Bianet: Kaldırım Taşlarının Altında Kitap Var

Gezi Parkı’nda bir kütüphane büyüyor. Her gün yüzlerce kitap kütüphaneye getiriliyor ve direnişçilere ücretsiz dağıtılıyor. Bu kütüphanede kitap alan da veren de 7/24 eksik olmuyor.

gezi-kutuphanesi

Yitik Ülke Yayınları’nın twitter’da başlattığı kampanyanın ardından oluşturulan Gezi Parkı Kütüphanesi büyümeye devam ediyor. Yayınevleri, yazarlar, direnişçiler, sanatkarlar tarafından desteklenen kampanyada yüzlerce kitap eylemcilere dağıtıldı. bia kitaplığından İfade Özgürlüğü’nün On Yılı, Çocuk Odaklı Habercilik ve Kadın Odaklı Habercilik de Gezi Kütüphanesi’deki yerlerini aldı.

Binlerce insanın doldurduğu Gezi Parkı’nın en kalabalık noktalarından bir tanesi Gezi Parkı Kütüphanesi. twitter’de yayılan “Gezi Parkı, park olarak kalsın, güzel bir kütüphane açılsın. Yitik Ülke Yayınları olarak kitap desteği yapalım, kardeşlik kazansın. Zor mu? İşte Gezi Parkı’na yapılmasını istediğimiz Özgür Kütüphane” mesajıyla yayılan kampanya sonucunda tuğlalardan bir kitaplık oluşturuldu.

bia kitapları da kütüphanede

gezi-kutuphanesi2

Yüzlerce insanın, yayınevlerinin, kurumların kütüphaneye kattığı kitaplar direnişçilere ücretsiz dağıtılıyor. Kütüphaneye gittiğinizde “sosyal bilimler isteyen”, “aşk romanı var elimde”, “tarih meraklısı olan” gibi seslerle okuyucular kitaplarıyla buluşturuluyor.

Kütüphaneden sorumlu bir direnişçi ellerinden yüzlerce kitap geçtiğini anlatıyor. Çünkü kitapları alanlar kadar, veren de çok . bianet’in yayınladığı kitapları binbir zorlukla gönüllü direnişçiye teslim ettikten sonra kütüphaneyi inceliyorum.

Kütüphane ilk bakışta ’68 hareketinin ünlü sloganını çağrıştırıyor: “Kaldırım taşlarının altında kumsal var.” Ama bir farkla bu taşların altında kitaplar yatıyor. Ama her türlü kitap. Keza Mem u Zin’in yanında test kitabı görmek ya da edebiyat dergisinin yanında ortaöğretim 10. sınıf tarih dersi kitabı görmek mümkün.

Kitapların çeşitliliğinden mi, yoksa kitap okumanın daha ilk gününden itibaren direnişin bir parçası ve yöntemi haline gelmesinden mi bilinmez ama Gezi Kütüphanesi 7/24 çalışıyor. Günün her saatinde birileri kütüphaneye bir kitap bırakıyor, birileriyse o kitabı okuyor. Kütüphane de direniş gibi gittikçe büyüyor. (EA/HK)

Elif Akgül
6 Haziran 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org