Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gezi Parkı eylemlerine katılan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi biyoloji öğretmeni 50 yaşındaki Güven Boğa hakkında idari soruşturma başlattı.
‘Gezi Parkı eylemlerinin en önünde yer almak ve grupları yönlendirmekle’ suçlanan Boğa, açılan soruşturmanın ‘keyfi olduğunu’ öne sürerek, tepki gösterdi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Denetleme Kurulu üyeliğinin yanı sıra, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adana Şubesi’nde 6 yılı başkan olmak üzere 11 yıl yöneticilik yapan Güven Boğa, Türkiye genelinde Gezi Parkı eylemlerine milyonlarca, Adana’da da on binlerce kişinin katıldığını belirtti. Kendisinin de Adana’da yapılan eylemlere katıldığını söyleyen Boğa, bu eylemler nedeniyle gözaltına alınmadığını ve hakkında herhangi bir dava açılmadığını, ancak idari soruşturmayla şaşkınlık yaşadığını söyledi.
‘KEYFİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’
Gezi Parkı eylemlerinde eğer bir ölüm gerçekleşmemişse, olaylar belli bir yere kadar tırmanmamışsa, bunda kendilerinin büyük rolü olduğunu savunan Güven Boğa, şöyle konuştu:
“Eylemlerde üstlendiğimiz role rağmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla soruşturma başlatılmasını şiddetle kınıyorum. Soruşturmada da ilginçtir, sadece ‘Gezi Parkı eylemlerinin en önünde yer almak ve grupları yönlendirmek’ sorusu soruldu. Bunun dışında herhangi bir soru sorulmadı. Tabii ki biz demokratik ve barışçıl eylemlerin içinde rol aldık. Bundan sonra da rol alacağız. İçişleri Bakanlığı da açıkladı, Türkiye’nin her yerinde 2 milyon 500 bin vatandaş, Gezi Parkı eylemleri için sokaklara çıktı. Adana Emniyet Müdürlüğü de açıkladı. Yaklaşık 100 bin kişi sokağa çıktı. Milyonlarca insanın sokaklara çıktığı bir eylemden dolayı, yalnızca Adana’da bir kamu emekçisine böyle bir soruşturma açılmasını doğru bulmuyorum ve şiddetle kınıyorum. Gezi Parkı eylemleri nedeniyle, kentte yaklaşık 700 kişi gözaltına alındı.
Bunların arasında olmadım. Çünkü taşkınlık yapan, provokasyon yapanlara karşı, biz bir biçimde kitlenin can güvenliğini sağlayan insanlar olarak, mitingleri barışçıl şekilde sürdürdük. Yani bu soruşturmanın keyfi bir soruşturma olduğunu düşünüyorum.”
AİHM’E GİTMİŞTİ
Güven Boğa’ya, 2009- 2012 yılları arasında katıldığı yürüyüş, eylem ve basın açıklamaları nedeniyle, İl Emniyet Müdürlüğü’nce ’5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na muhalefet’ suçundan 9 kez farklı tutarlarda idari para cezası verilmişti. Toplamda bin 577 lira para cezası ödeyen Boğa, cezalara yaptığı itirazlar Adana Sulh Ceza Mahkemesi’nce reddedilip iç hukuk yolları kapanınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu.
7 Temmuz 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; yurtgazetesi.com.tr