30 Haziran 2013 Forum Not ve Kararları


Abbasağa Parkı Forumu
Adnan Kahveci Parkı Forumu
Anıtpark Forumu (Ankara)
Batıkent Forumu (Ankara)
Eyüp Hz. Halit Parkı Forumu
Ethem Sarısülük Parkı Forumu
Sakarya Kent Park Forumu
Kınalıada Hrant Dink Parkı Forumu
Seğmenler Parkı Forumu (Ankara)
Zekeriyaköy Forumu

Abbasağa Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

Maçka forumunun yerini bulamadığımızdan Abbasağa’ya geldik. Geldiğimizde saat 21:30 suları idi. Yağmur başlamak üzere idi. Forum yerinde yüze yakın insan bulunmakta idi. Fakat Pazar günü forumunun iptali kararının dün alınmış olduğundan haberimiz yoktu, geldiğimizde bu bilgiyi oradaki görevli bir arkadaştan öğrendik. gelen birçok hiç kimsenin bundan haberi yoktu.

Bir süre sonra küçük gruplar halinde konuşarak forumun iptal edilmesine üzüldüğümüzü ve orada toplananlarla forum yapma istenildiğine karar verdik. Yağmura rağmen, bir ağacın dallarına ve konuşmacıya verdiğimiz şemsiye ile foruma başladık. Yağmurun şiddetlenmesi nedeniyle kısa süren forumda konuşulanları aşağıda özetledik. Yanlış anlaşılma ve eksikler için konuşmacılardan özür dileriz: (Not: Tüketimi durdurmak için alışveriş etmeme kararına rağmen, forum alanında bulduğumuz Benetton’dan yeni alınmış bir tişörtü bularak tentenin altına koyduk J Tişörtünü kaybeden arkadaş gidip oradan alabilir.)

1. Konuşmacı:
“Ben forumun içeriği ile başlamak istiyorum. İlk zamanlarda, yoğun günler yaşıyorduk. Acil çözüm önerileri geliyordu. Ama artık anılarımızı konuşmaya başladık. Oysa, burada konuları belirlemeli ve bir işe yönelik sonuç alıcı konuşmalar yapmalıyız.”
2. Konuşmacı:
“Dün karar alan moderatör (Pazar günü forum yapılmayacağı kararı), burada olsaydı onunla konuşurduk. Ama bence dün yeterli tartışma yapılmadan ve oylama yapılmaksızın bugün forum yapılmayacağına karar verildi. Bu kararı, moderatörün aldığını düşünüyorum. Bence bu demokratik bir karar değildi.
Sarıyer’deki olayları düşünüp bizim tarzımı belirlemek için bir tecrübe edindik. Bizim tarzımız barışçıdır, dünyanın birçok yerindeki isyanlar gitgide şiddete doğru, biz şiddet yerine, konuşmayı ve forumları seçtik. Bu çok doğru ve güzel bir uygulamadır. Bunu bütün dünya da böyle izliyor. Bu yüzden forumların, azalmadan devam etmesi gerekir. Bu nedenle bugün foruma devam ediyoruz. Lice konusu, çok önemli. Aslında bu konuda konuşmak istiyordum. Kürt sorunu yaklaşık 30 yıldır Türkiye’nin önemli bir sorunudur. İnsanlar, bu sorunu Lice olayları ile birlikte daha iyi anlamaya başladılar. Çünkü tıpkı Gezi Parkında olduğuna benzer bir durumda, insanlar bir şeye direniyorlar. Bizim gibi karşı çıktıkları bir durum var. Onlar bunu senelerdir yapmaya ve dile getirmeye çalışıyorlar ve müdahaleye maruz kalıyorlar. Bu nedenle Kürt sorunu forumların önemli konularından biri olmalıdır.”
3. Konuşmacı:
“Moderatörün yaklaşımının forumun tek başına belirleyicisi olması gerekmez. Ayrıca her forumda moderatörlerin değişmesi gerekir. Moderatör forumun yöneticisidir. Karar alma yetkisi yoktur bence. Sürekli aynı kişilerin böyle öne çıkması da sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bir önceki konuşmacının söylediği gibi, forumlar gerçekten de çok önemlidir. Gezi parkıyla başlayan direniş ve forumlar bütün dünyaya yeni bir ışık yakmıştır. Bunu Cihangir Parkı’ndaki Fransa’dan gelen bir konuşmacı ifade etmişti. Bence de aynen öyle. Türkiye Antik dönem demokrasisi ile (Yunanistan’da Sokrates ve tüm Yunanlılar önemli kararları sokakta alırlardı.) uygulamalı olarak ilk kez tanışıyor. Biz de sandık demokrasisine değil, doğrudan demokrasiye önem vermeliyiz. Kendi gücümüze güvenerek, meclise etki edeceğimizi bilmeliyiz. Yunanistan’da iki yıldır, semt meclisleri devam etmektedir. Bizde de bu forumlar bir güç olarak devam edecektir.
Forumlarda belirli konularda somut kararlar almalı ve bunları uygulamalıyız. Burada alınan kararlardan en önemlisi, boykot kararıdır. Bu kararın her yerde uygulanması için, daha çok duyurmalıyız. Küçük esnaftan alışveriş etmeliyiz. Ayrıca, gezi parkındaki Devrim Market’in mantığını devam ettirmek için, “değişim birimleri” oluşturulabilir mi? “Değişim birimi” derken; fazla olan eşyaların ve yiyeceklerin bu birimlere getirilmesi ve buradan insanların kullanımı için sunulmasını kastediyorum. Örneğin, memleketten getirilen, fazla yiyeceklerin, birimlere getirilerek, başka ürünlerle değiştirilmesi mümkün olabilir. Karadenizli bir kilo fındık getirir, 1 kilo kayısıyı götürür. Aslında bu konuda düşünce üretmemiz gerekiyor. “
4. Konuşmacı:
“Kapitalist sistemin direğinin ekonomi olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak, tüketimden gelen gücü kullanmak yerine, üretimden gelen gücü kullanmalıyız. Bu direniş sırasında sanırım bunu pek yapamadık. İşçiler, memurlar, günlük hayata yönelik bir değişiklik, çalışma yapılamadı. Bunu yapmak için, çaba harcamalıyız. “
5. Konuşmacı:
“Ben GALATASARAY ÜNİVERSİTESİN’DE öğretim üyesiyim. Biz, GSÜ MECLİSİ’ni kurduk. Bu meclis bütün üniversite çalışanlarını kapsıyor. 1. Temmuz’dan itibaren tüm sözleşmeli çalışanların iş akdi fes edilecek ve biz bu konuları mecliste konuşuyoruz. Bununla ilgili hukuki girişimlerde bulunuyoruz. Üretimden gelen gücü kullanmak üzere söylediğiniz çalışmaları yapıyoruz. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan taşeronlaşma ile mücadele, düşük ücretler ile güvencesiz çalışma koşullarının forumlarda ele alınması ve çözüm süreçlerinde aktif rol alınması çok önemli diye düşünüyorum.”
6. Konuşmacı:
“Acaba boykot kararı sonuç itibariyle büyük firmalara mı yoksa orada düşüş ücretle çalışanlara mı zarar verir? Sorusunu soruyorum. Bu konuda net bilgi edinmek ve ona göre hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Bunun ekonomi uzmanlarına sorulması ve net bilgiler edinilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca, parklarda alınan kararları anında takip etmek istiyorum ama takip edemiyorum. Bu konuda bir görevli olmalı, mesela bugün forumun iptal olduğundan birçoğumuzun haberi olmadı. Bu sorunun giderilmesi gerekir.”

