Fıratnews: Abbasağa’da kadınlar foruma rengini verecek

Abbasağa Forumu’nda oluşturulan Kadın Çalışma Grubu, foruma kadın aklını, emeğini, duygunu katmayı amaçlıyor. Grubun gündemlerinden biri de, cinsel işkenceye karşı mücadele.

forum_park

Abbasağa Forumu’nda oluşturulan atölye ve gruplardan biri de Kadın Çalışma Grubu. Grubun oluşturulmasındaki amaç, foruma bir de kadın bakış açısıyla bakmak. Foruma, kadın aklını, emeğini, duygusunu katmak. Grup çalışanları, kadınların direnişin her yerinde aktif olarak yer aldıklarını belirtiyor ve bunu forumlarda da sürdürmeyi amaçladıklarını anlatıyor.

Ancak kadınların gruba ilgisi az. Bunun nedeni ise şöyle açıklanıyor: Abbasağa Forumu’nun ana katılımcısı gençler. Gençler de kültürel ya da siyaset gibi atölyelere daha çok ilgi gösteriyorlar.

KADIN SAĞLIĞI ETKİNLİĞİ

3 hafta önce kurulan grup, her hafta Salı günü toplanıyor. Bu toplantıda, kadınlar, çalışma grubu olarak neler yapacaklarını konuşuyor. Önümüzdeki günlerde, kadın sağlığı etkinliği düzenleyerek, ev emekçisi kadınları da foruma ve çalışmalara katmayı amaçlıyorlar. Ayrıca kürtaj yasağından esnek çalışmaya kadar hükümetin kadın politikalarını ve Başbakan Erdoğan’ın söylemlerini kadınlara anlatacaklar.

KADIN PANOSU

Hem Abbasağa Parkı’nda hem de Beşiktaş’ın çeşitli yerlerinde kadın panosu da kuracaklar. Bu panoda, kadınların gündemine dair bilgiler yer alacak, böylece kadınlar arasındaki iletişim sağlanacak.

CİNSEL İŞKENCE GÜNDEMDE

Kadın Çalışma Grubu, son günlerde artan cinsel işkenceyi de gündemine almış durumda.  Bununla ilgili suç duyuruları yapmayı planlıyor, ayrıca yaşadıkları cinsel işkenceyi anlatmakta zorlanan kadınlara, psikolojik destek sunmayı amaçlıyor.

İLK ETKİNLİK KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Abbasağa Forumu Kadın Çalışma Grubu’nun ilk etkinliği ise kadın özgürlük mücadelesinin tarihine ilişkin oldu. Feminist tarihçi Mine Koçak, kadın özgürlük mücadelesinin ortaya çıkış sürecini, gelişimini, ardından Türkiye’de kadın özgürlük mücadelesinin gelişim sürecini anlattı. Devrim süreçlerinde kadınların aktif olarak yer aldığını ancak “eşitlik” talebini gündeme getirince, birlikte mücadele ettikleri erkekler tarafından bu taleplerinin bastırıldığını anlatan Koçak, şunları anlattı: “Kadınların ilk eşitlik talebi, vatandaşlık hakkıyla yani seçme ve seçilme hakkıyla ilgiliydi. Ancak kadınlar daha sonra bunun yeterli olmadığını gördü. Bu kez toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele başladı. İkinci dönem feminist hareket de bu şekilde başladı.”

LGBT hareketine dikkat çeken Koçak, “Bu hareket de feminizme birçok şey kattı” dedi.

Katılımcı genç kadınlardan biri, üniversitede araştırma tezinin “Kadınlar ve Kürt özgürlük mücadelesi” olduğunu söyleyerek, kadınların bu konuda ne düşündüğünü sordu.

Kadınlar, BDP’de uygulanan eş başkanlık sistemi ile kadın kotasının önemine dikkat çekti, Kürt kadınlarının mücadele ederek, hem toplumsal yaşamda hem de siyasi yaşamda birçok geleneksel yargı ve pratiği değiştirdiğini belirtti.

Kürt kadınlarının, batıdaki feminist hareketin de ezberini bozduğunu söyleyen kadınlardan biri, “Batıdaki kadın hareketinin milliyetçi ezberi de Kürt kadın hareketinin varlığı ile bozuldu” dedi.

Kadınların ortak görüşü, Kürt kadın hareketi ile bölgede kadının durumunun daha yakından incelenmesi oldu.

Kadın Çalışma Grubu, 16 Temmuz Salı günü yeniden bir araya gelecek.

12 Temmuz 2013
Haberin kaynağı için tıklayınız; firatnews.com