Sendika.org: Abbasağa Forumu Park Çalışma Grupları anlattı

abbasaga2

Abbasağa Park Forumu’nda 21 Ağustos Çarşamba günü Park Çalışma Grupları, kurulma amaçları ve bugüne kadar yaptıkları  çalışmalar hakkında Forumda bilgi verdiler. Forum katılımcıları;  önerilerini, taleplerini ve eleştirilerini gruplara aktardılar. Çalışma grupları, yapacakları çalışmalarla ilgili foruma düzenli bilgi vermeye devam edeceklerini söylediler. Gruplar, kendi çalışma alanları ile ilgili hazırlıklar yaparak forum takviminden gün alıp, foruma sunumlar yapacaklar. Belirlenen gündemler, forum katılımcılarının da katkılarıyla forum alanında tartışılacak.

Anneler Çalışma Grubu

Anneler Çalışma Grubu yaklaşık 2 hafta önce kuruldu. Çocuklara yönelik eğitici oyunlar ve dersler (oyun hamurları, matematik, yoga, kitap okuma) düzenliyorlar. Gezi sürecinde yaralanan, tutuklanan, yaşamını kaybedenlerin ailelerine maddi ve manevi destekte bulunmak için bir proje oluşturmak istiyorlar. Battaniye üretip satarak ailelere destek olmayıöneriyorlar. Bu konuda park forumundakilerin desteğini bekliyorlar.

Bilişim Grubu

Medya ve İletişim Çalışma Grubu’nun bünyeniden faaliyetlerini sürdüren Bilişim Grubu Parktakiler.org https://parktakiler.org sitesinin hazırlıklarını yapıyorlar. Foruma katılan bilişimcileri çalışma gruplarına davet ediyorlar. (Ayrıntılı bilgi Medya ve iletişim Çalışma Grubunun tanıtımında bulunmaktadır.

Dayanışma Ağı

Gezi eylemlerinin karşılıksız dayanışma ve yardımlaşmayı güçlendirdiğini düşünen Dayanışma Ağı yardımlaşma ve dayanışmayı park içinde de yaygınlaştırmayı istiyor. Bu ağ,paylaşılanlar arasında değer ilişkisi kurmayıp paranın belirleyici olduğu tüketim toplumunun dışına çıkma düşüncesiyle oluştırılmuştur. Yardım dağıtan bir yer olmayı reddeder. Beşiktaş’ın tekil, toplu ya da hanelerinin ihtiyaçlarını, yine aynı öznelerin, birebir, doğrudan dayanışmayla çözebilmesi için, duyurular yapma, iletişimleri derleme ve listeler oluşturup teşhir etme dışında yetki ve gücü olmayan bir araçtır. Oluşturdukları Facebook sayfasında insanların gönüllü olarak başkaları için neler yapabileceklerini (gönüllü eğitim, dil öğretimi, kullanmadıkları eşyaları paylaşma etc.. ) ve kimlerin neye ihtiyacı olduğunu belirlemeye çalışır.

Abbasağa Parkında her Pazar günü insanların kullanmadıkları  ya da ihtiyacı olduğu eşyaları birbiriyle takas ettiği bir takas pazarı kurmakta, park içinde bir kütüphane oluşturmaya çalışmaktadır. Ayrıca, Rojava’daki katliamlara karşı Rojava ile Dayanışma Kampanyası organize etmektedir. Dayanışma grubu, Rojava için herkesi kuru gıda, çocuk maması ve bezi, kadın pedi, ilaç ve antibiotik yardımı yapmaya çağırıyor. Kendilerine: https://www.facebook.com/AbbasagaDayanismaAgi/info üzerinden ulaşılabilir.