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön

Adnan Kahveci Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

Öneriler-Kararlar ve Duyurular;

- Park toplantılarına katılanlarla Adatepe, İdealtepe, K.Yalı, Altıntepe, Yalı Mah., Çınar Mah., Aydınevler kapsayacak şekilde bir Dayanışma Grubunun ” Küçükyalı Platformu ” ismiyle oluşturulması. İş temini, Eğitim, Sanat ve Kültürel Faaliyetlerde bulunulması
- Ayrıca Ulusal Yaygın Kitle Örgütlerinde görev almanın, destek vermenin önemi vurgulandı. Dayanışma önemli ancak dışımızdaki insanlarla da birebir irtibatta olarak gelişmeleri anlatmamız, onları fiili çalışmalarla eğitmemiz önerildi.
- Seçimlere yönelik çalışma yapılması önerisiyle, yukarıdaki konu ilişkilendirildi.
- Küçükyalı Platformu için 4 erkek, 4 bayan ve 4 gençten oluşan 12 kişilik bir Konsey ( Yürütme Kurulu) seçildi. Kurul, Kurul kararıyla 15 kişiye genişleyebilir.
Eğitim, Hukuk, Sosyal Dayanışma, Kültür Sanat, Gençlik, Kadın, Yerel Çalışmalar vb. kollar oluşturulacak.
- Platformdaki yurtseverler öncelikle öneri ve taleplerini Kurula bildirecekler.
- Park civarında ECA Elginkan İlk. Öğr. Okulu sokağında Kafe Keyf’de toplantıların yapılabileceği belirtildi. Aylık sabit bir ücretle( 20 TL) akşam 20.00- 23.00 arası sınırsız çay ikramı sağlanıyor.
- 14 Haziran Pazar günü konuşmaları da içeren bir Müzikli toplantı/ kahvaltı vb. yapılması önerildi.
- Ülkemizin içinde bulunduğu durum, önümüzdeki süreçle ilgili bölgemizde eğilimlerin tespiti amacıyla bir anket çalışması yapılması önerildi
- En kısa zamanda İlgili Mahallelerden katılımcıların ad-soyad, meslek, cep tel, Mahalle bilgileriyle bir SMS duyuru sistemi kurulacak.Etkinliklerle ilgili Yürütme Kurulu Kararları duyurulacak.
- www.gezihalkplatformu.com adıyla diğer parklardaki çalışmaların takip edileceği, bizim platformumuzun çalışmalarının duyurulacağı bir site duyurusu yapıldı.
- Maltepe Atatürk Parkındaki bu gece Kürdistan bahsiyle yapılan konuşmayla yaşanan provokatif durum ve oradaki tepkiler değerlendirildi.
- Karışık yapılar içinde yer almak yerine, orayı da gözlemleyip, kendi Platformumuzu Vatan, Cumhuriyet ve Atatürkte birleşme hedefiyle güçlendirme ve bu doğrultuda kemikleşmiş kapalı bir grup oluşturma kararı alındı. Benzer durum bizim Parkta olursa Türkiyenin birlik, bütünlüğüne karşı konuşma, öneri kabul edilmeyecek.
- 5 Ağustosta Ergenekon Davası karar gününde bölgemizden katılım sağlanması için duyuruların yapılması önerildi.
- 3 Temmuz Çarşamba günü saat 19:00daki Küçükyalı Yelken Kulübünün kutlamasına davet edildik . Yer Eski Kaymakamlık arkasındaki Halı saha.
- 30 Ağustos Zafer Bayramı için Bayraklarımızla, meşalelerle K.Yalıdan başlayan güçlü bir Halk Yürüyüşü yapılması önerildi. Belediye – ADD düzenlemesinde 2012de yapılmıştı. İrtibata geçilebilir.
- Gezi sürecini halka duyuran ODA TV, Ulusal Kanal, Halk TV, Cem TV, Yurt, Aydınlık yayın kuruluşlarının 7 Temmuz Pazar günü 17:30da Kadıköy- Rıhtımda düzenlediği ” 1. İsyanbul Gazdan Adam Festivali” duyuru ve çağrısı yapıldı. El ilanları dağıtıldı.
- Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın hep beraber okunmasıyla Toplantı tamamlandı

Kaynak: http://direnisforumu.org/

Başa dön

Anıtpark Forumu (30 Haziran 2013)

Notları (30 Haziran)

Genel
- Seğmenler Parkı forumuna katılan arkadaşlar bilgi verdiler.
- Forumda konuşulanların yanı sıra eylemliliğe de devam etmeliyiz.
- Ankara’da Taksim Dayanışması gibi bir birleştirici merci ortaya çıkmalı. Bu şekilde mesela seçimler için ortak bir aday belirlenebilir.
- Forumlardaki fikirlerin bir araya getirilmesi ve meydanlara taşınması lazım zaman zaman. Ankara’daki farklı örgütlerin de bir araya gelmesi ve forumların ortak kararlarıyla birlikte hareket geliştirmeye çalışmasının sağlanması, bu sayede Ankara forumları ile diğer örgütlerin eylemlerini birleştirecek bir ortam oluşturulması.
- T.C.’nin kaldırılmasının ardında bir de adında T.C. olan kuruluşların (Ziraat bankası, hastaneler gibi) özelleştirilebilmesi için yolun açılması/engelin kaldırılması konusu var.
- AKP ekonomiyi büyütmek için halkın emeğini çaldı. Ekonomik büyüme yerine paylaşma, eşit paylaşım getirilmeli.
- Forumlarda bir atalet var evet ama forumlar çok değerli ve önemli. İnsanları yapmak istedikleri konusunda forumlar desteklemeli ve cesaretlendirmeli.
- 1978’den bu yana 1 Mayıs Taksim’de kutlanmak istenir ama bu başarılamadı. 35 yıldır başarılamayan şey, Gezi olaylarıyla başarıldı: Taksim bir aya yakın işgal edildi. 35 yıldır sol kafa yapısının başaramadığı şeyi apolitik denilen 90’lılar başardı. Direnişe katılan bütün çevreleri ortaklaştıracak bir yere doğru ilerleyebiliriz. Forumlar demokratik bir baskı etkisi oluşturabilmeli. Bunun için forumlar belli konularda ortaklaşarak biraraya gelmeli ve talepleri oluşturup, iletmeli.
- Gezi ruhunun kaybolmaya başladığını görüyorum, dendi. Gezi parkında ortaya çıkan ortak ruhun ne olduğunu unutmamalı ve daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Farklı düşüncelerin bir araya nasıl getirilebildiğini anlayıp bunun üzerine iş yapmalıyız. Forumlardaki olay, var olan ve şu ana kadar başarılı olamamış mevcut siyasi girişimlerin “biz bu forumları nasıl bir tarafa çekeriz” olayına dönüşüyor. Daha fazla insan toplamalıyız ve önceliği birbirimizi anlamaya, farklı düşünceleri bir araya getirmeye yöneltmeliyiz.
- Örgütlü olmak ortak plan ve eylem yapabilmektir, ve forum olarak da örgütlendik zaten.
- Atatürk ilkeleri Cumhuriyetimizin sütunlarıdır ve bunlardan vazgeçemeyiz. Tarihimizi bilmemiz, öğrenmemiz lazım.
- TGB’lilere yönelik eleştiriler olmuştu, buna yönelik olarak herkesin forumda yer alabileceği, herkesin fikrini açıklayabileceği ve önerisini sunabileceği konuşuldu.
Seçimler Konusu
- Son seçimlerde 2 milyon sahte seçmen çıktı. %50 oy almadı AKP. Sandıklarda oyun oynanabiliyor, bilinen örnekleri var. İnsanların sandığa gitmesini sağlamak lazım. Ama seçim de tek yol değil: sokaklardaki hareket devam etmeli.
- Seçim hileleri bilgisayarda yürüyor asıl. Partilerin birleşmesi, tekil olarak aldıkları oyların toplanması ile sonuçlanmaz. Yeni bir parti ve yeni bir paradigma çıkmalı.
- Seçim barajının düşmesini istiyoruz ama bu meclisteki partilerin işine gelmeyeceği için bunu yapmayacaklardır. Yerel seçimleri hedeflememiz ve her mahalledeki insanlara ulaşmamız lazım.
- Seçim sisteminin sayısal ortamdan çıkartılması ve halk tarafından kontrol edilebilir bir yapıya dönüşmesi lazım.
- Her oya sahip çıkmak önemli ama bir iktidar alternatifi üretmek de gerekli. Örneğin Karayolları binasının AVM’ye dönüştürülmesi, ODTÜ’nin içinden yol geçirilmesi gibi olası planlar var. Bunlara karşı ne gibi alternatifler /politikalar geliştiriliyor? CHP mesela belediye başkanlığını alsa da 5 yıl boyunca ne yapılacağına dair bir planları var mı? Bu alternatif uygulamaların halka sunulma yollarının ve yöntemlerinin oluşturulması/geliştirilmesi lazım.
- Yerel seçimlerde iki alternatif olabilir: ya bir aday çıkartılır ya da var olan bir adayın isteklerimizi hayata geçirmesi şartlarıyla ona destek verilir. Örneğin İ. Melih’e bile isteklerimizi dayatma ve uygulama şansımız vardır.
- Son seçimde 450000 sandığa gitmemiş oy var. Önce bunu sandığa götürmemiz lazım. Politika sürekli olarak yapılması gereken birşey, sürekli peşinde olmalıyız. Örneğin Avustralya seçimlerinde halk baskısı ve gösterileri ile bildirdiği taleplerini karşılayacağını vaat eden yeni bir politikacı başbakan olabildi.
- Seçimlerde oy toplamak için dağıtılan zeytin 3 liradan GİMATtan alınıyor. Ama GiMATtan 12 liralık fatura alınıyor, 9 lirayı Melih ve yandaşları paylaşıyor.
- Seçim yatırımı olarak makarna ve kömürün yanında belediyeleri hizmet de götürüyor: yaşlı insanlara evinde sağlık hizmetleri veriliyor, evleri temizleniyor. Sağlık sektöründe SGK’lılar da daha geniş bir yelpazaede hizmet almaya başladı. Çile çekmeden sağlık hizmeti almaya başlandı, ama kalitesi düşünülmüyor pek. Işıkevi denen birşey var. Anadolu’dan gelen gençlerin giderlerini karşılayıp bu gençleri okutuyorlar. Bunları biz de yapmaya çalışmalıyız.
Duyurular
- Mersin meydanlarındaki direnişte 10 gözaltı oldu, birçok yaralı var. Buradan onlara selam gönderiyoruz.
- 30 haziran 12:30’da Balgat Migros önünde kadına karşı yapılan aşağılamaya karşı (Takvim gazetesinin “Nakavt” başlığına karşı) bir gösteri yapılacak.
- 30 Haziran’da bildiri dağıtımı için Anıtparkta isteyenler toplanıyor.
Pankarta yazılabilecek sözün ne olduğunu Facebook üzerinden tartışacağız. 19:30’da pankart hazırlanacak Anıtparkta.
Öneriler
- Forum sonrasında 10-15 dakika toplanalım. Organizasyon daha sıkı tutulsun ve ertesi gün yapılacaklar planlansın.
- Foruma gelirken yiyecek ve içecek getirelim ve paylaşalım
- Yürüyüşlere devam etmeliyiz. Forumun bazı günlerini yürüyüşe ayıralım.
o Bazı siyasi partiler isim vermeden kendi düzenledikleri yürüyüş vb. Etkinlikleri foruma önermesinler, dendi.
o Eylem olmazsa forum sönümlenir, dendi.
o Yapılan yürüyüşler TGB yürüyüşü değildir, halk yürüyüşüdür. TGB bilgilendirme ve yaygınlaştırma için çaba göstermektedir.
o Yürüyüşe çağıran kim olursa bu geçerli bir çağrıdır.
o Sokak boş kaldı haydi yürüyüşe deyip forumları boş bırakmamalıyız. Yürüyüşler yeterli değil tek başına, başka eylemler yapmalıyız. Sokağa çıkacaksak bir amacı olmalı, mesela Tunalı Hilmi’nin haftanın belirli günleri yaya yoluna dönüştürülmesini talep etmek için.
- Diğer forumlarla birleşerek organizasyonlar yapalım.
- Forumda bir kağıt dolaştıralım ve direniş tutuklularına herkes birkaç cümle mesaj yazsın ve bu mektubu onlara ulaştıralım.
- Forumda dile getirilen özlü sözler/cümleler derlensin ve yayılsın (sosyal medyada vb.): Örneğin Tanju beyin sözü, öldürülebilir ötekiler olmasın … sözü gibi.
- Foruma siyasetçileri çağıralım ve bizleri dinlesinler.

