Bianet: “Cinayet, görev suçu değildir!”

Polis Ahmet Şahbaz’ın öldürdüğü Ethem Sarısülük’le ilgili davada verilen “yargılanmanın durdurulması” kararı üst mahkemece kaldırıldı. Mahkeme, suçun “görev suçu olmadığına” karar verdi. Polis Şahbaz hakim önüne çıkacak.

ethemsarısuluk2

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara direnişinde Ethem Sarısülük‘ü silahla vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’ın yargılanmasının durdurulması kararına yapılan itirazı kabul etti.

Mahkeme, polis Şahbaz’a yöneltilen suçlamanın, “4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamının dışında kaldığı” gerekçesiyle bu kararı aldı.

Şahbaz hakkında soruşturma iznine gerek olmadığı bu kararla kesinleşmiş oldu, sanık polis ilk duruşma tarihinin belirlenmesinin ardından hakim karşısına çıkacak.

Mahkeme kararının gerekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki yargılamalara dikkat çekildi:

“Ülkemiz aleyhine AİHM’de yapılan işkence şikayetlerinin büyük bölümünü teşkil eden, hakkında işkence ve kötü muamele iddiaları bulunan kamu görevlilerinin, idari izin prosedürü nedeniyle yargılanamadığına ilişkin iddiaların engellenmesi kaçınılmazdır.”

“Bu çerçevede, tüm kamu görevlilerinin işkence ve kötü muamele iddialarında idari izin kapsamı dışında tutularak, yargılanmalarına imkan sağlayacak bir düzenleme getirilmektedir.”

“Olayın adli veya idari görevin ifası sırasında meydana gelmesinin önemli olmadığı, bu itibarla yerinde olan itirazların kabulü ile genel hükümler gereğince yapılan soruşturmaya dayalı düzenlenen iddianame gereğince yargılamaya devam edilmesi gerekir.”

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, “7. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının gerekçesinde hem iç hukuka hem de AİHS ve AİHM kararlarına atıfta bulunulması önemli” dedi.

Davanın görülmesine yargılamanın durdurulmasına karar veren 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

Başsavcılık iddianamede ısrar etti

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Şahbaz’la ilgili yargılanmayı 17 Temmuz’da durdurmuştu.

Mahkeme, davanın “yargılama izni alınmadan açıldığı” gerekçesiyle “yargılamanın durmasına” ve “gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine” karar vermişti.

Başsavcılık ve Sarısülük ailesi karara itiraz etti.

Bayraktar, bianet’e yaptığı açıklamada, bunun tamamen polis Şahbaz’ın yargılanmasını engellemeye yönelik bir karar olduğunu, hukuki olmadığını ifade etmişti:

“İzin, ancak görevle ilgili suçlar için geçerlidir. Ancak savcı Veli Dalgalı da zaten iddianamenin tamamına bakıldığında, mealen Şahbaz’ın göreviyle ilgili bir suç işlemediğini ifade ediyor.” (AS)

Ayça Söylemez
19 Temmuz 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org