Eğitim Çalışma Grubu

Eğitim grubunda sadece öğretmenler değil, yeni mezunlar, öğrenciler, emekliler ve başka mesleklerden insanlar da yer alıyor. Yaş olarak da karma bir grup. Çalışma grubu olarak uzlaşma yöntemiyle toplantı yapıp karar alıyor. Bu model üzerine hazırladıkları kılavuzu da park katılımcılarıyla paylaşmak istiyorlar. Yaptıkları toplantılarda eğitimin sorunları, eğitim hak ihlalleri ve bu konularda neler yapabileceği zerine tartışıyorlar Ayrıca ezbere dayalı olmayan, yaratıcılığa ve eleştirel düşünceye dayalı bir eğitim nasıl olabilir, farklı  eğitim modelleri nelerdir üzerine konuşuyorlar. Grup olarak “biz de kendimizi eğitmeliyiz” diyor ve Abbasağa deneyimini bir tür eğitim olarak görüyorlar.

Şimdiye kadar yapılan etkinlikler: Çocuklarla Yaratıcı Eğitim dersleri, Yapıcı Eleştiri eğitimi (demokrasi atölyesi), Çocuklara yönelik Resim + İngilizce, Öykü Atölyesi (Yaratıcı yazarlık ve okurluk) 7-14, 14-19, 19 ve üstü şekline farklı yaş gruplarına yönelik Hareket Atölyesi, Güvenli İnternet Kullanımı (elektronik ortamda mahremiyetin korunması) Ana forum öncesi sunum, Kadın Çalışma Grubu ile yapılan Sezaryen ve Normal Doğum, Cinsel Sağlık ve Kürtaj Gerçeği sunum ve tartışma.

Planlanan etkinlikler: 3×4 Modeli ve Eğitimdeki Sorunlar (bu konuda bilgili sendikadan birini davet edip ana forumda sunum ve ardından tartışma olacak şekilde bir gündem önerisi)

Yakın Tarih Panel dizisi (Gazi mahallesi, Susurluk olayı gibi özellikle 80 sonrasındaki olayları araştırmış gazeteci, araştırmacı veya tanıkların sunuş yapacakları  ve arkasından soru-cevap ve tartışma olacak ana forum gündem önerisi)

Hareket Atölyesi (beden farkındalığı ve bedenin kendini nasıl sağılttığı üzerine uygulamalı bir atölye)

Yıldızlara Bakıyoruz (havanın uygun olduğu gecelerde parka getireceğimiz bir teleskopla gökyüzünü ve yıldızları izleyeceğiz.)

Güvencesizler Çalışma Grubu

Güvencesizlik dendiğinde ilk önce taşeron işçiliğin akla geldiğini söyleyen Güvencesizler grubu bugünün kapitalist üretim sisteminde emeğiyle ücretli çalışan her kesimin çalışma koşullarının gittikçe daha fazla güvencesiz hale geldiğini belirtmekte ve bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar yapmaktalar.

Hukuk Çalışma Grubu

Halihazırda avukatlardan, stajyer avukatlardan, hukuk fakültesi öğrencilerinden oluşan ve İstanbul Barosu Kriz Masası Eğitim Komisyonu ile diğer park forumlarındaki hukuk çalışma gruplarıyla irtibat halinde olan grub; meslek ya da öğrenimi hukukla ilgili olsun – olmasın, birlikte çalışmak ve destek olmak isteyen tüm gönüllülere açıktır.

Grupla irtibat kurmak için abbasagahukuk@gmail.com adresine e-posta gönderilebilir ve/veya abbasagahukuk@googlegroups.com adresine üyelik başvurusunda bulunulabilir.

Park ahalisinden ve forumdan yöneltilen soruları cevaplamak amacıyla da park forumunda çalışma grubu hazır bulunmaktadır. Her pazartesi akşamı grubun bir üyesi, soru ve önerileriniz için Ana Forum Moderasyonu bilgisi dahilindeki bir noktada grubu temsilen hazır bulunmaktadır.