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön

Ethem Sarısülük Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

Ankara Direniş ve Dayanışma Forumu Ethem Sarısülük Parkı’nda gerçekleştirdiği forumla 2 Temmuz Sivas katliamı anma etkinliklerine aktif katılım gösterme kararı aldı. Lice’de gerçekleşen saldırının kınandığı forum başlıkları ve alınan kararlar şöyle; Ethem Sarısülük Parkı’nda 29 Haziran cumartesi planlanan ancak Kolej Meydanı’nda Lice’de Medeni Yıldırım’ın yaşamını yitirmesi ve çok sayıda yurttaşın yaralanmasına yol açan saldırıyı protesto etmek isteyen güçlere yönelik polis saldırısı nedeniyle iptal edilen forum, 30 Haziran günü “ortak sofra” etkinliğiyle birleştirilerek yapıldı.

Forum başlıkları

• Ethem Sarısülük Parkı’nın yaşam alanı olarak inşa edilmesi ile ilgili süreç

• Ülke genelinde süren gözaltı ve tutuklama furyasına karşı etkin tutum alınması

• Ankara Forumları arasında irtibat sağlanması

• Ethem Sarısülük davasının takibi ve ortaya çıkan adaletsizliğin teşhiri

Forum bir önceki forumun karar ve tutumlarının gözden geçirilmesiyle başladı. Forumun haftalık olarak işlerin yürütülmesi için esnek biçimde tasarlanan çalışma grupları 22 Temmuz forum kararları ardına gerçekleşen etkinlikler aktarıldı:

Ethem Sarısülük’ün katili A.Ş’nin serbest bırakılmasına karşı Güvenpark Eylemi yapıldı.

Gözaltı ve tutuklamalara karşı “biz de oradaydık/dilekçe eylemi”
Forum bölgesinde mahalle çalışması gerçekleşti.

Ankara forumlarıyla dayanışma ve irtibat kurulmasına yönelik toplantı sağlandı.

30 Temmuz Forumu’nda ise;

2 Temmuz Sivas Katliamı anmalarına katılım ve ayrıca aynı gün 20’de Güvenpark’ta anma yapılması bu anmaya Roboski, Reyhan ve diğer katliamlarda yaşamını yitirenler için mumlar ve fotoğraflar taşınması

Tutsaklarla dayanışma içeren ‘Deli Dalgalar’ etkinliğinin 7 Temmuz Pazar günü Park’ta gerçekleşmesi ve katılımcılardan toplanan kitapların, mektup ve kartların politik başta gezi olmak üzere tutsaklara ulaştırılması

Beyaz TV, CNN Türk, Star TV, Kanal 7 gibi devlet medyalarına yönelik Ankara’da bir çalışma yürütülmesi

Diğer Forumun 6 Temmuz’da gerçekleşmesi 7 Temmuz’da ise “güneşin sofrası” etkinliğinin geniş katılımla yapılması

Gezi tutsaklarıyla dayanışma için gerek sosyal ağlar gerekse birebir desteklerle dayanışmanın büyütülmesi

Ethem Sarısülük Parkı yaşam alanının inşası için tanıtım ve projelendirme… Parkın olumlu ilerleyen resmi işlemlerinin tamamlanması

Ethem Sarısülük davasının takibi ve aile ile dayanışmanın geliştirilmesi

Kaynak: https://www.facebook.com/ParklarBizimAnkara

Başa dön

Sakarya Kent Park Forumu (30 Haziran 2013)

30 Haziran Pazar günü saat 20:00’da gerçekleştirilen forum, önceki forumlarda yaşanan diyalog problemlerinin konuşulmasıyla başladı. Katılımcılar fikirlerini beyan ettikten sonra gündem önerilerine geçildi.

Ana gündem olarak yer tutan iki konudan biri olan, “İşçi Ölümleri ve Bununla İlgili Eylemsellik Kararı” üzerinde duruldu. İşçi ölümlerinin azaltılmasına, iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik neler yapabileceğinin çalışmasını yürütmek adına bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi. Bu çalışma grubunun, 01.07.2013 Pazartesi günü Sakarya’daki sendikaları ziyaret etmesi ve bilgi alışverişinde bulunması kararlaştırıldı.

İkinci ana gündem maddesi, ”2 Temmuz Sivas Katliamı Anması ile İlgili Neler Yapabilineceği” oldu. 2 Temmuz günü için gerekli eylemsellik çalışmalarına oy birliğiyle karar verildi.

