Evrensel: Evlerimizi yıktırmayız

Kocaeli’nin Gebze ve Çayırova ilçeleri kentsel dönüşüm tehdidi altında. Son olarak Mevlana, Kirazpınar, Emek ve İnönü Mahallelerinin yıkılacağı evlere gönderilen yazılarla ortaya çıktı. Hükümete ve kentsel dönüşümü hayata geçiren AKP’li belediyelere tepki gösteren halk, dernekler yoluyla örgütlenip mücadele ediyor.

kocaeli-gebze-cayirova

Daha önce tepkilerini Büyükşehir ve Çayırova Belediyelerine yaptıkları yürüyüşlerle gösteren Emek ve İnönü Mahallesi halkı da sorunlarının çözümü için mahallerinde dernek kurdu. “Çocuklarımızın üzerlerine evi kilitleyip gittik çalıştık, öyle yaptık bu evleri” diyen mahalleliler, evlerine sahip çıkmakta kararlı. Kentsel dönüşümün hizmet getirme adına yapıldığına dikkat çeken mahalleliler, “Hizmet ev yıkarak değil, eğitimle sağlıkla altyapıyla olur” diyor. Emek ve İnönü Mahalleleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin çağrısıyla mahallede bir araya gelen halk, yaşadıklarını ve taleplerini gazetemize anlattı.

EVİMİZİ YIKANA OY VERMEYECEĞİZ

Sevilay Koca (Ev Kadını): ‘94 yılından beri oturuyorum. Buraya geldiğimizde yol yoktu, su yok-tu. Kovalarla su taşıyorduk. Burada yeni yapılan evlerin çoğu da bu kentsel dönüşüm olayı duyulduktan sonra durdu. Vatandaş tedirgin. Biz istemiyoruz bu kentsel dönüşümü. Vatandaşa danışılmadan bunlar yapılmaya çalışılıyor.
Asme Söğüt (Ev Kadını): 25 yıldır bu mahalle de yaşıyorum. Buraya Sivas’tan geldik. Buraya geldiğimizde buralarda ev yoktu. İnsanlar belleriyle çimento yaparak bu evleri yaptılar. Buradaki dere ıslah edildikten sonra buraların yıkılacağı söylenmeye başlandı. Halk şu anda hep ayakta. Evlerimizi yıkıp bizleri borçlandıracaklar. Burada herkes asgari ücretle geçiniyor. Ancak kendilerini geçindiriyorlar. Bir de borcun altına girecek bir durumumuz yok. Belediye bize hizmet yapmak istiyorsa sağlık ocağı yapsın, okul yapsın. Ama artık biz bıraktık hizmeti falan. Evlerimizi yıkmasınlar yeter. Zaten 30 yıldır buralara hizmet getirilmiyor bundan sonra da evimizi yıkana oy yok.
Altun Şengü (Ev Kadını): 30 yıldır Emek Mahallesi’nde yaşıyorum. Burada bir katım var bana yeter. Benim arazime el koyacaklar küçücük bir ev verecekler ve bizi borçlandıracaklar. Yok öyle keriz biz TOKİ falan istemiyoruz.
Medine Kaya (Ev Kadını): 24 yıl önce Sivas’tan gelip buraya yerleştik. biz çocuklarımızın üzerlerine evi kilitleyip gittik çalıştık, öyle yaptık bu evleri. Biz TOKİ falan istemiyoruz bizlerin evlerine dokunmasınlar. Biz dişimiz tırnağımızla kurduk bu evleri.

YAŞADIKLARIMIZ ÖRNEK OLSUN

Hayrullah Koca: 2011 yılında bir sel felaketi oldu ve bize gecekondunuzu yıkıp size bir bedel vereceğiz dediler. Evimizi yıkmadan bize bir şey söylemediler. Evimizi yıktıktan sonra bize 1500 TL bedel önerdiler. Bu yıkımın üzüntüsünden eniştem kanser olup vefat etti. Daha sonra Belediye Meclis Üyesi Nazmi Bey ziyaretimize geldi. Bize “Evinizin karşılığında size 30 bin lira verdik” dedi. Biz 1500 TL aldığımızı ispat edince kendisi bile buna inanamadı. Bizim yaşadıklarımız örnek olsun. Birlik ve beraberliğimizi koruyalım.
Hasan İbret: Biz hepimiz yaşamları benzeyen insanlarız. Bir dernek çatısı altında toplandık. Derneğimiz hepimizin hakları için çalışıyor bu yüzden hepimiz derneğimize gelelim birbirimizi daha yakından tanıyalım. Sadece kentsel dönüşüme karşı değil her zaman bir araya gelmeliyiz.