Çalışma grubu, Abbasağa Park Forumunda ve ayrıca çağrı  üzerine Sarıyer ve Maltepe parkları forumlarında, polis tarafından yakalanma, gözaltına alınma, arama işlemine maruz kalma halinde haklarımızı ve dikkat edilmesi gerekenleri konu alan bilgilendirici sunumlar gerçekleştirmiş; yine Abbasağa Park Forumunda “İfade Özgürlüğü”nü konu alan bilgilendirici bir sunum daha gerçekleştirmeyi planlamaktadır; İstanbul Barosu Kriz Masası Eğitim Komisyonu ile koordineli olarak bu tür kolluk işlemlerine karşı yapılacaklar ve sahip olunan hakları anlatan bir broşür hazırlanmasına ve yayılmasına katkıda bulunmuştur.

İletişim-Medya Çalışma Grubu

İletişim-Medya Çalışma Grubu;  Metodoloji, Park Gazetesi, Sosyal Medya, Medya Takip ve Forumlararası koordinasyon alt çalışma grupları olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Metodoloji çalışma grubu

SWOT ve Paydaş Analizleri çalışmaları yaparak, Gezi direnişinde artı ve eksi yönlerimiz, avantajlarımız ve tehditler konularını irdeleyerek; Gezi direnişine kimlerin neden katıldığı, kimlerin destek verdiği, kimlerin destek vermediği konuları ele alındı. Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, Gezi direnişinin ardından yapılacak başta akademik çalışmalar olmak üzere, hazırlanacak metinlere, makalelere yön vermekti. Şu aşamada ise kantitatif anket çalışmasının hazırlıkları sürüyor. Diğer yandan Metodoloji ekibi, içeriğinde Abbasağa Parkı’na ilişkin bilgilerin olduğu, parkı ve forumun işleyişini anlatan, çalışma gruplarını tanıtan bir Park El Kitapçığı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kitapçık tamamlandıktan sonra, basılarak forum katılımcılarına ve Beşiktaş sakinlerine dağıtılacak. Forumumuz hakkında gerekli bilgiler bu kitapçık sayesinde alınabilecek. Aynı zamanda internet üzerinden de bu kitapçıktaki bilgiler paylaşılacak.

Park Gazetesi

Gezi direnişinde özellikle ana akım medyanın tutumu çok eleştirildi ve halktan yana, direnişe dair gerçek bilgilerin aktarıldığı bir yayın organına ihtiyaç olduğu görüldü. Bizler de, Abbasağa Forumu’na katılan gazeteciler olarak kendi medyamızı yaratma konusunda girişimlerde bulunmaya başladık. Bu çerçevede, internet ortamında bir haber portalı kurarak çalışmalarımza başlama kararı aldık ve parkgazetesi.com doğru. Eylül ayı içerisinde faal hale gelecek olan sitenin altyapı çalışmaları sürüyor. Şu aşamada demo olarak yayın yapıyor. Gönüllülük esasıyla içerik üretenparkgazetesi.com’un şu an yaklaşık 10 kişilik bir gönüllü muhabir-editör kadrosu bulunuyor. Öte yandan 20 kişilik gönüllü muhabir kadrosuna da Yurttaş Gazeteciliği eğitimi veriliyor. Bu eğitimlerin sonunda gönüllü muhabirler başta İstanbul olmak üzere, park ve mahalle forumlarını gezerek buralardan haberler üretecekler. Sosyal medya hesaplarımız: @parkgazetesi, www.facebook.com/parkgazetesi

Sosyal Medya

Abbasağa Forumu sosyal medya hesaplarını yöneten bir ekibiz. Abbasağa Parkı ile ilgili gelişmeleri sosyal medyadan duyuruyoruz. Forum anında konuşulanları hesaplarımızdan paylaşıyoruz. Gün içinde ise, forum gündemine dair bilgiler veriyoruz. Aynı zamanda diğer forumların da sosyal medya hesaplarını takip ediyoruz; dayanışma içerisindeyiz. Diğer forumların da duyurularını hesaplarımızı takip edenlere aktarıyoruz. Twitter’da @direnabbasaga ve @ParkMeclisi hesaplarımız var. Facebook’ta ise facebook.com/ParkMeclisi1 hesabımızdan ulaşabilirsiniz.

