Twitter’ın 2013′ün ilk altı ayı için şeffaflık raporunu açıkladı. Türkiye kullanıcı bilgisini öğrenme ve içerik kaldırma taleplerine olumsuz yanıt aldı.
Twitter yılda iki kez yayınladığı şeffaflık raporunu yayınladı. Rapor 1 Ocak–30 Haziran 2013 tarihleri arasını kapsıyor. Rapora göre Twitter Türkiye’nin kullanıcı bilgisini öğrenme ve içerik kaldırma taleplerine olumsuz yanıt verdi. Türkiye bu tür talepler konusunda en az başvurusu olan ülkeler arasında yer alıyor.
Raporda hükümetlerin hesaplarla ilgili bilgi alma, içerik kaldırma talepleri ve telif hakkı ihlali başvuruları yer alıyor.
Hükümetler genellikle cezai soruşturmalar ve olgularla bağlantılı olarak bilgi talebinde bulunuyorlar. Toplamda bin 697 hesapla ilgili bin 157 başvuruyla bilgi istendi.
Twitter bu taleplerin yüzde 55’ini karşıladı. ABD’nin 902 taleple en çok bilgi talep eden ülke olduğu raporda, Japonya 87 talep ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye 10’dan daha az kullanıcı bilgisi talep eden ülkeler arasında yer aldı; ancak Twitter Türkiye’nin taleplerin hiçbirine karşılık vermedi.
Hükümetler genellikle yasadışı olan içerikler hakkında kaldırma ya da kesinti talep ediyor. İçerik kaldırma taleplerinde 17 talep ile Rusya başı çekiyor, on talep ile Brezilya ikinci.
Türkiye’nin ise üçü mahkeme kararları sonucu ortaya çıkan, diğer dördü polis ya da diğer devlet kurumlarından alınmış olan yedi kaldırma talebi var ancak Twitter Türkiye’nin bu talebine de karşılık vermedi.
Dünyada toplam 73 mesaja erişim engellendi, engellenen mesajların 39’u Brezilya’dan.
Raporda DMCA’dan (Digital Millenium Copyright Act) gelen telif hakkı ihlali başvurularında son rapora göre yüzde 76 artış yaşandığı gözleniyor. Yılın ikinci yarısında 5 bin 753 telif hakkı uyarısı alan Twitter 18 bin 413 tweeti ve 3 bin 993 medyayı ağdan kaldırdı. (FT/HK)
* Raporun tam metni için tıklayın.
1 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org