Cumhuriyet: Biber gazı dilsiz bıraktı!

Gezi direnişi sırasında yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılan Mehmet İstif (36), ağzında oluşan yaralar nedeniyle 1 aydır tedavi görüyor. Dilinin dörttü birini kaybeden ve konuşma güçlüğü çeken İstif, “Biber gazındaki kimyasal içeriğin ortaya çıkarılması ve bu gazın yasaklanması için yargıya başvuracağım” dedi.

biber-gazi-sonucu

Akdeniz Oyunları’nın açılış töreninin yapıldığı 20 Haziran’da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki protesto gösterisine katılan Mehmet İstif’in yüzüne polis yakın mesafeden biber gazı sıktı. Gaza maruz kaldıktan sonra yüzünde, ağız içinde ve burnunda şiddetli yanma hisseden İstif, gaza maruz kalan diğer kişilerin de benzer şikâyetleri olması nedeniyle yanma hissinin geçeceğini düşündü. Ancak ertesi gün İstif’in ağzında şişlik ve yaralar oluştu. Toros Devlet Hastanesi’ne başvuran İstif’e burada yapılan muayenenin ardından enfeksiyon tanısı konularak sprey türü ilaçlar verildi. Ancak yaralar daha da kötüleşince İstif, birkaç gün sonra Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Burada yapılan ilk incelemede Adli Tıp Birimi, “ağız içi yaralarına biber gazının neden olduğu” şüphesi kayda geçirildi ve İstif, Kulak Burun Boğaz Bölümü’ne sevk edildi. “Alerjik reaksiyon” tanısı konulan İstif, 10 gün önce ameliyat edildi.

Dilinin dörtte birini kaybetti

Dilinde oluşan mukoza ameliyatla temizlenirken, İstif, dilinin dörtte birini kaybetti. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde tedavisi süren İstif’in ağzındaki yaralar hâlâ tam olarak iyileşmedi. Konuşma güçlüğü çeken İstif’in dilinden alınan parçalar, biyopsiye gönderildi. İstif, “Yaralar ağız içimin tamamına ve dilime yayıldığı için ameliyat oldum. Dilimin üzerinde bir mukoza oluşmuş. Onu kazıdılar ancak dilimin dörtte birini kaybettim. Alerjik reaksiyon tanısı koydular ama bu tanı henüz net değil, çünkü yaralara hangi maddenin neden olduğunu tespit edemediler. 20 Haziran’a kadar hiçbir sağlık problemim yoktu. Bir süre daha hastanede kalmam gerektiği söylendi. Şu an şiddetli ağrılarım var. Enfeksiyon durmuyor, sürekli yüksek ateş sorunu yaşıyorum. Konuşamıyorum” dedi.

Biber gazı yasaklansın

Adli Tıp incelemesinin ardından yaralara biber gazının içindeki hangi maddenin neden olduğunun ortaya çıkacağına dikkat çeken İstif, “Benim sorunum, derdim polislerle değil. Ben biber gazındaki kimyasal içeriğin ortaya çıkarılması ve bu gazın yasaklanması için yargıya başvuracağım” diye konuştu.

Biber gazı insan hakkı ihlali

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi de polisin keyfi biber gazı kullanımı nedeniyle birçok insanın yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, “Gaz kullanımı Gezi olayları nedeniyle Türkiye’nin gündemine oturdu, ancak Mersin’de bu sorun yıllardır yaşanıyor. Özellikle Kürt mahallelerinde bu gazın gelişigüzel kullanılması nedeniyle sakatlananlar oldu, felç geçirenler oldu. Evlere bile gaz bombası atıldığı oldu. Mersin gaz bombası kullanımında adeta pilot bölge seçildi. Uygulamanın etkili olduğu görülünce tüm Türkiye’ye yayıldı. Biz gaz bombası kullanımının sınırlandırılması için birçok girişimde bulunduk ama idare bunu azaltmak yerine şehrin bütününe yaydı. Gaz kullanımı doğrudan doğruya insan hakkı ihlalidir. Yasal değildir” dedi.

Abidin Yağmur
3 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; cumhuriyet.com.tr

    This post is also available in: İngilizce