Medya Takip ve Üretim

Park Gazetesi ekibi ile koordineli çalışıyor. Özellikle ana akım ve yandaş medyada Gezi direnişi ve forumlara yönelik haberleri takip ediyoruz. Kara propagandaya karşı anti-kara propaganda içerikler üretiyoruz. Henüz içerik toplama aşamasındayız. Sitemiz aktif olarak çalışmaya başladığında daha yoğun içerik üretimine geçeceğiz.

Forumlar Koordinasyon

Diğer forumlar ile iletişimi sağlayan bir ekibiz. Forumlar Koordinasyon oluşumunun toplanmaya başlamasıyla birlikte bizler de bu toplantılara katılmaya başladık. Abbasağa olarak parkımızda yaptığımız çalışmalar hakkında bilgiler verdik. Buradan gelen öneri ve talepleri forumumuza ilettik.

Abbasağa Kadın Çalışma Grubu

Gezi direnişinde kadınlar, şimdiye kadar kazanmış oldukları hakları, kendi bedeni üzerinde söz hakkına sahip olmayı savunmak için sokaktaydılar. Devlet, kadınlar üzerinde de otoriter politikalarını uygulamaya devam ediyor. Son yıllarda kadınların kaç çocuk doğuracağı, o çocukları nasıl doğuracağı, nasıl eğiteceği kadınlara rağmen, kadınlarıninisiyatifi yok sayılarak dikte ediliyor. Abbasağa Kadın Çalışma Grubu, cinsiyetçi politikalara karşı kadınların ortak mücadele etmesi gerektiği düşüncesiyle biraraya gelen kadınlar tarafından oluşturulan bir grup.  Çalışmalarına Türkiye’deki ve dünyadaki kadın hareketlerinin, feminist hareketlerin deneyimlerini ve geliştirdiği politikaları tartışarak başladıklarını belirtiyorlar.

Yapılan Çalışmalar: Kadın Hareketleri Tarihi üzerine Mine Koçak bir sunum yaptı.  Tarihsel süreç içinde kadın hareketlerinin mücadelelerinde neleri öne çıkardığı, kazanımları, eksik bıraktıkları yerleri, kesintiye uğrama nedenleri tartışmaya açıldı.

İkinci olarak Osmanlı’da Kadın Hareketleri üzerine Melissa Bilal ve Zeynep Kutluata bir sunum yaptı. Osmanlı döneminde Ermeni, gayrimüslim ve Müslüman kadınların mücadele deneyimleri üzerine bir tartışma yürütüldü.

Ortak çalışmalar: Park içinde diğer çalışma gruplarıyla ortak çalışmalar yapmayı oldukça önemli ve gerekli bulan grup kadınların sağlık ve üreme hakları üzerine Abbasağa Eğitim Grubu ile tartışmalar yürütüp ortak iki etkinlik/tartışma düzenledi. Önümüzdeki günlerde bu etkinlikleri Forum’a taşımak istediklerini belirttiler.

Bu etkinliklerden ilkinde normal doğum ve sezaryen üzerine tartışıldı. Ebe Asude Oflaz, normal doğum ve sezaryenin ne olduğunu, doğum politikalarının kapitalist sistem tarafından nasıl şekillendirdiği, kadın bedeni üzerinden yürütülen ekonomi politikaları, kadın bedeninin en sağlıklı dönemlerinden biri olan hamilelik döneminin tıp sektörü tarafından nasıl kadına yönelik şiddet alanına dönüştüğü üzerine bilgiler verdi.

İkinci olarak yine Asude Oflaz ile son dönemlerde sıkça tartışılan kürtajın ne olduğu, cinsel sağlık, kadınlar ve erkekler için çok çeşitli doğum kontrol yöntemleri üzerine bir tartılma düzenlendi.

