KIZILAY Güvenpark’ta yapılan halk forumunda basın özgürlüğü ve polis şiddeti konuşuldu. Muhabir ve kameramanların da katıldığı forumda, gazeteciler örgütlü mücadele çağrısında bulundu.
Güvenpark Forumu’nda bir araya gelen gazeteciler ve vatandaşlar Gezi eylemleri süresinde gazetecilerin yaşadığı sorunları ve basın özgürlüğünü konuştular. Gazetemiz Muhabiri Hasan Akbaş, yandaş medyanın polis şiddetini yansıtmamasına rağmen halkın kendi alternatif medyasını yarattığını belirtti. Polis şiddeti konusunda en çok sorun yaşayanların muhalif gazeteciler olduğuna dile getiren Akbaş, Dikmen’de yapılan polis müdahalesinde TOMA’nın direkt hedefi haline geldiğini ifade etti. Gece-gündüz direniş alanlarında haber izlediklerini belirten Akbaş, sıkça polislerin kendilerini hedef gösterdiğini söyledi.
Büyük medya kuruluşlarında çalışan basın emekçilerinin yayınlanmayan haberlerini sosyal medya aracılığıyla duyurduğunu ifade eden Akbaş, “Ticarileşmiş medya meslektaşlarımızın mesleklerini icra etmelerinin önünü tıkıyor. Bunu ‘Bırak mesleğini simit sat’ demeden, birleşerek, ortaklaşarak çözeceğiz” diye konuştu. Örgütlü mücadelenin önemine dikkat çeken Akbaş, “Özgür basın yanınızda” dedi.
Sendika.org Ankara Muhabiri Çağlar Özbilgin 31 Mayıs’tan bu yana Türkiye gibi medyanın da eskisi gibi olmadığını dile getirdi. Bunun nedeninin medyanın sermayenin birikimiyle ortaya çıkması, piyasanın işleyişine göre haber yapması olduğunu söyleyen Özbilgin, “Gezi direnişini haber yapmak yerine, Mısır’da yaşananları saatlerce canlı yayın yaptıklarını gördük” dedi. İktidarın basın üzerinde ciddi bir baskı uyguladığını belirten Özbilgin, medya ve iktidar arasındaki çıkar ilişkisinin haber yapma biçimlerini etkilediğini ifade etti.
SİZİ GÖRMEYEN GAZETELERİ ALMAYIN
Akşam Gazetesi Ankara Muhabiri Ali Ekber Ertürk de ana akım medya gazetelerinin tirajlarında direniş sonrasında düşüş olmadığına dikkat çekti. Ertürk, “Sizleri görmeyen, terörist ilan eden, direnişi küçümseyen o gazeteleri almayın” dedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Yöneticisi Gökhan Bulut ise basın emekçilerinin çalıştıkları kurumun kodlarına bağlı kalmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bunu bir özeleştiri anlamında söylediğini dile getiren Bulut, birçok medya kuruluşunda her ocak ayında işten çıkarmalar yaşandığına dikkat çekti. İş sıkıntısının olduğunu söyleyen Bulut, “Gazeteler ve televizyonlar daha az kişiyle daha çok iş yapmaya çalışıyorlar” dedi.
Ankara Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Funda Başaran Özdemir “Biz derslerimizde sürekli medyanın yanlılığını anlatırdık. Gezi direnişiyle birlikte medyanın ne kadar sermaye ve egemenlerden yana olduğu gözlerimizin önüne serildi” dedi. Medya ve medya emekçilerinin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Özdemir, basın emekçilerinin özveriyle çalıştıklarını ifade etti. Medyanın haber alma özgürlüğünü kısıtladığını belirten Özdemir, “Basın emekçilerinin ve bizim karşımızda aynı medya var” diye konuştu.
Forum sonrası kurulan yeryüzü sofrasında ise hep birlikte yemekler yenildi.
19 Temmuz 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; evrensel.net