Sendika.org: Frankfurt Havaalanı ile Gezi Direnişi arasındaki ilişki

Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li milletvekili Burhan Kuzu, Gezi Direnişi ile Frankfurt Havaalanı arasında “çekememezlik bağı” kurdu ama Frankfurt Havaalanı ile Gezi Direnişi arasındaki tarihsel bağdan habersizdi

burhan kuzu

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, dün (4 Ağustos) ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Edirne’nin Keşan ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Gezi eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kuzu, şunları söyledi:

Bakın şimdi İstanbul’a bir havaalanı yapıyoruz. Bir tanesini söyleyeceğim. Bu dünyanın 3 havaalanından bir tanesi olacak büyüklükte. Almanya’nın Frankfurt şehrindeki havaalanı ikinci üçüncü plana gidiyor. Öyle olunca da bu son Gezi olaylarında, mesela Almanya’nın çok büyük parmağı ve payı var, ajanlarla beraber. Dolayısıyla bunu söylemekten çekinmiyorum. Piyasada bilgiler bunu doğruluyor. Başka ülkelerde de keza aynı şekilde devam ediyorlar. Kalkınan bir Türkiye istemiyorlar bölgede.

Burhan Kuzu, Frankfurt Havaalanı ile Gezi Direnişi arasında bir bağ kurarken Frankfurt Havaalanı ile Gezi direnişi arasında tarihsel bir bağ olduğundan habersizdi.

Gezi Direnişi’nin Frankfurt’taki tarihsel izleri

Frankfurt Havaalanı denilince plebisit uygulamasının gündeme gelmesi, polisin hunharca saldırısının yanı sıra insan zincirleri, otoyollara kurulan barikatlar, ormanlara kurulan çadırlar da akla gelir.

1980’in Ekim’inde Almanya’nın Frankfurt kentinin batısında yeni bir havaalanı yapılmasına karşı geniş bir muhalefet kampanyası başlatıldı. Yeni havaalanı yapımına karşı çıkanlar, proje için 3 milyon ağacın kesileceğini belirterek uçuş trafiğinin yaratacağı gürültü ve hava kirliliği ile doğal yapının dengesinin bozulacağını söylüyordu. Eylemciler tıpkı Gezi Parkı’ndaki gibi havaalanı projesi için yok edilecek ormana kamp kurdu. Eylemciler inşaatın durdurulmasının yolunun halk oylaması uygulamasını getirecek bir yasa tasarısının kabul ettirilmesinden geçtiğini düşünüyorlardı. Buna ilişkin 200 bini aşkın imzalı bir dilekçenin eyalet yönetimine sunulmasının hemen ardından, polis ani bir baskınla direnişçilerin köyünü boşalttı ve ilk ağaç kıyımı gerçekleşti. Polis saldırısının ve ağaç kesiminin hemen ardından kentin her yanından ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerden gelen insanlar bedenleriyle (İnsan zinciri) polise karşı direnmek üzere havaalanı pistinin yapılması planlanan ormanda bir araya geldi. Polise karşı kurulan etten barikatın yanı sıra otoyollarda barikatlar kurularak yollar trafiğe kapatıldı. Polis saldırısı sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Hükümet direnişçileri devlet düşmanı ilan etti.

(Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, sayfa 1543)

05 Ağustos 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız;sendika.org