Grubun planladığı çalışmalar:  Gezi eylemleri döneminde devlet kaynaklı cinsel şiddet kadınların bir kez daha karşısına çıktı. Eylemler sırasında pek çok kadın polis tacizine, tecavüz tehdidine maruz kaldı. Tecavüz vakaları da gündeme geldi. Cinsel şiddetin uzun yıllar boyunca Türkiye’de bir devlet politikası olarak nasıl uygulandığına dair FORUM’da bir tartışma yürütmek istediklerini belirttiler. Yıllardır devlet kaynaklı cinsel şiddet üzerine çalışan Av. Eren Keskin’in foruma davet edilmesini ve kendisiyle tartışma yürütmeyi öneriyorlar.

İkinci olarak, feminizme dair önyargıların kırılabilmesine katkı sunmak için feminizmin ne olduğu, feminizmin kazanımları üzerine “Feminizm Herkes İçindir” atölyesi düzenlemeyi planlıyorlar.

Gezi Eylemlerinin gündemimize getirdiği diğer bir konu şehir yaşamanın  örgütlenmesiydi. Önümüzdeki günlerde kadınlar için güvenli, kadınların yaşamını kolaylaştıran, cinsiyetçiliğin azaldığı  bir kent-mahalle yaşamı nasıl olabilir, bunun nasıl kurulabileceği üzerine tartışma yürütmeyi düşünüyorlar.

Çalışmaları birlikte örgütlemek, yeni çalışmaları birlikte belirmek için forumdaki tüm kadınları Kadın Çalışma Grubuna davet ediyorlar.

Kültür Sanat Çalışma Grubu

Parklarda ve sahnelerde özgür sanatı sergilemek için yola çıkan Kültür Sanat Grubu direnişi destekleyen sanatçıların eserlerini insanlarla buluşturmayıamaçlıyor. Halk için sanat anlayışını benimseyen grup yerelden evrensele kültür sanat politikalarını inceleyerek yeni bir sanat anlayışı geliştirmek istiyor.

Yapılan çalışmalar: Heykel çalışması, çocuklar için resim, yaratıcı drama, çocuk korosu (eğitim grubuyla beraber), parktaki ağaçları kaplama çalışması.

Forum öncesi yapılan etkinlikler: Tango gösterisi, beden-perküsyon, Timur Selçuk’un bir şarkısının sözlerini Gezi direnişine göre yeniden yazıp icra edilmesi.

Yapılması planlanan etkinlikler: Kardeş Türküler konseri, çocuk korosu konseri, park sanat orkestrasının davet edilmesi, yeni bestelerin sergilenmesi…

Kriminoloji ve Adli Psikoloji

Suç, polis şiddeti, uyuşturucu, toplum güvenliği,  adalet ve mağduriyet, kapsamlı alanlarıyla ele alınmış çatışma, sosyal akımlar, uluslararası çatışmalar, politikşiddet ve terörizme; dünya adalet sistemi enstitülerinin bakış açılarını da koyarak; sorunları ve tartışmaları, suça yönelme hallerinin kontrolü doğrultusunda inşa ederek ; suç çatışma ve kontrolü,iki geniş sosyal bilim evrenselliğiyle  psikolojik ve sosyal perspektifle ele alan bir bakış açısı yaratır.

Hayalimizdeki Polisler; halkın ve halk güvenliğinin koruyucusu olan, olması gerekenin, toplumun güvenliğinin sağlanması noktasında insani ve mesleki değerler özünü kavuşturan, hak ve haklılık muhakeme gücünü kazanmasını amaçlayan polislerimizin, hayalimizden gerçeğe yansımasını amaçlar.

Mimar Mühendis Şehir Plancıları Atölyesi

Hükümetin sermaye yanlısı politikaları mimar ve mühendislerin çalışma koşullarını da etkiliyor. Kente yönelik düzenlemeler ise bilimsellikten oldukça uzak. Çalışma grubu bu uygulamaları grup içinde tartışıp sonuçlarını foruma onaylatararak hareket ettiğini belirtiyor.