Son gündem maddesi olarak, Gezi Parkı’nı şekillendiren sürecin sadece bundan ibaret olmamakla birlikte, doğa ve doğadan elde edilen rant üzerinden ortaya çıkması göz önüne alınarak, yerel bölgedeki parklar üzerindeki tehditler tartışıldı. Sakarya’daki “Şemsiyeli Park” diye anılan parktaki çalışmalarda ağaçların sökülme tehlikesi olması ve bu parkın bir rant alanı olarak değerlendirilme riski taşıması üzerine, bu parkta yapılması düşünülen inşaatın planının belediyeden talep edilmesi ve ek olarak bu planın yetkili kişilerce incelenmesi için gerekli çalışmaların yapılması kararı alındı.

Alınan Kararlar:

1. İşçi ölümlerine önlem alınması ve iş güvenliğinin arttırılması için sendikalarla görüşmeye gidecek bir çalışma grubunun kararlaştırılmasına,

2. Şemsiyeli Park’ın yeniden yapılanmasını gösteren planın belediyeden talep edilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına,

3. Talep edilen bu planın, yetkili kişilerce incelenmesine,

4. 2 Temmuz Sivas Katliamı anması için:

• Çark Caddesi’nden başlayarak, AKM önüne kadar yürüyüş yapılmasına,

• Bu yürüyüşte seçilen çalışma grubu tarafından ana bir pankart hazırlanmasına,

• Yürüyüşten sonra AKM önünde oturma eylemi yapılmasına, bu eylemin Sivas Katliamı’nda hayatını yitiren otuz beş kişinin fotoğraflarıyla ve karanfillerle desteklenmesine,

• Yürüyüşte kullanılması için, hayatını yitirenlerin maskelerinin taşınmasına ve/veya kırmızı kurdeleler takılmasına,

• AKM önünde, yitirilen otuz beş kişinin maskesini taşıyan “Otuz Beş Duran Adam“ eylemliliğinin gerçekleştirilmesine,

• Tüm bu etkinliklerin; Sivas’ta hayatını kaybeden sanatçıların eserleriyle desteklenmesine karar verilmiştir.

Kaynak: http://direnisforumu.org/

Başa dön

Kınalıada Hrant Dink Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

- Burgazada Forumu’na katılan arkadaşımız kısaca tartışılanları özetledi. Ana konular adalarda 24 saat ambülans olmaması, bir duyuru panosu olması, çocuk forumu yapılması vb.
- Çöp toplama etkinliğindeki iletişim aksaklığından bahsedildi. Bunları nasıl giderebileceğimiz tartışıldı. Söz alan bir arkadaşımız çöpçülerin 3 aydır maaş alamadığını belirtti.
- Bisikletlerin çarşı gibi kalabalık bölgelerde yarattığı sorunlara değinildi. Çarşı ve İskele arasında bisiklete binilmemesi için neler yapılabileceği tartışıldı. Oylama sonucunda iki hafta boyunca Adalar Belediyesi’nin Facebook sayfasına ve belediyenin e-postasına şikâyetlerimizin sürekli yazılmasına karar verildi. Bu eylem sonuç getirmezse imza kampanyası, belediyeye bir heyet gönderilmesi gibi diğer yöntemlere baş vurulacak.
- Çöp sorununa tekrar değinildi. Bu konuda ada halkının ve ziyaretçilerin bilgilendirilmesi için adamızda dikkat edilmesi gereken genel davranış kurallarını hatırlatan afişler/broşürler hazırlanmasına karar verildi. Bu afiş/broşürlerde yer alacak maddeler Facebook grubumuzda tartışılıp belirlenecek, 4 Temmuz Perşembe günkü forumumuzda kesin olarak onaylanınca basımı yapılacak.
- Lice ve Diyarbakır’da yaşanan, İstanbul’da da halen sürmekte olan devlet şiddetinin protesto edilmesi yönünde karar alındı.
- Katılım kolaylığı sağlanması için Forum’un bundan böyle Perşembe günleri aynı yer ve aynı saatte yapılmasına karar verildi.
- Sokak şenliği için tarih kararlaştırılması konusuna değinildi. Şenliğin Ramazan’dan sonra yapılması konusunda hemfikir olundu. Şenlik tarihinden önce, şenliği ve forumumuzu tanıtmak için müzisyenler eşliğinde ada sokaklarında yürünerek toplanılması ve ada halkının şenliğe davet edilmesi önerildi.
- Duyuru panosunun iskelenin karşısında bulunan bisiklet bağlama demirlerinin önüne yerleştirilmesi teklif edildi. Öneri kabul edildi. Öneriyi yapan arkadaşımız Belediye ile pano hakkında görüşeceğini belirtti.
- Diğer forumlarla iletişimimizi kolaylaştırma bakımından forum sözcüsü seçilmesi önerildi. Bülent Doğan forum sözcüsü olarak seçildi.
- Facebook kullanmayan katılımcılarla iletişimin sağlanması için bir arkadaşımız iletişim gönüllüsü oldu.
- İnsan hakları konusunda bir atölye yapılması kararlaştırıldı. Tarih ve içerikle ilgili tartışmaların Facebook grubu üzerinden yapılmasına karar verildi.
- İlk yardım eğitimi için tarih kararlaştırılması gerektiği belirtildi. Katılmak isteyenlerin Forum’un sonunda ilgili arkadaşımıza isimlerini yazdırmaları istendi. Eğitimle ilgili bir Facebook etkinliği düzenlenerek takibin buradan yapılmasına karar verildi.

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön

Batıkent Forumu (30 Haziran 2013)

3.Batıkent Forumu İlkyerleşim Petunya Parkı’nda gerçekleştirildi, ikibin civarı Batıkentli foruma katıldı. Aldığım notları iletiyorum:

* Ethem Sarısülük Parkı ve Anıtı için toplanan imzalar yarın Yenimahalle Belediyesi’ne teslim edilecek.

* Moderatör AKP’nin iktidara gelmesinden bugüne bize yaşattıklarıyla ilgili bir hafıza tazelemesi yapılması için söz alınmasını önerdi, fakat konuşanların çok azı buna değindi.

* Lice olaylarına değinenler oldu. Bir arkadaş bugün Taksim’den, Kızılay’dan Diyarbakır’a köprü kurabilirsek AKP iktidarını daha fazla sarsacağımızı belirtti. “Bugün bize yapılanlar senelerdir Kürt’lere yapılıyor, medya tarafından yanlış yönlendirildik, onların yanında olmadık, şimdi olmalıyız. Ethem’i, Abdullah’ı vuran kurşun ile Medeni Yıldırm’ı öldüren kurşun aynı faşist devletten geldi.” şeklindeki görüş hakimdi. Yaşasın Halkların Kardeşliği, Her Yer Lice Her Yer Direniş sloganları atıldı. Söz alanlardan bir kişi ise, Kürtler ile bir sorun olamayacağını, ancak bölünme yanlısı Kürt politikacılarına karşı olduğunu, bölünmenin kabul edilemeyeceğini belirtti. Foruma katılan insanların genel tavrı da bu ikisi arasında.

* Örgütlenmenin gerekliliği konusunda genel bir fikirbirliği vardı. Bugüne kadar örgüt kelimesi ile insanların korkutulduğu, sendikalarda, derneklerde, siyasi partilerde örgütlenmenin gerekliliği belirtildi. Site komiteleri, mahalle komiteleri şeklinde halihazırdaki örgütlenmelerin dışında örgütlenmeyi önerenler de oldu. (26 Haziran forumunda da benzeri öneriler olmuştu. Site- mahalle komitelerinin gerekliliğini herkes kabul ediyor ama kimse taşına altına elini koymaya yanaşmadığı için havada kalıyor.)

* Dayanışma Platformu’ndan bir arkadaş, cezaevine girenlere moral destek için foruma katılanları mektup yazmaya davet etti, mektuplar platforma teslim edilecek.

* Ben de söz aldım, değindiğim noktalar şunlardı:

- Forumun daha erken bir saatte başlaması, belirli bir gün, saat ve yer olması gerekliliği. Ben pazar 19:30 önerdim. Bir abimiz 15:00′i önerdi, başka bir abi de o saatte sıcak olacağını söyledi :) Genel kanı haftasonu daha erken bir saat olması yönünde, Platform bunu kararlaştırıp bildirecek, dikkate alacaklarını sanıyorum.

