Evrensel: Savcılık “Gezi olayları ‘terör’ değil”

gezi

Ankara Terör Savcılığı, Gezi direnişindeki eylemlerle ilgili soruşturmada görevsizlik kararı verdi.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre Gezi protestolarının “terör” eylemi kapsamında değerlendirilemeyeceğine karar veren Savcılık, dosyaları Basın Savcılığı’na gönderdi.

Ankara’da yürütülen soruşturmada Terör Savcılığı, gösterilerle ilgili gönderilen 4 ayrı soruşturma dosyasında görevsizlik kararı verdi. “Terör” suçlarına bakmakla görevli Başsavcılık, eylemlerde ilgili görüntüleri, terör ve istihbarat birimlerinden gelen bilgi ve belgeleri inceledi. İncelemenin ardından görevli başsavcılık, görevsizlik kararı vererek 4 dosyayı Basın Suçları’na bakmakla görevli Başsavcıvekilliği’ne gönderdi.

‘PROTESTOLAR DARBE AMACI TAŞIMIYOR’

Görevsizlik kararında, “Protestoların darbe amacıyla ya da ‘terör örgütleri’nin yönlendirmesiyle gerçekleştirildiğine dair yeterli delil olmadığı” ifade edildi. Terör savcılığı, protestoların  polise mukavemet, kamu malına zarar verme, kamu düzenini bozma iddiasıyla değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Gezi eylemlerine destek amaçlı Ankara’da 120 gün boyunca devam eden gösterilerde bin 270 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların çoğu, emniyetteki işlemlerin ardından serbest bırakılırken, gösterilere katılanlara yönelik daha sonra da “terör” kapsamında operasyon yapılmıştı. Bu operasyonlarda gözaltına alınanlardan 78 kişi tutuklanmış, ardından yapılan itiraz sonucu serbest bırakılmışlardı. Ankara’daki Gezi eylemleriyle ilgili başlatılan soruşturma da ilk önce dosya Terör Savcılığı’na gitmiş, ardından görevsizlik kararı verilerek Basın Suçları’na gönderilmişti. Emniyette gelen yeni görüntü ve deliller üzerine ise dosya yeniden Terör Savcısı’na gönderildi. Terör Savcısı 2. kez görevsizlik kararı vererek dosyayı geri gönderdi.

BİN KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcılığı, Gezi protestolarına katılan yaklaşık bin kişi hakkında soruşturma yürütüyor. Şüpheliler, emniyette oluşturulan özel bir ekip tarafından olay görüntülerinin tek tek incelenerek tespit edildikleri öğrenildi. Gezi soruşturmasını yürüten savcılık, ayrıca Kızılay, Dikmen ve Tuzluçayır semtlerinde yapılan eylemlere katılan toplam 150 kişi hakkında da 6 ayrı iddianame hazırladı. Bu iddianameler, çeşitli mahkemelere gönderildi. İddianamelerde, eylemcilerin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kamu malına zarar verme” gibi suçlardan cezalandırılmaları istendi.

GEZİ BERAATINA SAVCIDAN İTİRAZ

Gezi direnişine katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 23 kişi hakkında mahkemenin duruşma yapmadan birlikte beraat kararı vermesine, deniz gözlüğü ve motor kaskını delil sayan soruşturma savcısından itiraz geldi. Savcı “duruşma yapılmadan beraat kararı verilemez” diyerek kararı temyiz etti.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

Savcı Nazmi Okumuş, 23 kişi hakkında “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma, toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla iddianame hazırlamıştı. İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame, usul eksikliği ve yüklenen suçu oluşturan olayların mevcut delillerle ilişkilendirilerek açıklanması gerektiği gerekçesiyle iade edilmişti.

Mahkemenin iade gerekçesinde, “Maske, baret, deniz gözlüğü, motorcu kaskı, flama, sirke, solüsyon, sargı bezi silah değildir. Bazı şüphelilerin atılı suçu silahlı işlediğine dair delillerin ne olduğu iddianamede yer almamaktadır” ifadeleri yer almıştı. Savcı Okumuş, “Şüphelilerin deniz gözlüğü ve gaz maskeleri ile Taksim’de bulunan bir havuza yüzmek amacıyla gelmedikleri, amaçlarının olay çıkarıp güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girme amacı taşıdığı dosyanın münderecatı ile yapılan eylemlerden bellidir” diyerek iddianameyi tekrar mahkemeye göndermişti. İddianameyi kabul ederek davayı açan mahkeme, duruşmasız beraat kararı vermişti.

Kararda sanıkların herhangi bir toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunmamaları, polise karşı direnmemeleri gerekçe gösterildi. Mahkeme, ilk bakışta eylemin suç oluşturmayacağının anlaşıldığını belirtti. Savcılığın temyizi üzerine dosya Yargıtay’a gönderilecek.

16 Aralık 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; evrensel.net