Yapılan çalışmalar: Beşiktaş özelinde barınma ve ulaşım ihlalleri, Kadıköy iskelesinin durumu için dilekçe verilmesi ve bisiklet eylemi. Bu eylemlerin önümüzdeki dönem de devam edeceğini belirtiyorlar. Abbasağa’da neler olduğunu, Beşiktaş halkının taleplerininin ne olduğunu görünür kılmak için semte halk panoları  asmayı planlıyorlar.

Durağımızı istiyoruz kampanyasının sonunda 30M otobüsünün eski güzergahına geri döndüğünü belirtiyorlar.

Kent suçları haritası çıkarmayı planlıyorlar.

Parkı olmayan mahallelere (Nurtepe, Ümraniye) çocuk parkı  yapılması için başvurularda bulunmayı planlıyorlar.

Siyaset Çalışma Grubu

Hayatın kendisini bir siyaset olarak tanımlayan grup siyaseti herkesin anlayacağı şekilde sorgulamaya ve yorumlamaya çalışıyor. “Nasıl bir siyaset?” sorusuna yanıtoluşturmaya çalışıyor.  Seçimler ve yerel seçimler üzerine tartışıyorlar.

Yapılan çalışmalar: Devlet Nedir? Devletin Tarihsel Kökeni sunumları yapıldı. Sunumlar devam edecek.

Kazova işçileri ziyaret edildi. Kocamustafapaşa’ya dayanışma ziyareti yapıldı.

Yapılması planlanan çalışmalar: Bülten çıkarmak, mahalle komiteleri kurmak.

Toplumsal Barış Çalışma Grubu

Toplumsal Barış Grubu Türkiye’de halihazırda yürütülen barış/çözüm sürecinin siyasi mekanizmaların üst kesimlerinde, yüksek siyaset diliyle ve topluma kapalı bir şekilde yürütülmesinden rahatsızlık duyan bir grup Gezi eylemcisinin biraraya gelmesiyle kurulmuş bir gruptur. Gezi eylemlerinin başlamasının ve devam edebilmesinin zeminini oluşturan etkenlerinden birinin de barış sürecinin başlaması, silahların susması ve ölümlerin durması olduğu dikkate alındığında, Gezi eylemleri sonucunda kurulan park forumlarının barış sürecinin kendisinin tartışılması için de en uygun zeminlerden biri olduğunu düşünüyor. Grup, Gezi Hareketi’nin çeşitli bileşenlerinin bu sürece dair ciddi şüpheler taşıdığını görerek barış sürecini, tüm kaygı ve çekincelerle birlikte tartışmak ve park forumlarının gündemine taşımak amacıyla biraraya geldiklerini belirtiyor.

Yapılan çalışmalar: Grubun kurulmasına da vesile olan ilk etkinlik, barış sürecine ilişkin kaygı ve çekincelerin tartışıldığı, tüm kaygılara rağmen silahların susmasının hem insani hem de siyasi açıdan ne anlama geldiğini ve barış sürecinin kalıcılaşması, tabana yayılması, toplumun her kesimi tarafından şeffaf bir şekilde tartışılması için ne yapılması gerektiğini konuştukları bir atölye çalışmasıydı. Benzer bir atölye Yoğurtçu Parkı’nda da düzenlendi. Grup, önümüzdeki dönemde benzeri atölyeleri hem Abbasağa Parkı forumlarına hem de diğer forumlara taşımayı hedefliyor.

Çalışma grubu, Abbasağa Parkı’nda Kürtçe dil atölyesi ve Kürt tarihi üzerine seminer ve atölyeler organize ediyor.

Uluslararası Ağ

Grup, Abbasağa Parkında olanları, yapılan tartışmaları yurt dışına aktarmak için için oluşturulan bir haberleşme ve dayanışma ağı olarak kendini tanımlıyor. Yabancı dil bilen ve çeviri yapabilecekleri çalışma grubuna dahil olmaya davet ediyorlar.

24 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; sendika.org