- Forumun bir serbest kürsü havasında geçtiği ve karar alabilecek bir yapıya kavuşması gerektiği… Bunun ilk adımı olarak da pazar 19:30′da toplanma kararı alınmasını önerdim :)

- Bazı mesleklerden insanların bizi bilgilendirici sunumlar yapması için çalışma grupları oluşturması gerektiğini belirttim. Petrol kanunu ve toplu gösteri kanunu konusunu örnek verdim. Bu konularda sunum yapmaya yanaşan olmadı. Ancak mimar arkadaşlar olaya el attılar. Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası’ndan destek alarak Kentsel Dönüşüm, Diktatörlük Mimarisi, SİT alanları, 2B orman arazilerinin yağmalanması ve AOÇ gibi konularda mimarlardan kurulu bir oluşumla bizi bilgilendirmeyi vaadettiler. Umarım devamı gelir.

* Mimar arkadaş kentsel dönüşümün hepimizi ilgilendirdiğini, hepimizin kentin üyesi olduğunu, bu konularda bilgi alma hakkımız bulunduğunu, gezi eylemlerinin kent emeğinden kaynaklandığını belirtti.

* Atatürk Orman Çiftliği konusunda söz alan bir arkadaş, Ankara’nın akciğeri olan Çiftlik’te binlerce ağacın kesilmekte olduğunu, bir kısmının ABD Büyükelçiliği, bir kısmının ise sekiz köşeli ucube bir Tayyip Başkanlık Sarayı yapılacağını belirtti. Sözlerini “Gezi direnişi ile armutun sapı kırıldı, silkelersek dökeceğiz armutu, direnelim” diyerek bitirdi.

* AKP’nin yaptığı Türk Telekom, Erdemir, SEKA gibi özelleştirmelere dikkat çekildi. Bir konuşmacı geçtiğimiz günlerde bir devlet kuruluşunun (adını vermedi) bir aylık kârı ederinde bir fiyatla özelleştirildiğini belirtti. Bu kuruluşlar halkın parasıyla yapılmıştır, halkın malıdır. AKP halkın parasını yandaşlarına sermaye olarak aktarmaktadır, denildi.

* Genç bir arkadaş (muhtemelen 93′te henüz doğmamıştır, helal olsun), Sivas Katliamı yıldönümü ile ilgili afiş astıklarını, ancak ertesi sabaha hiçbir afişi yerinde bulamadıklarını aktardı ve memleket bizim diyen bir kitlenin, afişlerine de sahip çıkabilmesi gerektiği şeklinde eleştiride bulundu. Halkı 2 Temmuz’da Kolej Meydanı’nda yapılacak mitinge davet etti. saat 16:00′da Vedat Dalokay’da toplanmayı örgütlemek üzere destek istedi. Aynı konuda söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği temsilcisi, yarın gece 12′de Cemevi önünden Sivas’a otobüs kaldırılacağını ve Madımak Oteli önüne gidileceğini, gelmek isteyenlerin isim yazdırmasını duyurdu. Ayrıca 2 Temmuz’da Ankara’da 17:00′de Toros sokak’ta (Sıhhiye) toplanılacağını, 18:00′de Kolej’de eylem düzenleneceğini belirtti.

* AKP’nin on yıldır yaptıklarının genel değerlendirmesini yapan bir konuşmacı şunlara değindi:

- İktidara gelir gelmez ilk yaptıkları özelleştirmedir. AKP halkın malını satan bir yağmacıdır, unutmayalım.

- AKP toplumsal bir gericileştirme ve cahilleştirme yaşattı bizlere. Bunu insanları okula göndermemekle değil, düşünmeyen, sorgulamayan, onların her dediğini yapan bir toplumsal taban yaratarak yaptı.

- Çağdaş bilimsel eğitimi hedeflemek yerine 4+4+4 gibi ucubelerle ortaya çıktılar, kendi çocuklarını özel okullara gönderirlerken, halkın çocuklarını yedek işgücü olmaya mahkum ettiler.

- Siyanüre karşı çıkan Bergamalı köylülere nasıl davrandıklarını hatırlayın. AKP bu memleketin yeraltı kaynaklarını peşkeş çekmek için elinden geleni yaptı.

- Halkın çocuklarını kamu görevlerinden uzak tutup kendi yandaşlarını yerleştirdi.

- Ekonomiyi borçla faizle yönetti, geleceğimizi ipotek altına aldı.

- Göstere göstere yargıyı ele geçirdiler.

- Çağdaş, laik insanlara yaşam alanı bırakmadılar.

Buna karşı konuşmacı batıkentin üç bölgeye ayırıp her birinde forum ve halk şenlikleri düzenlenmesini, bir delegasyon ve meclisleşme sürecine gidilmesini, cezaevindeki insanlara destek olacak bir iradenin oluşturulmasını önerdi. AKP’li kesimin okullarını, Gimsa’sını kurması gibi bizim de alternatif yaşamı hayatın her alanında örmemiz gerektiğini savundu.

Diğer konuşmalardan aldığım kısa notlar:

- Emekli ama halen çalışan bir abla, AKP’nin ekonomik baskıyla bizi etkisiz hale getirip “gömdüğünü” ifade etti.

İş- güç ile boğuşup durduğumuzu, hiçbir şey yapamamaktan, elinden bir şey gelmemesinden içinin acıdığını, son bir aydır bu eylemlere katılmaktan onur duyduğunu, evlerde oturan annelerin babaların yüreklendirilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. (ve sanırım herkesin duygularına tercüman oldu)

- Bir Gazi Üniversitesi öğrencisi 25 Haziran’da yapılan mezuniyet töreninde Gazi Ü. Rektörü Süleyman Büyükberber’in bize ağza alınmayacak şeyler söylediğini aktardı. Rektörü o anda dinlemedikleri ya da tepki göstermekten çekindikleri için öğrencilerin tepki vermediğini belirterek halktan özür diledi. (Büyükberber geçtiğimiz günlerde Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni’nde imamların Kur’an okumasının programa alınmasını engelleyen Tıp Fakültesi Dekanı’na soruşturma açtırması ile gündeme gelmişti.) Aynı öğrenci arkadaşımız, anne babaların çocuklarına Sanayi Devrimi’ni, İşçi sınıfının doğuşu’nu, Kurtuluş Savaşı’nı, 80 darbesi’ni… anlatmalarını istedi.

- Aşur Yalçın: 72 yaşındayım, Mamak’ta tutukluydum, CHP’lisini gördüm, İşçi Partilisini gördüm, ÖDP’lisini gördüm. Ama bu AKPlilerden hiçbirini görmedim. Bunlar mı 12 Eylül’ü yargılayacakmış. Bu gençliğe güvenmiyordum, son bir aydır yaptıklarını görünce özür diliyorum. Destan yazan (!) polislere ödül verenler bizim içimizde oturuyorlar, bunları aşacağız artık ben bu gençliğe inanıyorum.

- Kaynakçı bir abi (Hüsrev Kayadibi), bugün hiç girmediğimiz sokaklara girdik, Batıkent’te girilmedik sokak bırakmayalım, dedi. Moderatör arkadaş ise Batıkent’in farklı noktalarından Meydan ve Metro’ya gelirken, gruplar halinde sloganlarla gelirsek, eylemi tüm Batıkent’e yayabiliriz şeklinde öneride bulundu.

- Genç bir arkadaş, “Bizden korkuyorlar” dedi, “Daha önce evde televizyona bakarak küfür ediyorduk, şimdi sokakta tepkimizi gözteriyoruz, televizyon başından kalkanlar arttıkça kendi korkularında boğulacaklar.”

- Bir konuşmacı Dayanışma Platformu otobüsünden Atatürk’le ilgili slogan atılmamasını eleştirdi. Mustafa Kemal’in özgürlük, demokrasi ve barış olduğunu belirtti. Ardından Mustafa Kemal’in Askerleriyiz! şeklinde sloganlar atıldı.

- 80 darbesinde Tuzluçayır Lisesi Müdürü ve felsefe öğretmeni olan bir konuşmacı deneyimlerini paylaştı.Geçmişten ders almamız ve o dönemde yaşanan fraksiyonlara kliklere bölünme hatasına düşmememizi gerektiğini belirterek birlik olma çağrısı yaptı.

