ABD’nin en etkili barolarından biri olan Philadelphia Barolar Birliği (Philadelphia Bar Association) Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta, Türkiye’deki hukuk dışı uygulamalardan endişe duyduğunu bildirdi.
1802′de kurulan ve ABD’nın en eski barosu olan 12 bin hakim, savcı, avukat ve akademisyen üyesi bulunan Philadelphia Barolar Birliği, ABD dahil dünyadaki hukuk uygulamaları ve insan hakları ihlallerini izliyor.
Baro adına Kathleen D. Wilkinson tarafından gönderilen mektupta ,Gezi protestolarında polisin aşırı güç kullanması ve tutuklamalara dikkat çekti. Mektupta , Çağlayan Adliyesinde avukatlara uygulanan sert müdahale ve göz altılardan kaygı duydukları vurgulandı.
Avukatların barışçıl protestosuna karşılık şiddet gördüğü ve tekmelendiği de anlatılan mektupta, hukuk dışı uygulamalardan korkuya kapıldıkları bildirildi.
Mektupta, avukatların yanı sıra gazeteciler ve insan hakları savunucularıyla barışçıl göstericilere karşı polisin orantısız aşırı güç kullanımı konusunda Erdoğan’ın dikkati çekiliyor.
Philadelphia Barolar Birliği, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin son raporunda yer alan eleştirilere de atıfta bulunuyor, ayrıca Avrupa Parlamentosunun endişelerini de aktarıyor.
Mektupta, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası yükümlülüklerden uzaklaştığı kaydedilirken, Türk Anayasasında yer alan insan haklarıyla ilgili maddeler hatırlatılıyor, hukuki prensip ve temel özgürlüklerin gözetilmesi isteniyor.
MEDYA ÖRGÜTLERİ DE UYARDI
Uluslararası Basın Enstitüsü ve ona bağlı Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü, yayınladığı bildiriyle Ergenekon kararlarını eleştirerek endişelerini dile getirdi.
Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve ona bağlı Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), Ergenekon davasında çıkan kararlarla ilgili bir bildiri yayınladı.
Bildiride şu ifadeler yer aldı: “Türk hapishanelerindeki gazetecilerden birçoğunun, meslekleri gereği yaptıkları işe misilleme olarak tutuklandığı konusunda uzun zamandır korkularımız vardı. Varılan bu sonuç, Ergenekon davasındaki çok sayıda endişe verici suçlamalar ve yasal süreçteki ihlallerle güçlenmiş görünüyor. Bu gazetecilerden birçoğunun demir parmaklıklar ardında şimdiden yıllar geçirmiş olduğunun dikkate alınarak yetkililerin, temyiz sürecinde onları salıvermesi çağrısı yapıyoruz.
9 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; yurtgazetesi.com.tr