İsveç ve İngiltere’de yaşayan Kürt ve Türk gençleri Taksim direnişini desteklemek ve yaygınlaştırmak için ilginç bir projeye imza attı. Dünyanın 25 ülkesinden gençlerle ilişkiye geçerek Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye’nin dört bir yanına yayılan direnişle ilgili görüşlerini filme aldı.
Gezi Parkı ve Taksim’deki direnişe yönelik polis saldırısının görüntülerinin yer aldığı ve Türk basınının direnişi görmezden gelmesinin teşhir edildiği filmde, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinın yanısıra Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Yeni Zelanda, Meksika ve Güney Kore’den gençler kendi diierinde dayanışma mesajlarını iletiyor ve konuşmalarını “Her Her Taksim” diyerek sonlandırıyor.
İngilizce seslendirilen Türkçe altyazılı filmin yapımına aktif olarak katılan ve proje içinde yer alan gençlerden biri de İsveç’de dünyaya gelen Kuzey Kürdistanlı Nergis Yıldız. Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesi ve doğanın korunmasına yönelik mücadelenin baskılara karşı özgürlük mücadelesine dönüşmesinin ve mücadeleye gençlerin önderlik etmesinin yurtdışında yaşayan Türk, Kürt ve değişik milletten gençleri etkilediğini ve harekete geçirdiğini belirten Yıldız, projelerinin amacını “Türkiye’deki direnişçilere yalnız olmadıklarını hatırlatmak, Dünyanın değişik ülkelerinden gençlerin mücadelelerine destek verdiklerini göstermek” diyerek özetledi.
“Projenin bir diğer amacının da biber ve gaz bombalarına, tomalara karşı direnen insanların mücadelelerinin demokrasi ve özgürlük mücadelesi için önemli olduğunu ve yaptıklarından gurur duyduğumuzu göstermekti “ diyen Yıldız, yurt dışında yaşayan Türkiyelilerin bu konuyu değişik araç ve yöntemleri kullanarak kamuoyunun gündeminde tutmaya çalışmaların önemine dikkat çekti.
Filmde yer alanlardan biri de olanları İsveç medyasına aktarmak için gittiği Taksim’de polis tarafından gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen genç Gazeteci Sarah Olsson. Gezi Parkı’ndaki direnişin Dünyanın pek çok ülkesindeki gençleri olduğu gibi İsveç’teki gençleri de etkilediğini belirten Olsson, filmin Taksim direnişinin geniş kitleler tarafından bilinmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.
İsveç Hükümeti’nin Taksim ve Türkiye’nin diğer illerinde yaşanan polis şiddetine ve kendisinin sınır dışı edilmesine tepki göstermemesini eleştiren Olsson, Taksim ve Türkiye’de yaşananları İsveç kamuoyunun gündemine getirmeye devam edeceğini söyledi.
Gezi Parkı eylemleri nedeniyle onlarca gazetecinin işten atıldığına ve bir çok gazetecinin zorunlu izne ayrılmaya zorlandığına dikkat çeken Olsson, bu konuyla ilgili bir tartışma yazısı kaleme alacağını ifade etti.
8 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; firatnews.com