Antakya’da 1 Temmuz’da başlayan yaz okulu iki gün süren etkinliklerle sona erdi. Polisin baskısına rağmen çocuklar hem müze gezdi hem de üretimlerini sergiledi.
Hatay Halkevi’nde 1 Temmuz’da başlayan Halkevleri Yaz Okulu iki gün süren etkinliklerle sona erdi. Yaz Okulu çocukları 2 Ağustos Perşembe günü “Kentimizi tanıyoruz” diyerek Arkeoloji Müzesi’ni gezdi. Çocukların müze gezisi sırasında Hatay Güvenlik Şube polisleri, gezinin yasal olmadığını söyleyerek ceza yazmaya çalıştı.
Polislerin gezinin yasal olmadığını iddia gerekçeleri ise şunlardı:
-Üzerinde “Çapulcuyuz biz -Halkevi Yaz Okulu” yazılı tişörtü giymek siyasal bir faaliyettir.
-Saray Caddesi’nde ortadan yürüyerek geçmek yaya yolunu trafiğe kapatmaktır.
-Müzeye yürüyerek gitmek gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefet etmektir.
-Çocukların söylediği “balıkçıları çiz” adlı çocuk şarkısı ise ideolojik marştır.
Çocuklar, polisin tüm engellemelerine müze gezisini tamamladı.
Bugün (3 Ağustos) saat 17.00′da Hatay Halkevi’nde yapılan Çocuk Şenliği’nde veliler, çocuklar, mahalleliler buluştu.
35 öğrenci ve 10 gönüllü öğretmen ile birlikte yapılan yaz okulunda yaratıcı drama, eğlenceli bilim, pantomim, resim, müzik, yaratıcı işler, satranç, yüzme, GO ve Arapça atölyeleri yapıldı.
Velilerin de aktif olarak katıldığı ve bir ay süren yaz okulunda el birliği ile yapılan üretimler bugün yapılan şenlikle sergilendi.
Yaz okulundan iki öğrencinin sunumunu yaptığı şenlikte velilerden Semire Olgaç ve gönüllü öğretmenlerden Aycan Kabakçı konuşma yaptı.
“Halkevleri Yaz Okulu, çocuklarımız için özgüvenlerinin arttığı ve birey olmayı öğrendikleri bir okul oldu” diyen Semire Olgaç, “Yaz okulunda çocuklarımızla birlikte karanlığa inat, aydınlık bir gelecek düşü kurmayı, umudumuzu yitirmemeyi öğrendik” dedi.
Aycan Kabakçı ise “Halkevleri Yaz Okulu’nda AKP’nin gerici, piyasacı eğitim sistemine alternatif, yarışın, ezberin olmadığı bir eğitim modelini öğrenci-öğretmen ve velilerimizle birlikte oluşturuyoruz. Hatay’da bu yıl ikincisini yaptığımız Yaz Okulu tüm Türkiye’de verdiğimiz parasız, bilimsel, nitelikli eğitim mücadelesinin bir parçasıdır” diyerek sözü çocuklara bıraktı.
Çocuklar, yaratıcı drama, pantomim ve Arapça atölyelerinde ürettikleri Türkçe ve Arapça iki ayrı tiyatro oyunu sergiledi. Özellikle Arapça yapılan tiyatro gösterisi şenliğe katılanlarda büyük alkış aldı. Ardından satranç ve GO atölyelerinde çıkan kısa performans sergilendi.
Etkinlik sonunda müzik atölyesinde oluşturulan Minik Çapulcu Korosu çıktı. Yaz okulu boyunca öğrendikleri dört çocuk şarkısını seslendiren Minik Çapulcular sahneye “Penguen Dansı” ile giriş yaptı. Çocukların resim atölyesinde hazırladığı “Özgür Eller” resim sergisi ise Hatay Halkevi salonunda gün boyunca sergilendi.
4 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; sendika.org