Bianet: En az 8 gazeteci yaralandı

Türkiye genelindeki son protestolarda birçok gazeteci yine polis şiddetinin hedefi oldu. En az sekiz gazeteci yaralandı. Gazeteci örgütleri ise polis şiddetine tepkili.

Fotoğrafta polis gazeteci Ahmet Şık'ın üzerine kısa mesafeden biber gazı silahı doğrultuyor.

Fotoğrafta polis gazeteci Ahmet Şık’ın üzerine kısa mesafeden biber gazı silahı doğrultuyor.

Türkiye genelindeki son protestolarda birçok gazeteci yine polis şiddetinin hedefi oldu. Biber gazı, boyalı ve plastik mermi gibi “gösteri ajanlarına” maruz kalan gazeteciler ayrıca polisin doğrudan şiddetinin de hedefi oldular.

Dün İstanbul’da gerçekleşen Ahmet Atakan anmasında serbest gazeteci Ufuk Koşar polis ve protestocular arasındaki arbedede coplandı. Gazeteci Serdar Akınan Twitter hesabından muhabir Rabia Çelik’e bir polisin kafa attığını yazdı. Atlas Dergisi fotoğrafçısı Umut Kaçar başından plastik mermiyle yaralandı. Cumhuriyet muhabiri Ali Açar tekmelenerek yerde sürüklendi. Cumhuriyet gazetesi fotomuhabiri Kaan Sağanak iki metre yakından atılan plastik mermi ile yaralandı. Doğan Haber Ajansı fotomuhabiri Uğur Can ve Anadolu Ajansı muhabiri Bülent Doruk polis tarafından darp edildi. Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Mete Ud gözüne gelen tazyikli su nedeniyle bir süre görme kaybı yaşadı. BirGün muhabiri Berna Şahin ise Twitter hesabından sivil polislerin gazetecilerin çalışmasını engellediğini yazdı.

Gazetecilere yönelik polis şiddeti gazeteci örgütleri tarafından da protesto edildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olayların sorumlularının en kısa sürede bulunmasını istedi.

“Dün Ankara, İzmir ve İstanbul’daki toplumsal olayları izleyen gazetecileri kalkan ve plastik mermiyle müdahale ederek çalışamaz duruma getiren polisler hakkında işlem yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Meslektaşlarımıza da geçmiş olsun diyoruz. Polis şiddetinin cezasız kalmaması için meslektaşlarımızın suç duyurusunda bulunmasını istiyor ve gerekli hukuksal desteği vereceğimizi duyuruyoruz.”

Basın Konseyi ise gazetecilerin çalışmasının engellenmesinin basın özgürlüğüne açık bir müdahale olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini ifade etti.

“Halkın öğrenme hakkı adına toplumsal olayları izleyen, çok zor koşullarda görev yapan gazetecilere yönelik polis şiddetinin süreklilik kazanmasını kaygıyla izliyoruz.

“Yetkililerden, gazetecilerin haber alma özgürlüklerine saygı göstermelerini, basınının özgürce çalışabilmesi için gerekli koşulların sağlanmasın istiyoruz.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası da saldırıların son bulması için Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İçişleri Bakanı Muammer Güler başta olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırdı.

11 Eylül 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org