Taraf: Babacan Gezi’de Erdoğan’la ayrıldı

Başbakan Erdoğan mayıs ayından sonra ekonomide yaşanan zayıflamayı Gezi olaylarına bağlarken, yardımcısı Babacan Gezi’nin değil dünya piyasalarının etkili olduğunu söyledi.

babacan-rteBaşbakan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomide zirveye ulaştığı mayıs ayından sonra yaşanan Gezi olaylarının piyasalardaki bozulmanın temel nedeni olduğunu sık sık tekrarlarken, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan farklı bir açıklama geldi. Babacan katıldığı bir televizyon programında, ekonomideki asıl çalkantının Gezi olaylarından değil, dünya piyasalarında yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Bakan Babacan, Gezi olaylarının faturasının Türkiye’ye ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine, “Mayıs ayından bu yana Türkiye’deki iç hareketlilikle dünyada küresel ekonomideki hareketliliğin olduğu dönem üst üste çakıştı. Dolayısıyla Türkiye’nin ekonomik göstergelerindeki değişikliklerin ne kadarının içeriden ne kadarının dışarıdan kaynaklandığını belirlemenin biraz zorlaştı. Aslında piyasalardaki hareketliliğin Türkiye’ye özel olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

Babacan, aynı tarihlerde Brezilya’dan Hindistan’a Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Rusya’ya kadar pek çok gelişmekte olan ülkede benzer piyasa hareketlerinin oluştuğunu vurguladı.

Büyüme oranı düşecek

Babacan, “Ancak Gezi olaylarını istismar edip yurtdışına farklı yansıtmak isteyenler oldu. Bu süreçte borsadan 1.5 milyar dolar çıktı” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütün gelişmekte olan ülkelerde büyüme rakamlarının aşağı doğru revize edilirken Türkiye’de de yüzde 4’ün biraz altına doğru revize edilmesinin sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.

Dünya ekonomisine ilişkin rakamlar da veren Babacan, “Yüzde 3 küsur büyüme bile bugünkü ortamda ve dünya şartlarında gıpta ile bakılacak bir büyüme oranı” dedi. Küresel krizin henüz bitmediğini, safhalar değiştirerek devam ettiğini kaydeden Babacan, 22 mayıstan bu yana da yeni bir safhaya girildiğini kaydetti. Önümüzdeki aylarda küresel krizin yansımalarının ortaya çıkacağını ifade eden Babacan, ekonomi yönetimi olarak bunlara hazırlıklı olduklarını kaydetti.

İhracatta hedefi tutturmak zor

KÜRESEL çapta ekonomik büyümede sorunlar olduğunu belirten Ali Babacan, “Bu yıl 158 milyar dolar ihracat hedefimiz vardı ama o hedefe ulaşmamız biraz zor görünüyor” diye konuştu. Memur maaş zammı konusuna da değinen Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bunu açıklayacağını ifade ederek, “Ama Faruk Bey’in de şöyle bir niyeti var; ‘Hakem Heyeti’ne gitmeden masada çözelim hatta bayrama girerken anlaşıp imzalayalım’ diyor. Biz de kendisine destek veriyoruz” dedi. Babacan, gündemlerinde erken emeklilik olmadığını da vurgularken, “Bir dönem yapılan o erken emekliliğin halen bedelini ödüyoruz” dedi.

IMF, Gezi’yi analizine dâhil etmedi

GEZİ olaylarının IMF’nin Türkiye tahminlerinde henüz bir etken olarak dikkate alınmadığı belirtildi. IMF’nin geçtiğimiz haftalarda yayınlanan son “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu” hakkında kurum yöneticilerine o dönem sıcaklığını koruyan Gezi olayları konusunda ne düşündükleri soruldu. IMF Dünya Araştırma Birimi, Ekonomik Çalışmalar Bölüm Şefi Thomas Helbing soruya, “Yunanistan için nisan tahmininin aynısı geçerli… Brezilya ile ilgili tahminimizi de yenilemiş değiliz. Türkiye’de ise huzursuzluğun ardındaki etkenler şu ana kadar farklı ve tahminde henüz bir etken olarak dikkate alınmadı” yanıtını verdi.

7 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; taraf.com.tr