- Kaç gündür yürüyoruz, hangi muhtar, hangi belediye başkanı bizimle yürüdü? Bizimle yürümeyenlere seçimde derslerini verelim.

- Bir arkadaş, çok öfkeli bir durumda olduğumuzu, bazı noktalarda yürüyüş esnasında kavgaya dönüşen sıkıntılar yaşandığını, bizi sakinleştirecek bir terapi gerektiğini söyledi.

- Benim konuşmam esnasında foruma bir saldırı oldu. Görevli arkadaşlar saldırganları uzaklaştırdı. Moderatörler halktan saldırganlara karşılık vermemesini, görevli arkadaşlar dışında müdahale edilmemesini istedi. Karışıklık sadece bir dakika sürebildi. Ayrıntı verebilecek arkadaşlar yorum olarak iletsinler lütfen.

Bir konuşmadan herkesin algılayabileceği şeylerin farklı olacağını unutmayalım. Forumla ilgili notlar alıyorsanız lütfen sayfamızda ve Batıkent Dayanışma Platformu grup sayfasında paylaşalım.

Konuşmanın ses kaydını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:

https://docs.google.com/file/d/0B2vmLUhwCjT1V19weEVla0R2VDg/edit?usp=sharing

Ulaş Akyol – Batıkent Forum

Kaynak: http://direnisforumu.org/

Başa dön

Eyüp Hz. Halit Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

1 Temmuz 2013 forumunda gündem:

- Gezi hareketine herkes nasıl baktığını aktaracak. Yaşadıkları değil, ama nasıl gördükleri…
- Daha önce Abbasağa’ya katılan, dün akşam ilk kez Gaziosmanpaşa’dan gelen arkadaşlar var. Onlardan Abbasağa ile ilgili izlenimlerini paylaşmalarını, forumumuzda gördükleri olumlu ve olumsuz yönleri iletmelerini isteyeceğiz.
- Berkin Elvan’a destek için ne yapılabileceği konuşulacak.

http://eksisozluk.com/berkin-elvan–3881859

Öne Çıkanlar:

- Forum saatinin 20:30′a çekilmesi kararlaştırıldı.
- Ertesi forumda konuşulacak konuların başlıklar halinde forum bitiminde belirlenmesi ve iletilmesi yönünde karar alındı.
- Ramazan’da birlikte iftar yapma konusundaki gelişmeler paylaşıldı. Anti-kapitalist müslümanlar ile iletişime geçiliyor. Birlikte bir etkinlik yapılma yolları aranacak.
- Belediye meclislerinde aktif katılım ile yer alınması önerildi. Eyüp belediye meclisinin toplantı günleri öğrenilip paylaşılacak.

Genel:

- Gündemdeki önemli haberler olarak Diyarbakır’daki polis müdahalesi ve Mısır’da ayaklanmanın tekrar başlaması tartışıldı.
- Parkta top oynayan genç arkadaşlarla önceki akşam yaşanan olumlu diyalog aktarıldı. Biz bir yanda forum yaparken, bizden de önce parkı kullanmaya başlamış olan bir grup genç arkadaş var. Parkı en çok onlarla paylaşıyoruz.
- Lice olayından sonra Gezi destekçileri arasında ortaya çıkan bölünme riski konuşuldu.
- Devletin insanlar arasındaki algısının farklılığından, kiminin devlete yüklediği baba figürü varken kiminin de devleti terörist olarak gördüğü belirtildi.
- Kürt hareketini büyük kesimlerin Gezi ile birlikte daha farklı ve anlayışlı karşıladığı konuşuldu. Sol hareketin yıllardır yapamadığını beklenmedik bir şekilde bu hareketin yaptığı görüşü söylendi.
- Forumların kapsayıcı olma, herkesin ve her görüşten insanın katılımının olması gereği konuşuldu.
- Türkiye’de sosyalistler dahil olmak üzere yeterli sosyolojik araştırma yapılmadığı söylendi. Fransız bir düşünürün “Dünyada bir devrim olacaksa bu üçüncü dünya ülkelerinden çıkacaktır.” sözü paylaşıldı.
- Yıllardır yapılmış olan (silahlı da dahil) mücadelelerin sonunda kazanımların olmadığı veya çok az olduğu görülebilecekken, Gezi ile bunların hepsinin kazanımlarının ortaya çıktığı görüşü belirtildi.
- Molotof kokteylli eylemde SDPlilerin yakalanması ile ilgili en son durum konuşuldu.
- AKP’nin diz üzerinden yaptığı ticaret ve aslında İslam’ın buyruklarına karşı geldiği, bu konuda bilgi sahibi olan bir katılımcı tarafından örneklerle aktarıldı. İslam’ın dışında, aslında yeni bir dinin yaratılmaya çalışıldığı görüşleri paylaşıldı.
- Yeni yapılan Vialand’e girişin hafta içi elli, hafta sonu 70 lira olduğu bilgisi iletildi. Alibeyköy halkına hitap etmediğinin açık olduğu ama buna rağmen destekleyenlerin olduğu, üçüncü havaalanı için de benzer bir durumun ortada olduğu tartışıldı.

Etkinlik/katılım:

- Abbasağa’ya katılan, Gaziosmanpaşa’dan gelen genç bir arkadaş grubu aramıza katıldı. Bu forumdan yeni haberleri olduğunu ve katılacaklarını ilettiler.
- Yeni katılan arkadaşların fazla olması nedeniyle, forumun geçmişi ve geldiğimiz nokta aktarıldı.
- Duvar yazılarından ortaya çıkan ve sosyal medyada kullanılan akıllı dilin devam ettirilerek yazı üretmeye devam edilmesi ve bunun ilgili atölyelerin yapılması gereği belirtildi.

İletişim/Sosyal Medya:

- Facebook Grubu’nun yönetimi ile ilgili sorunlar tartışıldı ve grubun nasıl kullanıması gerektiğine dair kararlar alındı. Grupta her üyenin her mesajı atabileceği, silme ve engelleme olmayacağı, küfür ve hakaret boyutuna gelebilecek durumlarda ise kişilere yönelik uyarılar olacağı kararları alındı.
- Sansür ve yasakçı zihniyet, bunun sanal ortamdaki yansımaları ve forumlara etkileri konuşuldu.
- Facebook grubunda forum havasının devam etmesi, iletişim ve duyurular için ise Facebook sayfası yapılması öne sürüldü.
- “Sosyal Medya’nın forumlara ve harekete zararları var mı veya olur mu?” sorusu tartışıldı. Sosyal medyadan daha iyi nasıl faydalanabileceğimiz konuşuldu.

Özgürleşen tüm parklara kucak dolusu sevgiler!

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön

segmenler

Seğmenler Parkı Forumu (30 Haziran 2013)

Toplantı, belirtilen süre içerisinde yaklaşık 100-120 katılımcının saatler içerisinde katılımıyla, gerçekleştirilmiş olup çoğunluğu facebook üzerinden açılmış olan Ankara Seğmenler Forumu etkinliklerinin tanıtımı üzerinden gelen insanlar ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara temel tartışma kuralları açıklanmış olup (süre sınırı, tartışma konuları vb) sonrasında 2 dakikalık konuşmalar ile yaklaşık 4 saatlik bir forum gerçekleştirilmiştir. Toplantını siber aktivizm ve serbest forum olmak üzere 2 bölümde gerçekleşmiştir:
1. Siber Aktivizm
1. Ana akım medyanın tarafsızlığını kaybettiği vurgulanmış ve kendi sesimizi kendimizin duyurması zorunluluğu dile getirilmiştir. Bu konudaki öneriler aşağıdaki gibidir:
o CNN iReport üzerinden görselle desteklenmiş, birinci ağızdan günlük haber oluşturulması
o CNN iReport üzerinden paylaşımı yapan kişi tarafından sosyal medyada paylaşılarak oylanmasının sağlanması
o Tumblr hesapları açılıp sesimizi duyurabilecek hashtag’lerle doldurulması
o Anonim maskesi takılarak iletmek istediğimiz metinlerin okunup youtube’a yüklenmesi
o Var olan dezenformasyon haberlerinin tespiti, kanıtlarıyla çürütülerek raporlanması
2. Güvenli internet kullanımıyla ilgili bilgilendirme yapıldı ve VPN programlarıyla digital ortamda iz bırakmadan internette hareket edilebileceği söylendi.
3. Facebook tarafından kullanıcı bilgilerinin paylaşılmasıyla ilgili yapılan resmi açıklama okundu ve bu açıklamaya göre devlet otoriteleriyle henüz bir bilgi paylaşımı yapılmadığı duyuruldu.
4. Kısa vadede bir siber platform oluşturularak, siber bir forum ortamları yaratılmasının/desteklenmesinin(gezimeclise, açık demokrasi, açık demokrasi vb.) önemli olduğu ve platformlarda alternatif düşünce adacıkları yaratılması gerektiği söylendi.
5. Sokak ve siber dünyanın içe içe olduğu ve internet üzerinden de forumlar düzenlenebileceği belirtildi.
6. İnternet üzerinden karşıt görüşlü insanlarla sürekli iletişim halinde bulunulması gerekliliği ve karşılıklı görüş alışverişinin önemi vurgulandı.
7. Klasik direniş yöntemlerinden olan ana akım medyanın aranarak şikayette bulunulmasının etkili sonuçlarının gözlemlendiği ve bu metodun uygulanmaya devam edilmesi gerektiği ifade edildi.
8. Sosyal medya örgütlenmesi konusunda bilgilendirme ve örgütlenme çalışmaları için bir komite oluşturması gerektiği söylendi.
9. Direnişin sadece siber ortamda sınırlanmasının hata olacağı ve sokaktaki devamlılığının önemi vurgulandı.