BİRLİĞİMİZİ BOZARSAK BİZİ DAĞITMAK İÇİN GELECEKLER

Murat Koca (Emek ve İnönü Mahalleleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı): Kentsel dönüşüm yazısı bana geldikten sonra oy verdiğim partiye uğradım ve yazıyı götürdüm kendilerinden bilgi almak istedim. Bana bugün meclis toplantısı var gelin gidelim dediler. Oraya katıldığım zaman meclis üyelerinin orada ne yaptıklarını öğrendim, bizi nasıl kandırdıklarını öğrendim. Kentsel dönüşümü orada oy çokluğuyla nasıl geçirdiklerini öğrendim. Ama biz onlar gibi siyasetçi değiliz biz onlar gibi çıkıp kürsüde siyaset yapamıyoruz. Onlara diyoruz ki bize kentsel dönüşüm yapmasınlar biz istemiyoruz. Evlerimiz bize dubleks villa gibidir. Mademki bize hizmet yapacaklar yol getirsinler, sağlık hizmeti getirsinler, okul getirsinler diyoruz. Bizim evlerimizi alıp bize geri parayla satmasınlar. Bu kentsel dönüşüm ister durdurulsun ister geri çekilsin ama biz bu dernek etrafında beraberliğimizi korumaya devam edeceğiz. Biz biliyoruz ki bu birlik bitti mi bizi dağıtmak için yine gelecekler. Bu sorun sadece bizim mahallemizin sorunu değil. Çayırova 100 bin nüfuslu bir ilçe bir tane bile hastanesi yok. Biz Çayırova halkı olarak kentsel dönüşümden önce ilçemize hastane ve düzgün bir ulaşım istiyoruz.

Özlem Öztürk (Dernek Yöneticisi): Biz buraya geleli 27 sene oldu. Geldiğimiz zaman okulumuz elektriğimiz bakkalımız pazarımız hiçbir şeyimiz yoktu. Ama şimdi çıkıp 27 yıl sonra gelip evlerinizi elinizden alacağız diyorlar. Madem meraklılar, kentsel dönüşümden önce hizmet istiyoruz çünkü kentsel dönüşüm demek bizim canımızı almak demektir. Burada sağlık hizmeti alabilmek için eczaneden ilaç alabilmek için insanlar 1 gün boyunca uğraşmak zorunda kalıyorlar.

İNŞAATTA ÇALIŞIP BORÇ ÖDEDİM

Arife Demirtolan: Ben buraya ‘87 yılında geldim. İnşaatta çalışarak tapu borcumu ödedim. Ayağıma ayakkabı, başıma başörtü alamadım. Şimdi insanları parti diye yandaş diye bölmeye çalışıyorlar. Ama diğerlerine yaptıkları gibi ileride bizimde başımızı yakacaklar bu yüzden gelin hepimiz el ele verelim burayı kurtaralım.
Ferra Koca (Lise Öğrencisi): Ben 16 yaşında bir lise öğrencisiyim. Gelecek neslin fikri alınmadan bizleri yok sayarak kendi başlarına kararlar alıp bizleri yok sayanları bizde yok sayıyoruz. Geleceğimizi kendimiz belirliyoruz.
Bayram Haydaroğlu: Buraları bizden habersiz kentsel dönüşüm alanı ilan edenlere soruyorum: Bunu kimse sorup yapıyorlar? Biz buna rağmen davet ettik ama Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, AKP İlçe Teşkilatı Başkanı buraya gelmediler. Biz oturduğumuz yere sahip çıkacağız.
İsmail Turan: 20 senedir burada yaşıyorum. Evimi kazma kürekle yaptım. Bu belediye rant belediyesidir burayı başkalarına peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Çalıştığım için kalp hastasıyım. Sesinizi duyunca yatağımdan kalkıp geldim.
Mertcan Gül ve Muhammed Ömer Durukan (Mahallenin Çocukları): Burada güzel yeşil alanlarımız var buralarda hep top oynuyoruz, buraların yıkılmasını istemiyoruz. Yapacaklarsa oyun alanları yapsınlar.

MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Kamber Erdoğan ( İnönü Mahallesi Muhtarı): Biz bu dernek çatısı altında mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Kimse buraları bizlere bağışlamadı, bedel vererek yerleştik ve hepimizin tapusu var. Bu ateş çemberinin içinde olan herkes birleşirse, birlikte mücadele verirse bu yolda yürümek daha kolay olur. Çayırova Belediye Başkanı 3 yıldır bizlere yalan söylüyor ve en sonunda 2 ay önce planını açıkladı. Onlar bizlerin üzerinden trilyonların hayallerini kuruyorlar. Çayırova Belediye Başkanı seçimlerde sizleri buradan çıkaracağım diye gelmedi, hizmet edeceğim diye geldi ancak bugün bizlerin evlerini yıkmayı karar almışlar. Evlerimizin üzerinden birilerinin rant elde etmesine izin vermeyeceğiz. Ben mahalle muhtarı olarak hep bu halkın yanında olacağım. Bize medya desteği veren Evrensel ve Hayat TV çalışanlarına da çok teşekkürler.

YAN YANA OLACAĞIZ

Mehmet Aydın (Kirazpınar Mahallesi Sakini): Biz gecekondudan gelen insanlarız, gecekondudan gelen direniş ruhu hiçbir yerde yoktur. Bazı arkadaşlarımıza başta 73 bin TL denilen daireler 180 ayın sonunda 140 bin liraya kadar çıkıyor. Bundan dolayı birlik ve beraberliği korumak gerekiyor. Bundan sonraki dönemde, farklı mahallelerde de otursak sizinle birlikte olup, mücadelede yan yana olacağımıza söz veriyorum.

YUVAMIZI YIKARAK HİZMET ETMEYİN

Perihan Kavrazlı (İşçi): ‘98 yılından beri Emek Mahallesi’nde yaşıyorum. Bu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği bizlere yeni bildirildi. Buradaki evlerin hepsi yıkılacak. Belediye başkanı “Kimseyi mağdur etmeyeceğiz” diyor ancak bizler inanmıyoruz. Bizim onayımızı almadan bizlerin yerine imza atıyor belediye başkanı. Biz diyoruz ki evimizi yuvamızı yıkarak bize hizmet etmeyin. Bizim yolumuzu yapsınlar, suyumuzu, doğal gazımızı getirsinler, buraya okul, sağlık ocağı yaparak bize hizmet getirsinler. Biz mahalle halkı olarak hep birlikteyiz, biz biriz. Evlerimizi de hep birlikte yıktırmayacağız. Bizler asgari ücretlerle çalışarak evlerimizi yaptık. Kanımızın son damlasına kadar evlerimize sahip çıkacağız. Bizim evlerimiz projeli ve tapulu. Belediye yetkililerini kaç defa davet ettik ancak evlere camilere gidenler derneğimize gelemedi. İstedikleri şey bu halkı dağıtmak ancak biz buna izin vermeyeceğiz.

Derya Kaya (İşçi): 20 yıldır bu mahallede yaşıyorum. Buradaki insanların çoğu asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Yıllarca çalışıyoruz çabalıyoruz, tam rahatladık diyoruz devlet geliyor. Bize diyorlar ki “Size güzel imkanlar sunmak için geliyoruz.” Güzel imkan sunacaksan maaşında düzeltme yaparsın, yolunu yaparsın, altyapısını yaparsın, eğitim ve sağlık hizmetlerini getirirsin. Hizmet dediğiniz şey insanların evini yıkıp 5-10 katlı binalar dikmek sonra da parayla satmak değildir. Biz bu yönetime güvenmiyoruz. Çünkü sözde bizim için yaptıkları projeleri bizden saklayarak ilerliyorlar. Eğer bir şeyler halk adına yapılıyorsa halk-tan bilgi alınarak ve verilerek yapılmalıdır.

Ferhat Barış (İşçi): Ben emekçi bir insanım çalışmasam aç kalırım. Elektriği suyu ödeyemediğimiz zaman anında tepemize biniyorlar, sormuyorlar bu adamın ödeyecek durumu var mı, işsiz mi diye. Bıraksınlar kentsel dönüşümü burada ki insanların taleplerini yerine getirsinler.

HEDEFTE 730 HANE VAR

Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu basın toplantısı ile kentsel dönüşüm projesini basınla paylaştı. Kentsel dönüşümün kapsadığı mahallelerin TOKİ’ye verildiğini belirten Akbaş, alanın 38 hektar olduğunu söyledi. Mahallelilerle tek tek görüşeceği ve onların oluruyla hareket edeceği sözünü de veren Akbaş, bu sözünü tutmak bir yana mahallelilerin görüşme taleplerini de kabul etmedi. Kentsel dönüşümle birlikte bölgede 730 hanenin yıkılacağı ve ayrıca imam hatip lisesinin de yapılacağı belirtiliyor.

Samet Tükel / Tanfer Yeşiltepe / Muhammet Uludağ
21 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; evrensel.net