acıbadem Parkı’nda buluşacak olan mahalleli, okula yürüyecek. Yürüyüşe Yeldeğirmeni, Haydarpaşa ve Koşuyolu Dayanışması da destek verecek.

Söz mahalle halkında

Okulun imam hatip yapılmak istenmesine karşı mahalle halkı soL’a konuştu.

Sabri Erbaş-Emekli
Çok basit bir mantık var. Kendileri zenginler, hepsinin çocukları kolejde okuyor. Kolejde imam hatip problemi yok biliyorsunuz. Ama orta düzey, ya da fakir çocuklar imam hatip okullarında biat kültürüne uygun yetiştiriliyorlar. Onların çocukları okuyup üst tabakada yönetici olacaklar, diğerleri biat etmiş olarak kalacaklar.

Bakan çıkmış halkın isteği diyor. Hangi halkın isteği, kime sormuş?

Ben doğma büyüme buralıyım, bu okulu bitirdim, eşim de bu okulu bitirdi. Biz 44 senelik evliyiz, 19 yaşında evlendik. Bizim yedi tane çocuğumuz var hepsi buradan mezun. Şurada gördüğün insanların hemen hemen hepsi bu okuldan mezun. Bana sorarsan bu okul sit alanı. Ben o okulun önünden her geçişimde bakarım. Hatırladığım kadarıyla 1961 senesinde bu okulda okudum. Okulun arka tarafında merdivenler vardır. O merdivenlerde 23 Nisan “Dur Yolcu ! Bilmeden Basıp Geçtiğin Bu Toprak, Bir Devrin Battığı Yerdir…” diye bir şiir var onu okumuştum. Ben 52 seneden beri okulun bahçesini her gördüğümde orada o şiiri okurum. Basamaklar dahi hiç değişmedi. İlkokul 5′te en üst basamaklarda okumuştum. Bu okul böyle bir okul yani imam hatiple ne işi olur?

Aykut Kurt-Öğrenci
Burası sadece semtimizin okulu değil, aynı zamanda tarih. Ben bu okuldan mezunum, babam buradan mezun, dedem buradan mezun. Dedem bu okulla aynı yaşta. Mücadeleye başladığımızda 30 kişiydik. İkinci görüşmede bir yüz kişi olduk. Ondan sonra daha da sahip çıkmaya başladık, masa kurduk, bilgilendirme broşürleri dağıttık. İkinci toplantıdan sonra masa kuruldu. Bu meseleyle şuan sadece bu okula çocuğu giden veliler ilgilenmiyor. Benim mesela hiç bir alakam yok, 4 sene önce mezun oldum ama burası semtimin okulu, tarihi var.

Ben 8 sene okudum orada, her yerinde anım var. Ailemin aynı şekilde öyle. Biz sahip çıkmazsak kim sahip çıkacak? Bu çevrede zaten yeteri kadar imam hatip var, mahallenin halkı istemiyor. İnsanlar tamamen bağımsız olarak yerel toplantılara katılıp bu durumu duyurmak için ceplerinden para veriyorlar. Masraf yapıyorlar. Parayı önemsediğimden söylemiyorum. İnsanlar bu durumu önemsiyor, ciddiye alıyor. Bizde en gencinden en yaşlısına ulaşıp bu olayı büyütüyoruz. Çevrede iki imam hatip daha var.

Okulun ilk gününe de bir şeyler planlıyoruz. Gerekirse alternatif ders verilecek.

Nursel Özbarutçu-Eczacı
Sordukları falan yok direk imam hatip yaptık dendi. Kayıtları alındı ve buradaki çocuklar ortada kaldı. Diğer okullar çok uzakta, çocukların yürüyerek gidemeyeceği anlaşıldı. Servissiz gidilemeyeceği anlaşıldı. Gönderebilen var, gönderemeyen var, servis ücretleri çok yüksek orta gelirli bir aile için bile ek bir yük, karşısındaki okula gidemez mi?

Benim apartmanımda, üst katımda oturan çocuk okuluna gidemiyor şu anda. Bu acı bir şeydir. Her gelen bakanın yeni bir icraatı var. Cemaatten bir takım şeyler yapıyorlar, kendi içlerinde çekişiyorlar. Bunlar öğrenciye, veliye yansıyor. Bu nasıl bir milli eğitimdir ki esasen dershanesiz çocuk eğitememektedir. Bu nasıl bir milli eğitimdir ki sürekli ben yaptım bunu uygulayacaksınız diyerek biat eden bir kültür yaratmaktadır.

84 yıllık bir okulun yıkılabilirliği bile konuşuluyor. Burası köşe olduğu için, çok büyük bir arazi olduğu için göz dikildiği buraya konuşuluyor. Önce yeterince imam hatip kaydı yapılmamıştır, bölgemizde böyle bir okula ihtiyaç yoktur şeklinde bir duygu oluşturuyor. Arsa ele alınıyor, otoparka, AVM’ye çevriliyor.

Bu bölge çağdaş düzeyde eğitim istemektedir. Gezi Parkı sürecinin bu reaksiyonlara %99 etkisi olduğunu düşünüyorum. O bir ruhtur, ortaya çıkmıştır. Ama öyle kolayda ortaya çıkmamıştır, 10-15 senedir yürütülen politikalar nedeniyle insanların fikirlerinde oluşan enerjidir. Bir araya nasıl geliriz diye düşünüyordu herkes ama bulamıyordu. Allah razı olsun belki bir araya getirme gibi iyi bir şey yapmıştır. Artık öğrendik biz de bu işleri, artık sahalarda çalışıyoruz biz de. Bizim bu okula ihtiyacımız var. İmam hatip okulu olmasın demiyoruz, açmak isteyen açarlar. Ama bölgedeki tek okulu, tarihi alamazlar, bu tamamen politiktir.

Emre Gündoğar-Öğrenci
Moralim bozuldu, burası bizim evimiz yuvamız, bir her şeyimizi burada yapıyoruz. Ben çocuğumu da buraya yazdırmayı düşünüyorum. Çoğu kişi bilmiyor hala buranın İmam-Hatip olduğunu, saklıyorlar, kayıtta söyleyecekler. Halk birleşti bu olaylarla.

Veysat Aybastı-Derici-Terzi
Elli yıllık mahallem burası. İki çocuğum da burada okudu. İmam Hatip olduğunu duyunca çarpılmışa döndüm. İktidarın zaten gelirken, hocası tarafından bir sözü vardır; “her şey yavaş yavaş, ağır ağır” Bu 30 yıl önce İzmir’de Menemen’de başlayan bir olay. Orada başlangıç verildi bu işe, ılımlı yavaş yavaş gidin, köşe taşlarını tutun, diyen bir zihniyetin sonucu bu. Ben geliyorum diye diye geldi, pasif oluşumuzdan oldu. Şimdi insanlar uyandı, yine bir aradalar.

Tanzer Taşkın- Tekel
Yaptıkları çıkarcılık başka bir şey değil, imamların okulları doldurdular her yeri. Buradakilerin rahatı kaçıyor. Bunların Türkiye’yi bölmeye ve dönüştürme çabaları var. Buranın böyle bir yere ihtiyacı yok ki. Türkiye’de bu kadar imam- hatibe ihtiyaç yok ki, geçen senede dolduramadılar.

Neslihan Koçaslan
16 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; http://haber.sol.org.tr