2. Serbest Forum
2.1. Tespitler ve Genel Öneriler
1. Direnişin temel dinamiği istikrar olmalıdır.
2. Halk meclislerinin önemi her fırsatta vurgulanmalı ve halk meclisleri arasında koordinasyon en üst düzeyde tutulmalı, ayrı ayrı bir olunmalıdır.
3. En temel hedeflerimizden birinin tüm kesimlere güven vermek olmalıdır.
4. Kısa/orta ve uzun vadeli politikalar oluşturmak için adımlar atılmalıdır.
5. Yılgınlıkları önlemek için toplu sokak eylemleri aralıklı olarak tekrardan düzenlenmeli, sürdürülebilir eylem planları hazırlanmalıdır. Eylem örgütlenmeleri için de forum sayfaları aktif olarak kullanılmalıdır.
6. Sadece merkez bölgelerde değil aynı zamanda kırsal kesimlerde, doğu bölgelerde de yatay olarak örgütlenmelidir.
7. Lice’ye destek eylemlerini doğu illerindeki yerel basına ileterek birlikteliğimiz ve desteğimiz duyurulmalıdır.
8. Dünya’da yaşanmış, yaşanmakta olan ve sivil direnişimizle ortak paydaya sahip hareketler incelenmeli hataları ve başarıları üzerinde görüş paylaşımı yapılmalıdır.
9. Parklardaki direniş mikro ve makro düzeyinde sürdürülmeli ve ulaşabildiğimi her parka halk meclislerimizi yaymalıyız.
10. Yerel seçimlerde muhtar adayları çıkarmamız teklif edilerek böylece mahalle meclislerini yaygınlaştırabileceğimiz ve bununla birlikte seçimlerde yapılma ihtimali olan seçim hilelerini engellenme imkanımızın olacağı belirtildi.
11. Mevcut fikirlerimizin ve halk meclislerinden çıkan taleplerin mevcut partilere, sendika ve sivil toplum kuruluşlarına iletilmesi teklif edildi.
12. Siyasi bir oluşum için henüz erken olduğu ancak uzun vadede bu oluşumun kendiliğinden ortaya çıkacağı belirtildi.
13. #talebimdir hashtag’ine taleplerin bırakılması önerildi.
14. Direnişin genel bir özeti yapılarak direnişle ilgili bir simge/sembol bulunması ve bu sembolün sticker olarak düzenlenmesi teklif edildi.
15. Paraların üzerine mesaj yazılarak dolaşımda tutulması teklif edildi ancak bir katılımcının itirazı üzerine paranın üzerine öneri paraya da zarar vermeyecek sticker yapıştırılarak mesajların ifadesine dönüştürüldü.
16. Sözcüklerden korkmamız gerektiği terim ve tabirleri açık ve kendi anlamlarıyla kullanmanın gerekliliğinden bahsedildi.
17. Forumların başlangıcında gönüllü müzisyenlerin katılımıyla forumlara daha çok dikkat çekilebilineceği böylece katılımcı sayısında artış sağlayabileceği söylenerek gönüllü müzisyenler bulunması teklif edildi.
18. AOÇ’de 3 haftadır toplanıldığı belirtilerek, AOÇ vb. alanlara sahip çıkılmayan belediye başkanlarına oy verilmemesi istendi.
19. Yapılan tüm eylemlere destek istendi ve Ankara Dikmen’deki eylemlerde ve Ethem’in ailesinin adliyede toplanma isteğine yeterli destek gelmediği üzülerek belirtildi. Sayıca azalmamak için daha aktif çalışmalarda bulunulması istendi.
2.2. Kısa Vadeli Etkinlik/Eylem Planı
1. Halk meclisleri arası koordinasyonu arttırabilmek, ortak isteklerin belirlenmesini sağlamak ve halk meclislerinin daha kolay takip edilebilmesini sağlamak amacıyla halk meclislerinin toplantı tutanaklarında geçen öneri ve görüşlerin ilk planda Ankara düzeyinde kesişim ve birleşim kümelerinin oluşturularak bu raporların da duyurulmasına başlanmalıdır. Olusturulan kesişim-birleşim raporlarının ayrı ayrı tüm forum gruplarında ve ayrıca parklarbizim.blogspot.com adresinde de duyurulması ayrıca kesişim kümelerinin her forumun başında okunarak ortak gündem evrilmesi planlanmaktadır. Bu konu ile ilgili olarak gönüllüler belirlenmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Orta vadeli hedefte ise tüm yurt genelinde iller bazında kesişim birleşimler oluşturarak halkın ortak görüş, talep ve rahatsızlıklarının tespit edilmesidir. Bununla birlikte, kesişim kümeleri vasıtasıyla orta vadede iller ve hatta ülkeler bazında da forumlarda forumların diğer gündem maddelerine ek olarak ortak bir gündem belirlenerek halk meclislerinin bir konu üzerine birlikte çalışmaları da düşünülmektedir. Bu konuda gönüllü olmak isteyenler forum grubumuz olan “Ankara Seğmenler Forumu” üzerinden bizimle etkileşime geçebilirler.
2. Ankara forum temsilcilerinden oluşan bir heyet ile birlikte profesyonel grafik tasarımcılarının bir arada gezi eylemlerinin özetini çıkarılarak bir sembol oluşturması fikri diğer forumlara duyurulacak ve gerekli organizasyon oluşturulmaya çalışılacaktır. Çıkan fikirler dahilinde ortaya çıkan çalışmalar tüm forumlarda beğeniye sunulacak öneri, görüş ve istekler toplanarak çalışma ilerletilecektir.
3. Bu forumda gündeme gelen “Gezici(Mobil) Eylem” fikri ile ilgili yapılabilecekler araştırılacak ve sonuçlar bir sonraki forumumuzda sizlerin önerisine sunulacaktır.
3. Duyurular
· Pir Sultan Abdal Derneği’nin çağırısı: 2 Temmuz 2013 tarihinde saat 17.00’da Toros sk., Milli Müdafaa Caddeleri’nde buluşup Kolej’e yürünülecek ve 18.00’de Kolej’de toplanılacaktır.
· Ankara Seğmenler Forumu her Pazar saat 17.00’de Seğmenler Parkı Amfi Tiyatro’da gerçekleşmektedir. Tüm Ankara halkı davetlidir.

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön

Zekeriyaköy Forumu (30 Haziran 2013)

1- Toplantılara Salı, Perşembe ve Pazar günleri 20.30 da devam edilmesi, fakat daha da çoğalabilmek için gerekli duyuruların yapılması konuşuldu. Bunun için öncelikle 3000 adet kadar küçük el ilanları bastırılıp, çeşitli yöntemlerle (Gazeteciler, esnaf, elden…) dağıtılması önerildi. Basit bir metin hazırlanması durumunda Alpaslan Bey kendi matbaasında basabileceğini bildirdi.

2- Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekildi. Doğruluğundan emin olunmayan haber ve bilgilerin araştırılmadan paylaşılmaması konuşuldu.

