Bianet: “Devlet öldürmeye devam ediyor”

Cumartesi Anneleri/İnsanları 433. Kez Galatasaray’daydı. Gözaltında kaybedilen İsa Efe ile Gezi direnişinde öldürülen Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş ve Medeni Yıldırım anıldı.

cumartesi-anneleri

Galatasaray meydanında 433. Kez buluşan Cumartesi Anneleri/İnsanları, bugünkü oturma eyleminde 17 yıl önce kaybedilen İsa Efe’yi andı, akıbetini sordu.

Eylemde, Gezi direnişinde öldürülen Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş ve Medeni Yıldırım da anıldı.

Eylemde ilk olarak söz alan Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin, şunları söyledi:

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Bingöl’deki konuşmasında ‘Memleketin dağlarına bahar geldi analar artık ağlamıyor’ dedi. Sadece son bir ayda beş genç, Başbakan’ın talimatıyla polis tarafından katledildi. Onların anası ana değil mi?”

Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır da 105 yaşında hayatını kaybeden annesi Berfo Kırbayır’ın mezarından getirdiği toprağı gösterdi. Fatma Kırbayır, “Kardeşimin kemikleri hala verilmedi, daha ne kadar bekleyeceğiz?” diye sordu.

Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da “Başbakan, siz hepimize söz verdiniz ama biz burada hala acılarımızla baş başayız” dedi.

Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren de Gezi direnişinde öldürülen beş kişinin adını saydı ve katliamların hala bitmediğini söyledi.

“OHAL dönemi gibi”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını Cumartesi İnsanları’ndan Sıla Gemicioğlu okudu:

“İsa Efe 17 yıldır kayıp, soruşturma dosyası savcılığın tozlu raflarında unutulmuş durumda.”

“65 yaşındaki Efe, Mardin’in Deril ilçesindeki Kocatepe (Deşi) köyünde yaşıyordu. 9 Temmuz 1996’da Tepebağ Jandarma Karakolu’na götürüldü. Efe’yi sormak için karakola giden ailesine serbest bırakıldığı söylendi.

“Sevdet Efe 22 Temmuz’da Derik Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Eşinin serbest bırakılmadığını ve ondan haber alamadığını söyleyerek şikayetçi oldu. Ancak karakoldaki nöbetçi çavuş Dursun Tepedelen ile nizamiye nöbetçisi Hakan Özaydın, 10 Temmuz 1996’da, Yüzbaşı Cemal Vural’ın telefonla verdiği talimatla hazırlanan tutanakla Efe’nin serbest bırakıldığını söyledi.”

“Bir görgün tanığının, Efe’nin Yüzbaşı Cemal Vural tarafından kan davalısı ANAP’lı Derik Belediye Başkanı Hasip Necmioğlu ve yeğeni Faruk Necipoğlu’na para karşılığı teslim edildiği iddiası gazetelerde haber oldu.”

“Derik Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayet ise 1,5 yıl sonra takipsizlikle sonuçlandı. Efe’den bir daha haber alınamadı.”

Açıklamada, kitlesel insan hakları ihlallerinin, sokağa taşan yaygın işkencenin, hukuksuz gözaltı ve tutuklamaların Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde kalmadığı, bugün de sürdüğü vurgulandı. (AS)

Ayça Söylemez
13 Temmuz 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; bianet.org