3- Taksim Platformu’nun 01 Temmuz 2013 Pazartesi günü saat 12:30’da, İstanbul Adliyesi’nde (Gayrettepe) başlatacağı, binlerce insanın, “Gezi direnişinin sorumluluğunu üstleniyorum, direnişe katıldım, kendimi ihbar ediyorum…” mealinde dilekçeler yazıp savcılığa vereceği, bu eylemin daha sonra da devam edeceği bilgisi paylaşıldı. Zamanı ve gücü olan arkadaşların bu eyleme katılması önerildi.

4- 30 Haziran’da Mısır Tahrir Meydanı’nda yeni bir direniş eyleminin başladığı, bu nedenle Mısır Vakıflar Bakanlığı’nın, Mısır’daki tüm camilerin şiddete maruz kalan insanlara 24 saat açık olacağını bir bildiri ile duyurduğu bilgisi paylaşıldı.

5- Her geçen gün hepimizin arzu ettiği gibi daha da çoğaldığımız belirtildi. Bu güzel gelişmenin toplantılarımızı istemeden de olsa tekrarlanan konular nedeniyle yavaşlatacağı ya da ana amaçtan uzaklaştırabileceği konusunda kaygılar dile getirildi. Bu soruna çözüm konusunda herkesin önerilerini sunması konuşuldu.

6- Direnişin özünün “Haysiyet & demokrasi & özgürlük &…” davası olduğu, Taksim Ruhu’nu kaybetmeden ve bu özden sapmadan toplantılarımızı yapmamızın önemli olduğu belirtildi.

7- Bölgesel ve çevresel ortak pek çok önemli sorunu paylaşmamız nedeniyle Forum’un isminin diğer köyleri de kapsayacak şekilde değiştirilmesi önerisine sıcak bakılmadı. Diğer köylerden kişilerin bu foruma davet edilmesi, fakat isterlerse ve yapabilirlerse kendi köy ve mahallelerinde yeni forumlar oluşturabileceği, bu forumlarında birbiriyle kolayca iletişim içinde çalışıp ortak kararlar alabileceği belirtildi.

8- Konu başlıklarının, konuşma sıra ve sürelerinin toplantılardan önce belirlenmesinin forumlarımızı daha verimli kılacağı, çeşitli katılımcılar tarafından hatırlatıldı.
9- Forumlarımızda belirleyeceğimiz temsilcilerimizin diğer forumları da takip edip iletişim kurabilecekleri önerisi dile getirildi.

10- İstekler, öneriler, hedefler somutlaştırıldıktan sonra temsilcilerimizin daha geniş katılımlı olan Abbasağa Parkı ya da Yoğurtçu Parkı forumlarına giderek oralarda bunları tartışmaya açması ve destek talep etmesi konuşuldu.

11- Mümkünse, her hafta bir eylem (oturma, durma, koşma, ağaçlara sarılma…vb) yaratılıp gerçekleştirilmesiyle direnişin canlı ve gündemde tutulabileceği, eylemlilik sürecinin de uzatılabileceği fikri öne sürüldü.

12- 30 Haziran Pazar Sabahı, Belgrad Ormanları’nda yaklaşık 70 kişilik katılımla gerçekleştiren yürüyüş/koşu eyleminde yaşanan tatsız deneyim paylaşıldı. Bu tip eylemlerde bazı arkadaşların sakinliğini kesinlikle koruyarak yatıştırıcı rol üstlenmesinin ve bazı katılımcıların da ne olursa olsun, biraz arkada ve uzakta kalarak, olayı kesintisiz fotoğraf/video ile kayıt yapmasının önemi vurgulandı.

13- Direnişte hayatını kaybeden gençlerimiz için, vefatlarının 40. gününde, camilerde, cemaat, köylülerimiz, mahalle sakinlerimizle birlikte mevlüt okutma/okuma etkinliği önerisi bu haftaki moderatorumuz ve katılımcımız Sn Haluk akalın tarafından önerildi diğer forumlarla da bu önerinin paylaşılması dile getirildi.

14- Grafik tasarım yapabilen bir katılımcımızın Formumuz için bir logo tasarımı yapması istendi.

15- Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Sn Ecz Abdülkadir Bilge,bölgemizde gerçekleştirilen, çok önemli çevresel tahripler konusunda aşağıda sıralanan bilgileri sundu;

a-Belgrad Ormanı muhafaza ormanı statüsünden çıkarılmak istenmektedir

b-Bu statüden çıkarılması çok zor olduğu için Tabiat Parkları Yönetmeliği’ndeki maddeler değiştirilmektedir.

c- Bu ormanın içinde 9 adet tabiat parkı mevcuttur fakat, her geçen gün bu tabiat parkları yok edilmektedirler.

d-En son, Bahçeköy/Bentler girişinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı hızla tahrip edilmektedir. http://istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=2960

e-Çeşitli kurum ve kuruluşların, “Bu tabiat parkında mukavele ihlali var, mukavele fesh edilsin…” isteğiyle, Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuru ve şikayette bulunulmasına rağmen hiçbir sonuç alınamamaktadır

f-Bu forumlardaki gönüllü katılımcılarla birlikte, güç birliği yaparak, bir ekip oluşturup, OrmanBölge Müdürlüğü’ne tekrar gidilip, uyarı ve baskı yapılması eylemi düşünülebilir ve bu çok önemlidir.

g-3. Köprü için ÇED Raporu alınmamıştır.

http://www.enpark.com.tr/ced-raporu.html?gclid=CMK92vq2jrgCFTMgtAodxRkAfQ

h-Orman Bakanlığı’na binde 3 oranında para yatırılmak istenmemesi nedeniyle bu proje için Orman Bakanlığı’ndan da izin alınmamıştır.

ı-TEMA, Şehir Planlamacıları Derneği gibi birçok kuruluşun, bu projeye karşı açtıkları toplam 17 dava bulunmaktadır.

i-Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu köprünün İst trafiğine sadece binde 5 oranında rahatlama sağlayacağı ispatlanmıştır.

j-Orman Müdürlüğü’ne, Zekeriyaköy TOKİ inşaatı da dahil edilerek, kapsamlı bir dilekçe hazırlanmaktadır ve bu dilekçeye katkılar ve imzalar beklenmektedir.

k-Bu proje kapsamında bölgemizde 2.500.000 ağaç kesilecektir. Halihazırda yaklaşık 300.000 adedi kesilmiştir ve kesim büyük bir hızla devam etmektedir.

l-Ne yazıktır ki, 3. Köprünün yapımını engellemeye gücümüzün yetmeyeceği görülmektedir. Fakat en azından bu hızlı kesimi Kasım ayına kadar durdurup küçük fidanları kurtarma çabamız devam edebilir.

m-Ayrıca gerçekleştirilen güçlü direnişler bu köprünün yapımını engelleyemese bile, bundan sonraki doğa katliamlarını yapmayı planlayan ilgili kişilerin nasıl şiddetli bir dirençle karşılaşabileceklerini göz önünde bulundurmalarını sağlayabilir.

n-Büyükdere Forumu ve Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği ile işbirliği yaparak çeşitli eylemler organize edilebilir.

o-Facebook’da Belgrad Ormanını Koruma Gönüllüleri gurubu sayfası açılmıştır. Katılımınız beklenmektedir. https://www.facebook.com/groups/belgradormkorumagon/?fref=ts

p-Twitter’da #DirenBelgradOrmanı Hastag’ı açılmıştır.

Duyurular:

1-1 Temmuz 2013 Pazartesi Akşamı Sarıyer Çelik Gülersoy Parkı’nda saat 21:00’de Belgrad Ormanı’nın tahribatı ile ilgili bir sunum yapılacaktır. İzlemek ve bilgi edinmek isteyenler katılabilir.http://www.tubiba.com/celik-gulersoy-parki/

2-2 Temmuz 2013 Salı günkü forumumuzun gündem konuları için önerilerimizi mail
gurubumuza iletebiliriz. 30 Haziran Pazar günkü toplantıda bir sonraki toplantı
için önerilen gündem maddeleri:

*Forum duyurusu önerileri
*Eylem önerileri
*Forum kuralları oluşturulması
*Önümüzdeki yerel seçimler için acil yapılabilecekler

Kaynak: http://parklarbizim.blogspot.com/

Başa dön